Vapo rub zalf, voor verlichting bij verkoudheid

Vapo rub zalf, voor verlichting bij verkoudheid

Je eigen vapo rub zalf ofwel borstbalsem is makkelijk te maken en veel gezonder dan de producten die je in de winkel kunt kopen.

Verkoudheid, verstopte neus, keelpijn, griep, helaas ontkomen we er niet altijd aan. Gelukkig zijn er natuurlijke middeltjes om de symptomen te verlichten.

Een vapo rub (zoals die van Vicks of Dampo) wordt veel gebruikt bij verkoudheid om verlichting te geven bij hoesten en keelpijn.

Helaas bevatten de producten die in de winkel verkocht worden vaak petrolatum, parabenen en andere schadelijke stoffen die je eigenlijk niet op je lichaam wilt smeren.

Een vapo rub wordt op de borst en rug gesmeerd of kan gebruikt worden om te stomen. Een theelepeltje vapo rub oplossen in heet water en je stoombad is klaar.

Je kan deze zalf ook makkelijk zelf maken. Dan weet je precies wat erin zit.

Je kunt de zalf met etherische olie aanpassen aan je wensen en het ruikt veel beter. Vroeger gebruikte ik altijd Dampo en dat vind ik nu echt zo vies ruiken.

Je eigen natuurlijke vapo rub werkt verlichtend bij hoesten, vastzittende hoest, keelpijn en een verstopte neus.

 

 


Benodigdheden vapo rub zalf

Ik heb 3 verschillende basisrecepten, waarvan nummer 1 mijn absolute favoriet is en het beste werkt. Deze variant bevat menthol kristallen en dat maakt je vaporub een versie 2.0.  Dit eerste recept komt uit de online training 'De Natuurlijke Huisapotheek' en is zeer effectief.

Mocht je geen menthol en kruiden willen gebruiken dan kan je basisrecept 2 of 3 gebruiken, die eigenlijk beide even goed zijn. Maar zo kan je het recept maken aangepast aan jouw voorkeuren en werken met de producten die je wellicht al in huis hebt. Het handigste is om de vapo rub zalf in 2 potjes te doen van 100 ml. Dan kan je 1 potje in de koelkast bewaren (die blijft dan heel lang goed) en de andere in de badkamer zetten om te gebruiken. Zo heb je lang plezier van je vaporub zalf.

Basisrecept 1 (uit de Natuurlijke Huisapotheek)

Je begint als eerste met het maken van een maceraat (kruiden olie). 

Hiervoor heb je het volgende nodig:

Maak hiervan het maceraat op de warme methode zoals hier beschreven.

Als je maceraat klaar is dan kan je verder gaan met het maken van de zalf.

Kruiden gebruiken

De kruiden de je overhebt als het maceraat is uitgelekt hoef je niet meteen weg te gooien. Je kunt hier nog een heerlijk bad of voetbad mee maken. Doe de kruiden in een katoenen zakje (zoals bijv. deze) en laat deze onder het stromende water van de badkraan hangen of leg het zakje in een voetenbad met warm water. De overgebleven olie en werkstoffen van de kruiden komen zo in je badwater terecht. Voeg nog wat epsomzout aan het badwater toe en je bad of voetenbad is klaar voor gebruik. 

Vaporub zalf maken

Hiervoor heb je nog het volgende nodig:

  • 100 gram kruidenmaceraat
  • 10 gram bijenwas (of alternatief 15 gram koolzaadwas cosmetisch)
  • 10 gram kokosolie
  • 1 gram menthol kristallen
  • 30 druppels etherische olie. Zie hieronder voor de composities die je kunt gebruiken.

Bereidingswijze:

Smelt de bijenwas samen met de kruidenolie in een glazen pot of maatbeker au bain marie (in een pan met warm water). 

Als de was geheel gesmolten is dan haal je pot uit het water en voegt de kokosolie en de menthol kristallen toe. Even goed doorroeren totdat de menthol kristallen opgelost zijn. Het beste kan je de menthol kristallen in kleinere stukjes breken dan lossen ze sneller op. Pas wel op je ogen want er komt een scherpe geur vrij bij de kristallen waarvan je ogen gaan tranen (en je luchtwegen meteen vrij worden, dus je merkt meteen de werking van de menthol)

Nu laat je het mengsel een klein beetje afkoelen en voegt dan de etherische olie toe. Nogmaals doorroeren en dan je zalf in schone potjes gieten.

Eerst de zalf helemaal af laten koelen en dan pas de dekseltjes erop doen. 

Als je meteen de deksels erop doet dan kan de zalf gaan condenseren en krijg je vocht in je potjes waardoor het sneller kan bederven. 

Deze vapo rub is 1 jaar houdbaar. 
Basisrecept 2 

 

Smelt de bijenwas in een glazen pot of maatbeker in een pan met warm water op het vuur (au bain marie).

Als de bijenwas gesmolten is haal de pan dan van het vuur, maar laat de beker in het water staan en voeg de plantaardige olie en kokosolie toe. Goed roeren en dan de beker uit het water halen, vervolgens de etherische olie toevoegen en goed doorroeren.

Dan in schone lege potjes van (bij voorkeur) donker glas gieten. De vapo rub zalf is ongeveer 1 jaar houdbaar.

 

Basisrecept 3

Dit recept is nog makkelijker omdat je niets hoeft te smelten. Dit heb je nodig:

Doe de sheaboter en plantaardige olie in een schone pot en roer goed door elkaar. Nu kan je de etherische olie toevoegen en nogmaals goed doorroeren.

Ook deze vapo rub zalf is 1 jaar houdbaar.

 


Etherische olie composities voor je vapo rub zalf:

 

 

 

 

 

Je kunt ook de kant en klare composities Adem Vrij of Winterweerstand van Farfalla gebruiken. Die zijn ideaal als je net begint met aromatherapie en misschien nog niet zoveel soorten etherische olie in huis hebt. Ook van deze composities gebruik je 60 druppels.

Vapo rub voor kinderen

Let op: bovenstaande recepten zijn niet geschikt voor baby’s en kinderen onder 5 jaar.  Een veilige vapo rub voor kinderen is:

Doe de sheaboter en plantaardige olie in een schone pot en roer goed door elkaar. Nu kan je de etherische olie toevoegen en nogmaals goed doorroeren.

Ook deze vapo rub zalf is 1 jaar houdbaar.

 

Alle benodigdheden voor je vapo rub vind je in de Aromalifestyle shop.

Yvon
Door

Yvon

op 19 Feb 2018

Bedankt voor het recept! Heb het al regelmatig gebruikt bij de oudere kinderen. Fijn! Is deze zalf ook te gebruiken bij baby's?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 19 Feb 2018

Nee, ik zou deze balsem gebruiken voor kinderen vanaf 6 jaar. Voor baby's is het te sterk.

Yvon
Door

Yvon

op 20 Feb 2018

Ok, bedankt. Ik heb het wel gebruikt bij ons dochtertje van 3 jaar. Is er een alternatief voor baby's en jongere kinderen?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 26 Feb 2018

Ja, daar zou dan een ander recept voor moeten worden gemaakt. Daar zal ik binnenkort eens naar kijken. Staat op mijn nieuwe receptenlijst.

Yvon
Door

Yvon

op 28 Feb 2018

Ok, super! Succes ermee & bedankt alvast!

leonie
Door

leonie

op 08 Mar 2020

is dat recept al aanwezig? eventueel minder druppels gebruiken in het recept is dat mogelijkheid?

Vaporub
Door

Vaporub

op 08 Apr 2018

Beste Monica, Hoeveel ml reken je voor de theelepels en de eetlepels? Ik kom er niet uit, want 15 ml zou 1 eetlepel zijn, maar als ik bv 4 x 15 ml kokosolie neem dan is dat alleen al meer dan de 35 ml die het in totaal zou zijn. Ik hoor het graag, bedankt alvast. Groetjes

mar
Door

mar

op 17 Aug 2018

hoi, kan ik een andere olie nemen dan kokosolie ? bv jojoba of amandel of castor ?

Cynthia
Door

Cynthia

op 28 Oct 2018

Ik ben medische pedicure in België. Ik raad mijn klanten Vicks aan om hun schimmelnagels te behandelen. Het helpt. Zou ik dit ook zelf kunnen maken en dan met dezelfde hoeveelheid etherische oliën? De oliën die in Vicks zitten zijn stuk voor stuk antibacterieel en schimmeldodend

Amanda
Door

Amanda

op 29 Oct 2018

Hallo, Heb je ook een recept voor kinderen bijvoorbeeld van 3 jaar? Zou deze graag maken voor mijn dochter.

Trees Nagelhout
Door

Trees Nagelhout

op 31 Jan 2019

Hoi Monica, Heb je ook een receptje voor kinderen vanaf 1 jaar. Mijn kleinzoon is veel verkouden. Ik gebruik wel 1 druppel eucalyptus op 10 ml Jojoba olie. En smeer het op zijn rug,borst en onder zijn voeten. Maar vapo rub lijkt me fijner. Dan kan ik dat voor hem maken. Vast bedankt. Groet, Trees

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 01 Feb 2019

Hallo Trees, Voor baby’s en kinderen onder de 5 jaar is het beter om niet direct met etherische olie te werken. Hun huid kan erg gevoelig zijn, en etherische oliën kunnen dan snel overgedoseerd worden . Dan werken hydrolaten en plantaardige oliën veel beter om hun gezondheid in evenwicht te brengen.

Nathalie
Door

Nathalie

op 09 Feb 2020

Wat adviseer je als combinatie van etherische oliën voor iemand met astma? Super om een recept zonder kamfer te vinden (zit in de winkelversie) want dat wordt afgeraden bij astma.

Jenny
Door

Jenny

op 23 May 2022

Hoi Monica, Ik zou graag het recept maken met de mentholkristallen. Maar welke EO kan ik daar dan het beste bij gebruiken? Het Maceraat staat op maar ik heb geen idee welke EO mix er het beste zou bij passen? Welke neem jij het meeste?

lieke
Door

lieke

op 24 Nov 2022

Hoi Monica, kun je de mantholkristallen ook weglaten?

Monica Can
Door

Monica Can

op 25 Nov 2022

Ja, dat kan, maar dan wordt de zalf wel minder sterk.

Reactie plaatsen