aromatherapie tegen hooikoorts
Gezondheid
Monica Can
Gezondheid
4 min
4

Hooikoorts, aromatherapie kan verlichting brengen

4 min
4

Aromatherapie kan prima helpen tegen hooikoorts.  Lees hier welke etherische olie je het best  kan gebruiken.

Het is eindelijk lente!  De natuur komt weer tot leven. De bladeren komen langzaam aan de bomen en het gras wordt weer groener.

Allerlei bloemen en planten schieten uit de grond.  En ik geniet altijd zo van de eerste warme voorjaarszon.

Helaas is dit seizoen voor veel mensen ook een regelrechte ramp.

De pollen vliegen namelijk weer door de lucht,  dus het is hooikoorts tijd.


Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie die veroorzaakt wordt door allergenen die in de lucht voorkomen in dit geval dus pollen. Maar ook een allergische reactie op bijvoorbeeld dierenhaar, veren of stofmijt kan dezelfde reacties geven.

Niezen, tranende en brandende ogen, een loopneus, kriebelhoest en zelfs hoofdpijn, allemaal vervelende symptomen van hooi koorts.

Gelukkig kan je de symptomen van hooi koorts prima verzachten met aromatherapie?

Er zijn verschillende etherische oliën die zeer effectief zijn!Welke etherische olie kan je gebruiken bij hooikoorts?

De bekendste combinatie is waarschijnlijk wel de LCP: lavendel, citroen en pepermunt.

Dit is een favoriete mix van etherische oliën die de krachtige eigenschappen van lavendel, citroen en pepermunt combineert. Wanneer deze oliën worden samengevoegd, werken ze synergetisch om allergiesymptomen te verlichten en het algehele welzijn te bevorderen. Deze drie oliën  werken harmonieus samen om sinus- en ademhalingsgezondheid te bevorderen, terwijl ze de geest en het lichaam kalmeren. In de combinatie zijn ze echt supersterk maar hier nog even een korte omschrijving van wat de oliën apart doen.

 • Lavendel (tegen hoofdpijn en is anti bacterieel).
 • Citroen (stimuleert het aanmaken van antistoffen)
 • Pepermunt olie (geeft verlichting bij een verstopte neus)

Hieronder deel ik een recept voor een LCP roll on met je maar nu eerst nog even een paar andere oliën die ook goed kunnen werken bij allergieën .

Eucalyptus olie is anti microbieel en zeer effectief tegen virussen en bacteriën. Het werk  slijmoplossend en is daarom een prima remedie tegen luchtwegkwaaltjes, waaronder hooi koorts. Het helpt slijm af te breken en verlicht een verstopte neus.

Tea tree olie of Manuka etherische olie zijn ook zeer effectief tegen allergieën. Het werkt anti microbieel en anti allergisch. Het vermindert in eerste plaats slijm in de neus en verlicht daardoor de ademhaling.

Andere etherische oliën die je kunnen helpen de hooikoorts te bestrijden zijn:

Anti allergie roll on met LCP olie

Doe de etherische oliën in het roll on flesje en vul het dan aan met de jojoba olie of MCT olie. Doe de het dopje erop en dan nog even goed schudden.

Roll de olie naar behoefte over je neusbrug, je borst en onder je voeten.

Let op, dit recept is niet geschikt voor kinderen onder de 12 jaar. Voor jongere kinderen gebruik je 3 druppels van elke olie en kan je de pepermunt het beste vervangen door spearmint etherische olie, pepermunt bevat menthol en is daarom niet geschikt voor jonge kinderen, spearmint is dan een velig en effectief alternatief.
Inhalator tegen hooikoortsklachten

Een zeer makkelijke manier om etherische olie tegen hooikoortsklachten in te zetten is door het gebruik van een inhalator

Je kunt een inhalator maken met de LCP combinatie, dan neem je

Of je maakt een combinatie met cypres etherische olie en atlas ceder etherische olie. De combinatie van deze twee soorten etherische olie brengt verlichting.

7 druppels cypres etherische olie

8 druppels atlas ceder etherische olie.

En je hebt natuurlijk een inhalator nodig.

Neem een klein glazen schaaltje en doe hierin de etherische olie. Leg het wattenstaafje van de inhalator hierin zodat de olie compleet wordt opgenomen. Doe nu het wattenstaafje in de inhalator en sluit af.

Gebruik regelmatig zodra de hooikoortsklachten beginnen.

Preventief kan je deze combinaties ook in een aromadiffuser gebruiken om te verdampen in de kamer.  Gebruik dan bij de LCP mix 3 druppels van elke olie in je aromadiffuser of maak een combinatie van 3 druppels atlasceder, 3 druppels cypres en 3 druppels rozemarijn.

Nog wat extra tips om je hooikoorts te verlichten:

 • Zorg dat de luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en 60 procent is.  Dit houdt het neusslijmvlies vochtig waardoor minder irritatie ontstaat. Een diffuser met etherische olie is hiervoor heel geschikt.
 • Ga je in de tuin of vrije natuur bescherm je dan met een hoed en zonnebril zodat de pollen niet in je haar en ogen kunnen komen.
 • Neem wat vaker een douche en douche ook ‘s avonds voor je naar bed gaat zodat alle pollen van je lichaam zijn.
 • Houd op warme, winderige dagen deuren en ramen gesloten. Wilt je toch luchten, doe dat dan ‘s ochtends vroeg wanneer het buiten vochtig is.
 • Droog wasgoed niet buiten want kleding, handdoeken en beddengoed vangen pollen op.
 • Wandel of sport je graag buiten? ‘s Ochtends vroeg is de pollenconcentratie in de lucht het laagst.
 • Een zonnebril helpt buiten de ogen te beschermen tegen pollen.
 • In de stad zijn de pollen in de lucht 3 tot 5 keer minder. Ook de pollenconcentratie aan zee of hoog in de bergen is veel lager dan op het platteland.
 • Hou in de auto de ramen dicht en de ventilator uit. Of doe een wattenstaafje met een paar druppels etherische olie in de sleuven van je ventilator zodat de geur van de etherische olie door de auto wordt verspreid.  Of gebruik een auto diffuser

Heb jij nog goede tips tegen hooikoorts, deel ze dan hieronder met ons.

Reacties
Categorieën