Desinfecterende handgel, ontsmettend en zacht voor je handen

Desinfecterende handgel, ontsmettend en zacht voor je handen

Een desinfecterende handgel is makkelijk zelf te maken en eigenlijk mag die niet ontbreken in je huishouden en in je tas of jaszak. 

Je handen zijn een grote bron van bacteriën. Ze raken van alles aan, van je toetsenbord tot deurklinken en van je telefoon tot trapleuningen.

Het is daarom belangrijk dat je je handen geregeld wast, maar omdat je meestal niet ieder half uur naar een wastafel kunt lopen om je handen te wassen, kan je ook gebruik maken van een desinfecterende gel.

Super handig voor in je tas (de kleine flesjes dan), heel fijn naast je computer, of in de keuken.

Maar aan desinfecterende handgel die je in de winkel kunt kopen zit een nadeel. Deze producten bevatten meestal de stof triclosan. Triclosan is een krachtige antibacteriële en schimmelwerende chemische stof en wordt geassocieerd met de ontwikkeling van allergieën bij kinderen.  Triclosan kan de bacteriële flora veranderen op de huid, in de mond en in de darmen.

Lees hier meer over triclosan en andere schadelijke stoffen in cosmetica producten.

Dus een goede reden om je desinfecterende gel zelf te maken en moeilijk is het niet.

desinfecterende handgel

Wat heb je nodig voor je desinfecterende handgel

In dit recept gebruik ik de dunne aloë vera gel (dus eigenlijk het sap). Maar je kunt ook een al verdikte aloë vera gel nemen (zoals deze) dan volg je het onderstaande recept maar voegt nog niet de xanthaangum (of het andere verdikkingsmiddel toe). Je maakt eerst de gel en kijkt of deze dik genoeg is naar je zin, vind je de gel te vloeibaar dan ga je hele kleine beetjes xanthaangum, guarpitmeel of johannesbroodpitmeel toevoegen. Begin met een halve theelepel (een ruime mespunt) en voeg dit aan je mengsel toe, laat het een paar minuten staan.

Gebruiksaanwijzing

Doe alle ingrediënten in een glazen maatbeker en roer goed door zodat alles goed vermengd wordt. Het beste gaat dit met een staafmixer.

Afhankelijk van de aloe vera gel die je gebruikt kan je desinfecterende handgel nog erg vloeibaar zijn. Dan kan je nog wat xanthaan gum toevoegen om er meer een echte gel van te maken. Begin met nog een mespuntje xanthaan gum en roer dit goed door (bij voorkeur met een staafmixer om klontjes te voorkomen. Laat het dan even een paar minuten staan want het duurt even voordat de xanthaangum volledig werkzaam is. Als het dan nog niet dik genoeg is kan je nog een beetje xanthaan gum toevoegen en weer goed mengen.

Giet dan alles in een lege zeepdispenser en vanuit deze zeepdispenser kan je een klein kunststof flesje (bijv. oude lege flesjes van een handgel) vullen om mee te nemen voor onderweg.

En de zeepdispenser met de overige handgel gebruik je thuis.

Een alternatief voor de desinfecterende handgel

In dit recept gebruik ik de dunne aloë vera gel (dus eigenlijk het sap). Maar je kunt ook een al verdikte aloë vera gel nemen (zoals deze) dan volg je het onderstaande recept maar voegt nog niet de xanthaangum (of het andere verdikkingsmiddel toe). Je maakt eerst de gel en kijkt of deze dik genoeg is naar je zin, vind je de gel te vloeibaar dan ga je hele kleine beetjes xanthaangum, guarpitmeel of johannesbroodpitmeel toevoegen. Begin met een halve theelepel (een ruime mespunt) en voeg dit aan je mengsel toe, laat het een paar minuten staan. Als het dan nog niet dik genoeg is kan je nog een beetje toevoegen en weer goed mengen. Zo ga je door totdat je de gewenste dikte bereikt hebt.

Etherische olie variaties:

Mocht je niet houden van de geur van tea tree en/of lavendel dan kan je ook experimenteren met andere soorten desinfecterende etherische olie zoals bijv.citroen, manuka, rozemarijn, tijm, salie, pepermunt, bergamot, ravintsara, zilverspar of balsamspar.

Een andere fijne variatie is deze combinatie van sterke anti-virale etherische oliën :

Het voordeel van deze handgel is dat je handen er niet van uitdrogen maar juist lekker zacht worden door de verzorgende aloë vera, glycerine en vitamine E.

Alle benodigdheden voor je handgel vind je ook in de Aromalifestyle shop.

Veerle Felix
Door

Veerle Felix

op 28 Jan 2019

Hey, ik ben allergisch aan aloe vera, kan ik ook een desinfecterende gel maken voor handen met iets anders ? Dank voor een spoedig antwoord Veerle

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 01 Feb 2019

Ja, dat kan wel maar dan moet ik een nieuw recept maken. Ik zal het op mijn lijst zetten en er mee aan de slag gaan.

Simone
Door

Simone

op 26 Feb 2020

Misschien een aanrader om na te denken over de aanbevelingen / tips hier gezien het huidige probleem rondom het coronavirus en het onderwerp. Een beetje Triclosan lijkt me toch wel echt te overleven als je daarmee een impactvolle virus kan voorkomen. =)

Aniek
Door

Aniek

op 18 Nov 2020

Misschien een aanrader om goed je eigen gezonde verstand te gebruiken, en te beseffen dat je met een anti bacteriële gel dus GEEN virus kan doden. En wel de natuurlijke beschermlaag van je huid ermee kapot kan maken.

Shirly Hartmans
Door

Shirly Hartmans

op 29 Feb 2020

Mijn handgel word wit?

Veerle Felix
Door

Veerle Felix

op 08 Mar 2020

Ik ben spijtig genoeg allergisch aan Aloë Vera ? Enig idee wat ik in de plaats kan gebruiken ??? grtjs Veerle

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 12 Mar 2020

Hallo Veerle, je kunt de aloe vera vervangen door extra glycerine. Dat werkt ook prima.

Martha Ziniati
Door

Martha Ziniati

op 09 Mar 2020

Lijkt me wel wat, die desinfecterende handgel maar komt daar geen water aan te pas?

Ingrid
Door

Ingrid

op 13 Mar 2020

Mijn gel wordt ook wit en is best wel dik

Pp
Door

Pp

op 15 Mar 2020

Mijn probeersels worden ook wit, rare structuur.. maar okee. T schijnt dat dat er meer alcohol nodig is met dit virus.. ook geprobeert, maar t xantaangom lost dan helemaal niet goed op maar zakt naar onderen en t blijft alcohol-dun 😔 Eigenlijk mengt de alcohol ook niet bepaald met de aloevera gel... heb ik dat nou als enige?

Marleen
Door

Marleen

op 19 Mar 2020

Goed en fijn product, had hem al eerder gemaakt. Heb alleen nu 96% alcohol gebruikt i.p.v. wodka en door de glycerine en toevoeging van vitamine E is hij niet uitdrogend voor de handen. Mijn gezinsleden zijn er blij mee en kunnen hun kleine busjes vullen vanuit de dispenser!

Annemarije
Door

Annemarije

op 26 Mar 2020

Hoi, de gel is op zich goed bruikbaar, maar slaat wit uit en niet geschikt voor een zeeppompje (te dik). Heb ik iets verkeerd gedaan? Ik heb geen glycerine toegevoegd, omdat ik een dikke aloevera gel had.

Ikke
Door

Ikke

op 01 Feb 2022

als de gel dik genoeg is, laat je best het bindmiddel weg (xanthan, etc.)

Tanja v Huksen
Door

Tanja v Huksen

op 01 Apr 2020

Hoi Monica, ik maak gebruik van je recepten meer dan 5 jaar, denk ik. Dankjewel Goede recepten, ook hand gel mooie, zacht en voelt lekker aan. Idd wordt hij wit en wat dikker nou en? Poe poe wat een probleem Als hij wat dikker uitgevallen is, doe ik er ietsjes meer alcohol bij of rozen water, kan echt geen kwaad. ik maakte gebruik van 70% alcohol.

Ikke
Door

Ikke

op 01 Feb 2022

als de gel dik genoeg is zonder het bindmiddel (xanthan, etc.) dan kan je dit er gewoon uit laten.

Hilda
Door

Hilda

op 06 Apr 2020

kan,je ook een ander bindmiddel gebruiken ,zoals arrowroot, of betonklei

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 10 Apr 2020

Ja, dat kan. Je kunt ook arrowroot proberen. Moet je alleen even testen wat de juiste hoeveelheid is. Dus met een klein beetje beginnen en dan kan je altijd nog wat meer toevoegen.

Becky78
Door

Becky78

op 12 Mar 2021

Kun je me uitleggen waar het desinfecterende gedeelte in zit? zijn dit uitsluitend de oliën? want aloë Vera is niet desinfecterend en Glycerine ook niet toch? ik ben dit nu zelf aan het proberen maar ik snap de combinatie van aloë Vera en glycerine ook niet? graag hoor ik het van je!

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 25 Mar 2021

De alcohol en de etherische oliën zijn de desinfecterende ingrediënten .

baten ingrid
Door

baten ingrid

op 02 May 2021

monica, zou u aub op elke vraag kunnen antwoorden? ik wil sommige recepten ook proberen maar het niet antwoorden op problemen weerhoudt mij om dit te doen

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 10 May 2021

Helaas is het voor mij niet altijd mogelijk altijd alle vragen te beantwoorden. Ik doe mijn best maar het zijn er vaak zo veel dat ik hier niet voldoende tijd voor heb.

Ellen
Door

Ellen

op 02 May 2021

Hoi Monica, kan dit recept ook met verse aloë vera ?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 10 May 2021

Ja hoor, dat kan ook.

Reactie plaatsen