Aleppo zeep, zelf maken met dit recept en wat geduld!

Aleppo zeep, zelf maken met dit recept en wat geduld!

De originele Aleppo olijfolie zeep  komt uit Syrië en bestaat uit olijfolie en laurierbes olie. Laurierbes olie heeft een bacterie-werende, schimmeldodende en antivirale werking en is mede pijnstillend.

Deze zeep wordt volgens 4000 jaar oude traditie handgemaakt.

De zeep is zeer verzorgend voor huid en haar, droogt niet uit, ph neutraal en van nature rijk aan vitamine E. Vitamine E werkt huidhelend en anti-verouderend en stimuleert zelfs het groeien van het haar.

De Aleppo-zeep kan gebruikt worden voor het hele lichaam (dus ook de vagina kan zonder probleem met deze zeep gewassen worden.) De zeep kan zelfs als tandpasta worden gebruikt, het smaakt romig en geeft een langdurig schoon gevoel. Tevens bevordert het de genezing van aften en wordt het aangeraden bij tandvleesproblemen. De zeep is ongeparfumeerd dus ook geschikt voor de gevoelige en allergische huid.

Gezien de huidige situatie in Syrië wordt het steeds lastiger om nog originele Aleppo zeep te krijgen. Gelukkig kan je deze zeep ook zelf maken. En hieronder vind je het recept voor een laurierolie-olijfzeep .

Ik ben er bij de beschrijving van dit recept van uit gegaan dat je al ervaring hebt met zeep maken.  Ook voor beginners is dit een simpele zeep om mee te starten maar voordat je begint met zeep maken wil ik je adviseren om je eerst goed in te lezen op deze website.

aleppo zeep

Benodigdheden voor je aleppozeep

De hoeveelheid natriumhydroxide is afhankelijk van de gewenste mate van overvetting.

Des te minder natrium hydroxide wordt gebruikt, des te meer onverzeepte aandelen in de zeep blijven. De zeep wordt milder, maar minder stabiel onder bepaalde omstandigheden. De genoemde hoeveelheid NaOH resulteert in een overvetting van 6-8 procent.

Gebruiksaanwijzing

We beginnen met de natronloog te maken. Meet hiervoor de juiste hoeveelheid natriumhydroxide af en doe deze voorzichtig in het koude water. Nu even roeren want de korrels hebben de neiging om te klonteren. Je zal merken dat het water behoorlijk heet wordt!

Goed doorroeren totdat natriumhydroxide opgelost is. Zet de oplossing opzij zodat het even kan afkoelen.

Verwarm nu de olijfolie en de kokosolie in een pan op laag vuur totdat de kokosolie gesmolten is.

Als zowel het natronloog als het oliemengsel 50 graden is dan neem je een houten (of kunststof) roerlepel en giet de natronloog onder constant roeren bij het olijfolie-kokosmengsel.  Blijf roeren totdat de brij troebel is en wat dikker wordt. Pas nu roer je de laurierolie erbij.

Nu kan je met de staafmixer verder roeren. Na ongeveer een kwartier roeren wordt het mengsel dik. Je kan controleren of je zeep de juiste dikte heeft door er met je lepel een streep door te trekken. Blijft die streep een tijdje zichtbaar dan is ie goed. Dit heet trace.

Het mengsel is nu gereed om in de mal te worden gegoten.

Als de zeep hard is, dit is meestal na 24 uur maar soms kan het ook langer duren, even geduld dus, kan de zeep uit de mal worden verwijderd en gesneden worden.

En dan begint het wachten, want deze olijfolie-laurier zeep heeft 6 tot 8 maanden nodig om te rijpen.

Maar dan heb je ook wel een hele mooie natuurlijke zelfgemaakte Aleppo zeep.

Laurierbes olie, olijfolie en kokosolie vind je ook in de Aromalifestyle shop.

Miranda
Door

Miranda

op 02 Dec 2017

Super bedankt voor het recept! Ben echt fan van Aleppo zeep

Marcella
Door

Marcella

op 06 Dec 2017

Ik heb zelf veel laurier bessen hoe maak ik dar olie van? of puree?

Maaike
Door

Maaike

op 18 Dec 2017

Ben gister aan de slag gegaan met dit recept maar de zeep lijkt niet hard te worden. Het is nu, na twaalf uur, een soort bodybutter. Is dit normaal of heb ik iets verkeerd gedaan? Alvast bedankt!

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 18 Dec 2017

Ja, zoals in het recept staat kan het 24 uur of zelfs nog langer duren voordat de zeep hard wordt. Bij aleppo zeep heb je echt geduld nodig :-)

Mylène
Door

Mylène

op 02 Jan 2018

Bedankt voor dit recept. Kan ik ook minder of geen laurierbesolie gebruiken en nog wat lavendelolie en/of Tee-Treeolie toevoegen?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 03 Jan 2018

Als je de laurierbesolie gaat vervangen dan is het geen aleppozeep meer en moet je alles opnieuw berekenen. Dan kan je beter een recept gebruiken voor bijvoorbeeld olijfolie zeep. Wat etherische olie kan je altijd toevoegen, dat is geen probleem.

Mylène
Door

Mylène

op 20 Jan 2018

Ik ga het zeker proberen. Ik gebruik nu Olijfoliezeep van de Tuinen. Heb je ook een goed recept voor Olijfoliezeep? Dan kan ik er ook nog een lekker geurtje aan geven. :)

Carine Van Eetvelde
Door

Carine Van Eetvelde

op 25 Jul 2018

Kan ik de kokosolie weglaten en eenzelfde hoeveelheid olijfolie toevoegen?dank

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 01 Aug 2018

Nee, dat gaat niet zo maar. Dan verander je het recept en moet je opnieuw gaan berekenen.

Siri Nygårds
Door

Siri Nygårds

op 07 Aug 2018

De link naar de laurierbesolie werkt niet. Gaat het hier om een etherische olie?

Hayco
Hayco
Sella
Door

Sella

op 29 Jul 2019

U vermeld nergens hoe warm de laurierbes olie moet zijn.....normal gesproken moet ede olie dezelfde temperatuur hebben als de loog oplossing

tine Van den Acker
Door

tine Van den Acker

op 27 Dec 2020

Inderdaad... was net van plan de vraag ook te stellen. Heb je intussen al antwoord ? Zelf maak ik sinds 5 jaar zeep, de laatste jaren ook aleppo. De eerste keer stond ik er niet bij stil en heb de laurierbesolie mee verwarmd; tegen het volgende jaar had ik gelezen de laurierbesolie niét te verwarmen en heb ze er nadat de andere olieen met de loog gemixed waren mee doorgedraaid (koud dus). Dan heb ik ook nog eens de laurier apart opgewarmd van de andere olie. Ik ben geen scheikundige, maar ik merkte geen verschil.

Marleen
Door

Marleen

op 06 Jan 2020

Heb deze zeep ook gemaakt enkele maanden geleden, hij is goed gelukt en staat nog altijd te drogen. Alleen als je na gaat en leest over de aleppo zepen uit Syrie zit er eigenlijk totaal geen kokosolie in maar alleen olijfolie, laurierbesolie, soda, water en as van verbrande zeekraal, dus ben wel echt benieuwd als deze klaar is. Je kan een interessant verhaal lezen hierover in de volkskrant van 2016 over de bereiding en het intensieve werk van deze zeep en dan begrijp je waarom hij prijzig is. Maar hij is geweldig voor de huid!

inge
Door

inge

op 07 Jan 2020

kun je hem ook zonder de natriumhydroxide maken?

Marleen
Door

Marleen

op 12 Jan 2020

Nee, gaat niet. Dit heb je zeker nodig om je zeep te maken. Als je zeep klaar is met rijpen blijft er niks van dit produkt over in je zeep. Je kan hier meer over lezen als je over de bereiding van zeep zoekt. Zeker de moeite om te doen.

Sella
Door

Sella

op 09 Mar 2020

Ik begrijp niet waarom deze zeep ineens 8 maanden zou moeten rijpen? Het verzeping proces is na 2 maanden klaar. Ik heb begrepen dat men in Alleppo zeep op de hot methode maakt dus dan is het helemaal raar dat ze hem zo lang laten liggen. Maar goed ze doen het daar zo. Ik heb laurierbesolie uit mijn eigen tuin en ook olijf olie ,ik heb deze herfst voor het eerst met alleen olijf olie en laurierbes olie zeep gemaakt. Wel de koude methode anders blijft er niks van de mooie eigenschappen over van die prachtige laurierbes olie. Ik ben hem nu voor het eerst aan het gebruiken en hij is fantastisch. Na 2,5 maand dus al. In Alleppo gebruikt men alleen olijf en lauriebesolie en geen kokos olie, dat geeft wat meer schuim maar het is niet het origínele recept.. Hier in Zuid spanje maken huisvrouwen al sinds jaar en dag zelf zeep, meestal met ¨gebruikte ¨olijfolie...... je zou denken bah gebruikte olie ,aar de zeep is prima! En zij leerden mij dat je met wat suiker in je olie ook meer schuim krijgt, dat heb ik nu gedaan voor het eerst .Maar die zeep heb ik nog niet klaar die ligt nog te rijpen. Ik ben heel benieuwd of dat ook zo is.. vriendelijke groeten Sella

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 12 Mar 2020

Dank je wel voor je ervaringen en tips. Wat fantastisch dat je laurierbesolie en olijf uit eigen tuin hebt. Jammer genoeg hebben we die mogelijkheid niet in Nederland. Ik heb in Turkije ook zelfgeperste olijfolie en laurierbesolie van mijn schoonfamilie. Is toch wel erg leuk.

Henk
Door

Henk

op 12 May 2020

We hebben etherische lavendelolie gebruikt, dat gaat prima. Nu, na drie dagen, wat en schuimt de zeep al zoals het hoort. Waarom zou je nog maanden wachten?

Charlotte
Door

Charlotte

op 22 Sep 2020

Hallo Allemaal. In het recept staat 200 GR laurierbes olie maar je verkoopt 200 ML. 1 GR water is gelijk aan 1 ML maar dit is niet zo met Olie. Dus ik moet het echt gaan wegen? Of gebruik je gewoon een flesje van 200 ML?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 24 Sep 2020

Hallo Charlotte, ja je moet het even wegen want 200 ml. is niet hetzelfde als 200 gram. Ik heb hier helaas momenteel geen olie bij de hand anders had ik even voor je gewogen hoeveel gram 200 ml. is. Maar meestal wijkt het niet zo heel veel af.

Reactie plaatsen