Page content

Jojoba olie

Jojoba olie

Jojoba olie is eigenlijk geen olie maar een plantaardige was die geperst wordt uit de zaden van de Simmondsia californica. Dit  is een inheemse woestijnstruik die voorkomt in het zuidwestelijk deel van de Verenigde Staten en Noord-Mexico. De planten kunnen meer dan 200 jaar oud worden en verdragen temperaturen tot 60°C. De gemiddelde Jojoba struik is zo’n 1 tot 2 meter hoog. De bladeren hebben een ovaalachtige vorm en zijn dik, breed en grijsachtig groen van kleur. De kleine geel met witte bloemetjes van de jojoba struik bloeien van maart tot mei.

Deze zaden van de jojoba plant bestaan voor ongeveer 50% uit olie. Deze olie wordt er als het ware uitgeperst. Koudgeperst betekent dat de zaden op kamertemperatuur worden geperst door een oliepers die er voor zorgt dat alle waardevolle eigenschappen van het zaad behouden wordt.

Jojoba olie is geel van kleur en praktisch geurloos. Het heeft een lichte textuur, is rijk aan onverzadigde vetzuren, wordt niet ranzig en kan lang bewaard worden.  Vanwege de kleur wordt het ook wel ‘vloeibaar goud’ genoemd. Pure jojoba olie is kostbaar en wordt daarom helaas vaak vervalst.

Het bijzondere van jojoba olie

Het bijzondere van de jojoba ten opzichte van andere vette plantaardige oliën is een verschil in chemische structuur. De vloeibare jojoba was is vrij van verontreinigingen en oxideert niet. In de koelkast stolt een goede kwaliteit jojoba tot een vaste substantie, maar wordt bij kamertemperatuur snel weer vloeibaar. Jojoba bevat  ontstekingremmende stoffen, myristinezuur en kleine hoeveelheden vitamine E en mineralen. Daarnaast bezit de olie esters die bij de huid passen. Ze werkt helend op de huid. Daarom wordt ze veel toegepast in de huidverzorging. De olie hydrateert de bovenste huidlagen zeer goed. Vertraagt de afgifte van talg en is daarom ook bijzonder geschikt voor de vette huid.

Jojoba olie is een drogende olie. Daarom trekt de olie vrij snel in de huid en laat geen glans achter na aanbrengen op de huid of het gezicht. Enkele druppels aanbrengen is vaak al genoeg.

Gebruik van jojoba olie:

  • Talgregulerend, dus geschikt voor alle huidtypen
  • Verlicht bij huidproblemen: acne, psoriasis, eczeem en littekens
  • Lichte beschermingsfactor (SPF 4) tegen de zon
  • Dag- en nachtverzorging
  • Verzacht bij luieruitslag
  • Bij zonnebrand brengt de olie verlichting (fijn in combinatie met lavendel etherische olie)
  • Beschadigd haar en bij huidschilfers op de hoofdhuid
  • Huidverstevigend bijvoorbeeld tijdens en na de zwangerschap
  • Ideaal als basis voor parfum
  • Een goede basis voor massage olie in combinatie met bijv. amandelolie
  • Huidverzorgingsproducten
  • Doordat de olie niet vet aanvoelt is het ook een goede basis voor make up.

 

jojoba olie

 

Vette huid

Jojoba wordt goed in de huid opgenomen en de huid voelt glad en niet vet aan. De chemische structuur van jojoba komt sterk overeen met die van menselijk talg (sebum). Door gebruik van jojoba wordt de talgproductie bij een vette huid vertraagd. Dat maakt de olie ook geschikt bij acne.

Normale huid

Jojoba werkt als een moisturizer, maakt de huid glad en zijdezacht. De olie werkt verzachtend en voedend. Door het laagje op de huid is jojoba ideaal als gezichtsolie voor elke dag: beschermt tegen guur en koud weer, tegen de zon, zee en schrale wind en luchtvervuiling.

Droge huid

Jojoba legt een waslaagje over de huid heen, zodat het beschermt tegen vochtverlies. Ondanks dit waslaagje blijft de huid ademen en wordt de huid niet afgesloten. Dit in tegenstelling tot minerale oliën. Het voordeel van jojoba is dat het geen vrije radicalen produceert, omdat de olie niet ranzig wordt.

Het feit dat jojoba bij vette en droge huidproblemen (ook bij eczeem en psoriasis) haar waarde heeft bewezen, zegt iets over de veelzijdigheid van jojoba.

Parfum

Omdat jojoba praktisch geurloos is en niet ranzig wordt, maakt het een ideale basis voor parfummengsels met etherische oliën. Vul een 10 ml. roll on flesje met jojoba olie en voeg hier etherische olie naar keuze aan toe voor een heerlijke parfum roll on.

Zonbescherming

Jojoba heeft een lichtbeschermingsfactor 4 en is daarom geschikt als basis voor een zonnebrandolie recept. Ze zorgt er bovendien voor dat de bruine kleur lang blijft. Bij zonnebrand en andere huidklachten verzacht jojoba en ondersteunt de olie het herstellende vermogen van de huid. Bij luieruitslag werkt jojoba helend en kalmerend.

Massage

Voor een massage olie is het fijn om jojoba te mengen met een andere plantaardige olie zoals bijv. amandelolie

Parfum

Omdat jojoba praktisch geurloos is en niet ranzig wordt, maakt het een ideale basis voor parfummengsels met essentiële oliën. Frisse mengsels passen goed bij jojoba omdat de olie zelf licht verkoelend is.

Olie bij klachten

Het is ook een goede basisolie om in combinatie met etherische olie reuma en artritis te bestrijden aangezien hij anti-ontstekend werkt.

 

Let op:  jojoba is  niet geschikt is voor inwendig gebruik, omdat het een vloeibare, plantaardige was is. De olie wordt niet afgebroken in de maag en darmen.

INCI:  Simmondsia chinensis

Pure, koudgeperste jojoba olie kan je ook kopen in de Aromalifestyle shop

Comment Section

3 reacties op “Jojoba olie


Door Sonja op 1 december 2019

Hallo Monica, is dit een zogenaamde drogende olie?


Door sonja op 1 december 2019

Nog even er achteraan….Mocht het niet het geval zijn, zou je me kunnen vertellen welke oliën wel drogend zijn? Alvast bedankt! Fijne dag! Sonja


Door Marianne op 27 mei 2020

Dat staat er wel. Een drogende olie 🙂

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.