Benzoe etherische olie

Benzoe etherische olie

Benzoe etherische olie is eigenlijk geen etherische olie maar een absolue dat wordt verkregen door extractie van de hars met alcohol.

De hars wordt verkregen van de gom van de Styrax benzoïn, dit is een struikachtige tropische boom die tot 15 meter hoog kan worden. Hij heeft een grijze schors, ovale bladeren en witte- of gele bloemen die in trossen groeien.

Door inkepingen in de stam te maken of stukken schors te verwijderen scheidt de boom een balsemachtige stof af. De boom kan pas na 7 jaar voldoende gom afscheiden.

Deze gom is grijs met donkerrode strepen, ruikt sterk naar vanille en is in alcohol oplosbaar. De rode strepen bevatten het grootste gedeelte van de aromatische stoffen. Een zuiveringsproces met alcohol verandert de gom in een roodbruine hars.

De Styrax tonkinensis uit Laos, Cambodja, China en Thailand levert de beste kwaliteit gom. Deze is zoeter door een hoger gehalte vanilline.

Benzoë absolue is een bruine stroperige substantie heeft een zoete, warme balsemachtige geur die doet denken aan vanille en chocolade.

Het is wat lastig te verwerken en kan daarom het beste met biologische alcohol verdund worden. Ook oplossen in een basisolie gaat uitstekend.

Tinkturen en extracten van gom en hars worden in diverse huidverzorgingsprodukten gebruikt.

Het kan in zelfgemaakte cosmetica werken als conserveringsmiddel en  is zeer verzorgend voor de huid.

Bij (natuur) parfums werkt het als fixateur tussen kop en hartnoten. Het wordt in de parfum industrie veel gebruikt voor balsemachtige oosterse dames- en herengeuren.

 

benzoe etherische olie

 

Gebruik in de aromatherapie


Lichamelijk werkt benzoe ontstekingsremmend, bevordert de genezing van wonden en werkt verzachtend bij keelontsteking.

Benzoë wordt verondersteld slijmoplossende, bloedstelpende en wondhelende eigenschappen te hebben en kan worden gebruikt bij: snijwonden, kloven, huid ontstekingen, artritis, jicht, reuma, astma, bronchitis, verkoudheid, keelpijn, kolieken, hoesten,  griep, stress, prikkelbaarheid, nervositeit, premenstrueel syndroom.

Psychische effecten van Benzoe etherische olie


De olie geeft rust, warmte en tevredenheid en is zeer goed voor iedereen die te veel stress ervaart.

Kalmerend, relaxerend, aardend. Ideaal voor gebruik in een diffuser eventueel in combinatie met sinaasappel of mandarijn etherische olie.

Benzoe absolue verlicht en zuivert de sfeer van negatieve gedachten, geeft energie bij intellectuele arbeid en heeft ook een opwekkende werking.

Benzoë stimuleert het wortelchakra. Het maakt alles zacht wat hard is en is daarom een waardevol middel voor het verdrijven van boosheid.

Benzoe etherische olie kan je goed combineren met:


Citroen, bergamot, cypres, copaiba, gember, geranium, jasmijn, jeneverbes, mandarijn, sinaasappel, lavendel, limoen, litsea cubeba, palmarosa, peper, grapefruit, roos, salie, sandelhout, wierook, vetiver en ylang ylang.

Tips voor gebruik


  • Bij hoesten en keelpijn: 5 druppels benzoë en 5 druppels mandarijn mengen met 50 ml. basis olie, hiermee borst, hals en rug meermaals inwrijven
  • Bij premenstrueel syndroom; 6 druppels benzoë, 4 druppels sinaasappel en 2 druppels lavendel mengen met een beetje dode zeezout, epsom zout, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15 – 20 minuten baden
  • Bij stress verdampen voor ontspanning: Combineer in een aromalamp 6 duppels benzoe met 2 druppels sinaasappel en 4 druppels mandarijn  voor een heerlijke ontspannende geur.
  • Gebruik benzoë als oriëntaalse basisnoot in een cremeparfum.
  • Massageolie bij nervositeit en/of stress; 6 druppels benzoë, 3 druppels mandarijn en 2 druppels lavendel mengen met 50 ml. jojoba- of amandelolie en hiermee het lichaam licht masseren
  • Huidolie: maak een verzorgende huidolie door 10 druppels toe te voegen aan 50 ml. jojobaolie. Goed voor droge handen en voor de gebarsten, droge en geïrriteerde huid.

Benzoë absolue resin vind je ook in biologische kwaliteit in de Aromalifestyle shop

r
Door

r

op 30 Nov 2018

Interessant heb net de benodigdheden besteld bij de-kruiderie kan niet wachten om het te proberen

Greet
Door

Greet

op 27 Mar 2018

Ik doe benzoë in deodorant. Hij is kiemdodend én huidverzorgend.

Reactie plaatsen