Mondwater maak je snel, simpel en effectief met dit recept
Mondverzorging
Monica Can
Mondverzorging
2 min
9

Mondwater maak je snel, simpel en effectief met dit recept

2 min
9

Je eigen mondwater maken is simpel en snel met dit mondwater recept.

Veel goedkoper en veel gezonder dan de mondspoeling die in de winkel te koop is. Commerciële producten bevatten vaak allerlei ongezonde ingrediënten zoals parabenen en andere conserveringsmiddelen, kleurstoffen en fluoride.

Niet alle mondwaters zijn gelijk, er zijn ook goede producten te koop maar die zijn vaak behoorlijk prijzig.

Je eigen mondspoeling maken met etherische olie is simpel, effectief en gezond.

Etherische olie is van nature anti-septisch en anti-bacterieel dus waarom zou je geen gebruik maken van de voordelen die de olie biedt.

mondwater

Wat heb je nodig voor je mondwater

 • 2 druppels pepermunt etherische olie
 • 2 druppels citroen etherische olie
 • 2 druppels tea tree etherische olie
 • 2 druppels anijs etherische olie
 • 1 druppel kruidnagel etherische olie
 • 1 druppel kaneel etherische olie
 • 1/2 theelepel zuiveringszout
 • 1/2 theelepel Xylitol, (ook bekend als berkensuiker) dit is een natuurlijke zoetstof die helpt om gaatjes te voorkomen.
 • 100 ml. gedestilleerd, gefilterd of gekookt water (als je gekookt water gebruikt wel eerst af laten koelen tot kamer temperatuur)
 • als je wilt kan je ook nog een theelepel aloe vera gel purum en een theelepel glycerine toevoegen.
 • Een donkere glazen fles van 100 ml.

Bereidingswijze

Doe eerst etherische olie, zuiveringszout, xylitol en eventueel de aloe vera gel in de glazen fles. Voeg dan het water toe en schud het geheel goed door. Deze hoeveelheid is ongeveer voldoende voor ongeveer 1 week zodat je elke keer weer vers mondwater hebt.

Je kunt ook met andere soorten etherische olie mondwater maken. Experimenteer met verschillende combinaties en begin altijd met een paar druppels, je kan later altijd nog toevoegen.

Een andere zeer goede etherische olie voor een mondspoeling is kruidnagel, kruidnagel helpt heel goed bij kiespijn en bij ontstoken tandvlees.

Verder zijn pepermunt, arabische mint, spearmint (kruizemunt), citroen, rozemarijn en tea-tree zeer geschikt om te gebruiken voor je mondwater recept. Lavendel kan ook maar dat is een kwestie van smaak.

Ik persoonlijk vindt naast het bovengenoemde mondwater ook een mondwater met spearmint, tea tree en rozemarijn een fijne combinatie. Deze zijn heel geschikt door hun ontsmettende en reinigende werking.

In de onderstaande video gebruik ik een combinatie van gelijke delen kaneel, kruidnagel, eucalyptus, rozemarijn, sinaasappel en citroen. Ik maak dit eerst in een 5 ml. flesje en voeg dan 8-10 druppels van deze combinatie aan mijn mondwater toe.

Citroen schijnt ook nog te helpen om wittere tanden te krijgen.

Gebruik in ieder geval altijd etherische olie van goede kwaliteit die zuiver en natuurlijk is.

Gebruik

Voor gebruik de fles even goed schudden, neem een slok mondwater in je mond en gorgelen. Daarna uitspugen en klaar!

Door de ontsmettende werking van de etherische olie en het zuiveringszout werkt dit mondwater ook verzachtend bij keelpijn.

Je kan ook de hoeveelheid verdubbelen en een grotere hoeveelheid maken als je het water met het hele gezin gebruikt. Leuker is natuurlijk om voor iedereen een eigen flesje met eigen smaak samen te stellen. (ook leuk om samen met de kinderen te doen). Voor kinderen is ook sinaasappel een fijne etherische olie bijv. in combinatie met spearmint voor een beetje frisse zoete smaak.

De meeste ingrediënten voor je mondwater kan je krijgen bij de natuurwinkel of je kunt alles bestellen in de Aromalifestyle shop.

Reacties
Categorieën