Bergamotmunt etherische olie

Bergamotmunt etherische olie

Bergamotmunt etherische olie wordt gewonnen van de Bergamotmunt, Mentha piperita var. Citrata.  Dit is een muntsoort met een zeer milde, citroenachtig geur.

De plant en etherische olie  wordt ook wel citroenmunt genoemd. Bergamotmunt is echter toepasselijker omdat de geur van het heldergroene, olie-achtige blad erg veel lijkt op de geur van bergamot vruchten.

Door het ontbreken van menthol in de plant heeft dit kruid en dus ook de etherische olie geen specifieke mintgeur. Omdat de bergamotmunt geen menthol bevat heeft deze ook hele andere eigenschappen dan de andere muntplanten.

Bergamotmunt etherische olie is een lichtgele olie met een frisse, citroenachtige geur die veel op bergamot lijkt.  De olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van de verse bladeren. De olie kent veel toepassingen en wordt o.a. gebruikt in de voedingsmiddelen- en pharmaceutische industrie.

Door het hoge gehalte aan monoterpenolen is de olie huidvriendelijk, versterkt het immuunsysteem en helpt zo bij een verzwakte afweer.

Bergamotmunt etherische olie heeft bijna dezelfde samenstelling als lavendel etherische olie en is daarom een goede vervanging voor iedereen die niet van de geur van lavendel houdt.

Bergamotmunt olie is zweetafdrijvend en koelend, heeft antiseptische en ontkrampende eigenschappen en is door het ontbreken van de menthol de enige muntolie die ook veilig bij kinderen gebruikt kan worden.

Omdat de geur zo lijkt op bergamot kan het prima in parfums als vervanging dienen voor bergamot, in tegenstelling tot bergamot is bergamotmunt niet fototoxisch.

Bergamotmunt wordt ook vaak gebruikt in eau de cologne.

bergamotmunt etherische olie

 

 

Bergamotmunt etherische olie in de aromatherapie:

In de winterperiode kan de bergamotmunt etherische olie goed gebruikt worden voor de antivirale en infectiewerende werking. Door de frisse geur is het een fijne toevoeging aan inhaleermengels bij griep- en verkoudheid.

De huidverzorgende en huidregenererende eigenschappen maken de olie uitstekend geschikt als toevoeging aan huidverzorgingsproducten.

Verder wordt de olie ingezet bij griep, verkoudheid, jeukende hoofdhuid, gebrek aan concentratie, misselijkheid, depressie.

 

Bergamotmunt olie kan je goed combineren met:  alle citrusoliën, lavendel, scharlei, marjolein, rozemarijn en eucalyptus

 

Psychisch

Bergamotmunt  werkt opwekkend en bevordert de concentratie bij geestelijke arbeid

Het verdiept de ademhaling, is rustgevend en kalmeert emoties.

Bergamotmunt kan ook prima worden gebruikt voor het reinigen van de ruimten bij yoga, meditatie en gebed..

 

Gebruik van bergamotmunt etherische olie:

Ontspannend bad: 2 druppels bergamotmunt, 2 druppels lavendel, 2 druppels atlasceder en 1 druppel geranium mengen met 50 gram (dode) zeezout, een eetlepel room of een eetlepel honing en dit mengsel aan het warme badwater toevoegen.

Verdampen in de sauna voor een frisse geur of om een stoombad mee te maken door 3 druppels toe te voegen aan een kom met warm water.  Werkt verlichtend bij verkhoudheid.

Verdampen voor een betere concentratie:  6-10 druppels in een aromadifuser verdampen in werkkamer of kantoor

Verdampen voor een zuivere atmosfeer: 2 druppels bergamotmunt, 1 druppel cypres, in druppel citroen en 1 druppel lavendel in een aromadiffuser verdampen.

Verzorgende huid/massage olie: 3 druppels bergamotmunt, 1 druppel lavendel, 1 druppel scharlei en 2 druppels ho-blad etherische olie toevoegen aan 50 ml. jojoba olie.

 

Bergamot munt ethersiche olie kan je ook bestellen in de Aromalifestyle shop
Reactie plaatsen