Calendula zalf,  verzorgt en verzacht de schrale huid.

Calendula zalf, verzorgt en verzacht de schrale huid.

Goudsbloem of calendula zalf beschermt, verzorgt en verzacht een ruwe, schrale of gesprongen huid (door koude, droge lucht). En is tevens geschikt voor de verzorging van kloofjes en tepelkloven.

Ook ideaal voor baby’s en kleine kinderen bij schaafwondjes en uitslag.

In deze Calendula zalf wordt een extract van verse of gedroogde Calendula Officinalis (Goudsbloem) verwerkt dat een verzachtende en zuiverende invloed heeft op de huid.

Calendula wordt ook wel plantaardig jodium genoemd vanwege haar zuiverende eigenschappen.

Deze zalf is een goed eerste hulpmiddel bij (schaaf)wondjes, huidirritaties, verbranding door de zon en eczeem. Eigenlijk mag het niet ontbreken in je EHBO-kit!

En met dit recept op basis van olijfolie, bijenwas en cacaoboter (of lanoline/wolvet) is het snel klaar.

 

calendula zalf

Benodigdheden voor je calendula zalf

10 gram verse of 5 gram gedroogde goudsbloemen (Calendulabloemen)

50 ml. olijfolie

1 gram bijenwas of koolzaadwas cosmetisch (als je geen bijenwas wilt gebruiken)

4 gram cacaoboter of lanoline (wolvet)

 

Bereiding

De goudsbloemen en de olijfolie in een glazen maatbeker of pot doen en ongeveer 25 minuten au-bain marie (in een pan met net niet kokend water) verwarmen.

Let op dat de olie niet warmer dan 60 graden wordt, we willen geen gefrituurde goudsbloemen. Het beste is om het water net niet aan de kook te brengen en dan het geheel op een laag vuurtje te verwarmen. Te koud is ook niet goed want de werkstoffen moeten uit de bloemen in de olie terecht komen.

Dan de olie door een zeef gieten en de goudsbloemen nog even goed uitdrukken.  De olie giet je daarna weer in  het schaaltje en verwarm je weer au-bain marie terwijl je de bijenwas en cacaoboter of lanoline toevoegt.

Mocht je het sneller willen doen dan kan je ook 50 ml. kant en klare Calendula olie gebruiken. Dan kan je bovenstaande stappen overslaan en de calendula olie gelijk samen met de bijenwas en cacaoboter/lanoline in een maatbeker of glazen pot doen en au bain marie verwarmen.

Langzaam doorroeren totdat alle bijenwas en cacaoboter/lanoline opgelost zijn. Vuur uitdoen, bakje uit het water halen  en nog even doorroeren totdat de crème een klein beetje dikker is maar nog wel vloeibaar genoeg om te gieten. Dan giet je de crème in een leeg, droog en schoon potje.

Het beste kan je het potje van te voren even desinfecteren door het te vullen met koken water, 5 minuten laten staan  en daarna omgekeerd op een stukje keukenpapier te laten drogen.

De zalf laten afkoelen, dan de deksel erop doen en koel bewaren (bijv. in de koelkast) .

Deze hoeveelleid levert ongeveer 50 ml. calendula zalf op.

Als je meer wilt maken kan je de hoeveelheid natuurlijk verdubbelen.

De zalf is ongeveer 6 maanden houdbaar.

Wil je de goudsbloemen niet verwarmen dan kan je ook eerst een kruidenmaceraat maken met de koude methoude en dan met het calendula maceraat de zalf maken.

Alles wat je nodig hebt voor je calendula zalf vind je ook in de Aromalifestyle shop

Door

Sonja

op 20 December 2017

Hallo Monica, Ik heb een probleem met het laten smelten van de bijenwas au-bain-marie. Hoe lang duurt dit bij jou en is er iets waar ik het door kan vervangen?

Door

Abdalla

op 2 April 2018

Je moet de bijenwas raspen en dan gaat het sneller

Door

N.

op 23 May 2018

Hi, dankjewel voor het recept. Ik zag dat je ook Calendulaololie hebt. Kan ik van bijenwas en calendula samen met kokosolie ook een zalfje maken? Zeg maar de basis van je wonderolie maar dan met calendula ipv olijfolie?

Door

Monica-Can

op 28 May 2018

Ja dat kan zeker.

Door

Grietje

op 7 June 2018

Hallo, kun je ipv de cacaoboter ook sheaboter gebruiken?

Door

N.

op 5 October 2018

Thnx voor het delen, mag ik ook raapzaadwas gebruiken? En dan zelfde hoeveelheid als bijenwas?

Door

Naomi

op 30 October 2018

Is het noodzakelijk om de blaadjes eruit te zeven ivm houdbaarheid of zou het ook zonder te zeven kunnen?

Reactie plaatsen