Natuurlijke tandpasta, zonder bakingsoda en licht schuimend
Mondverzorging
Monica Can
Mondverzorging
2 min
17

Natuurlijke tandpasta, zonder bakingsoda en licht schuimend

2 min
17

Maak je eigen natuurlijke tandpasta zonder baking soda.

Ik gebruik al een aantal jaar mijn zelfgemaakte tandpasta op basis van kokosolie en zuiveringszout en ben hier zeer tevreden over. Het was in het begin even wennen aan de zoute smaak en het feit dat het niet schuimt en je er eigenlijk weinig van merkt in je mond. Maar de resultaten zijn zeer goed.

Ik krijg echter regelmatig berichten van lezers dat zij de tandpasta te zout vinden en het mondgevoel van een tandpasta uit de winkel missen.

Daarom heb ik dit nieuwe tandpasta recept zonder zuiveringszout/baking soda ontwikkeld, wat ook heel fijn is voor kinderen.

Het moest natuurlijk een goede, veilige natuurlijke tandpasta zonder fluoride zijn die ook nog lekker smaakt. En dan ook zonder schadelijke stoffen zoals bij de gangbare tandpasta die je in de winkel kunt kopen.

natuurlijke tandpasta

Het gevaar van fluoride in tandpasta

Waarschijnlijk denk je dat fluoride in tandpasta goed is voor je tanden? De media laat ons dat ook graag denken.  Fluoride zou onze tanden beschermen.

Maar fluoride is ook een giftige chemische stof die kanker kan veroorzaken en schade kan toebrengen aan ons zenuwstelsel.

Fluoride komt voor in rattengif en is een belangrijk bestanddeel in bestrijdingsmiddelen tegen schimmel. Het kan zelfs tot zwakke botten en tanden leiden.

In veel landen staat er ook een waarschuwing op een tube over de giftigheid van fluoride, vooral voor kleine kinderen kan het gevaarlijk zijn.

Maar het is dus nog niet zo makkelijk om fluoridevrije tandpasta’s te vinden. En als je ze wel vindt dan zijn ze meestal behoorlijk prijzig.

Het is makkelijk, goedkoop. gezond en ook nog leuk om zelf tandpasta te maken.

Om snel en eenvoudig dit tandpasta recept te maken heb je wel iets meer bijzondere ingrediënten nodig maar daarmee kan je dan ook lang doen.

Plantaardige glycerine, krijtpoeder (calcium carbonaat), aloe vera gel, xylitol, kiezelaarde, xanthaan gom  en een paar druppeltjes etherische olie zoals bijv. tea treecitroenpepermunt of spearmint/groene munt olie.

Sinaasappel etherische olie is heel geschikt als je dit tandpasta recept voor kinderen gebruikt.

Deze tandpasta geeft een echt romig mondgevoel en schuimt zelfs licht. En smaakt ook nog erg lekker omdat je geen zout gebruikt.

Biologische etherische olie

Etherische olie geeft een smaak en geur aan de tandpasta en en het werkt antibacterieel.

Let op, een paar druppeltjes is al voldoende. Gebruik liever te weinig dan teveel.

Let op dat je altijd pure biologische etherische olie gebruikt van zeer goede kwaliteit.

Xylitol, aloe vera gel en glycerine

Xylitol helpt bij het voorkomen van cariës. De werking berust op het feit dat de voor tandbederf verantwoordelijke bacterie Streptococcus mutans de xylitol niet kan verteren en daardoor afsterft. Bovendien bemoeilijkt xylitol dat bacteriën zich als tandplak aan het tandglazuur hechten.Verder stimuleert xylitol de aanmaak van (anti-bacterieel) speeksel.

Aloe vera gel en glycerine ondersteunen gezond tandvlees.

Het natuurlijke tandpasta recept :

35 gram plantaardige biologische glycerine

20 gram xylitol

40 gram krijtpoeder (calciumcarbonaat)

1 theelepel kiezelaarde

1/2 theelepel xanthaan gum

10 druppels etherische olie naar keuze (voor kinderen max. 5 druppels)

20 gram aloe vera gel purum 

Gebruiksaanwijzing

Doe alle ingrediënten in een glazen kom en dan heel goed doorroeren. Net zolang roeren totdat je een romige pasta hebt gekregen.

Als het mengsel een creme achtige consistentie heeft doe het mengsel dan in een schoon glazen potje of een tube.

Om de tandpasta te gebruiken kun je het beste met een lepeltje of spateltje wat uit de pot halen. Hierdoor voorkom je dat onnodig bacteriën in de tandpasta komen en deze minder snel bederft.

Wil je de mondverzorging compleet maken kijk dan hier voor mijn recept om zelf je mondwater te maken.

Alle benodigdheden voor je zelfgemaakte tandpasta kan je ook in de Aromalifestyle shop bestellen.

Reacties
Categorieën