Natuurlijke tandpasta, zonder bakingsoda en licht schuimend

Natuurlijke tandpasta, zonder bakingsoda en licht schuimend

Maak je eigen natuurlijke tandpasta zonder baking soda.

Ik gebruik al een aantal jaar mijn zelfgemaakte tandpasta op basis van kokosolie en zuiveringszout en ben hier zeer tevreden over. Het was in het begin even wennen aan de zoute smaak en het feit dat het niet schuimt en je er eigenlijk weinig van merkt in je mond. Maar de resultaten zijn zeer goed.

Ik krijg echter regelmatig berichten van lezers dat zij de tandpasta te zout vinden en het mondgevoel van een tandpasta uit de winkel missen.

Daarom heb ik dit nieuwe tandpasta recept zonder zuiveringszout/baking soda ontwikkeld, wat ook heel fijn is voor kinderen.

Het moest natuurlijk een goede, veilige natuurlijke tandpasta zonder fluoride zijn die ook nog lekker smaakt. En dan ook zonder schadelijke stoffen zoals bij de gangbare tandpasta die je in de winkel kunt kopen.

natuurlijke tandpasta

Het gevaar van fluoride in tandpasta

Waarschijnlijk denk je dat fluoride in tandpasta goed is voor je tanden? De media laat ons dat ook graag denken.  Fluoride zou onze tanden beschermen.

Maar fluoride is ook een giftige chemische stof die kanker kan veroorzaken en schade kan toebrengen aan ons zenuwstelsel.

Fluoride komt voor in rattengif en is een belangrijk bestanddeel in bestrijdingsmiddelen tegen schimmel. Het kan zelfs tot zwakke botten en tanden leiden.

In veel landen staat er ook een waarschuwing op een tube over de giftigheid van fluoride, vooral voor kleine kinderen kan het gevaarlijk zijn.

Maar het is dus nog niet zo makkelijk om fluoridevrije tandpasta’s te vinden. En als je ze wel vindt dan zijn ze meestal behoorlijk prijzig.

Het is makkelijk, goedkoop. gezond en ook nog leuk om zelf tandpasta te maken.

Om snel en eenvoudig dit tandpasta recept te maken heb je wel iets meer bijzondere ingrediënten nodig maar daarmee kan je dan ook lang doen.

Plantaardige glycerine, krijtpoeder (calcium carbonaat), aloe vera gel, xylitol, kiezelaarde, xanthaan gom  en een paar druppeltjes etherische olie zoals bijv. tea treecitroenpepermunt of spearmint/groene munt olie.

Sinaasappel etherische olie is heel geschikt als je dit tandpasta recept voor kinderen gebruikt.

Deze tandpasta geeft een echt romig mondgevoel en schuimt zelfs licht. En smaakt ook nog erg lekker omdat je geen zout gebruikt.

Biologische etherische olie

Etherische olie geeft een smaak en geur aan de tandpasta en en het werkt antibacterieel.

Let op, een paar druppeltjes is al voldoende. Gebruik liever te weinig dan teveel.

Let op dat je altijd pure biologische etherische olie gebruikt van zeer goede kwaliteit.

Xylitol, aloe vera gel en glycerine

Xylitol helpt bij het voorkomen van cariës. De werking berust op het feit dat de voor tandbederf verantwoordelijke bacterie Streptococcus mutans de xylitol niet kan verteren en daardoor afsterft. Bovendien bemoeilijkt xylitol dat bacteriën zich als tandplak aan het tandglazuur hechten.Verder stimuleert xylitol de aanmaak van (anti-bacterieel) speeksel.

Aloe vera gel en glycerine ondersteunen gezond tandvlees.

Het natuurlijke tandpasta recept :

35 gram plantaardige biologische glycerine

20 gram xylitol

40 gram krijtpoeder (calciumcarbonaat)

1 theelepel kiezelaarde

1/2 theelepel xanthaan gum

10 druppels etherische olie naar keuze (voor kinderen max. 5 druppels)

20 gram aloe vera gel purum 

Gebruiksaanwijzing

Doe alle ingrediënten in een glazen kom en dan heel goed doorroeren. Net zolang roeren totdat je een romige pasta hebt gekregen.

Als het mengsel een creme achtige consistentie heeft doe het mengsel dan in een schoon glazen potje of een tube.

Om de tandpasta te gebruiken kun je het beste met een lepeltje of spateltje wat uit de pot halen. Hierdoor voorkom je dat onnodig bacteriën in de tandpasta komen en deze minder snel bederft.

Wil je de mondverzorging compleet maken kijk dan hier voor mijn recept om zelf je mondwater te maken.

Alle benodigdheden voor je zelfgemaakte tandpasta kan je ook in de Aromalifestyle shop bestellen.

Fabienne
Door

Fabienne

op 25 Dec 2017

Ik gebruik dit recept intussen al een tiental maand. 2 weken geleden op controle bij de tandarts niets dan lof over mijn gebit gehoord. Amper kalksteen te verwijderen. Ik ben heel tevreden over dit recept. Ik giet het wel in alu-tubes voor het gebruiksgemak.

Neeltje
Door

Neeltje

op 24 Jun 2018

Hoi Monica, de links naar de webshop in dit artikel kloppen niet meer, groetjes Neeltje

M. W.
Door

M. W.

op 24 Jul 2018

Zijn xylitol en xanthaangum geen verdachte producten? Qua giftigheid?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 01 Aug 2018

Nee, dit zijn veilige producten die je zonder problemen kunt gebruiken.

Laura
Door

Laura

op 30 Oct 2018

Ik ben heel blij met de smaak en het schone gevoel, maar ik de tandpasta net voor de 2e keer gemaakt en weer is de consistentie heel slijmerig draderig geworden. Ik heb de bovenstaande hoeveelheden gebruikt. Hebben jullie dat ook wel eens gehad? Wat doe ik verkeerd? Ik wil hem graag goed krijgen want dan is hij heerlijk! Alvast bedankt!

monika
Door

monika

op 04 Apr 2019

De webshop doet het niet meer?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 05 Apr 2019

Dank je wel voor je bericht. Ik heb de links aangepast. Nu werken ze weer.

Manon van Kranenburg
Door

Manon van Kranenburg

op 17 Aug 2021

Kan je in het recept zonder de bakingsoda ook de kokosolie toevoegen? Zo ja welk product moet/mag ik dan weglaten?

Ikke
Door

Ikke

op 01 Feb 2022

ja dat kan, je kan de aloe vera gel vervangen door de kokosolie en persoonlijk zou ik ook de glycerine weglaten, wordt niet echt aangeraden. Een koffielepel ongezoete cacaopoeder (puur) doet dan wel weer wonderen voor de tanden. Je kan ook pure cacaconibs malen maar dan heb je wel wat brokjes in de tandpasta.

twinkelpupje
Door

twinkelpupje

op 21 Feb 2022

Beste Ik zou mijn tandpasta graag in een tube doen, hoeveel ml ongeveer is het voor één receptje? Alvast bedankt.

Monica Can
Door

Monica Can

op 07 Mar 2022

De exacte hoeveelheid in ml. weet ik niet maar volgens mij heb ik het in 2 50 ml. potjes gedaan dus het zou in totaal ongeveer 100 ml. moeten zijn. Ik gebruik momenteel het recept voor tandpasta poeder dus ik heb deze al een tijdje niet meer gemaakt. https://aromalifestyle.nl/tandpasta-poeder/

Dominique
Door

Dominique

op 04 Oct 2022

Hi, Xylitol is een synthetisch zoetmiddel, door de FDA zelfs als kankerverwekkend bestempeld en meer gezondheidstoestanden. Echt vermijden. Zie boek 'Wat zit er in uw eten - de gids die u alerter maakt op al die E-nummers' Corinne Gouget

Monica Can
Door

Monica Can

op 07 Oct 2022

Er zijn veel verschillen in Xylitol. Veel xylitol wordt van genetisch gemodificeerde mais gemaakt, en dat vind je vooral in Amerika en China. Dat is inderdaad heel slecht voor de gezondheid maar een goede xylitol wordt op natuurlijke wijze uit boomschors gewonnen en die is zeker niet slecht. In de Aromalifestyle shop verkopen wij ook alleen xylitol die uit boomschors gewonnen wordt.

Frans
Door

Frans

op 04 Oct 2022

Hallo, is er ook een recept voor tandpasta of mondwater die ook gaatjes in de tand helpt voorkomen e n terzelfdertijd ook tandsteen helpt verminderen? Bedankt voor u reactie. Gr frans

Monica Can
Door

Monica Can

op 07 Oct 2022

Ik heb geen recept dat dat alles in 1 keer doet :-) maar het is een ook een combinatie van voeding, mondverzorging en gezondheid. Alleen een tandpasta kan dit niet allemaal doen. Een goede natuurlijke tandpasta is echter wel een begin.

Edima
Door

Edima

op 16 Apr 2023

Hoi, hele fijne tandpasta! Alleen vraag ik me af hoelang deze pasta houdbaar is?alvast bedankt, groetjes

Reactie plaatsen