Verlichtende anti-jeuk zalf, bij insectenbeten en huidirritaties

Verlichtende anti-jeuk zalf, bij insectenbeten en huidirritaties

Deze verlichtende anti-jeuk zalf mag eigenlijk ik geen enkele natuurlijke huisapotheek ontbreken. De zalf is makkelijk te maken en zeer effectief bij jeuk, huidirritaties en kleine wondjes. Denk hierbij aan insectenbeten, kwallen, brandnetels, schaafwondjes etc.

De verlichtende anti-jeuk zalf werkt ook goed bij huidiriratie en jeuk die door de eikenprocessierups veroorzaakt wordt.

Een belangrijk ingrediënt van de zalf is smalle weegbree. Weegbree is een bijzonder heilzame plant en heeft ontstekingsremmende, pijnstillende, wondhelende en immuunversterkende eigenschappen.  De weegbree zorgt er in combinatie met de andere gedroogde kruiden voor dat de jeuk verdwijnt en de huid zich sneller kan herstellen.

De overige kruiden die gebruik worden in deze zalf zijn:

Calendula ook bekend als goudsbloem, die bekend staat om haar anti-septische eigenschappen en goede ondersteuning bij genezing van de huid.

Lavendel, huidverzorgend, werkt verzachtend bij verbranding en is jeuk verlichtend

En als laatste de gedroogde kamille, met haar anti-bacteriële eigenschappen, jeukstillende en huidverzorgende werking mag dit kruid niet ontbreken in deze zalf.

In combinatie met lavendel en duizendblad etherische olie krijg je een zeer fijne zalf die verlichting brengt bij bovenstaande problemen.

Duizendblad etherische olie is niet zo bekend maar de olie  heeft vele huidverzorgende, bloedstelpende en wondgenezende eigenschappen.

 

verlichtende anti-jeuk zalf

 

Benodigdheden voor je verlichtende anti-jeuk zalf:

Kruiden: deze kan je gedroogd of vers geplukt nemen. Ik geef zelf de voorkeur aan gedroogde kruiden omdat de olie dan minder snel ranzig kan worden en bederft.

Smalle weegbree

Calendula/goudsbloem

Lavendel

Kamille

Sint Janskruid

Minstens 150 ml.plantaardige olie naar keuze (bijv. amandel olie, druivenpit olie of abrikozenpit olie

6 gram bijenwas

15 gram sheaboter

Glazen potjes

5 druppels duizendblad etherische olie

5 druppels lavendel etherische olie

20 druppels vitamine E (optioneel, zorgt ervoor dat de zalf wat langer houdbaar blijft)

 

Aan de slag:

We beginnen met het maken van een kruidenolie (maceraat).

Gebruik een leeg glazen potje, bijvoorbeeld een leeg (goed gereinigd) jampotje of iets dergelijks (de inhoud van de pot moet minimaal 200 ml. zijn), en vul deze voor 1/2 met de kruiden. Van elk kruid neem je ongeveer 1/5 deel. Vul nu de pot aan met plantaardige olie totdat de kruiden ruim onderstaan. De gedroogde kruiden nemen de olie ook op dus zorg dat er voldoende olie in de pot zit.

Gebruik je verse kruiden laat deze dan eerst een paar uur een beetje drogen zodat het meeste vocht eruit is en vul de pot dan voor 3/4 met kruiden en giet dan de olie over de kruiden.

Doe de deksel op de pot en zet de pot op een lichte, warme plek.

Schud dagelijks de pot even zodat alle kruiden goed in de olie blijven. Het is de bedoeling dat de kruiden hun werkzame bestanddelen aan de olie afstaan. Na 3 weken is dan de olie klaar.

Neem dan een schone pot (liefst van donker glas) en zeef de kruidenolie door een zeef (eventueel met koffiefilter) zodat alleen de zuivere olie met de werkzame bestanden van de kruiden overblijft.

Duurt drie weken je te lang dan kan je eventueel de olie ook verwarmen waardoor het hele proces versnelt wordt.

  • Zet de pot, zónder deksel, 3 á 4 uur in een matig verwarmde oven (ongeveer 70 ° C )
    of:
  • Verwarm de pot 3 á 4 uur au-bain-marie, op een zeer laag vuur (70 ° C) . Pas wel op dat de olie níet gaat koken!

Na de verwarming ook de olie filteren in een schone pot zodat je een zuivere kruidenolie overhoudt.

 

Verlichtende anti-jeuk zalf maken:

Neem 1oo ml. van de kruidenolie en doe deze weer in een glazen pot of maatbeker, voeg hier nu de bijenwas aan toe. Zet het geheel in een pan met warm water op laag vuur. Laat de bijenwas smelten in de olie. Als de bijenwas gesmolten is haal je de pot uit het water en voeg je de sheaboter toe. De sheaboter smelt in de warmte van de olie.

Alles goed doorroeren en dan de vitamine E en de etherische olie toevoegen. Nogmaals goed doorroeren en in schone, steriele glazen potjes gieten. De zalf eerst af laten koelen voordat je de deksels erop doet.

De verlichtende anti-jeuk zalf is koel en donker bewaard 1 jaar houdbaar.

Alle benodigdheden voor je zalf vind je ook in de Aromalifestyle shop of klik op de links bij benodigdheden dan kom je direct bij het product in de webshop.

 

Thea Wessels
Door

Thea Wessels

op 14 Jul 2019

Hoi hoi, dank voor je recept, maar ff één opmerking, op het moment dat je de weegbree verwarmt, is de anti histamicum weg. Alleen maar koud gebruiken anti jeuk, bv tinctuur. Groetjes

Gabrielle in't Hout
Door

Gabrielle in't Hout

op 28 Jul 2019

Ik vroeg me af of je van de kruiden alleen de bloemen gebruikt of ook de blaadjes? Verschilt dat per kruid?

Marion
Door

Marion

op 06 Jun 2020

Is er ook een andere etherische olie te gebruiken i.p.v. de duizendblad?

Kirsten
Door

Kirsten

op 14 Jul 2021

De maceraat is klaar maar ik had geen verse lavendel. Kan je de verse lavendel en kamille ook vervangen door bio EO toe te voegen en zoja hoeveel druppeltjes volstaan dan?

Reactie plaatsen