Frambozenpitolie

Frambozenpitolie

Frambozenpitolie is een heerlijke natuurlijke olie om de huid minder droog te maken, te hydrateren en te kalmeren. Deze natuurlijke olie wordt vaak gebruikt bij een droge, rijpere huid maar is geschikt voor alle huidtypes.  Met een indrukwekkend gehalte aan antioxidanten en essentiële vetzuren is het een zeer goede olie om je huid mee te verzorgen en hydrateren.

frambozenpitolie

Hoe wordt frambozenpit olie gewonnen?

De olie wordt wordt gewonnen uit de pitten/zaadjes van frambozen. De pitten van de frambozen worden schoongemaakt en “koud” gemalen of geperst, de temperatuur komt tijdens dit proces niet boven de 25 graden Celsius.  Als de temperatuur hoger wordt dan 25 graden kunnen de actieve stoffen van de olie onwerkzaam worden.

Tijdens het persen wordt de olie uit de pit gedrukt. Deze natuurlijke olie wordt dan alleen nog gefilterd en gaat dan zo in de fles. Voor 1 liter koudgeperste frambozenpitolie is ongeveer 6 kilo frambozenpitten nodig. Als je bedenkt hoe klein frambozenpitten zijn dan kan je nagaan dat dit dus heel erg veel pitjes zijn. En daarom is frambozenpitolie één van de duurdere natuurlijke oliën.

Een goede frambozenpitolie is altijd koud geperst en onbewerkt. De olie ruikt mild natuurlijk, licht fruitig met een vleug van frambozen en is oranjeachtig tot rood van kleur.

De latijnse naam (INCI) is: Rubus idaeus seed oil

 

Werkstoffen

Frambozenpitolie bevat een hoog gehalte aan antioxidanten, waaronder polyfenolen, vitamine E, vitamine A, omega-3 en omega-6 vetzuren.

Het hoge gehalte aan antioxidanten in frambozenpitolie zorgt voor een sterk huidverbeterende en verjongende werking.

Die omega vetzuren werken sterk kalmerend en verzachtend en ondersteunen het herstellend vermogen van de huid.  Bijvoorbeeld bij een droge of een zonverbrande huid.

Frambozenpitolie hoort bij de drogende oliën. Een drogende olie bevat meer dan 50% meervoudig onverzadigde vetzuren en hoe hoger het gehalte aan meervoudig onverzadigd vetzuren is (bijv. linolzuur of linoleenzuur), des te sneller droogt de olie aan de lucht.  Frambozenpit olie trekt daarom vrij snel in de huid en laat geen glans achter na aanbrengen op de huid of het gezicht.

 

Frambozenpitolie als zonbescherming

Een bijzondere eigenschap van ongeraffineerde, koudgeperste fambozenpitolie is de waarschijnlijke aanwezigheid van een natuurlijke zonbeschermingsfactor. Het kan bescherming bieden met een SPF van 6-8 tegen UV-A straling en met een SPF van 28-50 tegen UV-B straling. Let wel op dat dit kan variëren per persing en sterk afhangt van de kwaliteit van de olie. De SPF kan hierdoor niet gegarandeerd worden en je kunt daarom altijd het beste een combinatie te maken met een andere goede natuurlijke zonbescherming zoals titanium dioxide.

Mocht je toch alleen frambozenpit olie willen gebruiken als zonbescherming pas dan goed op en blijf alert op verbranding door de zon.

 

Gebruik van frambozenpitolie

Je kunt de olie prima puur gebruiken als serum. ’s Morgens en ’s avonds enkele druppels pure frambozenpitolie aanbrengen op je huid en licht inmasseren. Na het douchen of reinigen van je huid is het beste tijdstip. Dan is de huid nog licht vochtig en de olie kan dan beter in de huid trekken.  Daarna kan je eventueel nog een dag- of nachtcreme aanbrengen.

Frambozenpitolie kan naast puur gebruik ook zeer goed gemengd worden met andere plantaardige olie zoals bijv. jojoba olie of amandel olie. Je kunt frambozenpit olie ook uitstekend gebruiken als werkstof in je zelfgemaakte huidverzorgingsproducten.  Een paar druppeltjes toevoegen in de werkstoffase van het recept zorgt voor een effectief werkzame creme.

 

Koudgeperste, onbewerkte, biologische frambozenpitolie vind je in de Aromalifestyle shop.
Reactie plaatsen