Vapo rub zalf, voor verlichting bij verkoudheid

Vapo rub zalf, voor verlichting bij verkoudheid

Je eigen vapo rub zalf ofwel borstbalsem is makkelijk te maken en veel gezonder dan de producten die je in de winkel kunt kopen.

Verkoudheid, verstopte neus, keelpijn, griep, helaas ontkomen we er niet altijd aan. Gelukkig zijn er natuurlijke middeltjes om de symptomen te verlichten.

Een vapo rub (zoals die van Vicks of Dampo) wordt veel gebruikt bij verkoudheid om verlichting te geven bij hoesten en keelpijn.

Helaas bevatten de producten die in de winkel verkocht worden vaak petrolatum, parabenen en andere schadelijke stoffen die je eigenlijk niet op je lichaam wilt smeren.

Een vapo rub wordt op de borst en rug gesmeerd of kan gebruikt worden om te stomen. Een theelepeltje vapo rub oplossen in heet water en je stoombad is klaar.

Je kan deze zalf ook makkelijk zelf maken. Dan weet je precies wat erin zit.

Je kunt de zalf met etherische olie aanpassen aan je wensen en het ruikt veel beter. Vroeger gebruikte ik altijd Dampo en dat vind ik nu echt zo vies ruiken.

Je eigen natuurlijke vapo rub werkt verlichtend bij hoesten, vastzittende hoest, keelpijn en een verstopte neus.

 

 

Benodigdheden vapo rub zalf

Ik heb 2 verschillende basisrecepten, die eigenlijk beide even goed zijn. Maar zo kan je het recept maken aangepast aan jouw voorkeuren en werken met de producten die je wellicht al in huis hebt. Het handigste is om de vapo rub zalf in 2 potjes te doen van 100 ml. Dan kan je 1 potje in de koelkast bewaren (die blijft dan heel lang goed) en de andere in de badkamer zetten om te gebruiken. Zo heb je lang plezier van je vapo rub zalf.

Basisrecept 1 

 

Smelt de bijenwas in een glazen pot of maatbeker in een pan met warm water op het vuur (au bain marie).

Als de bijenwas gesmolten is haal de pan dan van het vuur, maar laat de beker in het water staan en voeg de plantaardige olie en kokosolie toe. Goed roeren en dan de beker uit het water halen, vervolgens de etherische olie toevoegen en goed doorroeren.

Dan in schone lege potjes van (bij voorkeur) donker glas gieten. De vapo rub zalf is ongeveer 1 jaar houdbaar.

 

Basisrecept 2

Dit recept is nog makkelijker omdat je niets hoeft te smelten. Dit heb je nodig:

Doe de sheaboter en plantaardige olie in een schone pot en roer goed door elkaar. Nu kan je de etherische olie toevoegen en nogmaals goed doorroeren.

Ook deze vapo rub zalf is 1 jaar houdbaar.

 

Etherische olie composities voor je vapo rub zalf:

 

 

 

 

 

Je kunt ook de kant en klare composities Adem Vrij of Winterweerstand van Farfalla gebruiken. Die zijn ideaal als je net begint met aromatherapie en misschien nog niet zoveel soorten etherische olie in huis hebt. Ook van deze composities gebruik je 60 druppels.

Vapo rub voor kinderen

Let op: bovenstaande recepten zijn niet geschikt voor baby's en kinderen onder 5 jaar.  Een veilige vapo rub voor kinderen is:

Doe de sheaboter en plantaardige olie in een schone pot en roer goed door elkaar. Nu kan je de etherische olie toevoegen en nogmaals goed doorroeren.

Ook deze vapo rub zalf is 1 jaar houdbaar.

 

Alle benodigdheden voor je vapo rub vind je in de Aromalifestyle shop.

Yvon
Door

Yvon

op 19 February 2018

Bedankt voor het recept! Heb het al regelmatig gebruikt bij de oudere kinderen. Fijn! Is deze zalf ook te gebruiken bij baby's?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 19 February 2018

Nee, ik zou deze balsem gebruiken voor kinderen vanaf 6 jaar. Voor baby's is het te sterk.

Yvon
Door

Yvon

op 20 February 2018

Ok, bedankt. Ik heb het wel gebruikt bij ons dochtertje van 3 jaar. Is er een alternatief voor baby's en jongere kinderen?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 26 February 2018

Ja, daar zou dan een ander recept voor moeten worden gemaakt. Daar zal ik binnenkort eens naar kijken. Staat op mijn nieuwe receptenlijst.

Yvon
Door

Yvon

op 28 February 2018

Ok, super! Succes ermee & bedankt alvast!

leonie
Door

leonie

op 8 March 2020

is dat recept al aanwezig? eventueel minder druppels gebruiken in het recept is dat mogelijkheid?

Vaporub
Door

Vaporub

op 8 April 2018

Beste Monica, Hoeveel ml reken je voor de theelepels en de eetlepels? Ik kom er niet uit, want 15 ml zou 1 eetlepel zijn, maar als ik bv 4 x 15 ml kokosolie neem dan is dat alleen al meer dan de 35 ml die het in totaal zou zijn. Ik hoor het graag, bedankt alvast. Groetjes

mar
Door

mar

op 17 August 2018

hoi, kan ik een andere olie nemen dan kokosolie ? bv jojoba of amandel of castor ?

Cynthia
Door

Cynthia

op 28 October 2018

Ik ben medische pedicure in België. Ik raad mijn klanten Vicks aan om hun schimmelnagels te behandelen. Het helpt. Zou ik dit ook zelf kunnen maken en dan met dezelfde hoeveelheid etherische oliën? De oliën die in Vicks zitten zijn stuk voor stuk antibacterieel en schimmeldodend

Amanda
Door

Amanda

op 29 October 2018

Hallo, Heb je ook een recept voor kinderen bijvoorbeeld van 3 jaar? Zou deze graag maken voor mijn dochter.

Trees Nagelhout
Door

Trees Nagelhout

op 31 January 2019

Hoi Monica, Heb je ook een receptje voor kinderen vanaf 1 jaar. Mijn kleinzoon is veel verkouden. Ik gebruik wel 1 druppel eucalyptus op 10 ml Jojoba olie. En smeer het op zijn rug,borst en onder zijn voeten. Maar vapo rub lijkt me fijner. Dan kan ik dat voor hem maken. Vast bedankt. Groet, Trees

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 1 February 2019

Hallo Trees, Voor baby’s en kinderen onder de 5 jaar is het beter om niet direct met etherische olie te werken. Hun huid kan erg gevoelig zijn, en etherische oliën kunnen dan snel overgedoseerd worden . Dan werken hydrolaten en plantaardige oliën veel beter om hun gezondheid in evenwicht te brengen.

Nathalie
Door

Nathalie

op 9 February 2020

Wat adviseer je als combinatie van etherische oliën voor iemand met astma? Super om een recept zonder kamfer te vinden (zit in de winkelversie) want dat wordt afgeraden bij astma.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down