Page content

Zwangerschap en aromatherapie

Zwangerschap en aromatherapie

Er zijn veel verschillende meningen over gebruik van aromatherapie tijdens zwangerschap.

Sommige mensen zeggen dat je tijdens de zwangerschap geen enkele etherische olie mag gebruiken en anderen zeggen weer dat je alle etherische oliën veilig kunt gebruiken vanaf de dag van conceptie tot en met de bevalling.

Zoals altijd ligt de waarheid waarschijnlijk in het midden.

 

Gebruik in ieder geval altijd 100% natuurzuivere etherische olie.

Aromatherapie kan je zeker helpen meer te ontspannen en genieten van je zwangerschap.

En biedt een 100% natuurlijke remedie bij zwangerschapskwaaltjes!

Echter, enige kennis van aromatherapie en zwangerschap is belangrijk om veilig te werken met etherische oliën als je zwanger bent.

Zwangere vrouwen hebben bijna altijd een zeer gevoelige reukzin zodat ze alle krachtige en penetrante geuren mijden. Ze kunnen er soms misselijk van worden. Dit beschermersinstinct kan bij de keuze van etherische oliën goed van pas komen. Dus uitsluitend etherische oliën gebruiken die werkelijk een fijn gevoel geven

Wat wel vast staat is dat vrouwen het gebruik van alle menstruatie stimulerende oliën vooral in de eerste drie-vier maanden van de zwangerschap moeten vermijden. En dit geldt zeker voor vrouwen die problemen tijdens eerdere zwangerschappen gehad hebben. Het embryo is in de eerste drie tot vier maanden bijzonder gevoelig en reageert op alle mogelijke storingen.

Later kunnen “problematische” oliën indien gewenst wel gebruikt worden het liefst onder toezicht van een ervaren aromatherapeut of nog beter een arts die ervaring heeft met aromatherapie en zwangerschap.

De zwangerschap is een speciale periode waarin de toekomstige moeder extra zorg nodig heeft voor zichzelf en haar groeiende baby.

Als je zwanger bent is het belangrijk om een nieuwe balans te zoeken en aromatherapie kan dan een geweldige ondersteuning zijn bij alle veranderingen, maar ook bij veel ongemakken tijdens de zwangerschap zoals rugpijn, striae, oedeem, huidproblemen, slapeloosheid en stress.

 

zwangerschap

 

Aromatherapie en zwangerschap: veilige etherische olie

Oliën die goed gebruikt kunnen worden (uitwendig) tijdens de zwangerschap zijn:

Sandelhoutcitroen, mandarijn, sinaasappel, neroli(oranjebloesem), geraniumbergamotgrapefruit, lavendeleucalyptus, niaouli, den, rozenhout, palmarosa, kamille, wierook, mirte, mimosa, patchouli, vetiver, petitgrain, vanille.

 

Voorzichtig gedurende de eerste 3 maanden met de volgende oliën:

Roos , jasmijn, ylang-ylang, zoete marjolein, scharlei, engelwortel (angelica),

Maak liever geen gebruik van etherische oliën die een te heftige prikkel geven en waar ketonen inzitten:

Salielemongrassbasilicum, kruidnagel, hysop, tijm, bonenkruid, mirre,oreganorozemarijn, berk, wintergroen, jeneverbes, kaneel, kamfer, venkel, niaouli, nootmuskaat, anijs, dragon, blauwe kamille, mirre, atlasceder, verveine, pepermunt.

 

Aromatherapie en zwangerschap recepten

Rugpijn

Veel aanstaande moeders hebben last van lage rugpijnen omdat het extra gewicht van de baby een belasting is voor de rug. Massage, maar ook aromatische baden kunnen veel verlichting brengen.  Een massage met onderstaande massageolie kan de rugklachten verlichten.

 

Massageolie bij rugpijn

 

Olie tegen spataderen

  • 100 ml amandel of jojoba
    olie
  • 5 druppels cypress
  • 10 druppels citroen
  • 10 druppels geranium

 

Striae olie

 

Olie tegen oedeem

  • 100 ml jojoba olie
  • 10 druppel geranium
  • 10 druppels lavendel
  • 10 druppels citroen

 

Deze massagelolie recepten kan je ook als badolie gebruiken.

Meng dan 2 eetlepels van de massage olie met 1 eetlepel melkpoeder en voeg aan het warme badwater toe. Het melkpoeder dient als emulgator en zorgt ervoor dat de olie zich met het water mengt.

 

Slaapproblemen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap hebben veel aanstaande moeders moeite met slapen. Het slapen gaat wat moeilijker met een dikke buik, maar ook spanningen en de hormonale veranderingen kunnen het slaapritme verstoren.

Voor het slapen gaan een voetenbad met lavendel of roomse kamille of een andere rustgevende olie wil vaak helpen. Of een paar druppeltjes lavendel op een aromasteen op het nachtkastje of in de aromadiffuser.  Of doe een druppel lavendel etherische olie op het kussen.

 

Aromatherapie tijdens de bevalling

Een massage tijdens de bevalling kan prettig zijn en verlichting geven.

Hierbij kan je een keuze gemaakt worden uit de volgende massage oliën:

 

30 ml jojoba olie

2 druppels roos

1 druppels wierook

1 druppel angelica (engelwortel)

3 druppels mandarijn

 

30 ml jojoba olie

2 druppels jasmijn

2 druppels nootmuskaat

 

30 ml jojoba olie

5 druppels scharlei

2 druppels nootmuskaat

2 druppels neroli

 

Ook het inhaleren van essentiële olie kan direct ontspanning geven waardoor de bevalling minder pijnlijk kan zijn.

Neem een etherische olie waarvan je de geur erg prettig vind en die kan je in een aromadiffuser in de ruimte waar je gaat bevallen vernevelen.

Kan natuurlijk ook handig zijn voor de nerveuze aanstaande vader die bij de bevalling aanwezig is.

 

Comment Section

4 reacties op “Zwangerschap en aromatherapie


Door Maes Elfriede op 6 september 2017

Welke etherische oliën mag je gebruiken tijdens de zwangerschap voor een verkoudheid en hoest?Door Jilly op 15 december 2017

Hoi! Ik ben bezig met een opleiding aromatherapie, maar ik vroeg me af wat therapeuten zelf dan als ze zwanger zijn of nog willen worden? Vermijden ze dan de “gevaarlijke” oliën? Of zijn er trucjes…


Door Angel op 21 december 2017

Hoi hoi, wat zijn pressies de gevolgen van gebruik van rozen olie bv. tijdens je zwangerschap? Niet puur maar vermengd met een bodylotion.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.