deodorant zelf maken
Lichaamsverzorging
Monica Can
Lichaamsverzorging
2 min
44

Deodorant, zelf maken met simpele ingrediënten.

2 min
44

Zelf deodorant maken is een gezond alternatief voor de reguliere deodorant. Dit recept staat al lang op Aromalifestyle maar ik heb het een beetje aangepast zodat het nog makkelijke te maken is.  En als je net begint met je eigen producten maken dan is dit wel een ideaal product om mee te beginnen. Je hebt maar weinig ingrediënten nodig, die je waarschijnlijk al in huis hebt: En die ook makkelijk verkrijgbaar zijn.
De gevaren van deodorant!

Regelmatig komt er weer een bericht ergens tevoorschijn over de gevaren van het gebruik van deodorant en anti-transpirant.

Er wordt regelmatig gesuggereerd dat het gebruik ervan zou kunnen bijdragen aan borstkanker. De grote boosdoeners zijn de ingrediënten aluminium en parabenen.

Het is volgens mij nog niet steeds  duidelijk of deze stoffen echt door de huidlaag kunnen dringen, maar toch zullen er veel mensen zijn die liever een natuurlijke deodorant zouden gebruiken.

Naar mijn idee kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen. En zoveel mogelijk misschien potentieel gevaarlijke stoffen in je cosmetica vermijden.

Het probleem is echter dat veel natuurlijke deo’s, zoals de kristaldeo (die eigenlijk ook gewoon uit een aluminiumzout bestaat en dus weinig beter is dan deo met aluminium) voor veel mensen gewoon niet sterk genoeg zijn.

Maar gelukkig is er een heel simpel en goedkoop ingrediënt dat waarschijnlijk al in je keukenkastje staat en bij veel mensen nog veel beter werkt dan gewone deodorant: zuiveringszout ofwel baking soda.

Deodorant zelf maken met dit recept geeft een perfecte crème deo. Je smeert een klein beetje onder je oksels en je bent echt de hele dag fris.

Wil je liever een deospray gebuik dan het citrus jojoba deospray recept.

deodorantBenodigdheden voor je deodorant

  • 2 eetlepels baking soda (zuiveringszout)
  • 2 eetlepels maiszetmeel
  • 2 eetlepels kokosolie (als je niet van de geur van kokos houdt kan je ook een op milde wijze ontgeurde kokosolie gebruiken)
  • Eventueel een paar druppeltjes etherische olie naar keuze.

Etherische olie kan je voor de geur gebruiken maar er zijn ook etherische oliën die helpen tegen het zweten zoals bijvoorbeeld salie en den. Je kan ook lavendel nemen voor extra verzorging van de huid of limoen voor een frisse tropische geur.

Gebruik in totaal 6 druppels etherische olie voor dit recept. Je kan ook een combinatie maken van etherische olie.

Je kan je deo natuurlijk ook geurloos maken zonder etherische olie.

Gebruiksaanwijzing

Het makkelijkste is het om de kokosolie een klein beetje te verwarmen zodat ze wat zachter wordt (in de zomer hoeft dit waarschijnlijk niet, dan is de kokosolie zacht genoeg). Dan roer je er de 2 eetlepels maizena en het zuiveringszout door. Als de kokosolie te vloeibaar is dan zal het zuiveringszout en de maiszetmeel naar de bodem zakken. Zorg er dus voor de de kokosolie nog wel een vaste structuur heeft.

Als je het in huis hebt kan je ook nog een druppeltje vitamine E toevoegen, dit is goed voor de houdbaarheid en ook verzorgend voor de huid. Ook erg fijn is het om nog een paar druppeltjes plantaardige olie (bijv. abrikozenpit olie of amandel olie, olijfolie kan ook als deze niet een al te sterke geur heeft) toe te voegen zodat de deodorant goed smeerbaar blijft.

Schep de deodorant dan in een glazen potje en je geheel natuurlijke deodorant is klaar voor gebruik.

Neem met een klein spateltje (of een schone vinger) een beetje crème deo uit het potje en smeer het onder je oksels. Heel even laten intrekken en drogen en je bent klaar voor een frisse dag.

Vind je een deo met kokosolie te vet en ben je bang voor vlekken op je kleding (ik heb er zelf nog geen last van gehad) dan zou je ook het deopoeder kunnen proberen. Die is ook erg fijn in gebruik.Reacties
Categorieën