Duizendblad etherische olie

Duizendblad etherische olie

Duizendblad etherische olie (Achillea millefolium) wordt gewonnnen door de stoomdestillatie van het gedroogde kruid.

De olie heeft een blauwgele tot blauwgroene kleur en een frisse zoet-kruidige geur.

De blauwe olie met een hoog azuleen gehalte komt voornamelijk uit Duitsland en Frankrijk en is zeer geschikt voor het behandelen van huidproblemen en voor gebruik in je zelfgemaakte huidverzorgingsproducten.

Duizendblad, Achillea millefolium, is een, tot 30 cm. hoog, overblijvend kruid, met fijne gevederde bladeren en roze of witte kleine bloemetjes die samen mooie bloemschermen vormen.  Het kruid komt op het Noordelijk halfrond veelvuldig voor en je vindt hem ook vaak in bermen langs wegen en paden.

Het kruid wordt bij veel klachten toegepast zoals koorts, aandoeningen aan de luchtwegen, reumatische aandoeningen en spijsverteringsproblemen. In de Chinese geneeskunde wordt Duizendblad o.a. gebruikt bij de behandeling van menstruatieproblemen en aambeien.

In de Ayurvedische geneeskunde wordt het kruid als wondhelend, bloedstelpend en zweetafdrijvend gezien. Het wordt daar met uitstekende resultaten ingezet bij de behandeling van griep en zware verkoudheid. Ook wordt het in de Ayurveda veel gebruikt in bloedzuiverende mengsels.

 

duizendblad etherische olie

 

Duizendblad etherische olie in de aromatherapie


In de aromatherapie wordt Duizendblad onder meer ingezet bij:

hoofdhuidproblemen, littekens, ontstoken, gevoelige huid, acne, eczeem, jeuk, spataderen, schaafwonden, uitslag, krampen, aambeien, slecht helende wonden, indigestie, blaasontsteking, infecties aan urinewegen, menstruatie problemen, overgangsklachten, verkoudheid, griep, koorts, hypertensie, slapeloosheid en stress.

Duizenblad etherische olie kan goed gecombineerd worden met de volgende etherische oliën:

cederhoutcitroen, den, engelwortelkamille, melissemirterozemarijn, scharlei, valeriaan en vetiver.

Psychisch


Verdampen van duizendblad etherische olie werkt reinigend en harmoniserend. Het bevordert een rustige slaap en verbetert de stemming.

Voor wie gevoelig is en de neiging heeft problemen uit de omgeving naar zich toe te trekken is duizendblad een hele goede olie om te reinigen.

Contra indicatie


Niet gebruiken bij baby`s, kinderen en tijdens zwangerschap. kan in uitzonderingen hoofdpijn of huidirritaties veroorzaken.

Tips voor gebruik:


  • 6-10 druppels verdampen in een aromadiffuser bij hoesten, verstopte neus en verkoudheid. Het geeft ook helderheid en rust.
  • Bij eczeem, rode vlekjes en jeuk; 3 druppels duizendblad en 2 druppels citroen mengen met 40 ml. aloë vera gel en 10 ml. calendula maceraat. Met dit mengsel de huid 2x dagelijks behandelen
  • Huidirritaties: voeg 5 druppels duizendblad en 5 druppels helichrysum toe aan 50 ml. jojoba olie en breng dit mengsel regelmatig op de geïrriteerde plekken aan.
  • Bij ontstoken, gevoelige huid en acne; 2 druppels duizendblad, 2 druppels roomse kamille en 1 druppel roos mengen met 40 ml. jojoba olie en 10 ml. tarwekiem olie. Met dit mengsel de huid 2x per dag insmeren.
  • Bij hoofdhuidproblemen: 3 druppels duizendblad etherische olie aan de shampoo toevoegen voor je je haar gaat wassen. Bij het wassen de hoofdhuid krachtig masseren, 5 minuten laten inwerken, goed uitspoelen.

Duizendblad etherische olie vind je ook in de Aromalifestyle shop

 

Reactie plaatsen