calendula zalf
Zalven en balsems
Monica Can
Zalven en balsems
2 min
17

Calendula zalf, verzorgt en verzacht de schrale huid.

2 min
17

Goudsbloem of calendula zalf beschermt, verzorgt en verzacht een ruwe, schrale of gesprongen huid (door koude, droge lucht). En is tevens geschikt voor de verzorging van kloofjes en tepelkloven.

Ook ideaal voor baby’s en kleine kinderen bij schaafwondjes en uitslag.

In deze calendula zalf wordt een kruidenolie (maceraat) van gedroogde Calendula Officinalis (Goudsbloem) verwerkt dat een verzachtende en zuiverende invloed heeft op de huid.

Calendula wordt ook wel plantaardig jodium genoemd vanwege haar zuiverende eigenschappen.

Deze zalf is een goed eerste hulpmiddel bij (schaaf)wondjes, huidirritaties, verbranding door de zon en eczeem. Eigenlijk mag het niet ontbreken in je EHBO-kit!

En met dit recept op basis van amandelolie, bijenwas en cacaoboter is het snel klaar.

Benodigdheden voor je calendula zalf

5 gram gedroogde goudsbloemen (Calendulabloemen)

50 ml. amandelolie

4 gram bijenwas of koolzaadwas cosmetisch (als je geen bijenwas wilt gebruiken)

4 gram cacaoboterCalendula maceraat maken

De goudsbloemen en de amandelolie in een glazen pot doen en leg de deksel los op de pot. Zo kan teveel warmte toch uit de pot maar komt er geen waterdamp in. Zet de pot met kruiden en plantaardige olie in een pan met warm water op laag vuur. Laat de pot nu 3-4 uur staan in de pan met warm water op ongeveer 50-60 graden. (je kunt dit even meten met een thermometer als je zeker wilt zijn).

Let erop dat je olie niet heter wordt dan 70 graden. Als het te heet wordt dat gaat de kwaliteit van je olie snel achteruit en zal je maceraat veel sneller ranzig worden.

Om deze temperatuur te behouden kan je bij een gasfornuis een sudderplaatje gebruiken. Bij een keramische of inductiekookplaat heb je vaak de sudderstand die je kunt gebruiken.

Als je een oven hebt die lage temperaturen heeft dan zou je de pot ook 4 uur in de oven op 60 graden kunnen zetten.

Na 3-4 uur (als ik de tijd heb laat ik de pot altijd 4 uur in het water staan) dan haal je de pot uit het water en doet de deksel erop. Nu laat je de pot nog minstens 1 nacht staan met de kruiden erin zodat de werkstoffen nog verder in de olie kunnen trekken.

De volgende dag kan je de olie dan filteren in een schone pot zodat je een zuivere kruidenolie overhoudt.

Mocht je het sneller willen doen dan kan je ook 50 ml. kant en klare Calendula olie gebruiken. Dan kan je bovenstaande stappen overslaan en de calendula olie gelijk samen met de bijenwas en cacaoboter/lanoline in een maatbeker of glazen pot doen en au bain marie verwarmen.

Calendula zalf maken

De olie giet je daarna weer in de glazen pot en verwarm je weer au-bain marie terwijl je de bijenwas en cacaoboter toevoegt.

Langzaam doorroeren totdat alle bijenwas en cacaoboter opgelost zijn. Vuur uitdoen, bakje uit het water halen  en nog even doorroeren totdat de crème een klein beetje dikker is maar nog wel vloeibaar genoeg om te gieten. Dan giet je de crème in een leeg, droog en schoon potje.

Het beste kan je het potje van te voren even desinfecteren door het te vullen met kokend water, 5 minuten laten staan  en daarna omgekeerd op een schone theedoek te laten drogen.

De zalf laten afkoelen, dan de deksel erop doen en koel en donker bewaren.

Deze hoeveelheid levert ongeveer 50 ml. calendula zalf op.

Als je meer wilt maken kan je de hoeveelheid natuurlijk verdubbelen.

De zalf is ongeveer 6 maanden houdbaar.

Alles wat je nodig hebt voor je calendula zalf vind je ook in de Aromalifestyle shop

De natuurlijke huisapotheek

In de online workshop ‘De Natuurlijke Huisapotheek’ leer je welke natuurlijke kruiden en etherische oliën er zijn voor je gezondheid en hoe je deze kunt toepassen ter ondersteuning van je lichaam en geest.

En hoe je zalven, tincturen, siropen, inhalatoren, thee's en nog veel meer kunt maken ter voorkoming van diverse gezondheidsklachten.

In deze online workshop maak je kennis met de beste middeltjes om zelf een natuurlijke huisapotheek en reisapotheek samen te stellen.

Wil je meer weten? Klik hier voor meer informatie over de Natuurlijke huisapotheek

Reacties
Categorieën