Tijm etherische olie

Tijm etherische olie

Tijm etherische olie helpt de natuurlijke weerstand te versterken, werkt positief en helpt vitaal en energiek te blijven.

Tijm, Thymus vulgaris, is een groenblijvende plant van 20-30 cm. hoogte die behoort tot de Lipbloemigen, lamiaceae.

Het halfheestertje met rijk vertakte houtige stengels stamt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied en wordt nu overvloedig aangetroffen in o.a. Italië, Frankrijk, Spanje, Marokko, Turkije, China en Midden-Europa.

Tijm heeft kleine spitse zeer aromatische blaadjes met lila bloemetjes en is zeer geliefd bij bijen.

Tijm wordt al sinds onheugelijke tijden voor medische doeleinden gebruikt. De Romeinen waardeerden dit plantje niet alleen als keukenkruid maar ook om de medicinale werking.

Om de desinfecterende werking maakten zij er zeep en toiletwater van. Zij brachten het kruid naar onze streken waar het al snel in kloostertuinen te vinden was.

 

tijm etherische olie

 

 

Gebruik in de aromatherapie


Tijm essentiële olie heeft krachtige anti-bacteriële en schimmelwerende eigenschappen en is vooral een bekend slijmoplossend middel.

De olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; abcessen, kneuzingen, blauwe plekken, eczeem, scabies, tandvleesinfecties, artritis, wratten, onreine huid, griep, bronchitis, vastzittende hoest, reumatische klachten, spierpijn, gewrichtspijn, haaruitval, (over)vermoeidheid, cellulitis, oedeem, verrekkingen, sportletsels, diarree, infecties aan de urinewegen, verkoudheid, infectieziekten, hoofdpijn, migraine, lage bloeddruk.

Tijm etherische olie kan goed gecombineerd worden met AnijsBasilicumBergamotCitroen, Den, Lavendel, MelissePatchouliRozemarijn.

Tijm versterkt het afweersysteem en werkt ontsmettend bij infecties aan luchtwegen, urinewegen en de huid.

Kan ook verlichting brengen bij kinderziekten zoals bof en kinkhoest.

Tijm is een zeer goede pijnstillende olie. Toevoegen aan een basisolie bij spierpijn en reumatische pijnen voor een massage.

De chemotypen van tijm etherische olie


Bij tijm is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de verschillende chemotypen (ct).

Van dezelfde botanische variëteit zijn er, afhankelijk van de groeiplaats (klimaat, bodemsoort, hoogte ...), tijmplanten mogelijk met een totaal verschillende samenstelling.

Achter de Latijnse naam wordt daarom de belangrijkste inhoudsstof (thymol, carvacrol, linalol, thuyanol ...) toegevoegd. Elk chemotype heeft een specifieke werking.

Tijm ct Thymol bijvoorbeeld is een zeer sterke, krachtige variant door het hoge aandeel aan thymol en daarom niet voor iedereen geschikt maar Tijm ct Linalol is veel zachter en kan in principe door iedereen gebruikt worden.

Een belangrijk onderdeel van tijm olie is thymol. Thymol is zeer effectief in de behandeling van schimmels en virussen. De zuiverende eigenschap van deze olie overtreft die van vele synthetische kiemdodende middelen.

Tijm is dan ook een zeer goede olie om in schoonmaakproducten te gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld tea-tree (Melaleuca) en citroen.

Nieuwe onderzoeken laten zien dat tijm ook anti-aging eigenschappen heeft door de ondersteuning van de lever en het stimuleren van het lichaam om het glutathion niveau ook bij het ouder worden op peil te houden.

Als voedingssupplement is tijm een sterke anti-oxidant.

Het beschermt een gezond DHA niveau, DHA ondersteunt onze hersenfunctie en de gezondheid van ons hart.

Gebruik van tijm etherische olie


Bij vastzittende hoest: 3-5 druppels Tijm aan een schaal heet water toevoegen en 1-2x per dag stomen.

Bij verkoudheid:

Meng 20 druppels Tijm, 20 druppels Rozemarijn ct Verbenon, 20 druppels Tea Tree en 20 druppels Eucalyptus in een 10 ml. donker glazen flesje. Sprenkel 1-2 druppels van dit mengsel op een tissue en inhaleer meermaals per dag.

Of meng 1 druppel Tijm, 1 druppel Tea Tree, 2 druppels Pepermunt en 1 druppel Lavendel met een beetje melk of een lepeltje honing. Voeg dit mengsel toe aan een niet te warm bad en baad 10-20 minuten.

Een huidolie voor onreine huid: 5-10 druppels Tijm toevoegen aan 50 ml. Jojoba-olie, hiermee de huid ‘s ochtends en ‘s avonds insmeren.

Reumatische klachten, spier- en gewrichtspijn: 10 druppels Tijm toevoegen aan een eetlepel macadamianoot olie en hiermee de pijnlijke plaatsen naar behoefte masseren.

Verdampen: 6-8 druppels Tijm in een aromadiffuser verdrijven angst en depressies.

 

Biologische tijm etherische olie (Ct. Thymol en Ct. Linalool) vind je ook in de Aromalifestyle shop.
Wilma Westerkamp
Door

Wilma Westerkamp

op 25 Apr 2019

Als ik thymol gebruik kan ik de eerste 3 uur niet in slaap komen hetzelfde heb ik bij kruidnagel hoe kan dat?

Diny
Door

Diny

op 19 Jun 2019

Tijm is opwekkend, misschien kan je het mengen met lavendel in een diffuser, lavendel helpt mij prima om te slapen

Cindy
Door

Cindy

op 16 Sep 2018

Dankjewel voor de info! Zou je bij gebruik voor kinderen Tijm Linalol aanbevelen?

Brenda Young
Door

Brenda Young

op 19 Dec 2017

Goede info. Hier kan ik echt iets mee.

Reactie plaatsen