Lippenbalsem, recept voor zachte en gezonde lippen
Mondverzorging
Monica Can
Mondverzorging
3 min
11

Lippenbalsem, recept voor zachte en gezonde lippen

3 min
11

Met dit diy lippenbalsem recept is het leuk en makkelijk om je eigen lippenbalsem te maken.

Daarnaast weet je zelf wat er in het product verwerkt is en dat het niet schadelijk is voor je huid of gezondheid.

En aangezien de gemiddelde vrouw in haar hele leven ongeveer 3 kg lippenstift of lippenbalsem eet is het wel belangrijk om te weten wat je elke dag aanbrengt op je lippen.

De belangrijktse ingrediënten voor dit recept zijn plantaardige olie, bijenwas en een plantaardige boter.

En daarmee kan je oneindig veel variaties bedenken om lippenbalsem te maken.  Voor de smaak kan je dan nog etherische olie toevoegen of bijvoorbeeld cacaopoeder

Ik geef je eerst een basisrecept waarmee je lippenbalsem kan maken en dan kan je oneindig gaan variëren met allerlei verschillende soorten plantaardige olie en boters.

lippenbalsem


Basis lippenbalsem recept

  • 3 delen plantaardige olie
  • 1 deel bijenwas
  • 1 deel plantaardige boter
  • Etherische olie (begin met 1-2 druppeltjes per eetlepel en daarna kan je altijd naar wens meer toevoegen.

Als je geen bijenwas wilt gebruiken dan kan deze vervangen door cosmetische koolzaadwas.

Het is makkelijk in je diy lippenbalsem recept gebruik te maken van eetlepels. Dus het recept hierboven zou dan zijn: 3 eetlepels plantaardige olie, 1 eetlepel bijenwas en 1 eetlepel plantaardige boter.

Hiermee kan je al een behoorlijk hoeveelheid lippenbalsem maken.

Hieraan kan je dan zo’n 5-10 druppels etherische olie toevoegen.

Met de bijenwas kan je nog een beetje variëren, als je de lippenbalsem te hard vindt kan je hem opnieuw smelten en wat meer plantaardige olie toevoegen, vind je de balsem te zacht dan kan je wat meer bijenwas toevoegen.

Castor (wonder) olie kan je ook perfect gebruiken in je lippenbalsem omdat het een mooie glans geeft op je lippen. In het bovenstaande recept kan je dan ongeveer een ½ eetlepel toevoegen (en dan 2 ½ eetlepel plantaardige olie gebruiken)

Gekleurde lippenbalsem

Wil je lipbalsem met een kleurtje dan kan je ook nog wat natuurlijke kleurstof gebruiken of micapoeder gebruiken. Dit is optioneel.

Je kan bijvoorbeeld de plantaardige olie (amandelolie) laten weken met wat alkanetwortel voor een roze of roze/rood effect. Hoe langer je het laat weken en hoe meer alkanet wortel je gebruikt des te intensiever wordt de kleur.

Of je kan de lipbalsem kleuren met duindoornolie voor een oranje/zalmkleur, cacao of kaneel voor bruin of met lila natuurpigmentpoeder. Je kan ook onderling combineren voor nog andere kleuren .

Lippenbalsem bereiden:

  • Doe de olie, was en boter in een vuurvaste maatbeker en smelt alles au-bain marie (in een pan met heet water) op een laag vuur totdat het vloeibaar is.
  • Haal de maatbeker uit het water en droog de buitenkant even af zodat je straks geen water in je lippenbalsem krijgt. Laat het mengsel afkoelen tot ongeveer 40 graden. Voeg nu de etherische olie en eventueel kleurstof toe. Roer goed door zodat alle ingrediënten goed gemengd worden.
  • Vul nu kleine potjes of speciale lippenbalsem sticks met de vloeistof en laat het geheel afkoelen. In de Aromalifestyle shop vind je natuurlijke kleurstoffen en speciale potjes en sticks voor lippenbalsem. Je kunt ook je oude labello sticks bewaren en als die leeg zijn goed schoonmaken, ontsmetten en opnieuw gebruiken.
  • Als de balsem is afgekoeld kan je de potjes of sticks afsluiten.

Welke ingrediënten kan je gebruiken voor je lipbalsem?

Plantaardige oliën zijn in principe vloeibaar alhoewel kokosolie hier ook onder valt.

Je kan hiervoor van alles gebruiken zoals:

Olijfolie, zonnebloemolie, walnootolie, sesamolie, amandelolie, jojobaolie, kokosolie en natuurlijk castor (wonder) olie voor de extra glans.

Van deze plantaardige oliën kan je ook eerst een maceraat maken met bijv. kruiden, natuurlijke kleurstoffen of bloemen.

Hierdoor geef je nog een extra verzorgende werking aan je lippenbalsem. Ideaal zijn natuurlijk calendula, lavendel en rozen maar ook pepermunt is heel geschikt.

Plantaardige boters

Plantaardige boters hebben een vaste structuur als ze op kamertemperatuur zijn. Zoals sheaboter, mangoboter of cacaoboter,

Deze boters maken je lippenbalsem cremig en zacht.

Etherische olie

Geschikte etherische oliën voor je diy lippenbalsem recept zijn:

Gebruik deze laatste 3 spaarzaam (1-2 druppels per recept) omdat ze behoorlijk sterk zijn.

Je kunt ook lavendel of roos gebruiken als je daarvan houdt.

Wil je je lippen extra verwennen dan kan je ook nog een lipscrub maken.

Reacties
Categorieën