Helichrysum etherische olie (strobloem)

Helichrysum etherische olie (strobloem)

Helichrysum etherische olie komt van de Helichrysum (Helichrysum italicum) of in goed nederlands Strobloem plant, dit is een 90 tot 100 cm. hoog groenblijvend struikje, met kleine mosterdgele bloempjes. De plant is komt oorspronlijk voor in de landen rond de Middellandse Zee en Australië .

De plant bevat maar weinig olie en het oliegehalte neemt tijdens de bloeitijd steeds verder af.

En omdat alleen de bloemhoofdjes en het bovenste deel van de plant voor distillatie gebruikt kunnen worden, is er 2000 kilo plantmateriaal nodig om 1 kilo etherische olie te maken.

Dit verklaart ook de hoge prijs van pure helichrysum etherische olie.

 

helichrysum etherische olie

 

 

Helichrysum etherische olie in de aromatherapie


Helichrysum olie heeft een krachtige kruidige geur met een zoetere honinggeur als ondertoon. De olie wordt veel gebruikt in parfum en in huidverzorging. Helichrysum beschermt de huid ook tegen de zon en kan daarom ook goed in zelfgemaakte zonnebrandolie gebruikt worden.

Helicrhryum essentiële olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; abcessen, blauwe plekken, acne, dermatitis, steenpuisten, ontstekingen, eczeem, spierletsels, verstuikingen, bloeduitstortingen, kneuzingen, herpes, neusverkoudheid, sinusitis, aderontstekingen, bacteriële infecties, griep, koorts, verkoudheid, zenuwpijn, lethargie, stress, aambeien, aanleg voor spataderen, astma, bronchitis, acne, rosacea, slijmvorming, allergische huiduitslag, mediteren, te hoge bloedsuikerspiegel, leverklachten en voor een betere doorbloeding.

Als je helichrysum toevoegt aan een arnicamaceraat of nigella (zwartzaad) olie kan je dit goed gebruiken voor de verzorging van littekens.

Door de anti-allergene werking is de olie ook nuttig bij huidproblemen zoals eczeem en psoriasis.

Een andere interessante eigenschap is het tegengaan van bloedstolsels. Wat helichrysum etherische olie zeer geschikt maakt voor de behandeling van spierletsels en verstuikingen waarbij bloeduitstortingen of blauwe plekken  ontstaan. De olie is zelfs in staat oude bloedstolsels op te lossen.

Helichrysum is goed te combineren met cypres, cisteroos, geranium, kamille, kruidnagel, rooslavendel, mimosa,neroli, scharlei en de meeste citrus oliën.

Psychisch:

Het scherpe en kruidige aroma geeft een veilig gevoel.

Helichrysum helpt emotionele blokkades op te heffen op een zeer subtiele en zachte manier, de olie is daarom ook zeer geschikt voor gebruik bij dieren. De olie helpt de gebruiker vol te houden en door te zetten.

Twee druppels roos met één druppel helichrysum brengen hoofd en hart bij elkaar.

Chakra: Helichrysum opent de zonnevlecht (solar plexus), bijbehorende kleur is geel.


Contra indicatie


Niet gebruiken tijdens zwangerschap. niet gebruiken bij kinderen onder de 6 jaar. Deze olie spaarzaam gebruik bij personen die gevoelig zijn voor ketonen.

Gebruik altijd zuivere en hoogwaardige therapeutische olie om problemen te voorkomen.


Tips voor gebruik


  • Bloeduitstortingen, wondjes: 1 druppel helichrysum puur of verdund aanbrengen.
  • Bloeduitstortingen: 4 druppels helichrysum, 2 druppels teatree en 2 druppels lavendel in 1 eetlepel jojoba olie mengen, met dit mengsel de plekken meermaals dagelijks insmeren.
  • Als slijmoplosser bij neusverkoudheid, sinusitis en bronchitis:
    voeg 4 druppels helichrysum, 1 druppel marjolein en 1 druppel rozemarijn toe aan een schaaltje heet water en inhaleer 1-3x per dag.
  • Slijmoplosser bij allergische problemen/hooikoorts, vooral bij slijmvorming in de neus en niezen: voeg 4 druppels helichrysum en 2 druppels roomse kamille toe aan een schaaltje heet water en inhaleer.

Helichrysum olie kan je ook bestellen in de Aromalifestyle shop
Marleen
Door

Marleen

op 03 May 2020

hoe kan ik helichrysum het best gebruiken bij behandeling van Dupuytren? Vermengen met een olie en masseren van de aangedane pezen? Hoeveel druppels op hoeveel olie?

Ruthie
Door

Ruthie

op 09 Sep 2020

Ben heel benieuwd of je inmiddels een antwoord hebt gevonden?!

Geerten
Door

Geerten

op 10 Oct 2022

Kom dit tegen zoekend naar olie gebruik en Dupuytren. Weet iemand dit? Preventief en na operatie? Ik en mijn broers zussen hebben het nu allemaal... :(

Janneke de Vries
Door

Janneke de Vries

op 02 Jun 2019

De bloemknopjes dit jaar op olie gezet.

F.
Door

F.

op 26 Jul 2019

Wat we normaal in tuincentra vinden, is een ondersoort, die van geen belang is om te gebruiken als extract. Zelf dacht ik ook de goede te hebben maar helaas, die groeit wild in Italie en nog betere in Corsica....

Janneke de Vries
Door

Janneke de Vries

op 08 Jul 2018

Heb de plant zelf in de tuin. Ik heb de bloemetjes op 40% wodka gezet. Zal mij benieuwen.

Reactie plaatsen