Geranium etherische olie

Geranium etherische olie

Geranium etherische olie komt van de Geranium plant en de meeste mensen kennen deze plant als tuin- of kamerplant.

De Latijnse naam is Pelargonium Graveolens.

Er bestaan meer dan 700 soorten Geranium planten maar er worden slechts 7 soorten gebruikt voor de productie van etherische oliën.

De meest verfijnde, luxe geur komt van de Geranium Bourbon, afkomstig uit Reunion, een eiland in de Indische Oceaan, dat ongeveer de helft van de wereldproductie voor zijn rekening neemt.

Andere belangrijke producenten zijn Algerije, China, Egypte en Rusland. De Roosgeranium, Pelargonium roseum, wordt vooral in Egypte gecultiveerd.

De etherische olie wordt verkregen door waterdamp destillatie van bladeren, stengels en bloemen direct na het plukken. Deze geurige olie heeft afhankelijk van de streek een geelgroene tot bruine kleur.

 

geranium etherische olie

 

Geranium etherische olie in de aromatherapie


Geranium etherische olie kalmeert en ontspant bij hevige emotionele druk.

Zij is geschikt als middel tegen depressies, herstelt het innerlijke evenwicht, verdrijft slechte gedachten en onvriendelijke stemmingen en opent de ogen voor de mooie kanten van het leven.

Geranium wordt als een vrouwelijke olie beschouwd en kan daarom gebruikt worden om het premenstrueel syndroom en klachten tijdens de menopauze te behandelen.

Geraniumolie werkt anti-depressief, adstringerend en ontstekingswerend, bovendien wondgenezend en schimmelwerend.

Daarnaast werkt geranium etherische olie bloedsuikerverlagend en ontwaterend, bovendien is het een goede muggenverdrijver en kan de olie gebruikt worden bij de bestrijding van luizen.

Ook bij problemen van de huid is geranium een aan te raden olie, of je nu een vette of een droge huid hebt geranium zal de talgproductie harmoniseren. Bij sinaasappelhuid omdat geranium ontwaterend en ontgiftend werkt. Winter handen en voeten, koortsuitslag allemaal klachten die je met geranium kan aanpakken.

Geranium etherische olie kan goed gecombineerd worden met: basilicumcitroensinaasappellimoenlavendelpatchouli, kruidnagel, sandelhout, jasmijn, jeneverbes en roos.

 

Contra indicatie


geranium kan bij gevoelige mensen huidirritaties veroorzaken. vermijden tijdens zwangerschap.

 

Tips voor gebruik


  • Bij littekens: meng 3-5 druppels Geranium in een eetlepel amandel-olie en masseer hiermee het litteken. Doe dit minstens 1 maal per dag, het littekenweefsel wordt dan soepeler en daardoor minder zichtbaar.
  • Zonne-allergie: meng 2 druppels geranium, 6 druppels salie en 6 druppels pepermunt met 100 ml. calendula-olie. Meerdere malen per dag insmeren.
  • Lichte brandwonden, gordelroos, couperose, jeugdpuistjes, littekens: 2 druppels geranium op een vochtig watje doen en 2 maal per dag deppen.
  • PMS (premenstrueel syndroom): Maak een badolie van  5 druppels geranium, 3 druppels scharlei en 2 druppels roos met een theelepel honing of een beetje melk en voeg dit mengsel aan het badwater toe.
    Ontspan in bad voor minstens 20 minuten.
  • Ontspannend bad: meng 2 druppels geranium, 4 druppels lavendel en 5 druppels bergamot met een eetlepel dode zee zout en voeg dit mengsel aan het badwater toe.
  • Parfum: meng 6 druppels geranium, 6 druppels bergamot en 6 druppels patchouli met 10 ml. jojoba-olie. Deze parfum heeft een bloemige zoete geur, is huidvriendelijk en blijft lang geuren.
  • Bij stress en spanningen: 6 druppels geranium in de diffuser verdampen verdrijft nare geurtjes en helpt bij het loslaten van spanningen, ergernissen en stress. De olie verlaagt de ozonwaarde in de kamer en geeft zo innerlijke rust en een vriendelijke stemming. Bij een depressieve stemming kan je rustig 8-10 druppels verdampen.
  • Verdampen: 2 druppels geranium, 6 druppels ceder en 2 druppels citroen in de aromalamp helpen je weer te aarden en terug bij jezelf te komen.

Geranium etherische olie vind je ook in de Aromalifestyle shop
Mariska
Door

Mariska

op 27 Oct 2020

Hallo, ik heb je website ontdekt, al enkele intressante artikels gelezen en wil enkele dinge proberen te maken, spijtig genoeg werkt de "aromalifestyle shop-link " niet. Israël deze verplaatst, veranderd van naam of heb je nog een goede plaats om zulke ingrediënten aan te schaffen aubergine? Groetjes uit België, Mariska 😉

Monica-Can
Vera
Door

Vera

op 27 Jun 2020

Lezen jullie wel de vragen,ik zie nergens n antwoord,terwijl de vragen toch belangrijk zijn.

Paula
Door

Paula

op 06 Oct 2019

Goed verhaal, maar wat ik mis bij de contra-indicaties is dat geranium etherische olie een fyto-oestrogene werking heeft en daarom niet ingezet mag worden bij vrouwen die hormoongerelateerde kanker hebben of hebben gehad.

M
Door

M

op 19 Dec 2019

Van geranium wist ik dat hebben nog meer olie dit. Ik heb nl een agressieve hormoongevoelige borstkanker gehad

Edouard
Door

Edouard

op 30 Apr 2020

Beste, ik hoorde het ook al van Lavendel en Tea Tree. Ik vermoed dat venkel en/of anijs, en salie ook zo een werking hebben.

Abbey Oosterbos
Door

Abbey Oosterbos

op 27 Sep 2019

Beste Monica, Ik heb suikerziekte en ik las dat deze olie bloedsuiker verlagend werk, maar hoe moet ik deze olie gebruiken. Als massage olie of op een andere manier ik hoor graag van u. groetjes Abbey

Carleer
Door

Carleer

op 17 Sep 2018

Beste Monica, Kan ik etherische oliën bij u bestellen ? Dank en groetjes Christina Carleer

Reactie plaatsen