Kamille etherische olie (echt-blauw)

Kamille etherische olie (echt-blauw)

Kamille etherische olie (echte of blauwe kamille) wordt gewonnen door stoomdestillatie van de kamillebloemen en heeft een warme kruidige geur.

Er is vaak verwarring met kamille olie omdat er 2 verschillende soorten kamille olie zijn.

Er is de Roomse Kamille en de éénjarige Kamille, (Echte of Blauwe Kamille), dit is het soort dat veel voor medische doeleinden gebruikt wordt. In dit artikel wordt de echte Kamille besproken.

Alleen de Echte Kamille bevat Azuleen, de heilzame blauwe olie. Vandaar dat de olie ook vaak blauwe Kamille wordt genoemd.

De etherische olie van deze Kamille, Oleum chamomillaea, krijgt echter pas na destillatie een blauwe kleur die veroorzaakt wordt door een chemische stof, genaamd chamazuleen.

Echte kamille etherische olie is een kostbare olie omdat het plukken van de bloemen zeer arbeids intensief is en de opbrengst is uiterst laag.

De bloemen hebben een aangename geur en oefenen een reinigende en kalmerende invloed uit op het maagdarmstelsel, in feite op alle organen die met slijmvliezen bekleed zijn.

De grote hoeveelheid aan alpha-bisabolol maakt de olie tot een bijzonder werkzaam antisepticum.

 

kamille etherische olie

 

De olie bevordert de genezing van de huid, is pijnstillend bij gewrichtsaandoeningen, verzachtend bij oogaandoeningen en helpt in het algemeen tegen ontstekingen.

In de cosmetica wordt de Kamille gebruikt om zijn ontstekings remmende, kalmerende en verzachtende werking.

Azuleen wordt daarom toegepast in crèmes voor een (over) gevoelige huid.

De Kamillebloem is geneeskrachtig, helend, verwarmend, kalmerend en verzachtend, maar nooit opwekkend.

Ook goed voor kinderen die pijn hebben, angstig of prikkelbaar zijn.

 

Kamille etherische olie in de aromatherapie


Kamille etherische  olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij:

brandwonden, vrieswonden, blaren, eczeem, reuma, oorpijn, acne/jeugdpuistjes, ontstekingen, wondjes, insectensteken, zweertjes, weinig eetlust, spijsverteringsstoornissen, hoofdpijn, huidproblemen, menstruatieklachten, artritis, verstuikingen, spierpijn, jicht, zenuwpijn, steenpuisten, allergieën, migraine, nervositeit, overgangsklachten, prikkelbaarheid, slapeloosheid, angst, stress, kiespijn

 

Psychisch


Kamille olie heeft een rustgevende en kalmerende werking waarin men zich behaaglijk kan voelen.

Alle Kamille oliën hebben dezelfde kalmerende en troostende eigenschappen met elkaar gemeen.

Ze zijn werkzaam op alle niveau's : het lichamelijke, het emotionele en subtiele.

De diepblauwe kleur van echte kamille wijst op de affiniteit met de keelchakra, waarop deze olie een versterkend en kalmerend effect heeft.

Vanwege zijn kalmerende werking kan kamille gebruikt worden om opwinding of te grote activiteit in een chakra af te remmen.

 

Combineren met:


Kamille olie kan goed gecombineerd worden met:

Lavendel, patchouli, roos, benzoë, neroli, bergamot, citroen, ylang ylang, jasmijn en scharlei.

 

 

Gebruik van kamille etherische olie


  • Bij ontstekingen in de mond: Maak een gorgeldrank door 4 druppels kamille in een glas gekookt water te mengen en gorgel hiermee 1 à 2 maal per dag.
  • Pijnlijke tandgroei bij kinderen: stip de pijnlijke plaatsen aan met 1 druppel kamille op een wattenstaafje.
  • Als verlichtend bad bij  huidproblemen: 3 druppels kamille, 3 druppels geranium en 4 druppels sandelhout mengen met een eetlepel melk, honing of dode zeezout. Dit toevoegen aan een warm bad en 15-20 minuten baden.
  • Bij ontstoken, gevoelige huid, acne, huidproblemen: Een huidolie maken van  4 druppels duizendblad, 7 druppels kamille en 5 druppels roos met 40 ml. jojoba olie en 10 ml. tarwekiem olie. Met dit mengsel de huid 2x per dag insmeren.
  • Bij lichte brandwonden, eczeem, jeugdpuistjes, wondjes en zweertjes: 2 tot 3 druppels kamille op een vochtig watje doen en hiermee 1 à 2 maal per dag deppen.
  • Zwellingen, verstuikingen: voeg 8 druppels blauwe kamille, 3 druppels lavendel, 3 druppels helichrysum, 1 druppel neroli en 3 druppels patchouli toe aan 50 ml. plantaardige olie en wrijf het mengsel meermaals voorzichtig op de gezwollen plekken.

100 % natuurzuivere biologische echte kamille etherische olie kan je in de Aromalifestyle shop bestellen.
Laurence
Door

Laurence

op 20 May 2020

Ik wil graag zelf m'n eigen shampoo maken. Is er een etherische olie die goed past bij kamille etherische olie? Alvast bedankt:)

Sara
Door

Sara

op 11 Apr 2019

Mag je dit ook op een open wonde aanbrengen?

Daphne
Door

Daphne

op 09 Aug 2018

Kan je deze Camille ook gebruiken bij oogontsteking of irritatie? Wat zijn de verhouding dan?

Igor Susnjara
Door

Igor Susnjara

op 31 Jul 2018

Geachte, Hoe kan ik de kamille etherische olie het beste gebruiken bij gastritis en spijsverteringsproblemen? Alvast bedankt voor uw reactie.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 01 Aug 2018

Helaas mag ik geen persoonlijke medische adviezen geven via internet of e-mail. Als algemeen advies kan ik wel geven dat je 10 druppels etherische olie in 30 milliliter plantaardige olie op kunt lossen en hier de maagstreek/buik mee kunt masseren. Voor een meer specifiek advies raad ik je aan contact op te nemen met een aromatherapeut bij jou in de buurt. Het beste advies kan gegeven worden na een persoonlijk gesprek waarin ook alle klachten besproken worden.

Dominique
Door

Dominique

op 31 Jul 2018

Dat zou ik ook willen weten, heb ook ontzettend véél maagproblemen !!! Vriendelijk dank.

Dominique
Door

Dominique

op 31 Jul 2018

Dat zou ik ook willen weten, heb ook ontzettend véél maagproblemen !!!

Reactie plaatsen