anti-jeuk-zalf
Zalven en balsems
Monica Can
Zalven en balsems
3 min
7

Verlichtende anti-jeuk zalf, bij insectenbeten en huidirritaties

3 min
7

Deze verlichtende anti-jeuk zalf mag eigenlijk ik geen enkele natuurlijke huisapotheek ontbreken. De zalf is makkelijk te maken en zeer effectief bij jeuk, huidirritaties en kleine wondjes. Denk hierbij aan insectenbeten, kwallen, brandnetels, schaafwondjes etc.

De verlichtende anti-jeuk zalf werkt ook goed bij huidirritatie en jeuk die door de eikenprocessierups veroorzaakt wordt.

Een belangrijk ingrediënt van de zalf is smalle weegbree. Weegbree is een bijzonder heilzame plant en heeft ontstekingsremmende, pijnstillende, wondhelende en immuunversterkende eigenschappen.  De weegbree zorgt er in combinatie met de andere gedroogde kruiden voor dat de jeuk verdwijnt en de huid zich sneller kan herstellen.

De overige kruiden die gebruik worden in deze zalf zijn:

Calendula ook bekend als goudsbloem, die bekend staat om haar anti-septische eigenschappen en goede ondersteuning bij genezing van de huid.

Lavendel, huidverzorgend, werkt verzachtend bij verbranding en is jeuk verlichtend

En als laatste de gedroogde kamille, met haar anti-bacteriële eigenschappen, jeukstillende en huidverzorgende werking mag dit kruid niet ontbreken in deze zalf.

De sheaboter in de zalf is rijk aan vitamine A en E en een zeer vocht inbrengende en beschermende boter met milde antibacteriele en anti-inflammatoire eigenschappen.

In combinatie met lavendel, pepermunt en geranium etherische olie krijg je een zeer fijne zalf die verlichting brengt bij bovenstaande problemen.


Benodigdheden voor je verlichtende anti-jeuk zalf:

Kruiden: deze kan je gedroogd of vers geplukt nemen. Ik geef zelf de voorkeur aan gedroogde kruiden omdat de olie dan minder snel ranzig kan worden en bederft. Dit recept heb ik dan ook gemaakt met gedroogde kruiden. Wil je verse kruiden gebruiken dan kan je de hoeveelheden aanpassen.

Gedroogde kruiden:

Overige ingrediënten:

 

Aan de slag:

We beginnen met het maken van een kruidenolie (maceraat).

Gebruik een leeg glazen potje met een inhoud van 500 ml. Bijvoorbeeld deze mason jar..  Vul de pot met de kruiden en giet de plantaardige olie over de kruiden. De kruiden staan nu net onder de olie.

Doe de deksel op de pot en zet de pot op een lichte, warme plek.

Schud dagelijks de pot even zodat alle kruiden goed in de olie blijven. Het is de bedoeling dat de kruiden hun werkzame bestanddelen aan de olie afstaan. Na 3 weken is dan de olie klaar.

Neem dan een schone pot (liefst van donker glas) en zeef de kruidenolie door een zeef (eventueel met koffiefilter) zodat alleen de zuivere olie met de werkzame bestanden van de kruiden overblijft. Laat de olie heel goed uitlekken, dan hou je precies 100 gram kruidenolie over.

Duurt drie weken je te lang dan kan je eventueel de olie ook verwarmen waardoor het hele proces versnelt wordt.

  • Zet de pot, zónder deksel, 3 á 4 uur in een matig verwarmde oven (ongeveer 70 ° C )
    of:
  • Verwarm de pot 3 á 4 uur au-bain-marie, op een zeer laag vuur (70 ° C) . Pas wel op dat de olie níet gaat koken!

Laat de olie dan nog een dag afkoelen en trekken en dan de olie filteren in een schone pot zodat je een zuivere kruidenolie overhoudt.

Verlichtende anti-jeuk zalf maken:

Neem 100 gram van de kruidenolie en doe deze weer in een glazen pot of maatbeker, voeg hier nu de bijenwas aan toe. Zet het geheel in een pan met warm water op laag vuur. Laat de bijenwas smelten in de olie. Als de bijenwas gesmolten is zet je het vuur uit maar laat je de pot nog in het warme water staan, dan voeg je de sheaboter toe. De sheaboter smelt in de warmte van de olie. Zorg ervoor dat de sheaboter helemaal gesmolten is voor je pot uit het water haalt.

Alles goed doorroeren, een beetje af laten koelen en dan de vitamine E en de etherische olie toevoegen. Nogmaals goed doorroeren en in schone, steriele glazen potjes gieten. Zet de zalf dan meteen (zonder deksels) in de koelkast om de zalf snel koel te laten worden. Hierdoor voorkom je dat de sheaboter korrelig wordt. Als de zalf helemaal afgekoeld is kan je de deksel erop doen.

De verlichtende anti-jeuk zalf is koel en donker bewaard 1 jaar houdbaar.

Bij jeuk of huidirritatie een dun laagje aanbrengen en regelmatig herhalen totdat de klachten verdwenen zijn.

Alle benodigdheden voor je zalf vind je ook in de Aromalifestyle shop of klik op de links bij benodigdheden dan kom je direct bij het product in de webshop.

Reacties
Categorieën