Anti koortslip stift, effectief en verlichtend
Gezondheid
Monica Can
Gezondheid
2 min
6

Anti koortslip stift, effectief en verlichtend

2 min
6

Met deze anti koortslip stift verlicht je de klachten van een koortslip, om zelf te maken.

Een koortslip is zeker niet iets waar je op zit te wachten. Het is vervelend en pijnlijk en het duurt meestal wel even voordat de blaasjes helemaal genezen zijn en het virus weer in remissie is getreden.

Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex Virus Type 1 (HSV1). Een uitbraak komt voornamelijk voor rond de mond maar kan soms ook op andere plaatsen uitbreken.

Herpes is nog steeds een taboe en mensen schamen zich vaak voor een koortslip, en dat terwijl 80% van alle mensen het herpes virus dragen. Wel is het zo dat bij slechts 10 tot 20% van de mensen het virus regelmatig tot een herpes uitbraak komt. Dit kan behoorlijk storend zijn omdat een koortslip behoorlijk pijnlijk is en het er niet bepaald charmant uit ziet.

Een koortslip is over het algemeen niet gevaarlijk en veroorzaakt zelden permanente schade aan de huid.

Alleen bij baby’s kan het wel een probleem zijn. Het virus kan bij baby’s een hersenvliesontsteking veroorzaken waarbij hersenschade opgelopen kan worden en baby’s kunnen er zelfs aan overlijden. Dus heb je een koortslip of een andere uitbraak van het Herpes Simplex virus blijf dan indien mogelijk uit de buurt van baby’s en hele kleine kinderen (tot 2 jaar).

Etherische olie tegen een koortslip

Er zijn verschillende soorten etherische olie die je goed kunt gebruiken om de klachten van een koortslip te verlichten.

De bekendste is waarschijnlijk wel tea tree etherische olie. Maar ook eucalyptus, manuka, lavendel, citroen, melisse (citroenmelisse) en myrrhe zijn zeer effectief bij de bestrijding van een koortslip.

Ook calendula schijnt goed te helpen. Daarom heb ik afgelopen week een lippenstift gemaakt voor mijn man, die last had van een koortslip. En volgens hem brengt de stift echt verlichting.

anti koortslip stift

Wat heb je nodig voor je anti koortslip stift

Gebruiksaanwijzing

Neem een kleine maatbeker (hiermee kan je straks makkelijk de vloeibare was in de lippenstiften gieten). Doe hierin de bijenwas en zet dit in een pan met warm water op laag vuur en laat de bijenwas smelten, voeg dan de kokosolie, calendula olie en rozenbottel olie toe. Als alles gesmolten is roer je het geheel even goed door (met een glazen roerstaafje) en dan haal je de maatbeker uit het water en voegt de etherische olie toe. Nogmaals goed doorroeren en dan giet je de olie in de lippenstiften. Deze hoeveelheid is voldoende voor 2 stiften.

Als je geen lippenstiften en maatbeker hebt dan kan je ook een klein glazen potje nemen om de balsem in te doen.

Na een paar uur is de balsem voldoende afgekoeld en kan je de anti koortslip stift gebruiken.

Anti koortslip roll on

Een andere mogelijkheid is om een roll on stick te maken bijvoorbeeld als je liever geen bijenwas gebruikt. Dan heb je een vegane variant.

Hiervoor heb je het volgende nodig:

Meng alle olie en etherische olie in een kleine glazen maatbeker en giet dit dan in de roll on flesjes.

Zodra je merkt dat je last krijgt van een koortslip begin dan meteen met het aanbrengen van de balsem (stift) of oie (roll on). Doe dit meerdere malen per dag. De olie zorgt er ook voor dat je lippen niet uit drogen.

Alle materialen voor je anti koortslip stift vind je ook in de Aromalifestyle shop.

Reacties
Categorieën