Page content

Deodorant, zelf maken met simpele ingrediënten.

Deodorant, zelf maken met simpele ingrediënten.

Zelf deodorant maken is een gezond alternatief voor de reguliere deodorant.

Regelmatig komt er weer een bericht ergens tevoorschijn over de gevaren van het gebruik van deodorant en anti-transpirant.

Er wordt regelmatig gesuggereerd dat het gebruik ervan zou kunnen bijdragen aan borstkanker. De grote boosdoeners zijn de ingrediënten aluminium en parabenen.

Het is volgens mij nog niet steeds  duidelijk of deze stoffen echt door de huidlaag kunnen dringen, maar toch zullen er veel mensen zijn die liever een natuurlijke deodorant zouden gebruiken.

Naar mijn idee kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen. En zoveel mogelijk misschien potentieel gevaarlijke stoffen in je cosmetica vermijden.

Het probleem is echter dat veel natuurlijke deo’s, zoals de kristaldeo (die eigenlijk ook gewoon uit een aluminiumzout bestaat en dus weinig beter is dan deo met aluminium) voor veel mensen gewoon niet sterk genoeg zijn.

Maar gelukkig is er een heel simpel en goedkoop ingrediënt dat waarschijnlijk al in je keukenkastje staat en bij veel mensen nog veel beter werkt dan gewone deodorant: zuiveringszout ofwel baking soda.

Deodorant zelf maken met dit recept geeft een perfecte crème deo. Je smeert een klein beetje onder je oksels en je bent echt de hele dag fris.

Wil je liever een deospray gebuik dan het citrus jojoba deospray recept.

 

 

deodorant

Benodigdheden voor je deodorant

 • 2 eetlepels baking soda (zuiveringszout)
 • 2 eetlepels maiszetmeel
  (in poedervorm!)
 • 2 eetlepels kokosolie
 • Eventueel een paar druppeltjes etherische olie naar keuze.

 

Etherische olie kan je voor de geur gebruiken maar er zijn ook etherische oliën die helpen tegen het zweten zoals bijvoorbeeld salie en den. Je kan ook lavendel nemen voor extra verzorging van de huid of limoen voor een frisse tropische geur.

Gebruik in totaal 6 druppels etherische olie voor dit recept. Je kan ook een combinatie maken van etherische olie.

Je kan je deo natuurlijk ook geurloos maken zonder etherische olie.

 

Gebruiksaanwijzing

Het makkelijkste is het om de kokosolie even te verwarmen zodat ze vloeibaar wordt daarna roer je er de 2 eetlepels maizena en het zuiveringszout door.

Als je het in huis hebt kan je ook nog een druppeltje vitamine E toevoegen, dit is goed voor de houdbaarheid en ook verzorgend voor de huid.

Deze massa kan je dan heel makkelijk in een glazen potje gieten (bijv. een leeg cremepotje  Na een paar uurtjes in de koelkast is je deo dan weer hard en kan je die gebruiken.

Neem met een klein spateltje een beetje crème deo uit het potje en smeer het onder je oksels. Heel even laten intrekken en drogen en je bent klaar voor een frisse dag.

 

Je eigen deo stick maken

Als je een lege deostick hebt dan kan je ook deodorant zelf maken door in plaats van 2 eetlepels kokosolie het recept te maken met 1 eetlepel kokosolie en 1 eetlepel cacaoboter.

Dan giet je de massa in je lege deostick en met de cacaoboter wordt de massa iets harder zodat het niet gaat smelten als het wat warmer wordt en je een solide stick hebt.

Alle ingrediënten voor je natuurlijke deo vind je in de Aromalifestyle shop.

 

Gebruiksaanwijzing deo stick webshop

Omdat ik vaak vragen krijg hoe de deo stick uit de webshop functioneert komt hier nog een korte beschrijving hoe je deze deodorant kunt maken met de deo stick.

De deostick wordt geleverd met een dop voor de bovenkant en een stopje om de onderkant af te sluiten na het vullen.

Op de bovenkant zit een stukje kunststof, dit zorgt ervoor dat je deo de juiste vorm krijgt en dit haal je er pas af als je deo gevuld is en hard geworden is.

 

 

Om de deo stick te vullen zet je hem op zijn kop neer.

Voor een volle deostick heb je het volgende nodig:

 • 3 eetlepels kokosolie
 • 3 eetlepels cacaoboter
 • 3 eetlepels zuiveringszout
 • 3 eetlepels maiszeetmeel
 • eventueel 15-20 druppels etherische olie naar keuze.

Doe de cacaoboter en de kokosolie in een vuurvaste glazen mengbeker en laat dit in een pannetje met warm water (au bain marie) op laag vuur smelten.

Als het geheel gesmolten is haal de beker dan uit het water en voeg het zuiveringszout en maiszetmeel toe en roer het geheel goed door totdat je een gladde egale massa hebt.

Voeg dan eventueel de etherische olie toe en roer nogmaals goed door.

Nu giet je de massa via de onderkant in de deostick tot aan het draaimechanisme.

 

 

 

Nu neem je het afsluitsdopje en klikt dit met 2 duimen gelijkmatig op de bodem vast.  Hierbij kan je best wat druk geven anders lukt het niet.

(ps. niet voor het vullen al proberen want als het stopje er eenmaal opzit krijg je het er haast niet meer vanaf.)

Nu kan je je deostick een paar uur in de koelkast hard laten worden.

 

 

 

Als de stick hard is kan je hem omdraaien, de dop eraf draaien en met een scherp mesje het kunststof beschermplaatje verwijderen en is je deo klaar voor gebruik.

Bewaar je beschermplaatje wel want dat kan je weer gebruiken als je de deo stick nog een keer wilt hergebruiken.

Let op: als het heel warm weer is bewaar je deo stick dan in de koelkast om te voorkomen dat hij gaat smelten.

 

Comment Section

1 reactie op “Deodorant, zelf maken met simpele ingrediënten.


Door Nick Smit op 21 september 2017

Vraag: deze deo bevat vet.
Geeft dat geen vlekken in de kleding?

Plaats een reactie


*