Citronella etherische olie

Citronella etherische olie

Citronella etherische olie is een etherische olie met een fris, zoet en “citrus achtig” aroma.

Het is vooral bekend als natuurlijk en plantaardig insectwerend middel. Verder wordt citronella olie veel gebruikt als geurstof in o.a. zepen, schoonmaakmiddelen en parfums. En Citronella wordt op grote schaal toegepast als smaakstof in alcoholische- en frisdranken.

Onderzoek heeft aangetoond dat de olie schimmelwerende eigenschappen bezit.

De etherische olie wordt gewonnen uit het verse of halfgedroogde gras van Cymbopogon Winterianus of Cymbopogon Nardus, dit wordt fijngehakt en gedestilleerd met stoom. 100 kilo gras leveren dan 1 kilo olie.

De olie is geelbruin van kleur en heeft een intensieve citroenachtige geur. De beste kwaliteit is kleurloos tot lichtgeel en kan tot 45% citronellol bevatten.

Citronella is een hoge, aromatische grassoort die tot dezelfde plantenfamilie als Lemongrass, Jatamansi (Nardus) en Palmarosa behoort en is eveneens afkomstig uit Azië (Sri Lanka, Java, Vietnam, Nepal).

In de Chinese geneeskunde wordt het kruid gebruikt voor de behandeling van reumatische pijnen, darmparasieten, menstruatie- en spijsverterings-problemen.. Ook de etherische olie kan hiervoor gebruikt worden.

En het is een goede luchtverfrisser die nare geurtjes verdrijft.

 

citronella etherische olie

 

Gebruik van Citronella etherische olie in de aromatherapie


Citronella etherische olie wordt in de aromatherapie gebruikt voor het verdrijven van muggen en bij o.a.; overmatige transpiratie, reumatische aandoeningen, sinusitis, vette huid, verkoudheid, griep, kleine infecties, koorts, vermoeidheid, hoofdpijn, migraine, zenuwpijn.

Citronella kan goed gecombineerd worden met:

Eucalyptus, pepermunt, kruidnagel, geranium, limoen, cajeput, lavendel, rozemarijn, salie, tea tree, tijm, ceder en arabische munt.

Tips voor gebruik


  • Muggen: een paar druppeltjes citronella op het hoofdkussen of op het lichaam houden muggen op een afstand.
  • Bij verkoudheid; 6-10 druppels citronella mengen met een beetje melk, room of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en 15 – 20 minuten baden.
  • Tegen een vette huid; maak een tonic van 2 tot 4 druppels citronella in een glas gekookt water en spoel hiermee het gezicht 2x per dag af.
  • Bij reumatische aandoeningen; pijnlijke plaatsen inwrijven met citronella olie verdund in amandelolie.

 

Biologische citronella etherische olie van Farfalla vind je in de Aromalifestyle shop
Reactie plaatsen