Cypres etherische olie

Cypres etherische olie

Cypres etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van vers geoogste twijgen van de Cypres boom, Cupressus sempervirens. 70 kilo plantenmateriaal levert 1 kilo olie op.

De kleur varieert van lichtgeel tot groen en de geur doet denken aan de frisse boslucht tijdens een wandeling.

De oorsprong van deze opvallende zuilvormige boom  met een blauwgroene kleur die tot 60 mtr. hoog en zelfs 500 jaar oud kan worden,  ligt in Azië. Maar wordt nu vooral in het Middellandse Zeegebied gekweekt en is kenmerkend voor de streek Toscane in Italië.

Gebruik van cypres etherische olie in de aromatherapie


Cypres of Cipres etherische olie, Cupressus sempervirens is zeer veelzijdig en onder meer effectief bij  hooikoorts en zweetvoeten, spataderen en couperose.  Maar ook bij  pijnlijke menstruatie, overgangsklachten, spierpijn en gewrichts reuma of artritis, bedplassen bij kinderen, oedeem en zware benen, haaruitval en om vocht af te drijven.

Cypres helpt ook goed bij heesheid, hoest, kramp en griep.  De olie versterkt de afweerkrachten bij griep- en verkoudheid en kan ook goed preventief toegepast worden. Hij werkt ontstekingsremmend en ontkrampend bij hoestaanvallen, inhaleren van 1-2 druppels vanaf een tissue of het verdampen op een aromalamp geeft snel verlichting. Het is een uitstekende toevoeging aan balsems voor ademweg problemen.

Het versterkt de aderen en werkt vaatvernauwend, daarom is deze etherische olie zeer geschikt bij de behandeling van aambeien, spataderen en couperose.

Regelmatige voetbaden met cypres etherische olie kunnen sterk zweten verminderen.

In de aromadiffuser werkt cypres bemoedigend en stimuleert een goede stemming.

De etherische olie wordt in de aromatherapie verder gebruikt bij:

heesheid, hoest, kramp, griep, astma, bronchitis, hooikoorts, stress, pijnlijke menstruatie, overgangsklachten, aambeien, cellulitis, spataderen, couperose,spierpijn, bedplassen bij kinderen, zweetvoeten, oedeem, zware benen, gewrichts reuma, ernstige haaruitval en om vocht af te drijven.

 

cypres etherische olie

 

Psychisch:

Cypresolie is een goede steun bij grote veranderingen in het leven. Cypres kan troost en kracht geven bij treurige belevenissen, zoals bijv. de dood van een geliefd persoon of het einde van een relatie. Eveneens geeft de Cypres weer moed en het doorzettingsvermogen om nieuwe wegen in te slaan.

De olie onspant de zenuwen, als men mentaal of emotioneel uitgeput is kan het verdampen van Cypresolie weer kracht geven. De olie is vooral geschikt voor angstige en gedeprimeerde mensen.

Combineren:


Cypres etherische olie kan goed gecombineerd worden met:

Ceder, den, lavendel, limoen, kardamom, jeneverbes, bergamot, sinaasappel, majoraan, salie en sandelhout.

Contra indicatie:


Bij puur gebruik op de huid kunnen huidirritaties ontstaan, daarom uitsluitend verdund met een basisolie toepassen.

Tips voor gebruik


  • Aambeien: vermeng 1 druppel cypres met 1 eetlepel plantaardige olie. Of voeg 25 druppels cypres en 25 druppels lavendel toe aan 50 ml. St. Janskruid-olie. Behandel hiermee de pijnlijke plaatsen na iedere toiletgang.
  • Zweetvoeten: 10 druppels cypres toevoegen aan een niet te warm voetbad en hierin 15 min. baden. Ook een paar druppels in de schoenen werken zeer goed.
  • Of voeg 10 druppels cypres en 10 druppels salie toe aan 50 ml. plantaardige basis olie, met dit mengsel de voeten dagelijks inwrijven.
  • Couperose: 3 druppels cypres etherische olie toevoegen aan 1 eetlepel rozenbottel olie met dit mengsel dagelijks de couperose plekken licht masseren.
  • Bij aanleg voor spataderen: 10 druppels cypres aan 1 eetlepel zoete  amandel olie toevoegen en met dit mengsel dagelijks de benen insmeren. Dit verstevigt de vaatwanden.
  • Etherische oliën cypres, wierook en mirre, toegevoegd aan je haardhout, zorgen voor een heerlijk aromatische geur. Druppel ongeveer 2-3 druppels olie of een combinatie van deze oliën op een gedroogd blok hout en laat de olie in het hout weken voordat het blok op het vuur gelegd wordt.

Biologische cypres etherische olie vind je ook in de Aromalifestyle shop
Reactie plaatsen