honingzalf
Gezondheid
Monica Can
Gezondheid
2 min
27

Honingzalf, voor wondverzorging en schimmelinfecties

2 min
27

Honingzalf is een zeer goede zalf bij wondgenezing en brengt verlichting bij eczeem en schimmelinfecties.

Al in de oudheid werd honingzalf veel gebruikt. En het is handig om een potje honingzalf bij de hand te hebben voor de verzorging van wonden.

Daarnaast kan je de honingzalf goed inzetten bij het voorkomen van voetschimmel.




Welke honing kan je het beste gebruiken?

Als je honingzalf gaat maken neem dan geen honing uit de supermarkt.

Want dit is meestal honing die zo hoog verhit is, dat de genezende werking van de honing verdwenen is. De hoge verhitting zorgt er namelijk voor dat de honing lang houdbaar wordt.  Maar dit gaat teglijkertijd ten koste van de kwaliteit.

De bijen die deze (massaproductie) honing produceren worden slecht gehouden en vaak bijgevoerd met suikerwater. Wat niet goed is voor de honing en voor de bijen. En de honing zelf kan in de fabrieken ook nog bewerkt zijn.

Als je de mogelijkheid hebt ga dan naar een plaatselijke imker die goed voor de bijen zorgt en rauwe (onbewerkte) honing verkoopt. Of kijk anders in de reform- of natuurvoedingswinkel naar een goede onbewerkte honing die uit de regio komt. Let er altijd op dat de honing niet uit het buitenland komt want die is in principe altijd verhit en dus niet meer zo werkzaam. Onbewerkte honing mag namelijk niet uit het buitenland geïmporteerd worden.

Vaak wordt honingzalf gemaakt met bijenwas, maar bijenwas heeft een hoog smeltpunt en als je dan de honing aan de hete bijenwas toevoegt gaan alsnog de werkstoffen verloren. Daarom maak ik de honingzalf met sheaboter, die hoef je niet te verhitten en met een staafmixer kan je er dan een prachtige gladde, werkzame zalf van maken.

Sheaboter wordt al eeuwenlang gebruikt voor de behandeling van brandwonden, vlekken, eczeem, rimpels, striae, tekeningen en andere kleine huid aandoeningen. Het is rijk aan vitamine A en E en zacht genoeg om het hele lichaam te hydrateren.Het is een zeer vocht inbrengende en beschermende boter met milde antibacteriele en anti-inflammatoire eigenschappen. Ideaal dus als basis voor je honingzalf.



Benodigdheden voor de honingzalf

60 gram amandelolie (of een andere plantaardige olie naar keuze)

50 gram sheaboter

30 gram honing

25  druppels palmarosa etherische olie

Bereidingswijze

Zorg dat de sheaboter op kamertemperatuur is en een beetje zacht. Je kunt de sheaboter in een glazen maatbeker of pot doen en dan even in een pannetje met warm water zetten zodat het wat zachter wordt. Laat de sheaboter niet vloeibaar worden want dan zal de honing in de zalf naar de bodem zakken en wordt het lastiger om een mooie zalf te krijgen.

Voeg dan de amandelolie, honing en de etherische olie toe en roer dit goed door. Het beste gaat dit met een staafmixer. Dan krijg je een mooie gladde zalf.

Schep de zalf in schone, gesteriliseerde potjes en voorzie ze van een etiket met inhoud en datum. De zalf is 1 jaar houdbaar.

Bewaar de zalf in de koelkast of op een koele donkere plaats, dan blijft deze lang goed.

Ik heb een vrij vloeibare honing gebruikt, als je honing erg dik is dan kan je eventueel 10 gram extra amandelolie gebruiken.

Als je de zalf in de koelkast bewaard zal deze ook wat steviger en dikker zijn.


Palmarosa etherische olie

Ik heb in deze zalf palmarosa etherische olie gebruikt omdat het een antiseptische olie is met bacterie-, virus-, en schimmelremmende eigenschappen en  het wordt in de aromatherapie onder meer gebruikt bij huidinfecties, littekens, eczeem, psoriasis, puistjes, wondjes en bacteriële- en schimmelinfecties. Het is dus een prima aanvulling bij de honingzalf die de werking van de zalf nogmaals versterkt.

Als je de olie niet hebt kan je hem eventueel ook vervangen door lavendel etherische olie of geranium etherische olie.

Alle benodigdheden voor je honingzalf kan je krijgen in de Aromalifestyle shop.

Meer informatie over de wondgenezende werking van honing vind je hier

Reacties
Categorieën