basilicum etherische olie

Basilicum etherische olie

Naam: Basilicum etherische olie
Latijnse naam: Ocimum Basilicum
Winning: Waterdamp distillatie van bloem en blad
Geurprofiel: aromatisch, kruidig, fris-groen
Aromatische noot: Topnoot

Basilicum kan je helpen om tegelijkertijd te ontspannen en te focussen. Het is een goede keuze als je je gespannen voelt of veel stress hebt. Of gewoon als je heel erg druk bent.

Daarnaast is basilicum ook zeer verzorgend voor de huid en kan dus goed in huidverzorgingsproducten en serums gebruikt worden.

Het is een stimulerende, energieke en zuiverende olie. Basilicum staat ook voor vrede en welvaart.

Verder is het een prima afweermiddel tegen insecten, helpt het bacteriën te verwijderen die slechte geurtjes veroorzaken en kan het verlichtend werken bij hoofdpijn.

De plant basilicum

Basilicum is een geurig kruid en bloeit met lange stengels met witte bloemetjes. Het is een makkelijke plant die je ook goed in de keuken kunt houden of op het balkon. De blaadjes zijn zeer aromatisch.

Er wordt ook gezegd dat een basilicum plant in je keuken zorgt voor meer voorspoed en welvaart in je huis.

In de Italiaanse keuken wordt basilicum zeer veel gebruikt en het wordt daarom in Italië op grote schaal geteeld. Maar ook Frankrijk, Marokko en Egypte zijn grote producenten, echter de grootste producent van basilicum is India.

Het kruid werd ook als eerste in India gecultiveerd. In de ayurvedische geneeskunde wordt het ingezet bij bronchitis, hoesten, astma en als tegengif bij insectensteken en slangenbeten.


Gebruik van basilicum etherische olie

Lichamelijk werkt de olie goed voor het spijsverteringskanaal, versterkt de maag, bevordert de spijsvertering, is eetlust opwekkend en brengt verlichting bij kramp in het spijsverteringskanaal. Ook kan basilicum etherische olie verlichting brengen bij respiratoire problemen. Het kan helpen hoest te verlichten en slijmvorming te verminderen.

Ook werkt het verlichtend bij migraine en hoofdpijn. Basilicum laat aften en wratten verdwijnen en verzacht insectenbeten. Het is ook een uitstekende insectenverdrijver.

Psychisch

Basilicum is de aangewezen olie als je totaal vastgelopen lijkt te zijn, de olie helpt je bij het hervinden van je innerlijke en mentale kracht. Het zorgt ervoor dat je meer verbonden bent met jezelf.

De olie ontspant de zenuwen en heeft een kalmerende invloed op angst en stress.

Basilicum etherische olie zorgt ervoor dat je stopt met doemdenken en laat je de zonnige kant van het leven ervaren. De olie brengt vrede, verdrijft negatieve gedachten en het laat de ‘watten’ in je hoofd verdwijnen.

Het is ook een prima middel voor mensen met examenvrees.

Combineren met:

Basilicum etherische  olie kan goed gecombineerd worden met:

bergamot, bergamotmunt, ceder, cypres, eucalyptus, grapefuit, rozemarijn, gember, lavendel, tea tree, limoen, citronella, hysop en geranium.

Gebruiken in blends voor

  • Focus en ontspanning
  • Ondersteuning bij de ademhaling
  • Huidverzorging
  • Verlichting bij spierproblemen
  • Verlichting bij pijnlijke gewrichten
  • Bij een verstopte neus of luchtwegen
  • Vermindering van hoofdpijn
  • Ondersteuning van de spijsvertering

Veiligheid:

Niet gebruiken tijdens zwangerschap, kan huidirritaties veroorzaken bij de gevoelige huid. De olie altijd goed verdunnen met een plantaardige olie bij gebruik op de huid. Blijf bij voorkeur bij een verdunning van maximaal 3%.

Tips voor gebruik:

Menstruatiekrampen: maak  een massageolie van 50 ml. plantaardige olie met een 5 druppels basilicum, 5 druppels kamille en 5 druppels gember, de menstruatie zal sneller doorbreken en de pijn verminderen.

Buikpijn: 5 druppels basilicum, 5 druppels anijs, 5 druppels pepermunt en 10 druppels venkel mengen in 50 ml. basis olie. Met dit mengsel de buik meermaal dagelijks inmasseren.

Bij spanningshoofdpijn of een maag die van streek is door spanning: maak een inhalator met 7 druppels basilicum, 5 druppels bergamot munt en 4 druppels pepermunt. Inhaleer regelmatig voor ontspanning en meer rust.

Aften, ontstekingen in de mond en gevoelig tandvlees: 3 druppels basilicum en 12 druppels solubol aan een 250 ml. gekookt en afgekoeld water toevoegen, goed roeren voor je gaat gorgelen zodat de olie en het water gemengd zijn en hiermee 2 tot 3 maal per dag gorgelen. Niet doorslikken.

Wratten: 1 druppel basilicum op een wattenstaafje en de wratten 2x per dag aanstippen,

Insectenbeten: doe 2 druppels basilicum etherische olie op een vochtig watje en dep hiermee de beet of steek.

Examenvrees: neem voor het examen een bad met 1 eetlepel dode zeezout met  2 druppels basilicum en 2 druppels lavendel. Of vernevel voor het examen 2 druppels basilicum en 2 druppels lavendel in een aroma diffuser.

Doe een paar druppels basilicum op een zakdoek en inhaleer tijdens het examen regelmatig.

Welvaart/rijkdom

Doe 1 druppel basilicum op een stukje tissue of vilt en draag dit in je portemonnee voor meer welvaart.

Energie

Om de energie in je ruimte te verhogen kan je 4 druppels basilicum en 4 druppels citroen etherische olie in de aromadiffuser doen of op een geursteentje verdampen.

Biologische basilicum etherische olie vind je in de Aromalifestyle shopsally cullimore
Door

sally cullimore

op 10 Dec 2020

Basilicum kun je op een plakje tomaat doen met een beetje olijftapenade en mozzarella, deze is erg lekker en gezond. ook kleurijk. tomaten in plakjes snijden, insmeren met de tapenade en mozzarella overheen kruimelen of in plakjes snijden. ik hoor het wel. eet smakelijk

Elisa
Door

Elisa

op 27 Feb 2020

Kan ik basilicum nou wel of niet inwendig gebruiken? 2 druppers in een glas water las ik op meerdere sites.. ff zeker weten of het kan?

Monica Can
Door

Monica Can

op 04 Oct 2022

Je kunt basilicum ook inwendig gebruiken maar doe dit bij voorkeur alleen als je veel ervaring hebt met etherische olie of onder begeleiding van een aromatherapeut

moon
Door

moon

op 07 Apr 2018

Hallo, Er zijn verschillende soorten. Welke moet ik hebben voor een opgeruimd hoofd? En hoe moet ik dat gebruiken?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 06 Jul 2018

Wij hebben maar 1 soort basilicum etherische olie in de webshop. Voor een helder hoofd kan je de olie het beste verdampen in een aromadiffuser of op een geursteen gebruiken.

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 14 Jul 2018

Dankjewel.

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 04 Jul 2018

Een goeie vraag,waar blijft het antwoord??

Reactie plaatsen