forsythia lotion
Gezichtsverzorging
Monica Can
Gezichtsverzorging
3 min
2

Forsythia gezichtslotion, geschikt voor alle huidtypes

3 min
2

Deze forsythia gezichtslotion is een lichte, snel intrekkende moisturizer die perfect past bij het voorjaar. Het is een crème die geschikt is voor alle huidtypes maar met een paar kleine aanpassingen ook zeer geschikt is voor de vette huid die neigt naar acne.

De forsythia (Forsythia suspensa) is met haar prachtige gele kleur een echte voorjaarsbode. En geeft een echt voorjaarsgevoel.

De bloemetjes van de Forsythia schijnen ook goed te zijn voor ons immuunsysteem maar aangezien dit geen medische site is houden we het bij een heerlijke lotion voor de huid.



Forsythia maceraat maken

Om de forsythia gezichtslotion te maken begin je met het maken van een maceraat. Hierbij laat je de bloemetjes trekken in een plantaardige olie zodat de werkstoffen van de bloemetjes opgenomen worden in de olie.

En dit maceraat kan je niet alleen in de forsythia crème gebruiken maar ook in andere recepten zoals handcrème, lotion bars en meer. Of je gebruikt hem als verzorgende bodyolie.

Pluk de verse forsythia bloemetjes en spreid deze uit op een schone theedoek en laat ze zo een paar dagen drogen. Als de bloemetjes te veel vocht bevatten dan wordt je olie sneller ranzig dus het is belangrijk om de bloemetjes een paar dagen te laten drogen.

Als de bloemetjes droog zijn dan doe je ze in een glazen pot. En dat vul je aan met een plantaardige olie naar keuze. Bijvoorbeeld amandel olie, druivenpit olie, jojoba olie of zelfs een koudgeperste zonnebloem olie is mogelijk. De verdeling is half bloemetjes en half olie. Dus als je pot voor de helft vol zit met bloemetjes dan vul je de pot verder aan met olie totdat deze vol is.

Voor de forsythia gezichtslotion heb je maar 20 gram maceraat nodig dus je kunt volstaan met een klein potje met bloemen en olie. Ik heb een glazen potje van 200 ml. genomen en dit voor de helft gevuld met wat bloemetjes en dit aangevuld met plantaardige olie

Nu kan je ervoor kiezen om het potje af te sluiten en 4-6 weken te laten trekken of je kunt voor een snellere versie gaan en het potje zonder deksel in een pannetje met warm water (au bain-marie) 3 uur te laten trekken op een heel laag vuur.

Dan is je olie klaar en kan je deze door een fijne zeef in een schone pot gieten (ik gebruik hiervoor altijd mijn Kefirko cheesemaker) en heb je een forsythia maceraat.

Forsythia gezichtslotion maken

De forsythia gezichtslotion is niet moeilijk om te maken en daardoor ook geschikt voor beginners. Je kunt de lotion aanpassen aan je huidtype door te variëren met de etherische olie en een hydrolaat.

Voeg  maximaal 2 druppels etherische olie toe van 1 of 2 soorten etherische olie naar keuze.

Droge huid : geranium, neroli, lavendel, kamille, patchouli, roos.

Oudere huid/ rimpels: salie, cypres, wierook, geranium, ho-blad, lavendel, neroli, patchouli, kamille, roos, ylang ylang.

Acne en vette huid: scharlei, cederhout, bergamot, geranium, jeneverbes, lavendel, citroen, mandarijn, neroli, niaouli, rozemarijn, sandelhout, tea tree, vetiver, kamille, patchouli, basilicum.

Als je het gedestilleerd water vervangt door een hydrolaat dan kan je de forsythia gezichtslotion nog verder aanpassen aan je huidtype.

Voor de vette/acne huid kan je kiezen voor hamamelis hydrolaat of neroli hydrolaat

De oudere huid heeft veel baat bij helichrysum (strobloem) hydrolaat.

Voor de overige huidtypes zijn rozen hydrolaat of kamille hydrolaat zeer geschikt. En zorgen ook voor een heerlijke geur.




Benodigdheden

voor ongeveer 100 ml. lotion

Bereidingswijze:

Doe het gedestilleerde water of het hydrolaat naar keuze in een glazen potje of kleine maatbeker. Dit is je waterfase

Doe het forsythia maceraat samen met de tegomuls in een ander glazen potje of kleine maatbeker. Dit is je vetfase

Zet de beide potjes in een pan met een laagje warm water op laag vuur en verwarm totdat de tegomuls gesmolten is.

Als het goed is hebben het water en de olie nu de gelijke temperatuur. Dit kan je nog even controleren met een thermometer.

Nu de waterfase onder voortdurend roeren langzaam bij de vetfase gieten en blijven roeren totdat de crème afgekoeld is.

Je kunt roeren met een lepeltje of een roerstaaf maar het makkelijkste gaat dit met een melkopschuimer. Blijf roeren totdat de waterfase en vetfase compleet met elkaar vermengd zijn en de lotion afgekoeld is. De lotion wordt dikker naarmate deze meer afkoelt.

Als de lotion handwarm is (ongeveer 25-30 graden) dan kan je de cosgard/biokons en de etherische olie toevoegen en nogmaals goed doorroeren.

Nu is je crème klaar en kan je hem in een schoon glazen potje gieten en verder af laten koelen. Doe de deksel pas op het potje als deze geheel afgekoeld is.

De crème is met Cosgard 12 maanden houdbaar, met Biokons 6 maanden en zonder conserveringsmiddel 2 weken houdbaar!

Breng de gezichtslotion 's ochtends en 's avonds aan op een gereinigde huid. Doordat de lotion zo licht is en makkelijk intrekt kan je deze ook onder je make-up gebruiken.


Reacties
Categorieën