Lavendel kamille lotion bar, voor een zijdezachte huid
Lichaamsverzorging
Monica Can
Lichaamsverzorging
3 min
2

Lavendel kamille lotion bar, voor een zijdezachte huid

3 min
2

Deze lavendel kamille lotion bar is zeer verzorgend voor je huid, ruikt heerlijk en makkelijk zelf te maken.

Een lotion bar is eigenlijk een body lotion in de vorm van een zeep. Bodylotion is meestal vloeibaar of in crème vorm maar vandaag maken we er eentje in een vaste vorm.

Een lotion bar is erg makkelijk in gebruik omdat je geen verpakking nodig hebt en je hem gemakkelijk overal mee naartoe kunt meenemen (bijvoorbeeld in een zeepdoosje).

Erg handig wanneer je op reis gaat met het vliegtuig, want omdat de lavendel kamille lotion bar niet vloeibaar is kan je hem dus gewoon in je handbagage meenemen.

Lavendel-kamille olie maken:

Voor deze lotionbar heb je een olie maceraat nodig.  Dat wil zeggen dat we de gedroogde kruiden, in dit geval de kamille en lavendel, laten trekken in een plantaardige olie. Hierdoor neemt de olie alle vetoplosbare werkstoffen uit de kruiden op. En dit zijn andere werkstoffen dan die je bijvoorbeeld in een etherische olie vindt. Zowel lavendel als kamille zijn  verzachtend voor de huid en daardoor is de lotionbar zeer verzorgend en zorgt voor een zachte huid.

Het is helemaal niet moeilijk om het olie maceraat te maken en je kunt gedroogde lavendel en kamille uit je eigen tuin of balkon gebruiken (of als je die niet hebt kan je de gedroogde kruiden ook hier kopen) en verder heb je een plantaardige olie naar keuze nodig. Je kunt hiervoor amandelolie gebruiken maar druivenpitolie, abrikozenpitolie of avocadolie werkt ook prima.

Gebruik een leeg glazen potje, bijvoorbeeld een leeg (goed gereinigd) jampotje of iets dergelijks van 250 of 300 ml., en vul deze dan voor 1/4 met lavendel bloemetjes en 1/4 met kamille bloemen. Het potje is dus voor de helft gevuld met de gedroogde bloemen.

Voeg nu zoveel koudgeperste, liefst biologische, plantaardige olie toe, dat de kruiden goed onder staan. Doe de deksel op de pot en schud de pot even goed.  Zet de pot dan op een lichte, warme plek. Kijk de volgende dag even of er nog voldoende olie in de pot zit. De kruiden nemen namelijk een deel van de olie op en dan kan je eventueel nog een beetje olie toevoegen zodat ze weer goed bedekt zijn.

Schud dagelijks de pot even zodat alle kruiden goed in de olie blijven. Het is de bedoeling dat de kruiden hun werkzame bestanddelen aan de olie afstaan. Na 3 weken is dan de olie klaar.

Neem dan een schone pot of fles (liefst van donker glas) en zeef de kruidenolie door een zeef (eventueel met koffiefilter) zodat alleen de zuivere olie met kruiden- of bloemengeur overblijft.

Duurt drie weken je te lang dan kan je eventueel de olie ook verwarmen waardoor het hele proces versnelt wordt.

  • Zet de pot, zónder deksel, 3 á 4 uur in een matig verwarmde oven (ongeveer 70 ° C )
    of:
  • Verwarm de pot 3 á 4 uur au-bain-marie, op een zeer laag vuur (70 ° C) . Pas wel op dat de olie níet gaat koken!

Na de verwarming ook de olie filteren in een schone pot zodat je een zuivere kruidenolie overhoudt.

Nu kan je je lavendel kamille lotion bar gaan maken.

lavendel kamille lotion bar

Benodigdheden voor je lavendel kamille lotion bar

Bereidingswijze

Vul een niet al te grote pan met ongeveer 3 cm water en laat dit warm worden.

Doe de cacaoboter, kruidenolie en koolzaadwas of bijenwas in een glazen maatbeker of pot (bijv. een deze maatbeker). Plaats dit in de pan met warm water en laat de ingrediënten langzaam smelten. (au-bain marie). Let goed op dat de ingrediënten niet te heet worden.

Als alles gesmolten is van de warmtebron afhalen en voeg dan de vitamine E, de etherische olie en het maiszetmeel  toe. Alles goed doorroeren zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Giet alles in een siliconen cupcakevorm of zeep vorm en laat afkoelen en uitharden. Als de lotion bar afgekoeld is kan je deze voorzichtig uit de vorm halen en verpakken in een zeepdoosje tot gebruik.

Gebruik van de lavendel kamille lotion bar is simpel. Door de lichaamswarmte wordt de lotion bar vloeibaar en kan je de olie inmasseren in je huid. Laat de bar over je huid glijden of laat een beetje vloeibaar worden in je handen en masseer in. Resultaat is een heerlijke zachte en geurende huid.

Reacties
Categorieën