Lavendelzalf, verlichtend, kalmerend en verzachtend
Zalven en balsems
Monica Can
Zalven en balsems
1 min
4

Lavendelzalf, verlichtend, kalmerend en verzachtend

1 min
4

Deze lavendelzalf werkt kalmerend en verzachtend en is heel simpel om te maken. Een leuk en eenvoudig recept dat ook zeer geschikt is voor iedereen die net begint met zelf huidverzorgingsproducten te maken.

Deze lavendelzalf kan je op je hele lichaam aanbrengen, ruikt heerlijk en werkt kalmerend en verzachtend.

Lavendel ondersteunt bij het sneller genezen van wondjes door de antibacteriële eigenschappen.

Wat is eigenlijk zalf?

Een smeerbaar middel dat geen water bevat maar alleen vet en eventueel werkzame middelen heet een zalf. Een zalf is daardoor veel langer houdbaar dan een creme en ook vetter.

lavendelzalf

Benodigdheden voor je lavendelzalf

Bereidingswijze

Je begint met een kruidenolie (maceraat) te maken van de lavendel en de amandelolie.

Doe de gedroogde lavendel en de zoete amandelolie in een glazen maatbeker of glazen pot doen en ongeveer 30 minuten au-bain marie (in een pan met net niet kokend water) verwarmen.

Let op dat de olie niet warmer dan 60 graden wordt. Het beste is om het water net niet aan de kook te brengen en dan het geheel op een laag vuurtje te verwarmen. Te koud is ook niet goed want de werkstoffen en geurstoffen moeten uit de lavendel in de olie terecht komen.

Dan de olie door een zeef gieten en de lavendel nog even goed uitdrukken.   De olie giet je daarna weer in de maatbeker of het glazen potje en verwarm je weer au-bain marie terwijl je de bijenwas  toevoegt.

Langzaam doorroeren totdat alle bijenwas opgelost is. Vuur uitdoen, bakje uit het water halen  en nog even doorroeren, iets af laten koelen, totdat de zalf een klein beetje dikker is maar nog wel vloeibaar genoeg om te gieten. Dan voeg je de lavendel etherische olie en roert het geheel nogmaals goed door.

Daarna giet je de zalf in een leeg, droog en schoon potje. Bijvoorbeeld een leuk weckpotje of 1 of 2 zalfpotjes.

Het beste kan je het potje van te voren even desinfecteren door het te vullen met kokend water, 5 minuten laten staan  en daarna omgekeerd op een stukje keukenpapier te laten drogen.

De zalf is ongeveer 6 maanden houdbaar.

Een fijne zalf om te gebruiken na het scheren (voor zowel mannen als vrouwen), bij huidirritaties, kleine wondjes en blauwe plekken.

Gedroogde lavendel, zoete amandelolie, bijenwas en glazen potjes vind je ook in de Aromalifestyle shop.

Reacties
Categorieën