arrow_drop_up arrow_drop_down

Aleppo zeep, zelf maken met dit recept en wat geduld!

De originele Aleppo olijfolie zeep  komt uit Syrië en bestaat uit olijfolie en laurierbes olie. Laurierbes olie heeft een bacterie-werende, schimmeldodende en antivirale werking en is mede pijnstillend.

Deze zeep wordt volgens 4000 jaar oude traditie handgemaakt.

De zeep is zeer verzorgend voor huid en haar, droogt niet uit, ph neutraal en van nature rijk aan vitamine E. Vitamine E werkt huidhelend en anti-verouderend en stimuleert zelfs het groeien van het haar.

De Aleppo-zeep kan gebruikt worden voor het hele lichaam (dus ook de vagina kan zonder probleem met deze zeep gewassen worden.) De zeep kan zelfs als tandpasta worden gebruikt, het smaakt romig en geeft een langdurig schoon gevoel. Tevens bevordert het de genezing van aften en wordt het aangeraden bij tandvleesproblemen. De zeep is ongeparfumeerd dus ook geschikt voor de gevoelige en allergische huid.

Gezien de huidige situatie in Syrië wordt het steeds lastiger om nog originele Aleppo zeep te krijgen. Gelukkig kan je deze zeep ook zelf maken. En hieronder vind je het recept voor een laurierolie-olijfzeep .

Ik ben er bij de beschrijving van dit recept van uit gegaan dat je al ervaring hebt met zeep maken.  Ook voor beginners is dit een simpele zeep om mee te starten maar voordat je begint met zeep maken wil ik je adviseren om je eerst goed in te lezen op deze website.

 

aleppo zeep

Benodigdheden voor je aleppozeep

De hoeveelheid natriumhydroxide is afhankelijk van de gewenste mate van overvetting.

Des te minder natrium hydroxide wordt gebruikt, des te meer onverzeepte aandelen in de zeep blijven. De zeep wordt milder, maar minder stabiel onder bepaalde omstandigheden. De genoemde hoeveelheid NaOH resulteert in een overvetting van 6-8 procent.

Gebruiksaanwijzing

We beginnen met de natronloog te maken. Meet hiervoor de juiste hoeveelheid natriumhydroxide af en doe deze voorzichtig in het koude water. Nu even roeren want de korrels hebben de neiging om te klonteren. Je zal merken dat het water behoorlijk heet wordt!

Goed doorroeren totdat natriumhydroxide opgelost is. Zet de oplossing opzij zodat het even kan afkoelen.

Verwarm nu de olijfolie en de kokosolie in een pan op laag vuur totdat de kokosolie gesmolten is.

Als zowel het natronloog als het oliemengsel 50 graden is dan neem je een houten (of kunststof) roerlepel en giet de natronloog onder constant roeren bij het olijfolie-kokosmengsel.  Blijf roeren totdat de brij troebel is en wat dikker wordt. Pas nu roer je de laurierolie erbij.

Nu kan je met de staafmixer verder roeren. Na ongeveer een kwartier roeren wordt het mengsel dik. Je kan controleren of je zeep de juiste dikte heeft door er met je lepel een streep door te trekken. Blijft die streep een tijdje zichtbaar dan is ie goed. Dit heet trace.

Het mengsel is nu gereed om in de mal te worden gegoten.

Als de zeep hard is, dit is meestal na 24 uur maar soms kan het ook langer duren, even geduld dus, kan de zeep uit de mal worden verwijderd en gesneden worden.

En dan begint het wachten, want deze olijfolie-laurier zeep heeft 6 tot 8 maanden nodig om te rijpen.

Maar dan heb je ook wel een hele mooie natuurlijke zelfgemaakte Aleppo zeep.

 

Laurierbes olie, olijfolie en kokosolie vind je ook in de Aromalifestyle shop.

Miranda

Door

Miranda

op 2 December 2017

Super bedankt voor het recept! Ben echt fan van Aleppo zeep

Marcella

Door

Marcella

op 6 December 2017

Ik heb zelf veel laurier bessen hoe maak ik dar olie van? of puree?

Maaike

Door

Maaike

op 18 December 2017

Ben gister aan de slag gegaan met dit recept maar de zeep lijkt niet hard te worden. Het is nu, na twaalf uur, een soort bodybutter. Is dit normaal of heb ik iets verkeerd gedaan? Alvast bedankt!

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 18 December 2017

Ja, zoals in het recept staat kan het 24 uur of zelfs nog langer duren voordat de zeep hard wordt. Bij aleppo zeep heb je echt geduld nodig :-)

Mylène

Door

Mylène

op 2 January 2018

Bedankt voor dit recept. Kan ik ook minder of geen laurierbesolie gebruiken en nog wat lavendelolie en/of Tee-Treeolie toevoegen?

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 3 January 2018

Als je de laurierbesolie gaat vervangen dan is het geen aleppozeep meer en moet je alles opnieuw berekenen. Dan kan je beter een recept gebruiken voor bijvoorbeeld olijfolie zeep. Wat etherische olie kan je altijd toevoegen, dat is geen probleem.

Mylène

Door

Mylène

op 20 January 2018

Ik ga het zeker proberen. Ik gebruik nu Olijfoliezeep van de Tuinen. Heb je ook een goed recept voor Olijfoliezeep? Dan kan ik er ook nog een lekker geurtje aan geven. :)

Carine Van Eetvelde

Door

Carine Van Eetvelde

op 25 July 2018

Kan ik de kokosolie weglaten en eenzelfde hoeveelheid olijfolie toevoegen?dank

Monica-Can

Door

Monica-Can

op 1 August 2018

Nee, dat gaat niet zo maar. Dan verander je het recept en moet je opnieuw gaan berekenen.

Siri Nygårds

Door

Siri Nygårds

op 7 August 2018

De link naar de laurierbesolie werkt niet. Gaat het hier om een etherische olie?

Hayco

Door

Hayco

op 28 October 2018

@Siri, hier is een werkende link naar de laurierbesolie. https://www.aromalifestyle.shop/laurierolie-200-gr-lorbeeroel-expressum.html

Hayco

Door

Hayco

op 28 October 2018

@Siri Nygårds Hier is een werkende link naar de laurierbesolie: https://www.aromalifestyle.shop/laurierolie-200-gr-lorbeeroel-expressum.html

Sella

Door

Sella

op 29 July 2019

U vermeld nergens hoe warm de laurierbes olie moet zijn.....normal gesproken moet ede olie dezelfde temperatuur hebben als de loog oplossing

Reactie plaatsen