Vetiver etherische olie

Vetiver etherische olie

Vetiver etherische olie komt van de Vetiveria zizanioides, dit is een tropische grassoort die oorspronkelijk uit India afkomstig is.

Uit het wilde Vetiver gras wordt ook een kostbare donkergroene etherische olie, Rhu Kus, gewonnen die zeer zeldzaam is.

De lange dunne bladeren en het complexe wortelsysteem van de wilde plant leveren echter maar heel weinig olie op.

Daarom is het gras gecultiveerd en nu speciaal voor de etherische olie verbouwd in India, West-Afrika, Brazilië, Argentinië, Jamaica, Zaïre, Haïti en Reunion. De laatste twee, zijn de grootste olieproducenten maar India levert de beste kwaliteit Vetiver etherische olie.

De schoongemaakte, gedroogde wortels van de plant worden in kleine stukken gesneden, geweekt in water en met stoom gedestilleerd. 50 kilo gedroogde wortels leveren 1 kilo groen- tot amberkleurige etherische olie met een zoete, grondige geur.

Vanwege deze typische geur is vetiver etherische olie in vele parfums te vinden. Maar het is niet alleen heden een belangrijke grondstof voor parfum, ook in de oudheid werd de zoete grondige geur van de olie zeer gewaardeerd.

De olie is in de aromatherapie voornamelijk bekend om zijn kalmerend en rustgevend effect.

In Azië wordt het traditioneel gebruikt als wormafdrijvend middel en om huisdieren tegen ongedierte te beschermen. Vetiver versterkt ook het immuunsysteem en kan een verstoorde hormoonspiegel weer in balans brengen, vooral in de overgang.

 

vetiver etherische olie

 

 

Vetiver etherische olie in de aromatherapie

Uitwendig gebruikt heeft de olie stimulerende en anti-bacteriële eigenschappen.

Vetiver etherische olie heeft tevens goede huidverzorgende eigenschappen en kan toegevoegd aan een plantaardige olie zoals jojoba, abrikozenpit of zoete amandel toegepast worden bij een droge, onstoken of slecht doorbloede huid.

In de aromatherapie wordt vetiver onder meer gebruikt bij: slapeloosheid, angst, depressies, nervositeit, stress, eczeem, jeuk, acne, wonden, artritis, spierpijn, reuma en stijfheid. Vetiver verdrijft ook insecten en parasieten.

Vetiver olie laat zich uitstekend combineren met bergamotgeranium, jasmijn,lavendel, neroli, patchouli, roos, sandelhoutsinaasappel  en ylang ylang.

 

Psychische effecten van vetiver etherische olie


Vetiverolie geeft rust en werkt stabiliserend bij stress, in gespannen situaties en mentale uitputting. Werkt aardend doordat de olie mensen die niet meer in de realiteit leven weer met beide benen op de grond zet. Sterkt het zelfbewustzijn.

 

Effecten op de chakra's


Vetiver heeft een harmoniserend effect op onze chakra’s, ze brengt de energieën van de hoofdchakra's met elkaar in evenwicht en stemt ze op elkaar af.

Op de wortelchakra heeft vetiver etherische olie een kalmerende en aardende werking. En de olie beschermt de zonnevlecht tegen overgevoeligheid.

 

contra-indicatie: niet gebruiken tijdens zwangerschap. voorzichtig gebruiken bij een gevoelige huid, bij puur gebruik is irritatie mogelijk. bij verdampen kan overdosering hoofdpijn veroorzaken.

 

Gebruik van vetiver etherische olie


Rustgevend bad: meng 4 druppels vetiver en 1 druppel grapefruit met een eetlepel jojoba-olie of zeezout en voeg dit toe aan een warm bad. Dit is een goede ondersteuning voor het immuunsysteem.

Ontspannende rustgevende massage/body olie: 5 druppels vetiver en 5 druppels lavendel toevoegen aan 50 ml. zoete  amandelolie en dagelijks het hele lichaam licht masseren.

Eczeem: meng 5-10 druppels vetiver met 50 ml. plantaardige olie en wrijf hier het eczeem dagelijks mee in.

Verdampen in diffuser: een paar druppels vetiver in de aromadiffuser zijn ontspannend en opbouwend.  3 druppels vetiver en 2 druppels lavendel in de aromadiffuser verdringen angst en nervositeit.

 

Vetiver etherische olie vind je ook in de Aromalifestyle shop

Monique
Door

Monique

op 28 Jan 2020

Hoe gebruik je vetiver als wormverdrijvende?

Annet
Door

Annet

op 27 Oct 2018

https://essentialoilbenefits.com/essential-oils-for-autism-bea ting-autism-spectrum-disorder-one-step-at-a-time/ Mooi artikel waarin vetiver wordt genoemd als een belangrijke etherische olie bij ondersteuning bij autisme. Ik heb zelf een aardig gevoelig zenuwstelsel; negatief zelfbeeld, onzeker, gevoelig, snel van slag, etc en ga deze zeker toevoegen aan mijn dagelijks gebruik van EO's.

Reactie plaatsen