Huisstofmijt bestrijden
Gezondheid
Monica Can
Gezondheid
3 min
8

huisstofmijt bestrijden, simpel en effectief met zuiveringszout

3 min
8

De huisstofmijt (Dermatophagoides pteronyssinus) is een haast onzichtbaar kleine (ca. 0,3 mm) mijt die in huisstof leeft, met name in matrassen, kussens, gestoffeerd meubilair, tapijt en op beschimmelde muren.

Alleen al in je bed kunnen bijvoorbeeld wel meer dan een miljoen huisstofmijten leven.

Deze mijt komt overal ter wereld voor, in alle klimaten, behalve op grote hoogte waar hij zich moeilijk kan voortplanten. Hij gedijt het beste bij ongeveer 25º Celsius en een luchtvochtigheid van 50-75%. Hij leeft onder andere van menselijke huidschilfers in beddengoed.

De uitwerpselen en vervellingshuidjes van deze huismijt kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij de mens, zoals allergische reacties waaronder astma en eczeem. Maar ook snurken en een lopende neus kunnen veroorzaakt worden door de huismijt.Hoe kan ik huisstofmijt bestrijden?

De belangrijkste praktische maatregelen ter bestrijding zijn het goed ventileren waardoor de luchtvochtigheid beperkt wordt en goed schoonhouden.

Beddengoed kan het best gewassen worden met een temperatuur van minstens 60 graden, omdat de mijt bij die temperatuur niet kan overleven.

Een paar druppels eucalyptus, pepermunt of wintergroen etherische olie toevoegen aan het wasmiddel zorgt er ook voor dat de mijt niet overleeft.

Schoonmaken met zuiveringszout en etherische olie

Een simpele manier om van huisstofmijten af te komen is om je matras, tapijt en gestoffeerde meubilair regelmatig schoon te maken met zuiveringszout (baksoda) en etherische olie. En als je de werking nog effectiever wilt maken dan voeg je ook nog diatomeeën aarde (diatomaceus earth) toe.

Wat is  diatomeeën aarde?

Het gebruik van  diatomeeënaarde is een effectieve, natuurlijke manier om een verscheidenheid aan kruipende insecten te bestrijden.  Diatomeeënaarde, ook bekend als kiezelaarde, is een soort poeder gemaakt van de sedimentaire afzettingen van gefossiliseerde diatomeeën, een type microscopisch alg. Het is niet-toxisch voor mensen en huisdieren, maar het is afschrikkend voor insecten met een exoskelet omdat het heel erg vochtabsorberend is. Het werkt dus heel effectief tegen huisstofmijt.

Etherische olie tegen huisstofmijt

Pepermunt, eucalyptus en wintergroen hebben de eigenschap om mijten te doden. Als je dit combineert met zuiveringszout, wat vocht opneemt, geurtjes absorbeert en ontsmet, dan heb je een zeer krachtig duo wat een zeer effectieve natuurlijke, niet giftige reiniger is tegen huisstofmijt.
Wat heb je nodig:

 • 50 gram zuiveringszout
 • 20 gram  diatomeeën aarde (optioneel, je kunt het eventueel ook zonder maken)
 • 10 druppels etherische olie
 • Een pot met deksel
 • Zeef
 • Stofzuiger

Werkwijze

 • Verwijder het beddegoed en was dit op minimaal 60 graden.
 • Doe het zuiveringszout, de  diatomeeënaarde en de etherische olie in de glazen pot. Goed schudden om alles te mengen.
 • Doe het mengsel in een zeef of gebruik een poederstrooier en verspreid het over je matras. Deze hoeveelheid is genoeg voor een matras van 140 x 200. Als je een groter matras hebt verdubbel dan de hoeveelheid.
 • Laat het mengsel minimaal een uur op je matras liggen. Hoe langer je het laat liggen des te beter het resultaat.
 • Na minimaal een uur kan je het mengsel met de stofzuiger van je matras zuigen.
 • Maak je bed op met schone lakens en geniet van de heerlijke frisse geur van je matras. Herhaal iedere 2-3 maanden of zo vaak als nodig.

Matras opfris spray

Tussendoor kan je je matras opfrissen met een spray tegen huismijt. Doe hiervoor 300 ml. gekookt of gefilterd water in een sprayflacon, voeg een eetlepel zuiveringszout toe  en vul aan met 10 druppels eucalyptus globulus en 10 druppels pepermunt etherische olie.. Goed schudden voor gebruik en elke keer als je je beddengoed verschoont je matras even insprayen met deze spray.

Overige meubels reinigen

Je kan dit mengsel van zuiveringszout en etherische olie en de opfris spray ook prima gebruiken om je tapijt of gestoffeerde meubelen grondig te reinigen. Zeef het mengsel van zuiveringszout en etherische olie op het te reinigen gebied. Laat minstens 1 uur inwerken en zuig dan op. Of spray je opfris spray op de te reinigen oppervlaktes en laat goed drogen.

Het is simpel, zeer effectief en milieuvriendelijk.

Tip: Gebruik een etherische olie tegen huismijt zoals eucalyptus, pepermunt, wintergroen, lavendel, kruidnagel of rozemarijn.

Of maak een combinatie van bijvoorbeeld:

5 druppels wintergroen, 3 druppels lavendel en 2 druppels pepermunt etherische olie.

Zuiveringszout, diatomeeën aarde en etherische olie vind je ook in de Aromalifestyle shop

Heb jij dit recept al een keer geprobeerd? Laat ons hier je ervaringen weten.

Reacties
Categorieën