Deodorant, zelf maken met simpele ingrediënten.

Deodorant, zelf maken met simpele ingrediënten.

Zelf deodorant maken is een gezond alternatief voor de reguliere deodorant.

Regelmatig komt er weer een bericht ergens tevoorschijn over de gevaren van het gebruik van deodorant en anti-transpirant.

Er wordt regelmatig gesuggereerd dat het gebruik ervan zou kunnen bijdragen aan borstkanker. De grote boosdoeners zijn de ingrediënten aluminium en parabenen.

Het is volgens mij nog niet steeds  duidelijk of deze stoffen echt door de huidlaag kunnen dringen, maar toch zullen er veel mensen zijn die liever een natuurlijke deodorant zouden gebruiken.

Naar mijn idee kun je maar beter het zekere voor het onzekere nemen. En zoveel mogelijk misschien potentieel gevaarlijke stoffen in je cosmetica vermijden.

Het probleem is echter dat veel natuurlijke deo's, zoals de kristaldeo (die eigenlijk ook gewoon uit een aluminiumzout bestaat en dus weinig beter is dan deo met aluminium) voor veel mensen gewoon niet sterk genoeg zijn.

Maar gelukkig is er een heel simpel en goedkoop ingrediënt dat waarschijnlijk al in je keukenkastje staat en bij veel mensen nog veel beter werkt dan gewone deodorant: zuiveringszout ofwel baking soda.

Deodorant zelf maken met dit recept geeft een perfecte crème deo. Je smeert een klein beetje onder je oksels en je bent echt de hele dag fris.

Wil je liever een deospray gebuik dan het citrus jojoba deospray recept.

 

 

deodorant

Benodigdheden voor je deodorant

 • 2 eetlepels baking soda (zuiveringszout)
 • 2 eetlepels maiszetmeel
  (in poedervorm!)
 • 2 eetlepels kokosolie
 • Eventueel een paar druppeltjes etherische olie naar keuze.

 

Etherische olie kan je voor de geur gebruiken maar er zijn ook etherische oliën die helpen tegen het zweten zoals bijvoorbeeld salie en den. Je kan ook lavendel nemen voor extra verzorging van de huid of limoen voor een frisse tropische geur.

Gebruik in totaal 6 druppels etherische olie voor dit recept. Je kan ook een combinatie maken van etherische olie.

Je kan je deo natuurlijk ook geurloos maken zonder etherische olie.

 

Gebruiksaanwijzing

Het makkelijkste is het om de kokosolie even te verwarmen zodat ze vloeibaar wordt daarna roer je er de 2 eetlepels maizena en het zuiveringszout door.

Als je het in huis hebt kan je ook nog een druppeltje vitamine E toevoegen, dit is goed voor de houdbaarheid en ook verzorgend voor de huid.

Deze massa kan je dan heel makkelijk in een glazen potje gieten (bijv. een leeg cremepotje  Na een paar uurtjes in de koelkast is je deo dan weer hard en kan je die gebruiken.

Neem met een klein spateltje een beetje crème deo uit het potje en smeer het onder je oksels. Heel even laten intrekken en drogen en je bent klaar voor een frisse dag.

 

Je eigen deo stick maken

Als je een lege deostick hebt dan kan je ook deodorant zelf maken door in plaats van 2 eetlepels kokosolie het recept te maken met 1 eetlepel kokosolie en 1 eetlepel cacaoboter.

Dan giet je de massa in je lege deostick en met de cacaoboter wordt de massa iets harder zodat het niet gaat smelten als het wat warmer wordt en je een solide stick hebt.

Alle ingrediënten voor je natuurlijke deo vind je in de Aromalifestyle shop.

 

Gebruiksaanwijzing deo stick webshop

Omdat ik vaak vragen krijg hoe de deo stick uit de webshop functioneert komt hier nog een korte beschrijving hoe je deze deodorant kunt maken met de deo stick.

De deostick wordt geleverd met een dop voor de bovenkant en een stopje om de onderkant af te sluiten na het vullen.

Op de bovenkant zit een stukje kunststof, dit zorgt ervoor dat je deo de juiste vorm krijgt en dit haal je er pas af als je deo gevuld is en hard geworden is.

 

 

Om de deo stick te vullen zet je hem op zijn kop neer.

Voor een volle deostick heb je het volgende nodig:

 • 3 eetlepels kokosolie
 • 3 eetlepels cacaoboter
 • 3 eetlepels zuiveringszout
 • 3 eetlepels maiszeetmeel
 • eventueel 15-20 druppels etherische olie naar keuze.

Doe de cacaoboter en de kokosolie in een vuurvaste glazen mengbeker en laat dit in een pannetje met warm water (au bain marie) op laag vuur smelten.

Als het geheel gesmolten is haal de beker dan uit het water en voeg het zuiveringszout en maiszetmeel toe en roer het geheel goed door totdat je een gladde egale massa hebt.

Voeg dan eventueel de etherische olie toe en roer nogmaals goed door.

Nu giet je de massa via de onderkant in de deostick tot aan het draaimechanisme.

 

 

 

Nu neem je het afsluitsdopje en klikt dit met 2 duimen gelijkmatig op de bodem vast.  Hierbij kan je best wat druk geven anders lukt het niet.

(ps. niet voor het vullen al proberen want als het stopje er eenmaal opzit krijg je het er haast niet meer vanaf.)

Nu kan je je deostick een paar uur in de koelkast hard laten worden.

 

 

 

Als de stick hard is kan je hem omdraaien, de dop eraf draaien en met een scherp mesje het kunststof beschermplaatje verwijderen en is je deo klaar voor gebruik.

Bewaar je beschermplaatje wel want dat kan je weer gebruiken als je de deo stick nog een keer wilt hergebruiken.

Let op: als het heel warm weer is bewaar je deo stick dan in de koelkast om te voorkomen dat hij gaat smelten.

 

Nick Smit
Door

Nick Smit

op 21 September 2017

Vraag: deze deo bevat vet. Geeft dat geen vlekken in de kleding?

greet vanlaer
Door

greet vanlaer

op 2 October 2017

Nee hoor. Het vet wordt snel opgenomen door de huid.

greet vanlaer
Door

greet vanlaer

op 2 October 2017

Ik heb een variant gemaakt op dit recept. In plaats van maiszetmeel gebruik ik babypoeder. Dat geeft meteen een heel eigen geur, ondersteunt als het ware de geuren van de etherische olieën die je erbij voegt. https://aromalifestyle.nl/talkvrije-babypoeder/ Dus als je weer eens wat anders zou willen proberen...

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 2 October 2017

Greet, wat een super idee. Dat ga ik ook een keer doen. Bedankt voor de tip.

marijke
Door

marijke

op 12 October 2017

kun je i.p.v. maiszetmeel ook agar agar of arraow root gebruiken

Jean
Door

Jean

op 14 October 2017

Dit werkt perfect. Het is huidvriendelijk en daarmee ideaal voor mensen met een gevoeluge huid. Het is ook bijzonder voordelug. Je hebt weinig nodig. Bovendien snel klaar. Ik doe er een paar druppels tijmolie bij, dat ontsmet meteen.

Tanna
Door

Tanna

op 16 October 2017

Kan je ook iets anders als maiszetmeel gebruiken? Ik kan niet tegen maïs.

joris
Door

joris

op 5 February 2018

jazeker, arrow root poeder bijvoorbeeld. Of zoals iemand anders hier al aankaarte 'talkvrije babypoeder'

M Heijne
Door

M Heijne

op 2 November 2017

ik zou het graag in een roller willen doen, maar hoe krijg ik het wat meer vloeibaarder?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 7 November 2017

Dat gaat helaas met dit recept niet. Er staat wel een recept voor een deospray op de site maar ik zal nog eens kijken naar een recept voor een deo roller.

Mirjam
Door

Mirjam

op 6 November 2017

Fijne deo. Bij mij zakt alleen de bakingsoda naar de bodem. Dus op het eind als het potje bijna leeg is, smeer ik vooral zout op mijn huid dat bijt erg. Doe ik iets verkeerd?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 7 November 2017

Bij het maken regelmatig blijven roeren totdat de kokosolie weer hard geworden is, anders zakt de bakingsoda inderdaad naar de bodem.

Lien
Door

Lien

op 7 November 2020

Heb ik ook voor gehad. Dus beter om niet onmiddellijk in de vorm te gieten, maar eerst goed te roeren tot de massa wat meer vast wordt, maar toch nog lukt om te gieten?

Amanda
Door

Amanda

op 4 December 2017

Hoe lang is de deodorant houdbaar ongeveer? Ik heb er 3 druppels salie en 3 druppels lavendel in gedaan.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 5 December 2017

De deodorant is zeker 6 maanden houdbaar. Wel altijd met schone vingers of een spatel de creme uit het potje halen.

Angelique
Door

Angelique

op 6 December 2017

Heerlijk om niet meer de "winkel" deo te gebruiken. Ik heb wel een vraag omdat ik merk dat ik nu veel vaker op een dag mijn oksels moet wassen en de deo opnieuw op moet doen omdat ze vies ruiken. Ik heb nu de deo met lavendelolie gemaakt. Iemand tips zodat ik langer fris ruik? Misschien een andere etherische olie?

Amanda
Door

Amanda

op 8 December 2017

Ik heb 3 druppels salie en 3 druppels lavendel gebruikt. Geen zweetgeur!

Amandan
Door

Amandan

op 8 December 2017

Ik heb het nu een paar dagen gebruikt. Ik transpireer wel maar het ruikt nergens naar. Ik vindt het alleen best wel prikken met het aanbrengen. Maakt niet uit of ik mijn oksels net heb geschoren of 3 dgn geleden. Heb je daar nog tips voor?

Ines
Door

Ines

op 2 January 2018

Hoe zorg je ervoor dat het zout niet naar de bodem zakt? Bij een deostick kan je toch niet blijven roeren tot het weer stolt? Ik kan mijn deostick (eergisteren gemaakt) helaas niet gebruiken omdat ik puur zout onder m'n oksels smeer en dat schuurt enorm!

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 3 January 2018

Je kunt de deo het beste eerst iets laten stollen en dan nog goed doorroeren voordat je het in de deostick giet en dan snel in de koelkast of vriezer zetten zodat het snel hard wordt en het zuiveringszout niet naar beneden zakt. Je kunt de inhoud van de deostick ook even opnieuw smelten (in een glazen potje in een pan met warm water) en dan weer gieten. Wel voorzichtig omhoog draaien zodat je het mechanisme niet stuk maakt.

Ines
Door

Ines

op 5 January 2018

Bedankt, dat ga ik proberen!

Julie
Door

Julie

op 8 May 2018

Bedankt! Ik ga nu mijn tweede keer zelf deo maken. Super! Nog een vraagje: waar vind je ene hervulbare deoroller? Diegenen die ik vroeger gebruikte, kreeg ik niet open om zelf te vullen...

Petra
Door

Petra

op 21 May 2018

Ik heb dit voor de eerste maal gemaakt en werkt super. Nu met citroen als etherische olie. Volgende keer ander geurtje proberen. Heb wel witte vlekken op donkere kledij, hoop dat dat eruit wast.

Claudia
Door

Claudia

op 22 June 2018

Ik heb 1 jaar lang kokosolie gebruikt, maar na loop van tijd ging mijn lichaam daar aan wennen. Nu gebruiken mijn vriend en ik al 3 jaar baking soda als deo en dit werkt echt super goed!

Romuald
Door

Romuald

op 25 June 2018

Ik heb de deo gemaakt met de stick...nu lijkt hij te zacht te zijn beter meer cacaopboter erbij dan of een ander ingredient? grtn

Marjolein Jansen
Door

Marjolein Jansen

op 16 October 2020

Ik doe er altijd wat bijenwas bij, dan blijft de deo wat 'vaster'.

Daisy de Vos Burchart
Monica-Can
Door

Monica-Can

op 1 August 2018

Dat heeft niet veel nut want de babyolie werkt niet tegen het zweet zoals de etherische olie dat wel doet.

Sylvia
Door

Sylvia

op 19 February 2019

Goedemiddag, Ik heb ook de deodorant gemaakt, maar dan met de deoroller. Maar hoe kan het zijn dat bepaalde delen korrelig zijn? Ik heb alles netjes opgevolgd zoals in de beschrijving staat.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 21 February 2019

Waarschijnlijk is het zuiveringszout niet goed opgelost waardoor het een beetje korrelig blijft. De deo werkt echter hetzelfde.

Pat
Door

Pat

op 6 April 2019

Kan je ipv maiszetmeel ook maïzena gebruiken?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 9 April 2019

Ja, dat kan ook. Maizena is ook maiszetmeel.

Helma
Door

Helma

op 29 December 2019

Super deo alleen als ik erg zweet dan bijt de deo uit op mijn trui. Lichte vlekken in mijn trui wat er niet zo fris uitziet. Is dit het zuiveringszout? En zo ja, kan ik er iets aan doen ? Alvast bedankt 👍🏻

Birgit
Door

Birgit

op 11 July 2020

Had ik ook, ook als het warm is droogt hij het niet goed, waardoor ik nu toch wat minder enthousiast ben geworden. Doe ik iets fout?

Ilona
Door

Ilona

op 22 May 2020

Ik gebruik het nu een paar maanden. Echt de beste deo ooit. Ik had vaak het probleem dat als ik in een onwennige situatie zat, ik dan snel een nare geur ontwikkelde. Echt zo'n zware onplezierige geur. Dan moest ik me wassen en opnieuw deo spuiten. Sinds ik deze zelfgemaakte deo gebruik, met lavendel van Chi, ruik ik helemaal niks meer. Zelfs niet als ik zweet. Dank je voor het delen van dit recept!

Tine
Door

Tine

op 25 July 2020

Kan de kokosolie vervangen worden door cacaoboter?

Karin
Door

Karin

op 22 October 2020

Heb laatst zelf een Deo stick gemaakt maar na een tijdje wordt de inhoud korrelig en is het alsof je zand onder je oksel smeert, hoe voorkom ik dit? Bewaar hem in de koelkast...

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down