Eucalyptus etherische olie

Eucalyptus etherische olie

Eucalyptus etherische olie komt van de Eucalyptus boom. De meest mensen kennen Eucalyptus als voeding voor de Australische Koalaberen. Wat niet zo vreemd is want ongeveer driekwart van de Australische vegetatie wordt gevormd door Eucalyptus bomen/struiken. Er zijn ongeveer 700 variëteiten, maar slechts enkele soorten worden voor de productie van etherische olie benut. De olie wordt onder lage druk gedestilleerd uit vers geplukte bladeren.

Er zijn verschillende soorten Eucalyptus olie.

De meest bekende soorten zijn de Eucalyptus citriodora, met als voornaamste werkstof citronellal (75-85%) en deze wordt hoofdzakelijk gebruikt als geurstof.

De eucalyptus radiata, met als voornaamste werkstof 1.8 cineol,(60-75%) wordt veel gebruikt in massage olie en kan je ook goed in schoonmaakproducten gebruiken want samen met de eucalyptus polybractea (met een cineol gehalte van 60-80%) hebben deze Eucalyptus soorten een zeer sterke antiseptische werking.

De geur van de eucalyptus polybractea en eucalyptus radiata zijn door het hoge cineolgehalte scherper dan van andere eucalyptus soorten. Het wordt aanbevolen deze 2 soorten alleen uitwendig te gebruiken.

Ze zijn zeer effectief bij: voetschimmel, ontstekingen, verkoudheid, ruwe droge handen, ontsmetten, doodt vele soorten bacteriën en schimmels o.a. Candida Albicans, Stophylococcus Areas, Escherichia Coli, Pseudomonas Aeruginosa, Aspergillus Niger

De eucalyptus globulus is de meest bekende olie en wordt in heel veel producten, o.a. tandpasta, hoestdrank, kauwgum etc., gebruikt.

Deze olie heeft een veel minder scherpe geur en kan daardoor ook langer achter elkaar gebruikt worden zonder irritatie te veroorzaken.

 

eucalyptus etherische olie

 

Eucalyptus etherische olie in de Aromatherapie


Het meeste bekend is eucalyptus etherische olie om de heilzame werking op de luchtwegen, maar ook bij diverse huidproblemen kan de olie goede diensten bewijzen. De olie is sterk antiseptisch, bacteriedodend, parasietendodend en wordt daarom vaak preventief gebruikt bij besmettelijke ziekten.

De eucalyptus citriodora, ook bekend als citroen eucalyptus, is een sterk naar citroen ruikende olie en heeft een krachtige parasieten werende werking.

Eucalyptus etherische  olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij:

wonden, blaren, puistjes, zweren, eczeem, verstopte poriën, sinusitis, hoest, verkoudheid, keelpijn, griep, migraine, reumatische pijnen, zenuwpijn, spierpijn, herpes, waterpokken, gordelroos, insectenbeten/steken, bindweefsel ontsteking, blaasontsteking, infecties.

Tips voor gebruik


  • Insectenbeten: doe 2 druppels eucalyptus globulus op een watje en leg dit op de jeukende/pijnlijke plek.
  • Eczeem, verstopte poriën: Maak een gezichtstonic met  6 druppels eucalyptus in een glas gekookt, afgekoeld water en spoel hiermee 2x dagelijks het gezicht af.
  • Kleine wondjes, lichte brandwonden, puisten en zweren:
    Doe 3 druppels eucalyptus polybractea of eucalyptus globulus op een vochtig watje en dep hiermee regelmatig de aangetaste plekken.
  • Ruwe en droge handen:  meng 3-5 druppels eucalyptus met een eetlepel jojoba-olie of sheabutter en wrijf hiermee de handen 2x dagelijks en na iedere wasbeurt in.
  • Verkoudheid, griep, voorhoofdsholte ontsteking, vastzittende hoest, keelpijn:maak een stoombadje van 6-10 druppels eucalyptus in een schaaltje heet water.
  • Reumatische pijnen: meng 15 druppels eucalyptus  globulus en 10 druppels citroen etherische olie met 50 ml. basis olie en masseer met dit mengsel de pijnlijke plekken.
  • Luchtverfrisser: meng 30-50 druppels eucalyptus met water (goed schudden) en doe dit in een verstuiver. Hiermee houd je de kamers lekker fris en het doodt 70% van de Staphylococcen in de lucht.
  • Of maak je eigen matrasreiniger tegen huisstofmijt met eucalyptus etherische olie en hou tussendoor je matras fris door het regelmatig even in te sprayen met de eucalyptus luchtverfrisser.

In de Aromalifestyle shop vind je verschillende soorten eucalyptus etherische olie van Farfalla.
Prins Pils
Door

Prins Pils

op 29 Jan 2020

ik heb een flesje gedronken vanwege mijn stinkende adem. maar het was echt retevies en ik heb buikpijn. toch bedankt voor alle tips.

Angela
Door

Angela

op 22 Aug 2019

Mocht je de eucalyptus olie (spray) gebruiken om insecten op afstand te houden, mag je dan wel in de zon? Alvast bedankt!

Brenda
Door

Brenda

op 04 Aug 2019

"Luchtverfrisser: meng 30-50 druppels eucalyptus met water (goed schudden) en doe dit in een verstuiver. Hiermee houd je de kamers lekker fris en het doodt 70% van de Staphylococcen in de lucht." Hoeveel water heb ik hiervoor nodig? (: Groetjes!

Christine
Door

Christine

op 09 Feb 2019

Hoi Monica, Fijne site, bedankt voor alle heldere informatie. Een vraag over Eucalyptus. Ik lees op andere plekken dat juist radiata wat milder is dan globulis. Diverse bronnen spreken elkaar tegen en in het Aromecum van Rijpkema staat niets over radiata helaas. Zou jij hier eens naar willen kijken?

Nataschja
Door

Nataschja

op 13 Aug 2018

Volgens mij staat er een fout in deze tekst. Er staat over de globulus: " Deze olie heeft een veel minder scherpe geur en kan daardoor ook langer achter elkaar gebruikt worden zonder irritatie te veroorzaken". Volgens mijn ervaringen klopt dit niet. Deze heeft een veel sterkere geur dan radiata en irriteerd veel sneller. Globulus wordt zelfs afgeraden om gebruikt te worden bij kinderen onder de 6 jaar.

Karin
Door

Karin

op 19 Nov 2020

Beetje late reactie, maar ben nog niet zo lang lid en kwam dit tegen. Ik heb in een “medisch” artikel ook gelezen dat de radiator juist milder is dan de globulus. Was een interessant stuk over een recept voor inname met honing bij astma en copd.

Jenő Kocsis
Door

Jenő Kocsis

op 14 Jun 2018

Geachte medewerker, Of maak je eigen matrasreiniger tegen huisstofmijt met eucalyptus etherische olie en hou tussendoor je matras fris door het regelmatig even in te sprayen met de eucalyptus luchtverfrisser. Maar er staat niet bij hoeveel druppels ik in een olie of water, wat voor een water, kan doen. Met vriendelijke groet, hr. J.Kocsis

Monica-Can
Reactie plaatsen