vaporub zalf
Gezondheid
Monica Can
Gezondheid
4 min
16

Vapo rub zalf, voor verlichting bij verkoudheid

4 min
16
```html

Je eigen vapo rub zalf ofwel borstbalsem is makkelijk te maken en veel gezonder dan de producten die je in de winkel kunt kopen.

Verkoudheid en griep, breng verlichting met aromatherapie, verstopte neus, keelpijn, griep, helaas ontkomen we er niet altijd aan. Gelukkig zijn er natuurlijke middeltjes om de symptomen te verlichten.

Een vapo rub (zoals die van Vicks of Dampo) wordt veel gebruikt bij verkoudheid om verlichting te geven bij hoesten en keelpijn.

Helaas bevatten de producten die in de winkel verkocht worden vaak petrolatum, parabenen en andere schadelijke stoffen die je eigenlijk niet op je lichaam wilt smeren.

Een vapo rub wordt op de borst en rug gesmeerd of kan gebruikt worden om te stomen. Een theelepeltje vapo rub oplossen in heet water en je stoombad is klaar.

Je kan deze zalf ook makkelijk zelf maken. Dan weet je precies wat erin zit.

Je kunt de zalf met etherische olie aanpassen aan je wensen en het ruikt veel beter. Vroeger gebruikte ik altijd Dampo en dat vind ik nu echt zo vies ruiken.

Je eigen natuurlijke vapo rub werkt verlichtend bij hoesten, vastzittende hoest, keelpijn en een verstopte neus.

 

 


Benodigdheden vapo rub zalf

Ik heb 3 verschillende basisrecepten, waarvan nummer 1 mijn absolute favoriet is en het beste werkt. Deze variant bevat menthol kristallen en dat maakt je vaporub een versie 2.0.  Dit eerste recept komt uit de online training 'De Natuurlijke Huisapotheek' en is zeer effectief.

Mocht je geen menthol en kruiden willen gebruiken dan kan je basisrecept 2 of 3 gebruiken, die eigenlijk beide even goed zijn. Maar zo kan je het recept maken aangepast aan jouw voorkeuren en werken met de producten die je wellicht al in huis hebt. Het handigste is om de vapo rub zalf in 2 potjes te doen van 100 ml. Dan kan je 1 potje in de koelkast bewaren (die blijft dan heel lang goed) en de andere in de badkamer zetten om te gebruiken. Zo heb je lang plezier van je vaporub zalf.

Basisrecept 1 (uit de Natuurlijke Huisapotheek)

Je begint als eerste met het maken van een maceraat (kruiden olie). 

Hiervoor heb je het volgende nodig:

Maak hiervan het maceraat op de warme methode zoals hier beschreven.

Als je maceraat klaar is dan kan je verder gaan met het maken van de zalf.

Kruiden gebruiken

De kruiden de je overhebt als het maceraat is uitgelekt hoef je niet meteen weg te gooien. Je kunt hier nog een heerlijk bad of voetbad mee maken. Doe de kruiden in een katoenen zakje (zoals bijv. deze) en laat deze onder het stromende water van de badkraan hangen of leg het zakje in een voetenbad met warm water. De overgebleven olie en werkstoffen van de kruiden komen zo in je badwater terecht. Voeg nog wat epsomzout aan het badwater toe en je bad of voetenbad is klaar voor gebruik. 

Vaporub zalf maken

Hiervoor heb je nog het volgende nodig:

  • 100 gram kruidenmaceraat
  • 10 gram bijenwas (of alternatief 15 gram koolzaadwas cosmetisch)
  • 10 gram kokosolie
  • 1 gram menthol kristallen
  • 30 druppels etherische olie. Zie hieronder voor de composities die je kunt gebruiken.

Bereidingswijze:

Smelt de bijenwas samen met de kruidenolie in een glazen pot of maatbeker au bain marie (in een pan met warm water). 

Als de was geheel gesmolten is dan haal je pot uit het water en voegt de kokosolie en de menthol kristallen toe. Even goed doorroeren totdat de menthol kristallen opgelost zijn. Het beste kan je de menthol kristallen in kleinere stukjes breken dan lossen ze sneller op. Pas wel op je ogen want er komt een scherpe geur vrij bij de kristallen waarvan je ogen gaan tranen (en je luchtwegen meteen vrij worden, dus je merkt meteen de werking van de menthol)

Nu laat je het mengsel een klein beetje afkoelen en voegt dan de etherische olie toe. Nogmaals doorroeren en dan je zalf in schone potjes gieten.

Eerst de zalf helemaal af laten koelen en dan pas de dekseltjes erop doen. 

Als je meteen de deksels erop doet dan kan de zalf gaan condenseren en krijg je vocht in je potjes waardoor het sneller kan bederven. 

Deze vapo rub is 1 jaar houdbaar. 
Basisrecept 2 

 

Smelt de bijenwas in een glazen pot of maatbeker in een pan met warm water op het vuur (au bain marie).

Als de bijenwas gesmolten is haal de pan dan van het vuur, maar laat de beker in het water staan en voeg de plantaardige olie en kokosolie toe. Goed roeren en dan de beker uit het water halen, vervolgens de etherische olie toevoegen en goed doorroeren.

Dan in schone lege potjes van (bij voorkeur) donker glas gieten. De vapo rub zalf is ongeveer 1 jaar houdbaar.

 

Basisrecept 3

Dit recept is nog makkelijker omdat je niets hoeft te smelten. Dit heb je nodig:

Doe de sheaboter en plantaardige olie in een schone pot en roer goed door elkaar. Nu kan je de etherische olie toevoegen en nogmaals goed doorroeren.

Ook deze vapo rub zalf is 1 jaar houdbaar.

 


Etherische olie composities voor je vapo rub zalf:

 

 

  • 20 druppels ravintsara
  • 20 druppels rozemarijn ct. cineol
  • 20 druppels lavendel-fijn-bio-10-ml-kba.html" rel="
Reacties
Categorieën