Deodorant, zelf maken met simpele ingrediënten.

Zelf deodorant maken is een gezond alternatief voor de reguliere deodorant. Dit recept staat al lang op Aromalifestyle maar ik heb het een beetje aangepast zodat het nog makkelijke te maken is.  En als je net begint met je eigen producten maken dan is dit wel een ideaal product om mee te beginnen. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig, die je waarschijnlijk al in huis hebt: En die ook makkelijk verkrijgbaar zijn.
De gevaren van deodorant!

Regelmatig komt er weer een bericht ergens tevoorschijn over de gevaren van het gebruik van deodorant en anti-transpirant.

Er wordt regelmatig gesuggereerd dat het gebruik ervan zou kunnen bijdragen aan borstkanker. De grote boosdoeners zijn de ingrediënten aluminium en parabenen.

Het is volgens mij nog niet steeds  duidelijk of deze stoffen echt door de huidlaag kunnen dringen, maar toch zullen er veel mensen zijn die liever een natuurlijke deodorant zouden gebruiken.

Naar mijn idee kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen. En zoveel mogelijk misschien potentieel gevaarlijke stoffen in je cosmetica vermijden.

Het probleem is echter dat veel natuurlijke deo’s, zoals de kristaldeo (die eigenlijk ook gewoon uit een aluminiumzout bestaat en dus weinig beter is dan deo met aluminium) voor veel mensen gewoon niet sterk genoeg zijn.

Maar gelukkig is er een heel simpel en goedkoop ingrediënt dat waarschijnlijk al in je keukenkastje staat en bij veel mensen nog veel beter werkt dan gewone deodorant: zuiveringszout ofwel baking soda.

Deodorant zelf maken met dit recept geeft een perfecte crème deo. Je smeert een klein beetje onder je oksels en je bent echt de hele dag fris.

Wil je liever een deospray gebuik dan het citrus jojoba deospray recept.

deodorantBenodigdheden voor je deodorant

  • 2 eetlepels baking soda (zuiveringszout)
  • 2 eetlepels maiszetmeel
  • 2 eetlepels kokosolie (als je niet van de geur van kokos houdt kan je ook een op milde wijze ontgeurde kokosolie gebruiken)
  • Eventueel een paar druppeltjes etherische olie naar keuze.

Etherische olie kan je voor de geur gebruiken maar er zijn ook etherische oliën die helpen tegen het zweten zoals bijvoorbeeld salie en den. Je kan ook lavendel nemen voor extra verzorging van de huid of limoen voor een frisse tropische geur.

Gebruik in totaal 6 druppels etherische olie voor dit recept. Je kan ook een combinatie maken van etherische olie.

Je kan je deo natuurlijk ook geurloos maken zonder etherische olie.

Gebruiksaanwijzing

Het makkelijkste is het om de kokosolie een klein beetje te verwarmen zodat ze wat zachter wordt (in de zomer hoeft dit waarschijnlijk niet, dan is de kokosolie zacht genoeg). Dan roer je er de 2 eetlepels maizena en het zuiveringszout door. Als de kokosolie te vloeibaar is dan zal het zuiveringszout en de maiszetmeel naar de bodem zakken. Zorg er dus voor de de kokosolie nog wel een vaste structuur heeft.

Als je het in huis hebt kan je ook nog een druppeltje vitamine E toevoegen, dit is goed voor de houdbaarheid en ook verzorgend voor de huid. Ook erg fijn is het om nog een paar druppeltjes plantaardige olie (bijv. abrikozenpit olie of amandel olie, olijfolie kan ook als deze niet een al te sterke geur heeft) toe te voegen zodat de deodorant goed smeerbaar blijft.

Schep de deodorant dan in een glazen potje en je geheel natuurlijke deodorant is klaar voor gebruik.

Neem met een klein spateltje (of een schone vinger) een beetje crème deo uit het potje en smeer het onder je oksels. Heel even laten intrekken en drogen en je bent klaar voor een frisse dag.

Vind je een deo met kokosolie te vet en ben je bang voor vlekken op je kleding (ik heb er zelf nog geen last van gehad) dan zou je ook het deopoeder kunnen proberen. Die is ook erg fijn in gebruik.Nick Smit
Door

Nick Smit

op 21 Sep 2017

Vraag: deze deo bevat vet. Geeft dat geen vlekken in de kleding?

greet vanlaer
Door

greet vanlaer

op 02 Oct 2017

Nee hoor. Het vet wordt snel opgenomen door de huid.

greet vanlaer
Door

greet vanlaer

op 02 Oct 2017

Ik heb een variant gemaakt op dit recept. In plaats van maiszetmeel gebruik ik babypoeder. Dat geeft meteen een heel eigen geur, ondersteunt als het ware de geuren van de etherische olieën die je erbij voegt. https://aromalifestyle.nl/talkvrije-babypoeder/ Dus als je weer eens wat anders zou willen proberen...

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 02 Oct 2017

Greet, wat een super idee. Dat ga ik ook een keer doen. Bedankt voor de tip.

marijke
Door

marijke

op 12 Oct 2017

kun je i.p.v. maiszetmeel ook agar agar of arraow root gebruiken

Jean
Door

Jean

op 14 Oct 2017

Dit werkt perfect. Het is huidvriendelijk en daarmee ideaal voor mensen met een gevoeluge huid. Het is ook bijzonder voordelug. Je hebt weinig nodig. Bovendien snel klaar. Ik doe er een paar druppels tijmolie bij, dat ontsmet meteen.

Tanna
Door

Tanna

op 16 Oct 2017

Kan je ook iets anders als maiszetmeel gebruiken? Ik kan niet tegen maïs.

joris
Door

joris

op 05 Feb 2018

jazeker, arrow root poeder bijvoorbeeld. Of zoals iemand anders hier al aankaarte 'talkvrije babypoeder'

M Heijne
Door

M Heijne

op 02 Nov 2017

ik zou het graag in een roller willen doen, maar hoe krijg ik het wat meer vloeibaarder?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 07 Nov 2017

Dat gaat helaas met dit recept niet. Er staat wel een recept voor een deospray op de site maar ik zal nog eens kijken naar een recept voor een deo roller.

Mirjam
Door

Mirjam

op 06 Nov 2017

Fijne deo. Bij mij zakt alleen de bakingsoda naar de bodem. Dus op het eind als het potje bijna leeg is, smeer ik vooral zout op mijn huid dat bijt erg. Doe ik iets verkeerd?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 07 Nov 2017

Bij het maken regelmatig blijven roeren totdat de kokosolie weer hard geworden is, anders zakt de bakingsoda inderdaad naar de bodem.

Lien
Door

Lien

op 07 Nov 2020

Heb ik ook voor gehad. Dus beter om niet onmiddellijk in de vorm te gieten, maar eerst goed te roeren tot de massa wat meer vast wordt, maar toch nog lukt om te gieten?

Amanda
Door

Amanda

op 04 Dec 2017

Hoe lang is de deodorant houdbaar ongeveer? Ik heb er 3 druppels salie en 3 druppels lavendel in gedaan.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 05 Dec 2017

De deodorant is zeker 6 maanden houdbaar. Wel altijd met schone vingers of een spatel de creme uit het potje halen.

Angelique
Door

Angelique

op 06 Dec 2017

Heerlijk om niet meer de "winkel" deo te gebruiken. Ik heb wel een vraag omdat ik merk dat ik nu veel vaker op een dag mijn oksels moet wassen en de deo opnieuw op moet doen omdat ze vies ruiken. Ik heb nu de deo met lavendelolie gemaakt. Iemand tips zodat ik langer fris ruik? Misschien een andere etherische olie?

Amanda
Door

Amanda

op 08 Dec 2017

Ik heb 3 druppels salie en 3 druppels lavendel gebruikt. Geen zweetgeur!

Amandan
Door

Amandan

op 08 Dec 2017

Ik heb het nu een paar dagen gebruikt. Ik transpireer wel maar het ruikt nergens naar. Ik vindt het alleen best wel prikken met het aanbrengen. Maakt niet uit of ik mijn oksels net heb geschoren of 3 dgn geleden. Heb je daar nog tips voor?

Ines
Door

Ines

op 02 Jan 2018

Hoe zorg je ervoor dat het zout niet naar de bodem zakt? Bij een deostick kan je toch niet blijven roeren tot het weer stolt? Ik kan mijn deostick (eergisteren gemaakt) helaas niet gebruiken omdat ik puur zout onder m'n oksels smeer en dat schuurt enorm!

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 03 Jan 2018

Je kunt de deo het beste eerst iets laten stollen en dan nog goed doorroeren voordat je het in de deostick giet en dan snel in de koelkast of vriezer zetten zodat het snel hard wordt en het zuiveringszout niet naar beneden zakt. Je kunt de inhoud van de deostick ook even opnieuw smelten (in een glazen potje in een pan met warm water) en dan weer gieten. Wel voorzichtig omhoog draaien zodat je het mechanisme niet stuk maakt.

Ines
Door

Ines

op 05 Jan 2018

Bedankt, dat ga ik proberen!

Julie
Door

Julie

op 08 May 2018

Bedankt! Ik ga nu mijn tweede keer zelf deo maken. Super! Nog een vraagje: waar vind je ene hervulbare deoroller? Diegenen die ik vroeger gebruikte, kreeg ik niet open om zelf te vullen...

Petra
Door

Petra

op 21 May 2018

Ik heb dit voor de eerste maal gemaakt en werkt super. Nu met citroen als etherische olie. Volgende keer ander geurtje proberen. Heb wel witte vlekken op donkere kledij, hoop dat dat eruit wast.

Claudia
Door

Claudia

op 22 Jun 2018

Ik heb 1 jaar lang kokosolie gebruikt, maar na loop van tijd ging mijn lichaam daar aan wennen. Nu gebruiken mijn vriend en ik al 3 jaar baking soda als deo en dit werkt echt super goed!

Romuald
Door

Romuald

op 25 Jun 2018

Ik heb de deo gemaakt met de stick...nu lijkt hij te zacht te zijn beter meer cacaopboter erbij dan of een ander ingredient? grtn

Marjolein Jansen
Door

Marjolein Jansen

op 16 Oct 2020

Ik doe er altijd wat bijenwas bij, dan blijft de deo wat 'vaster'.

Daisy de Vos Burchart
Door

Daisy de Vos Burchart

op 29 Jul 2018

Kan je ook babyolie van zwitsal gebruiken voor de geur ipv etherische olie?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 01 Aug 2018

Dat heeft niet veel nut want de babyolie werkt niet tegen het zweet zoals de etherische olie dat wel doet.

Sylvia
Door

Sylvia

op 19 Feb 2019

Goedemiddag, Ik heb ook de deodorant gemaakt, maar dan met de deoroller. Maar hoe kan het zijn dat bepaalde delen korrelig zijn? Ik heb alles netjes opgevolgd zoals in de beschrijving staat.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 21 Feb 2019

Waarschijnlijk is het zuiveringszout niet goed opgelost waardoor het een beetje korrelig blijft. De deo werkt echter hetzelfde.

Pat
Door

Pat

op 06 Apr 2019

Kan je ipv maiszetmeel ook maïzena gebruiken?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 09 Apr 2019

Ja, dat kan ook. Maizena is ook maiszetmeel.

Helma
Door

Helma

op 29 Dec 2019

Super deo alleen als ik erg zweet dan bijt de deo uit op mijn trui. Lichte vlekken in mijn trui wat er niet zo fris uitziet. Is dit het zuiveringszout? En zo ja, kan ik er iets aan doen ? Alvast bedankt 👍🏻

Birgit
Door

Birgit

op 11 Jul 2020

Had ik ook, ook als het warm is droogt hij het niet goed, waardoor ik nu toch wat minder enthousiast ben geworden. Doe ik iets fout?

Ilona
Door

Ilona

op 22 May 2020

Ik gebruik het nu een paar maanden. Echt de beste deo ooit. Ik had vaak het probleem dat als ik in een onwennige situatie zat, ik dan snel een nare geur ontwikkelde. Echt zo'n zware onplezierige geur. Dan moest ik me wassen en opnieuw deo spuiten. Sinds ik deze zelfgemaakte deo gebruik, met lavendel van Chi, ruik ik helemaal niks meer. Zelfs niet als ik zweet. Dank je voor het delen van dit recept!

Tine
Door

Tine

op 25 Jul 2020

Kan de kokosolie vervangen worden door cacaoboter?

Karin
Door

Karin

op 22 Oct 2020

Heb laatst zelf een Deo stick gemaakt maar na een tijdje wordt de inhoud korrelig en is het alsof je zand onder je oksel smeert, hoe voorkom ik dit? Bewaar hem in de koelkast...

Janelle
Door

Janelle

op 28 Jan 2022

Ik heb vandaag de deo-poeder en deo creme gemaakt. Jeetje wat is dat leuk zeg om te doen en zo simpel en helemaal niet duur. Ik heb op 1 oksel de creme geprobeerd en de andere kant de poeder. De creme heeft fijne korrels tijdens het smeren op de huid van de bicarbonaat denk ik. Hoort dat? Ik vind de creme lekkerder (sterker) ruiken dan de poeder maar de poeder vindt ik wel fijner in gebruik. Sowieso allebei leuk om te maken en te experimenteren ermee.

Ikke
Door

Ikke

op 30 Jan 2022

het helpt als je de bicarbonaat tot een fijn poeder maalt (koffiemolen of blender)

M Heijne
Door

M Heijne

op 17 Jul 2022

kan de maiszetmeel ook vervangen worden door arrowood?

Monica Can
Door

Monica Can

op 18 Jul 2022

Ja hoor, dat kan ook.

Reactie plaatsen