Page content

Duindoornolie

Duindoornolie

Duindoornolie wordt zowel puur als in huidverzorgingsproducten of met andere plantaardige olie gebruikt bij allerlei huidaandoeningen. Want deze bijzondere olie beschikt over regenererende, antioxidatieve en intensief huidverzorgende ingrediënten.

De olie kan verlichting brengen bij psoriasis en eczeem, maar ook bij verbranding door de zon. Verder wordt het gebruikt voor de oudere huid om huidveroudering tegen te gaan. Duindoornolie is echter ook geschikt voor een vette huid.

 

duindoornolie

Hoe wordt duindoornolie gewonnen

Duindoornolie (Oleum Hippophaes, Sea Buckthorn oil) is afkomstig van de pitten en het vruchtvlees van de duindoornbes.  Duindoornbessen groeien aan de duindoorn, een grote struik met smalle zilverglanzende bladeren en takken flinke, scherpe stekels.  De struik groeit het beste op arme zandbodem en komt daarom veel voor in de duingebieden alsook op steile kiezelgronden.

De beste olie wordt verkregen door de koude persing van de bessen. De olie is geel/oranje van kleur, ruikt heerlijk fruitig en trekt snel in de huid. Door de heldere oranje kleur kan duindoornolie ook als kleurstof gebruikt worden in cosmetica.

Duindoornolie hoort bij de drogende oliën.

Wat doet duindoornolie nu precies?

Duindoornolie is vooral bekend dankzij de ongewone genezende eigenschappen.  Dit komt omdat de olie een hoge concentratie bevat van het zeldzame palmzuur omega 7 dat de huid voedt, verstevigt en verjongt. Naast omega 7 bevat natuurlijke duindoornolie diverse voedende vetzuren en antioxidanten die de huid beschermen voor vrije radicalen en de huidbarrière kunnen verstevigen.

De unieke eigenschappen van deze olie worden veel gebruikt in de volks- en traditionele geneeskunde. Onder meer voor de behandeling en preventie van een groot aantal ziekten. Het kan onder meer verlichting bregen bij tandvleesproblemen, maagproblemen en wondgenezing.

In je zelfgemaakte huidverzorgingsproducten kan je duindoorn olie inzetten bij problemen met de huid zoals acne, psoriasis en neurodermitis, schaafwonden en andere huidaandoeningen.

Ook bij littekenweefsel kan duindoorn olie goed werken vooral in combinatie met rozenbottelolie. Hoe eerder je bij littekenweefsel begint met het behandelen hoe beter het resultaat zal zijn.

Ben je voor je huidaandoeningen onder behandeling van een arts stem dan wel het gebruik van de olie altijd even af met je arts.

Duindoornolie verbetert de conditie van het haar en de hoofdhuid, versterkt de haarwortels. Hierdoor kan het helpen haaruitval te voorkomen en haargroei te stimuleren. Je kunt de duindoornolie toevoegen in de werkstoffase van een shampoo- of conditioner recept of het toevoegen aan een haarmasker. Ook kan de hoofdhuid gemasseerd worden met een paar druppels duindoornolie.

Duindoornolie heeft een ultieme smaak en aroma. Je kunt het daarom heel goed aan salades toevoegen in combinatie met andere plantaardige oliën. Het kan ook gebruikt worden bij het bereiden van koude gerechten maar je kunt de olie niet verhitten.

Als je duindoorn olie inwendig gebruikt kies dan altijd voor een koudgeperste, biologische  duindoornolie voor het optimale effect en veiligheid.

Gebruik in de huidverzorging

Maak een verzorgende huidolie door 5 ml. duindoorn olie toe te voegen aan 100 ml. jojoba olie. Deze olie kan je gebruiken bij een droge of geïrriteerde huid, zonnebrand, schilferige huid etc. Inmasseren in de licht vochtige huid, bijv. direct na het douchen.

Bij littekens: Maak een combinatie van 20 ml. rozenbottelolie met 5 ml. duindoorn olie. Doe dit in een 30 ml. bruinglasflesje en masseer 1 of 2 druppels op de aangedane huid in, 1 tot 2 minuten en 2 tot 3 keer per dag voor de maximale vermindering van littekens of om de textuur van oud littekenweefsel te verbeteren.

De huid heeft natuurlijk tijd nodig om zich te herstellen en vernieuwen dus de verbetering gaat geleidelijk. Het optimale resultaat kan je zien na 6 maanden continu gebruik.

Voor een mooi kleurtje op je gezicht en de huidverzorgende werking van duindoorn olie kan je dit recept maken in combinatie met rozenbottel en jojoba olie:

Gekleurde rozenbottel gezichtsolie

Wil je duindoorn olie verwerken in je huidverzorgingsproducten voeg deze dan altijd toe aan de werkstof fase (dus als je product al afgekoeld is) samen met de andere werkstoffen en eventueel etherische olie.

Biologische koudgeperste duindoornolie is verkrijgbaar in de Aromalifestyle shop

    Comment Section

    0 reacties op “Duindoornolie

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.