tandpasta poeder
Mondverzorging
Monica Can
Mondverzorging
3 min
0

Tandpasta poeder, met pepermunt en salie

3 min
0

Zelf tandpasta poeder maken is super eenvoudig met dit makkelijke recept. Je hoeft alleen maar de ingrediënten te mengen en fijn te malen en dan is je tandpasta poeder klaar.

Waarom zou je zelf tandpasta poeder maken?

Het is belangrijk om te weten wat je in je lichaam stopt. Als je je eigen tandpasta poeder maakt, dan weet je precies wat er in gaat.

En zo vermijd je schadelijke ingrediënten zoals extra additieven of schadelijke chemicaliën.

In veel tandpasta's die je in de winkel kunt kopen zitten een aantal chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

SLS

Een veelgebruikt ingrediënt in tandpasta is SLS of natriumlaurylsulfaat. Dit is een oppervlakte-actieve stof. Het zorgt ervoor dat je tandpasta schuimt. SLS is een zeer agressieve reiniger die de natuurlijke beschermlaag van de huid en tandvlees aan kan tasten. Het kan ook de oorzaak zijn van die vervelende en pijnlijke  mondzweren (aften) .

Triclosan

Triclosan is een krachtige antibacteriële en schimmelwerende chemische stof die voorkomt in tandpasta, handreinigers, deodorants, zepen en cosmetica.

Triclosan kan de bacteriële flora veranderen op de huid, in de mond en in de darmen. Een verandering in de bacteriële samenstelling van de “goede” bacteriestammen kan volgens onderzoekers een verhoogd risico op het ontwikkelen van allergieën veroorzaken.

Wil je meer lezen over schadelijke stoffen die in cosmetica gebruikt worden lees dan ook dit artikel

Milieuvriendelijk

Als je je eigen tandpasta poeder maakt is dit niet alleen gezonder voor jezelf maar ook voor het milieu.

Denk aan hoeveel tubes tandpasta je in een jaar gebruikt. Tandpasta poeder wordt bewaard in een glazen pot. Dus geen plastic afval meer.

Geld besparen

Als je eenmaal de  ingrediënten hebt gekocht die nodig zijn voor het maken van tandpasta, kun je veel batches maken. En veel van de ingrediënten kan je ook weer gebruiken voor andere recepten. Dat betekent dat je uiteindelijk veel geld kunt besparen als je zelf je tandpasta maakt.
De ingrediënten

Klei

Klei absorbeert veel vuil, maar is tegelijkertijd mild, fijn van structuur en zacht. Bentoniet klei is de echte krachtpatser onder de kleien, maar die kleurt bruin/groen wanneer hij nat wordt. WIl je liever een wittere tandpasta neem dan kaolin klei.

Zuiveringszout (baking soda) en zeezout

Zorgen voor een reinigende en neutraliserende werking. Er wordt weleens gezegd dat zuiveringszout een te agressieve, schurende werking heeft op de tanden maar dat is inmiddels achterhaald. Zeker fijngemalen is zuiveringszout niet schadelijk voor je tanden.

Krijtpoeder

Ook bekend als calcium carbonaat zorgt voor een extra reinigende werking. doordat het het tandglazuur op zachte wijze polijst.

Etherische olie en kruiden

Pepermunt is natuurlijk de meest bekende etherische olie maar je kunt ook andere anti-bacteriële oliën gebruiken die goed zijn voor de mondverzorging zoals:

tea tree, salie, kaneel, kruidnagel en spearmint

Nu je weet waarom het zo goed is om je eigen tandpasta poeder te maken is het tijd om aan de slag te gaan!
Benodigdheden voor je tandpasta poeder

Bereidingswijze

Doe de bentoniet klei (of kaolin klei) in een glazen kommetje en de overige ingrediënten in een koffiemolen of een vijzel. Maal alles tot een heel fijn poeder en meng dit dan met de klei.  Doe dit met een  porselein of houten lepel. Gebruik geen metaal in verband met de klei die zware metalen kan opnemen. Doe het tandpoeder in een afsluitbaar glazen potje..

Met deze hoeveelheid kun lang vooruit. En zolang het droog is kan je het tandpasta poeder ook maanden bewaren. Maar zorg dat er geen water bij komt, dan wordt de houdbaarheid namelijk zeer sterk verkort.

Ik doe zelf altijd een klein beetje tandpoeder in een apart potje en zet dit in de badkamer. De rest bewaar ik in een donkere kast.

Gebruiksaanwijzging

Het gebruik van het tandpasta poeder is heel simpel. Maak je tandenborstel een beetje vochtig en dep je tandenborstel in het poeder en gebruik datgene dat aan de tandenborstel blijft plakken als tandpasta. Maak je tandenborstel niet te nat zodat er geen water achterblijft in het poeder (i.v.m. de houdbaarheid)

Poets je tanden zoals je dat ook met gewone tandpasta zou doen.

Heb je bepaalde tand- of mondaandoeningen en twijfel je of je het tandpoeder kan gebruiken overleg dan eerst met je tandarts. Gebruik deze tandpasta niet als je overgevoelig of allergisch bent voor één van de ingrediënten. .


Reacties
Categorieën