Tandpasta recept, met kokosolie en baking soda
Mondverzorging
Monica Can
Mondverzorging
3 min
23

Tandpasta recept, met kokosolie en baking soda

3 min
23

Al een tijdje was ik op zoek naar tandpasta recept voor een goede, veilige natuurlijke tandpasta zonder fluoride die ook nog lekker smaakt. En het liefst ook nog zonder SLS (sodium laureth sulfaat) en andere syntetische inhoudsstoffen.

En dat was niet echt makkelijk. In de gangbare tandpasta’s die je in de handel kunt kopen zitten behoorlijk veel schadelijke stoffen.

Het gevaar van fluoride in tandpasta

Waarschijnlijk denk je dat fluoride in tandpasta goed is voor je tanden? De media laat ons dat ook graag denken.  Fluoride zou onze tanden beschermen.

Maar fluoride is ook een giftige chemische stof die kanker kan veroorzaken en schade kan toebrengen aan ons zenuwstelsel.

Fluoride komt voor in rattengif en is een belangrijk bestanddeel in bestrijdingsmiddelen tegen schimmel. Het kan zelfs tot zwakke botten en tanden leiden.

In veel landen staat er ook een waarschuwing op een tube over de giftigheid van fluoride, vooral voor kleine kinderen kan het gevaarlijk zijn.

Maar het is dus nog niet zo makkelijk om fluoridevrije tandpasta’s te vinden. En als je ze wel vindt dan zijn ze meestal behoorlijk prijzig.

Het is makkelijk, goedkoop. gezond en ook nog leuk om zelf tandpasta te maken.

Om snel en eenvoudig dit tandpasta recept te maken heb je maar 3 – 4  ingrediënten nodig:

Kokosolie, baking soda (zuiveringszout), zeezout en een paar druppeltjes etherische olie zoals bijv. tea treecitroenpepermunt of spearmint/groene munt olie.

Mijn favoriete etherische is een combinatie van marokkaanse pepermunt (groene munt)en tea tree.

Groene munt is wat zachter dan pepermunt.

Sinaasappel etherische olie is heel geschikt als je dit tandpasta recept voor kinderen gebruikt.

tandpasta recept

Kokosolie is de basis van dit diy tandpasta recept

Als je besluit om je eigen tandpasta te maken dan is kokosolie de perfecte basis om mee te beginnen. Kokosolie is een belangrijk ingrediënt omdat het een natuurlijke antibacteriële werking heeft. Kokosolie werkt ook genezend voor pijnlijk en bloedend tandvlees.  Het helpt bij witte aanslag (als je je tong meeborstelt) en kan helpen bij een orale schimmelinfectie. Ook is gebleken dat kokosolie tandbederf kan keren.

Zuiveringszout of baksoda (natron)

Een ander belangrijk ingrediënt voor je tandpasta recept is zuiveringzout (ook wel baking soda, natron, bak soda, natriumwaterstofcarbonaat of bicarbonaat genoemd). Let op, het gaat hier dus niet om de gewone grovere schoonmaak soda. Bak soda is belangrijk om twee redenen. Ten eerste is het een natuurlijk en zacht reinigend schuurmiddel. Ten tweede is het alkalisch en daarom neutraliseert bak soda de zuren in je mond die vaak aan de basis liggen van tandbederf. Bak soda helpt bij het krijgen van een frisse adem. Je kunt het gewoon kopen bij een natuurvoedingswinkel en soms ook in de supermarkt. In Duitsland wordt het veel verkocht onder de naam natron en wordt het net als in  Engeland vaak als bakpoeder gebruikt om mee te bakken.

Voor mijn tandpasta gebruik ik het liefste zuiveringszout met een hele fijne korrelstructuur. Zoals deze hier

Etherische olie

Etherische olie geeft een smaak en geur aan de tandpasta en en het werkt antibacterieel.

Let op, een paar druppeltjes is al voldoende. Gebruik liever te weinig dan te veel.

Let op dat je altijd pure biologische etherische olie gebruikt van zeer goede kwaliteit.

Xylitol

Eventueel kan je nog een beetje xylitol toevoegen. Xylitol helpt bij het voorkomen van cariës. De werking berust op het feit dat de voor tandbederf verantwoordelijke bacterie Streptococcus mutans de xylitol niet kan verteren en daardoor afsterft. Bovendien bemoeilijkt xylitol dat bacteriën zich als tandplak aan het tandglazuur hechten.Verder stimuleert xylitol de aanmaak van (anti-bacterieel) speeksel.

Xylitol kan je in de Aromalifestyle shop bestellen maar je kan de tanpasta ook zonder Xylitol maken.

Het tandpasta recept :

2 eetlepels kokosolie

1 eetlepel baking soda (zuiveringszout)

10-15 druppels etherische olie naar keuze

1/2 tl. (keltisch) zeezout

Eventueel extra:

1 of 2 tl. aloe vera gel  en/of 1 tl. plantaardige biologische glycerine (dit maakt de tandpasta wat meer vloeibaar). Beide producten zijn zeer goed voor gezond tandvlees.

1/2 – 1 theelepel xylitol

Het makkelijkste werk je als de kokosolie op kamer temperatuur en zacht is.  Doe de kokosolie in een glazen kommetje en zet dit even in een bak met warm water. Hierdoor wordt de kokosolie zacht en kan je makkelijk het zuiveringszout er door mengen. Voeg daarna de etherische olie en evt. de xylitol toe. Goed blijven roeren totdat je kokosolie dikker is geworden want als je kokosolie te vloeibaar is zakt het zout en zuiveringszout naar de bodem.

Als het mengsel een creme achtige consistentie heeft doe het mengsel dan in een schoon glazen potje en laat afkoelen.

Om de tandpasta te gebruiken kun je het beste met een lepeltje of spateltje wat uit de pot halen. Na het poetsen kun je de tandpasta nog even in je mond houden en daarmee gorgelen zodat de werkstoffen nog even extra overal komen (een soort mini oil-pulling)

De tandpasta kan ongekoeld (in de badkamer) bewaard worden, want de kokosolie blijft gewoon goed. Spoel wel het spoelwater in de wasbak weg met warm water omdat kokosolie stolt onder de 25 graden.

Wil je de mondverzorging compleet maken kijk dan hier voor mijn recept om zelf je mondwater te maken.

Vind je tandpasta met baking soda te zout kijk dan een naar dit tandpastarecept zonder bakingsoda

Alle benodigdheden voor je zelfgemaakte tandpasta kan je ook in de Aromalifestyle shop bestellen.

Reacties
Categorieën