huisstofmijt bestrijden, simpel en effectief met zuiveringszout

huisstofmijt bestrijden, simpel en effectief met zuiveringszout

De huisstofmijt (Dermatophagoides pteronyssinus) is een haast onzichtbaar kleine (ca. 0,3 mm) mijt die in huisstof leeft, met name in matrassen, kussens, gestoffeerd meubilair, tapijt en op beschimmelde muren.

Alleen al in je bed kunnen bijvoorbeeld wel meer dan een miljoen huisstofmijten leven.

Deze mijt komt overal ter wereld voor, in alle klimaten, behalve op grote hoogte waar hij zich moeilijk kan voortplanten. Hij gedijt het beste bij ongeveer 25º Celsius en een luchtvochtigheid van 50-75%. Hij leeft onder andere van menselijke huidschilfers in beddengoed.

De uitwerpselen en vervellingshuidjes van deze huismijt kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij de mens, zoals allergische reacties waaronder astma en eczeem. Maar ook snurken en een lopende neus kunnen veroorzaakt worden door de huismijt.

huisstofmijt

Hoe kan ik huisstofmijt bestrijden?

De belangrijkste praktische maatregelen ter bestrijding zijn het goed ventileren waardoor de luchtvochtigheid beperkt wordt en goed schoonhouden.

Beddengoed kan het best gewassen worden met een temperatuur van minstens 60 graden, omdat de mijt bij die temperatuur niet kan overleven.

Een paar druppels eucalyptus, pepermunt of wintergroen etherische olie toevoegen aan het wasmiddel zorgt er ook voor dat de mijt niet overleeft.

Schoonmaken met zuiveringszout en etherische olie

Een simpele manier om van huisstofmijten af te komen is om je matras, tapijt en gestoffeerde meubilair regelmatig schoon te maken met zuiveringszout (baksoda) en etherische olie.

Pepermunt, eucalyptus en wintergroen hebben de eigenschap om mijten te doden. Als je dit combineert met zuiveringszout, wat vocht opneemt, geurtjes absorbeert en ontsmet, dan heb je een zeer krachtig duo wat een zeer effectieve natuurlijke, niet giftige reiniger is tegen huisstofmijt.

Wat heb je nodig:

 • 50 gram zuiveringszout
 • 10 druppels etherische olie
 • Een pot met deksel
 • Zeef
 • Stofzuiger

Werkwijze

 • Verwijder het beddegoed en was dit op minimaal 60 graden.
 • Doe het zuiveringszout en de etherische olie in de glazen pot. Goed schudden om het zuiveringszout en de olie te mengen.
 • Doe het mengsel in een zeef en zeef het over je matras. Deze hoeveelheid is genoeg voor een matras van 140 x 200. Als je een groter matras hebt verdubbel dan de hoeveelheid.
 • Laat het mengsel minimaal een uur op je matras liggen. Hoe langer je het laat liggen des te beter het resultaat.
 • Na minimaal een uur kan je het mengsel met de stofzuiger van je matras zuigen.
 • Maak je bed op met schone lakens en geniet van de heerlijke frisse geur van je matras. Herhaal iedere 2-3 maanden of zo vaak als nodig.
 • Tussendoor kan je je matras opfrissen met een spray tegen huismijt. Doe hiervoor 50 ml. gekookt of gefilterd water in een sprayflacon en vul aan met 10 druppels etherische olie bijv. 5 druppels lavendelolie en 5 druppels pepermunt. Goed schudden voor gebruik en elke keer als je je beddengoed verschoont je matras even insprayen met deze spray.

Je kan dit mengsel van zuiveringszout en etherische olie ook prima gebruiken om je tapijt of gestoffeerde meubelen grondig te reinigen. Zeef het mengsel van zuiveringszout en etherische olie op het te reinigen gebied. Laat minstens 1 uur inwerken en zuig dan op.

Het is simpel, zeer effectief en milieuvriendelijk.

Tip: Gebruik een etherische olie tegen huismijt zoals eucalyptus, pepermunt, wintergroen, lavendel, kruidnagel of rozemarijn.

Of maak een combinatie van bijvoorbeeld:

5 druppels wintergroen, 3 druppels lavendel en 2 druppels pepermunt etherische olie.

Zuiveringszout en etherische olie vind je ook in de Aromalifestyle shop

Heb jij dit recept al een keer geprobeerd? Laat ons hier je ervaringen weten.

patsy
Door

patsy

op 01 Feb 2018

super , niet moeilijk en ruikt fantastisch

Evelyn
Door

Evelyn

op 23 Mar 2018

Tip: Zorg dat de filter in je stofzuiger niet te grof is en/of het zuiveringszout niet te fijn! Bij mij kwam alles er terug uitgeblazen en ik heb alles, zelfs de muren, moeten schoonmaken.

C>M. van Dijk
Door

C>M. van Dijk

op 24 Mar 2018

Claire: Bij mij zaten vlooien zelfs onder het laminaat; ik heb baksoda met een zachte doek in alle hoeken en kieren gewreven. Einde probleem! (goedkoop, Arms & Hammer is oranje pak, ruim voldoende voor mijn hele woonkamer.

A. Bertels
Door

A. Bertels

op 02 Jul 2018

Dit zijn mooie voorbeelden, maar wat doe je met uw beste kostuums.

Marie
Door

Marie

op 28 Aug 2018

Zelf heb ik ook al mijn hele leven last van huisstofmijt. Ik was vaak mijn kussens en beddengoed. De tip van het zuiveringszout heb ik ook een aantal keren geprobeerd. Ik heb het idee dat het effectief is zolang je het regelmatig blijft doen.

Doortje
Door

Doortje

op 13 Oct 2018

Ik ben nu met de aanwijzingen bezig voor reinigen matras mbv zuiveringszoud / bakingi soda met een paar druppels eucalyptus olie. voro dat ik deze behandeling deed heb ik m'n bed twee keer gestofzuigd, matras ook en matras aan de onderkend met een sopje van een milde zeep afgedaan en laten drogen op deze heerlijk warme herstzomerdag. Na die behandeling (zuigen en afdoen met doekje met verdunde milde zeep ) rook m'n kamer ineens heel lekker fris. De eucalyptus olie (2 a 3 druppels in kleine jampot die voor een derde gevuld was met baking soda) was heel goed te ruiken toen ik het mengsel op het matras deed. nu ruik ik het bijna niet meer. misschien betekent dit dat het iets heeft gedaan? we zullen zien. ik laat het nog even intrekken. en dan zuigen en ook deze kant afdoen met een vochtig doekje met milde zeep. lekker om zo bezig te zijn. bedankt vor de inspiratie :) ps wb het sprayen: ik las ergens dat etherische olie en water niet vermengen met elkaar. dan zou sprayen niet echt mogelijk zijn. ook las ik dat eucalyptus olie extreem brandbaar is. ook las ik dat inademen dichtbij pure etherische olie niet gezond, wel als de olie vervluchtigd is. voorzichtigheid met die olie lijkt wel geboden..

Doortje
Door

Doortje

op 13 Oct 2018

PS bij PIt & pit kun je volgens mij de meest betaalbare eucalyptus olie vinden. al vanaf 10 ml (voor nog geen 4 euro). hun havermout vind ik ook een aanrader en ook hun vruchten winterthee en ze hebben ook eucalyptus- en lavendelthee en leuke theezeefjes waarmee je heel een kop thee zet met losse thee. deze zeefjes zijn open van boven en plaats je op een mok. makkelijk te vullen en leeg te maken dus. in strak design of theepot vorm

Fiona
Door

Fiona

op 06 Jan 2022

let op goedkope oliën bevatten vaak allerlei andere vulstoffen, u kunt beter een duurdere en daardoor kwalitatief goede olie gebruiken. Dan kunt u in totaal minder druppels gebruiken waardoor de prijs nagenoeg hetzelfde is maar u geen rommel op uw huid krijgt.

Reactie plaatsen