Salie etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de bloemen en bladeren van de Salvia officinalis plant.
Dit is een kleine struik die bloeit met paarse bloemetjes.
De etherische olie is kleurloos tot lichtgeel en heeft een kruidige geur.
Salie komt von origine voor in de westelijke en zuidelijke Balkan waar hij groeit op de kale kalkrotsen.
Nu is het een echte cultuurplant en wordt Salie vooral in de zuidelijke landen op grote schaal gekweekt. Ook in de Nederlandse tuinen komt steeds meer Salie voor. En dat is ook niet zo vreemd want Salie is een heel geschikt kruid om in de keuken te gebruiken.
Ook de etherische olie kan voor koken gebruikt worden.
Vroeger gold Salie als een heilig kruid en werd het als een algemeen wondermiddel beschouwd, een aftreksel van het kruid werd aanbevolen voor een lang leven.
Interessant weetje: Vroeger betekende een struik salie in de tuin dat de vrouw des huizes de baas was.
Salie olie heeft adstringerende, antibacteriële, schimmelwerende en antivirale eigenschappen. En het werkt desinfecterend en kramp verminderend.
De olie wordt in de aromatherapie onder meer gebruikt bij:
slechte eetlust, herstel na ziekte, onregelmatige menstruatie, overgangsklachten, opvliegers, ontstekingen in mond en keel, onrustig slapen, trage spijsvertering, reumatische aandoeningen, lage bloeddruk, schimmelinfecties, sterke transpiratie, zweetvoeten, leverziekten en om vocht af te drijven.
Salie etherische olie geeft weerstand en wilskracht. Deze olie heeft een stimulerende, opwekkende, versterkende en verwarmende invloed. De olie kan verdampt worden bij lusteloze mensen die hun zelfvertrouwen kwijt zijn of geestelijk overspannen zijn.
Lichamelijk
Salie etherische olie vertoont overeenkomsten met vrouwelijke hormonen en is daarom een hele nuttige aanvulling in de menopauze. Ook reguleert het de menstruatie.
Ook voor het verlichten van spier- en gewrichtspijn wordt de olie veelvuldig gebruikt.
Inhaleren en verdampen bij verkoudheid, griep, hoesten, (chronische) bronchitis, infecties luchtwegen. Spoelen en gorgelen bij keelpijn, stemband- en tandvleesontstekingen
Salie wordt vaak in combinatie met tijm toegepast.
Gebruik van salie etherische olie
Bij griep, verkoudheid: 20 druppels Salie, 20 druppels rozemarijn en 20 druppels eucalyptus mengen. Van dit mengsel enige druppels op een tissue of zakdoek doen en dit diep inhaleren. Of een aantal druppels in een klein donker glazen flesje (bijv. een leeg etherische olie flesje) doen met een theelepel zeezout en die als inhaler gebruiken. Dagelijks naar behoefte gebruiken.
Zweetvoeten; 10 druppels Salie en 10 druppels Cypres mengen met 20 ml. basis olie en hiermee de voeten dagelijks inwrijven.
Insectensteken/beten; 2 druppels Salie op een vochtig watje en hiermee deppen of het watje op de steek/beet leggen.
Huidaandoeningen, zweertjes, eczeem; 10 druppels Salie mengen in een glas gekookt, afgekoeld water, hiermee 1à 2 x per dag huid afspoelen of deppen. Hiervoor kan je ook salie hydrolaat gebruiken.
Bij gevoelig tandvlees, aften of ontstekingen in de mond kan je 5 tot 10 druppels Salie in een glas water mengen en hiermee 2 tot 3 keer per dag gorgelen of voeg salie toe aan je zelfgemaakte mondwater.
Let op: niet gebruiken tijdens zwangerschap en bij epilepsie
Je kan het zelf op olie zetten of 2 verse blaadjes in gekookt water , als thee drinken. Dat helpt zeer zeker voor de mond. Na bezoek van tandarts altijd salie thee drinken. En salie melk voor het slapen gaan. 2 blaadjes verse in de hete melk
Reageren
Door
Yvonne
op
07 Sep 2019
Hoe maak je deze olie..Ik heb heel veel salie in de tuin dus wil dit wel gaan verwerken.
Reageren
Door
Diny
op
19 Jun 2019
Dat zou ik ook graag willen weten hoe ik salie het best kan gebruiken bij opvliegers cq. Nachtelijk zweten
Reageren
Door
Carla
op
27 Aug 2018
Ik hoorde in de winkel waar ik de salieolie kocht dat je het in een lepel honing moest innemen (ik drink nu salie thee met honing en n druppel salie tegen opvliegers en nachtzweten ) is dit de goede manier
lydia
op 09 Jun 2020Yvonne
op 07 Sep 2019Diny
op 19 Jun 2019Carla
op 27 Aug 2018