Mondwater maak je snel, simpel en effectief met dit recept

Mondwater maak je snel, simpel en effectief met dit recept

Je eigen mondwater maken is simpel en snel met dit mondwater recept.

Veel goedkoper en veel gezonder dan de mondspoeling die in de winkel te koop is. Commerciële producten bevatten vaak allerlei ongezonde ingrediënten zoals parabenen en andere conserveringsmiddelen, kleurstoffen en fluoride.

Niet alle mondwaters zijn gelijk, er zijn ook goede producten te koop maar die zijn vaak behoorlijk prijzig.

Je eigen mondspoeling maken met etherische olie is simpel, effectief en gezond.

Etherische olie is van nature anti-septisch en anti-bacterieel dus waarom zou je geen gebruik maken van de voordelen die de olie biedt.

mondwater

Wat heb je nodig voor je mondwater

 • 2 druppels pepermunt etherische olie
 • 2 druppels citroen etherische olie
 • 2 druppels tea tree etherische olie
 • 2 druppels anijs etherische olie
 • 1 druppel kruidnagel etherische olie
 • 1 druppel kaneel etherische olie
 • 1/2 theelepel zuiveringszout
 • 1/2 theelepel Xylitol, (ook bekend als berkensuiker) dit is een natuurlijke zoetstof die helpt om gaatjes te voorkomen.
 • 100 ml. gedestilleerd, gefilterd of gekookt water (als je gekookt water gebruikt wel eerst af laten koelen tot kamer temperatuur)
 • als je wilt kan je ook nog een theelepel aloe vera gel purum en een theelepel glycerine toevoegen.
 • Een donkere glazen fles van 100 ml.

Bereidingswijze

Doe eerst etherische olie, zuiveringszout, xylitol en eventueel de aloe vera gel in de glazen fles. Voeg dan het water toe en schud het geheel goed door. Deze hoeveelheid is ongeveer voldoende voor ongeveer 1 week zodat je elke keer weer vers mondwater hebt.

Je kunt ook met andere soorten etherische olie mondwater maken. Experimenteer met verschillende combinaties en begin altijd met een paar druppels, je kan later altijd nog toevoegen.

Een andere zeer goede etherische olie voor een mondspoeling is kruidnagel, kruidnagel helpt heel goed bij kiespijn en bij ontstoken tandvlees.

Verder zijn pepermunt, arabische mint, spearmint (kruizemunt), citroen, rozemarijn en tea-tree zeer geschikt om te gebruiken voor je mondwater recept. Lavendel kan ook maar dat is een kwestie van smaak.

Ik persoonlijk vindt naast het bovengenoemde mondwater ook een mondwater met spearmint, tea tree en rozemarijn een fijne combinatie. Deze zijn heel geschikt door hun ontsmettende en reinigende werking.

In de onderstaande video gebruik ik een combinatie van gelijke delen kaneel, kruidnagel, eucalyptus, rozemarijn, sinaasappel en citroen. Ik maak dit eerst in een 5 ml. flesje en voeg dan 8-10 druppels van deze combinatie aan mijn mondwater toe.

Citroen schijnt ook nog te helpen om wittere tanden te krijgen.

Gebruik in ieder geval altijd etherische olie van goede kwaliteit die zuiver en natuurlijk is.

Gebruik

Voor gebruik de fles even goed schudden, neem een slok mondwater in je mond en gorgelen. Daarna uitspugen en klaar!

Door de ontsmettende werking van de etherische olie en het zuiveringszout werkt dit mondwater ook verzachtend bij keelpijn.

Je kan ook de hoeveelheid verdubbelen en een grotere hoeveelheid maken als je het water met het hele gezin gebruikt. Leuker is natuurlijk om voor iedereen een eigen flesje met eigen smaak samen te stellen. (ook leuk om samen met de kinderen te doen). Voor kinderen is ook sinaasappel een fijne etherische olie bijv. in combinatie met spearmint voor een beetje frisse zoete smaak.

De meeste ingrediënten voor je mondwater kan je krijgen bij de natuurwinkel of je kunt alles bestellen in de Aromalifestyle shop.

Fabienne
Door

Fabienne

op 25 Dec 2017

Verslavend aangenaam! Ik maak een liter ineens en vul dan steeds de kleine gebruiksgemakkelijke flesjes bij. Er staat een flesje in de badkamer voor na het tandenpoetsen en eentje in de keuken voor "even tussendoor". Steeds een verfrissend gevoel!

Astrid Timmerhuis
Door

Astrid Timmerhuis

op 01 Jan 2018

Eens Fabiënne, erg lekker! Maar houd je dan die liter in de koelkast? (ivm bederf)

Fabienne
Door

Fabienne

op 01 Jan 2018

Staat bij mij in de kelder, Astrid. Nog geen probleem gehad met bederf. Ik gebruik er ook wel redelijk wat van, eerlijk gezegd 😊. Eigenlijk zijn die ingrediënten niet zo vatbaar voor bederf denk ik, tenzij misschien de aloë vera purum?

Astrid Timmerhuis
Door

Astrid Timmerhuis

op 14 Jan 2018

Ah ok, dan ga ik meer proberen en in de koelkast zetten. Het is bij mij wel eens bedorven omdat ik het flesje in de badkamer heb staan, op het zuiden. En dan aantal dagen niet gebruikt en ja, bederf. Dat komt denk ik door de suiker. Enfin, lekker grote fles maken dus :-D

Annelies
Door

Annelies

op 17 Sep 2018

Ook ik heb deze mondspoeling gemaakt , mijn mond zat vol aften door het spoelen was ik gauw van de pijn af ( van de aften nog niet )ik spoel 1x per dag was 4x

Marianne van Lierop
Door

Marianne van Lierop

op 20 May 2022

Hoi Monica, Gebruik jij nooit een dispergeermiddel om de EO water oplosbaar te maken? Zo ja, welke?

Monica Can
Door

Monica Can

op 20 May 2022

Hallo Marianne, jawel ik gebruik tegenwoordig Solubol en dat bevalt erg goed.

Monica Can
Door

Monica Can

op 20 May 2022

Hallo Marianne, jawel ik gebruik tegenwoordig Solubol en dat bevalt erg goed.

Reactie plaatsen