Cisteroos etherische olie

Cisteroos etherische olie

Cisteroos etherische olie, Cistus ladaniferus, wordt gewonnen door waterdampdestillatie van de bladeren en twijgen.

De olie is een donkergele of amberkleurige viskeuze vloeistof en heeft een zoete, kruidige amberachtige en balsemieke geur.

Andere namen voor de Cisteroos zijn: zonneroosje, wilde roos, cistusroos, Labdanum, ciste.

De Cisteroos is een kleverig struikje met prachtige geurige witte bloemen die behoort tot de plantenfamilie Cistaceae. De struik kan tot 2-3 meter hoog worden is vooral te vinden in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. De donkergroene bladeren en twijgen scheiden een harsachtige substantie uit die reeds 2000 jaar geleden als geurstof en heelmiddel werd toegepast.

De voornaamste producent van Cistus etherische olie is Spanje.

Onverdunde Cisteroos olie ruikt zeer sterk en bitter maar sterk verdund met bijv. Amandelolie ontwikkelt zich een fijne warme roosachtige geur.

De olie heeft een verrassend complexe samenstelling, bijna alle aromatische moleculenfamilies zijn er vertegenwoordigd, en haar therapeutische maar vooral cosmetische toepassingen doen wonderen.

Gebruik van cisteroos etherische olie


Cisteroos werkt antiseptisch, adstringerend en toniserend. Bovendien is het een hele goede toevoeging aan crèmes voor de verzorging van acne, vette en ontstoken huid. In geringe hoeveelheid aan een basiscrème toegevoegd biedt zij een uitstekend adstringerend en anti-rimpel product voor verslapte of rijpe huid en door haar bekende krachtige bloedstelpende en wond helende eigenschappen is ze bijzonder aanbevolen voor een beschadigde huid en bij couperose.

Op medicinaal gebied ondersteunt ze de heling van goedaardige wonden en puisten, en kan helpen bij de bestrijding van ontstekingen van het spijsverteringskanaal.

 

cisteroos etherische olie

 

Gebruik in de aromatherapie


Acne, rimpels, hoesten, bronchitis, verkoudheid, neusverkoudheid, ontstoken neusslijmvliezen, littekens, wonden, mentale uitputting, depressies

In combinatie  met ravintsara, eucalyptus en wierook kan cisteroos toegevoegd worden aan mengsels voor de behandeling van typische luchtwegproblemen.

In combinatie met een plantaardige olie is cisteroos etherische olie te gebruiken bij de verzorging van psoriasis, chronische huidziekten, etterende wonden, gezwellen en eczeem.

Cisteroos etherische olie laat zich goed combineren met:

Bergamot, gember, patchouli, Scharlei, GrapefruitLitsea CubebaSandelhout,Roos, Jasmijn, Wierook, Mirre, CypresJeneverbesLavendel en Koriander.

Psychisch


Cisteroosolie is een verwarmende olie bij innerlijke kou, voor wie zich in de steek gelaten, eenzaam, opstandig of onbegrepen voelt.

De warme geur schenkt rust en vrede aan hen die mentaal overspannen zijn. Deze olie ontspant de zenuwen en geeft steun bij traumatische ervaringen.

Contra indicatie


Niet gebruiken tijdens de zwangerschap

 

Gebruik van Cisteroos olie


  • Bij eczeem en bij psoriasis meng 10 druppels cisteroos met 50 ml. jojoba olie en masseer de huid hiermee in.
  • Acnecrème: 4 druppels cisteroos en 2 druppels bergamot (of citroen) mengen met 50 ml. basis crème.
  • Bij oude littekens: voeg 5 druppels cisteroos, 5 druppels helichrysum, 3 druppels mirre, 3 druppels palmarosa, 3 druppels wierook en 3 druppels sandelhout toe aan 50 ml. arnica maceraat. Masseer de littekens dagelijks met dit mengsel.

 

Verdampen in een aromadiffuser:
  • Tegen negatieve gevoelens: 8 druppels cisteroos in de aromalamp verdrijven negatieve gevoelens en bieden ondersteuning bij mentale uitputting.
  • Opgewekt: 1 dr. cisteroos, 2 dr. grapefruit, 3 dr. bergamot, 2 dr. neroli.
  • Romantische rozen:  3 dr. cisteroos 1 dr. roos of rozengeranium, 2 dr. ylang ylang

Biologische cisteroos etherische olie vind je in de Aromalifestyle shop

Reactie plaatsen