Dagcreme recept, met tips voor jouw eigen specifieke creme

Dagcreme recept, met tips voor jouw eigen specifieke creme

Met dit dagcreme recept kan je helemaal naar eigen smaak en voorkeur je dagcreme samen stellen.

Het voordeel van dit recept is dat het eigenlijk uit 2 delen bestaat.

Je maakt namelijk eerst een vetcomponent. Dit vetcomponent kan je tot ongeveer 1 jaar in de koelkast bewaren en elke keer neem je een beetje van dit vetcomponent om daarmee een potje dagcreme te maken.

Je kan per potje naar hartelust experimenteren met verschillende hydrolaten, etherische olie en andere toevoegingen.

dagcreme recept

Vetcomponent voor je dagcreme recept

Je begint met het vetcomponent te maken.

Hiervoor heb je nodig:

Weeg alle ingrediënten en doe deze in een maatbeker (of vuurvast glas) en laat dit au-bain-marie op een zo laag mogelijke temperatuur smelten. Blijf ook voortdurend roeren.

Zodra alles gesmolten en vloeibaar is doe je het vuur uit en haal je de maatbeker uit het water.

Nu gaat je vetcomponent stollen. Roer vlak voordat het gaat stollen nog even goed door en giet het mengsel in een, schone, gesteriliseerde goed afsluitbare pot (bijv. een leeg jampotje).

Dit mengsel kan je in de koelkast ongeveer een jaar bewaren en elke keer als je een kleine hoeveelheid créme gaat maken, neemt je een beetje van dit vetcomponent.

Dagcreme maken

Hiervoor heb je het volgende nodig:

  • 10 gram vetcomponent
  • 30 gram hydrolaat of gedestilleerd water
  • etherische olie naar keuze
  • 2 kleine maatbekers
  • thermometer
  • glazen roerstaafje
  • Glazen potje van 50 ml

Bereiden van je dagcreme

Neem 10 gram van het vetcomponent en laat dit weer au bain marie smelten in een kleine maatbeker.

Verwarm tegelijkertijd ook 30 gram hydrolaat (bijvoorbeeld rozen of oranjebloesem) of gedestilleerd water au bain marie in een kleine maatbeker,

Wanneer zowel vet als water ongeveer 50 graden zijn, druppel je het water langzaam onder continue roeren met het roerstaafje bij het vet/olie mengsel. Als je ziet dat het water niet met het vet mengt blijf dan even roeren totdat alles gemengd is voor je nieuw water/hydrolaat toe voegt.

Altijd water bij het vet druppelen, nooit andersom. Als je al het water bij het vet hebt gedaan dan blijf je roeren totdat de creme afgekoeld is naar 35 graden.

Als alles gemengd is kan je nu nog extra etherische olie, vitamine E of aloe vera concentraat toevoegen.

Deze dagcréme is , koel bewaard, een paar weken houdbaar. Als je steeds een klein potje créme (30 tot 60 ml) maakt dan komt dat precies goed uit en hoeft je geen synthetische/chemische conserveringsmiddelen te gebruiken.

Hieronder vind je nog een lijst met welke (koudgeperste) plantaardige olie en etherische olie geschikt is voor je huidtype.

Plantaardige olie voor je dagcreme recept

Alle huidtypen en normale huid: amandelolie,  jojoba olie en abrikozenpitolie

Vette huid: zonnebloemolie, distelolie, druivenpitolie, hennepolie, lijnzaadolie, sojaolie, vlierbesolie,

Droge huid: abrikozenpitolie, arganolie, avocado olie, cocosolie, duindoornolie, granaatappelzaadolie, hazelnootolie, macademia olie, olijfolie, sesamolie en teunisbloemolie

Oudere huid/rimpels: rozenbottelolie, duindoornolie, walnootolie, tarwekiemolie, sesamolie,  olijfolie, granaatappelzaadolie, kokosolie, avocado olie, arganolie,

Maceraten

Je kan natuurlijk ook een maceraat of  kruidenolie in je dagcreme recept gebruiken zoals bijv:

Aloë Vera Olie: droge, schrale , vochtarme, onzuivere huid en zonnebrand

Arnica Olie: onzuivere, vette huid

Calendula Olie : ruwe, schrale, droge, schilferende, onzuivere, gevoelige, geïrriteerde huid, babyvezorging, zonnebrand.

Wortelolie: droge, ruwe, schilferige huid, oudere/rijpe huid, zonnebrand

Johanneskruid Olie: droge, ruwe, gevoelige, jeukende huid, zonbeschadigde huid, brandwonden.

Kamille Olie: vette, onzuivere, droge, rijpe, gevoelige, gemengdek, onzuivere huid, zonnebrand, after-sun.

Hier kan je lezen hoe je zelf je maceraten kunt maken.

Etherische olie voor je dagcreme recept

Etherische olie geeft nog een extra effect aan je dagcrème, Voeg  maximaal 6 druppels etherische olie toe van 1 tot 3 soorten etherische oliën naar keuze.

Gebruik altijd zuivere, biologische etherische olie.

Droge huid : cederhoutgeranium, neroli, sandelhoutlavendel, kamille, patchoulitea treeroos.

Oudere huid/ rimpels: saliecypreswierook, geranium, ho-blad, lavendel, neroli, patchouli, kamille, roos, sandelhout, ylang ylang.

Acne en vette huid: scharlei, cederhout, bergamot, geranium, jeneverbes, lavendel, citroenmandarijn, neroli, niaoulirozemarijn, sandelhout, tea tree, vetiver, kamile, patchouli, basilicum.

In de Aromalifestyle shop vind je de handige kleine maatbekertjes die hittebestendig zijn en alle andere materialen (zoals bijv. tegomuls) die je nodig hebt om zelf creme te maken.

Goovaerts Eva
Door

Goovaerts Eva

op 31 Jan 2018

Lieve medemensen, ik maak al jaren vele recepten van Monica, gisteren heb ik bvb een rijke dagcreme gemaakt van bijenwax, olijfolie, sceabutter en etherische olie sandelwood lavendel bergamot en patchouli... ik heb nu 2 potjes en hij is heerlijk. Ik reis veel en overal waar ik kom maak ik produkten die nodig zijn om schoon te maken, alles te ontsmatten, heerlijke douche smoothie's enz... Lieve mensen probeer het aub want deze site is buitengewoon subliem! Liefs Eva

Goovaerts Eva
Door

Goovaerts Eva

op 31 Jan 2018

Sorry voor de schrijf fouten ...

eliane
Door

eliane

op 05 Nov 2018

mooi recept ,maar zie nergens toevoeging van Werkstoffen ,lijken mij erg nuttig,,?

eliane
Door

eliane

op 05 Nov 2018

sorry de aloe -vera en vit e over het hoofd gezien

eliane
Door

eliane

op 05 Nov 2018

Eva ik maak ook al jaren cosmetica producten ,maar ik doe nooit po of eo in mijn creme ik vind dit safer en door de olie producten ruikt het al heerlijk en ik gebruik ipv water rozenwater . doei succes

sonja
Door

sonja

op 31 Jan 2018

Waar komt die tegomuls in het recept ? Ik zie 'm er niet bij staan...

Hinke de Roos
Door

Hinke de Roos

op 02 Feb 2018

Vraag ik mij ook af

Vera Carlier
Door

Vera Carlier

op 08 Feb 2018

Die Tegomuls wordt gebruikt in het vetcomponent van de crème. Helemaal bovenaan...

Hinke de Roos
Door

Hinke de Roos

op 02 Feb 2018

Vetcomement wat bedoel je daarmee

Mita
Door

Mita

op 11 Feb 2018

Het vetcomponent moet je eerst en vooral maken want dit is een onderdeel van de benodigdheden nml 10 gr.,van het recept voor de crème.Het recept staat helemaal bovenaan dit blad juist onder foto. Volg gewoon alles stap voor stap en dan komt dat in orde.

sonja
Door

sonja

op 23 Oct 2018

Monica, ik wil geen vetcomponent maken wat lang houdbaar is, maar dit peer keer doen dat ik dagcreme maak. welke hoeveelheden hou ik dan aan ?

eliane
Door

eliane

op 05 Nov 2018

er staan veel recepten op internet oa hierhttp://www.makingcosmetics.com/

Hinke de Roos
Door

Hinke de Roos

op 02 Feb 2018

Ik wil dit alles graag per mail ontvangen zie dit nergens staan

Cindy
Door

Cindy

op 18 Feb 2018

Beste, Ik heb een heel gevoelige huid en ik ben op zoek naar iets dat ik zelf kan maken als gezichtsmasker. Iets zonder alcohol. Ik wou eigenlijk vragen of etherische olie ook uit alcohol bestaat? Ik koop vaak een gezichtscrème uit de apotheek, heel duur vanwege men gevoelige huid. Het lijkt me wel leuk eens zelf een crème te maken zonder alcohol. Wat raad je me aan?Met dankbare groet,Cindy

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 19 Feb 2018

Etherische olie bestaat niet uit alcohol. Soms is het echter verdund met alcohol maar dat moet altijd op het flesje staan. Je kunt ook dagcreme maken met bijv. rokonsal of biokons als conserveringsmiddel. Of een zalf of creme zonder conserveringsmiddel. In de blog vind je verschillende recepten.

henri
Door

henri

op 01 Mar 2018

hallo allemaal ik wil weten bvb 6o gram= hoeveel ml?? ik kom daar nooit in uit

Lieke
Door

Lieke

op 28 Mar 2018

Hallo Henri, hoeveel ml 60 gram van iets is hangt af van het product, niet alle vloeistoffen hebben hetzelfde gewicht. Je kan 60 gram dus niet standaard omzetten naar aantal ml Als er 60 gr olie staat in een recept kun je het best gewoon een weegschaal pakken en 60 gram afwegen.

Karen
Door

Karen

op 29 Mar 2018

Ik heb deze crème gemaakt en die is SUPER!! Echter heb ik een vraagje: is er een mogelijkheid om door toevoeging van 'iets' de houdbaarheid te verlengen?

Cynthia
Door

Cynthia

op 22 Apr 2018

ik maak nu ook al meerdere malen zelf créme, ik meng zelf etherische oliën naar gelang het gebruik van de crème, zo maak ik nu al sinds de geboorte van mijn eerste kleinkind zelf de crème voor aan de babybilletjes wanneer die rood zijn van luieruitslag. Mijn schoondochter probeerde bij haar tweede kindje toch eerst de zalven en crèmes voorgeschreven door dokter en vroedvrouw. Niets beterde, ten einde raad en met luieruitslag waarbij er zelf al een schimmelinfectie was is ze weer overgestapt naar degene die ik zelf maak. Sindsdien, geen luieruitslag meer, Nu zweert ze enkel maar niet meer bij de zelfgemaakte crème. Wat goed is voor mij.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 23 Apr 2018

Leuk om te lezen Cynthia. Bedankt voor het delen.

Trees
Door

Trees

op 01 May 2019

Hallo Cynthia, Wat gebruik je voor de Luieruitslag? Wil ik ook wel maken voor mijn kleinzoon. Ik gebruik witte klei. Als poeder. Ik hoor graag wat je gebruik. Groet,

Trees
Door

Trees

op 13 Mar 2022

Hoi Cynthia, Hoe maak je de creme voor luieruitslag? Wat gebruik je daarvoor. Zou ik het recept mogen hebben? Hartelijke groeten,Treed

Monica Can
Cecilia ten Berge
Door

Cecilia ten Berge

op 07 Jul 2018

Ik gebruik Leucidal sf complete ( lactobacillus ferment,lactobacillus, cocosnucifera fruit extract) 100% natuurlijk conserveringsmiddel.

Gerry
Door

Gerry

op 18 Oct 2018

Biokons

Holli
Door

Holli

op 01 May 2018

Kun je aan deze dagcreme een hogere zonbescherming toevoegen? En zo ja wanneer voeg je dat toe?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 03 May 2018

Je zou titanium dioxide toe kunnen voegen, dit voeg je toe aan de vetfase. Als je precies wilt leren hoe je een goede zonnebrand creme maakt dan adviseer ik je echter de workshop Natuurlijke Huidverzorging. Daar leer je hoe je dit helemaal zelf kunt maken. https://aromalifestyle.nl/online-workshop-natuurlijke-huidverzorging/

eliane
Door

eliane

op 05 Nov 2018

SPFsunblocker en sofitix breitband enz er is nog veel meer

marie
Door

marie

op 16 May 2018

heb ook al dag crème gemaakt maar hoe komt het dat de crème niet voldoende gebonden is ook al gebruik ik de juiste hoeveelheden

Astrid
Door

Astrid

op 27 May 2018

Leuk idee om zelf creme te maken. Ga het zeker proberen. Als ik op jouw site zoek naar de emulgator staat daar in de tekst dit: ....Voornamelijk voor O/W crèmes, maar is ook te gebruiken voor W/O crèmes. Wat betekent dit? En wat is het verschil tussen de 2 emulgatoren die je verkoopt?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 28 May 2018

Het verschil in emulgatoren heeft te maken met bijv. hoeveel water ze kunnen vasthouden in een creme. Dit is te veel om uit te leggen hier in een commentaar. Je kunt het beste de recepten aanhouden met emulgatoren zoals ze op de website staan. Mocht je zelf willen gaan experimenteren en meer willen weten over de specifieke werking van alle emulgatoren dan raad ik je de workshop Natuurlijke huidverzorging aan. https://aromalifestyle.nl/online-workshop-natuurlijke-huidverzorging/

Astrid
Door

Astrid

op 27 May 2018

Nog een vraagje. Onderaan heb je nog een lijst staan voor plantaardige olien per huidtype. Gebruik je dit dan in je vetcomponent? En die maceraten voeg je gewoon extra toe aan je dagcreme of in de plaats van ???? En zo ja, wat is de verhouding dan?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 28 May 2018

Dat klopt een plantaardige olie gebruik je in het vetcomponent, ook de maceraten gebruik je in het vetcomponent, ipv een plantaardige olie.

Zeyneb
Door

Zeyneb

op 27 Aug 2018

Aller eerst wil ik jullie bedanken voor het delen van dit recept inclusief het uitleggen/adviseren van de producten voor verschillende huidtypes! Nu was mijn vraag; ik wil heel graag aloe vera GEL gebruiken ipv de olie die hierboven geadviseerd staat. Ik weet alleen niet hoeveel en waarbij ik dit moet toevoegen. Valt aloe vera gel ook onder een categorie van de ventcomponent? Ook wou ik shea butter en bijenwas gebruiken want ik heb begrepen dat bijenwas de creme dikker maakt en shea butter een belangrijk onderdeel van het vet is. Moet ik dan de aloe vera gel ergens mee compenseren? Groetjes

Zeyneb
Door

Zeyneb

op 27 Aug 2018

Oh en nog een vraag, kan ik dan bij het maken van de vetcomponent onder boter 10 gr shea butter en 10 gr bijenwas of 15 gram shea butter en 5 gram bijenwas gebruiken? of moet ik alleen de een of de andere gebruiken?

M
Door

M

op 17 Jun 2021

Gewoon uitproberen... Dan leer je veel meer dan alles voorgekauwd krijgen.

Irena Keesom
Door

Irena Keesom

op 12 Sep 2018

Hallo monica, In het recept wordt tegomuls gebruikt als emulgator. Kan ik hier voor in de plaats ook wolvet gebruiken want dat heb ik in huis. Zo ja, hoeveel heb ik nodig? groetjes, Irena

eliane
Door

eliane

op 05 Nov 2018

er zijn verschillende emulgators ook zoals wolvet (lanoline )het is een goed product ,bij droge schilferige huid dosering 3-8 % tot 50% succes

Sonja
Door

Sonja

op 23 Oct 2018

Monica, ik wil geen vetcomponent maken wat lang houdbaar is, maar dit peer keer doen dat ik dagcreme maak. welke hoeveelheden hou ik dan aan ?

ubah
Door

ubah

op 29 Oct 2018

goede recept

Zeyneb
Door

Zeyneb

op 04 Dec 2018

Vind heel erg jammer dat er niet gereageerd wordt op mijn vraag :(

Corien
Door

Corien

op 08 Oct 2019

Dat kan je toch zelf snel uitrekenen? Als je van 100 gram vetcomponent maar 10 gram nodig hebt, dan deel je de ingrediënten door 10 als je het vetcomponent maakt. Hoe simpel kan dat zijn? Er is nog een andere reden om het vetcomponent in een wat grotere hoeveelheid te maken. Niet alleen als tijdsbesparing. Het weegt nauwkeuriger af om een ons vet samen te stellen dan om tien gram samen te stellen. Een foutmarge in het afwegen van bv. 2 gram is heftiger als je totaal 10 gram is, dan bv. bij 500 gram.

Niqué
Door

Niqué

op 21 Mar 2020

Kan ik voor de vloeibare olie, om gezichtscrème te maken, ook gefractioneerde kokosolie gebruiken?

Ingeborg
Door

Ingeborg

op 20 Nov 2020

Ik heb bovenstaand recept zojuist proberen te maken. Het vetcomponent vorige week al. Voor het vetcomponent heb ik alleen een andere emulgator gebruikt. In plaats van tegomuls heb ik polysorbate 80 gebruikt. Het vetcomponent is nog wat vloeibaar. Vervolgens de stappen voor het maken van de dagcreme doorlopen, maar deze is nu zo goed als vloeibaar. Wat doe ik fout of moet deze nog stollen in de koelkast?

Cindy
Door

Cindy

op 05 Oct 2021

Hoi, ik heb vloeibare emulgator, weet iemand hoeveel gram ik daarvan moet gebruiken om het vetcomponent te maken. Ook 20 gram of minder? Alvast bedankt voor het antwoord.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 20 Oct 2021

Het ligt aan de emulgator. Meestal staat er wel bij de omschrijving of op de verpakking hoeveel % je moet gebruiken. Dan kan je dat omrekenen naar het recept.

Reactie plaatsen