Honingzalf, voor wondverzorging en schimmelinfecties

Honingzalf, voor wondverzorging en schimmelinfecties

Honingzalf is een zeer goede zalf bij wondgenezing en brengt verlichting bij eczeem en schimmelinfecties.

Al in de oudheid werd honingzalf veel gebruikt. En het is handig om een potje honingzalf bij de hand te hebben voor de verzorging van wonden.

Daarnaast kan je de honingzalf goed inzetten bij het voorkomen van voetschimmel.

Welke honing kan je het beste gebruiken?

Als je honingzalf gaat maken neem dan geen honing uit de supermarkt.

Want dit is meestal honing die zo hoog verhit is, dat de genezende werking van de honing verdwenen is. De hoge verhitting zorgt er namelijk voor dat de honing lang houdbaar wordt.  Maar dit gaat teglijkertijd ten koste van de kwaliteit.

De bijen die deze (massaproductie) honing produceren worden slecht gehouden en vaak bijgevoerd met suikerwater. Wat niet goed is voor de honing en voor de bijen. En de honing zelf kan in de fabrieken ook nog bewerkt zijn.

Als je de mogelijkheid hebt ga dan naar een plaatselijke imker die goed voor de bijen zorgt en rauwe (onbewerkte) honing verkoopt. Of kijk anders in de reform- of natuurvoedingswinkel naar een goede onbewerkte honing die uit de regio komt. Let er altijd op dat de honing niet uit het buitenland komt want die is in principe altijd verhit en dus niet meer zo werkzaam. Onbewerkte honing mag namelijk niet uit het buitenland geïmporteerd worden.

Vaak wordt honingzalf gemaakt met bijenwas, maar bijenwas heeft een hoog smeltpunt en als je dan de honing aan de hete bijenwas toevoegt gaan alsnog de werkstoffen verloren. Daarom maak ik de honingzalf met sheaboter, die hoef je niet te verhitten en met een staafmixer kan je er dan een prachtige gladde, werkzame zalf van maken.

Sheaboter wordt al eeuwenlang gebruikt voor de behandeling van brandwonden, vlekken, eczeem, rimpels, striae, tekeningen en andere kleine huid aandoeningen. Het is rijk aan vitamine A en E en zacht genoeg om het hele lichaam te hydrateren.Het is een zeer vocht inbrengende en beschermende boter met milde antibacteriele en anti-inflammatoire eigenschappen. Ideaal dus als basis voor je honingzalf.

 

honingzalf

Benodigdheden voor de honingzalf

100 gram amandelolie (of een andere plantaardige olie naar keuze)

50 gram sheaboter

50 gram honing

30  druppels palmarosa etherische olie

 

Bereidingswijze

Zorg dat de sheaboter op kamertemperatuur is en een beetje zacht. Je kunt de sheaboter in een glazen maatbeker of pot doen en dan even in een pannetje met warm water zetten zodat het wat zachter wordt. Laat de sheaboter niet vloeibaar worden want dan zal de honing in de zalf naar de bodem zakken en wordt het lastiger om een mooie zalf te krijgen.

Voeg dan de amandelolie, honing en de etherische olie toe en roer dit goed door. Het beste gaat dit met een staafmixer. Dan krijg je een mooie gladde zalf.

Schep de zalf in schone, gesteriliseerde potjes en voorzie ze van een etiket met inhoud en datum. De zalf is 1 jaar houdbaar.

 

Palmarosa etherische olie

Ik heb in deze zalf palmarosa etherische olie gebruikt omdat het een antiseptische olie is met bacterie-, virus-, en schimmelremmende eigenschappen en  het wordt in de aromatherapie onder meer gebruikt bij huidinfecties, littekens, eczeem, psoriasis, puistjes, wondjes en bacteriële- en schimmelinfecties. Het is dus een prima aanvulling bij de honingzalf die de werking van de zalf nogmaals versterkt.

Als je de olie niet hebt kan je hem eventueel ook weglaten of vervangen door lavendel etherische olie.

Alle benodigdheden voor je honingzalf kan je krijgen in de Aromalifestyle shop.

Meer informatie over de wondgenezende werking van honing vind je hier

 

 

 

Greet
Door

Greet

op 17 June 2018

Ik ga deze zalf meteen maken. Ik heb heel goeie ervaringen met het gebruik van honing op wondes, maar zat altijd te knoeien met de plakkerigheid van de honing. Nu zit die verwerkt in een zalf. Lijkt me geweldig. Bedankt, Monica.

Lena
Door

Lena

op 29 June 2018

Was erg benieuwd naar deze zalf . Vandaag alle spullen in huis. Heb de zalf proberen te maken maar is meer een lotion geworden ;-0 niet echt plakkerig gelukkig maar ik denk dat ik minder olie erbij had moeten 100 gram staat bijna gelijk aan 100 ml , misschien iets te veel , kan dit kloppen.??.. blijft het nu zo vloeibaar of gaat het straks meer op een zalf lijken.??Wou deze samenstelling ook op andere plekken dan de voeten kunnen aanbrengen namelijk zonder vetvlekken te veroorzaken ;-) wat zijn de ervaringen in deze? Ruikt wel lekker :-) en voelt wel zacht aan. Ik lees graag jullie reacties :-) thanks

Greet
Door

Greet

op 2 July 2018

Misschien kun je er bijenwas in doen om het wat vaster te maken.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 6 July 2018

De zalf wordt dikker als ze wat langer staat. Anders kan je het ook in de koelkast zetten, zeker als het warm weer is. Als je het dun aanbrengt kan je het prima op andere plekken aanbrengen.

Jurgen Degrande
Door

Jurgen Degrande

op 25 September 2018

Heb de zalf ook gemaakt met honing uit eigen imkerij. Is inderdaad wat vloeibaar maar na het vullen in de potjes direct in de frigo en wordt mooi vast hoor, smeert prima uit en ruikt heel lekker. na aanbrengen niet plakkerig of vettig.. top zalfje ;-)

Sylvia
Door

Sylvia

op 27 July 2018

Heb deze zalf in het Engels vertaald voor een tante van mij in Amerika die heel veel blaar vormige plekken had op haar been. het was geen schimmel of iets anders dermatologisch maar wat het wel was wisten ze ook niet. Dit werkte super. ze heeft nu weer de benen van een jonge vrouw zegt ze nu schertsend ze is 89 jaar.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 1 August 2018

Wat een leuk bericht. Dank je wel voor het delen.

Chris
Door

Chris

op 3 October 2018

Hallo, sheaboter ken ik niet. Waarvoor kan je dit nog gebruiken ? Grtjs Chris

Kristie Meulenbroeks
Door

Kristie Meulenbroeks

op 24 July 2019

Ik heb de zalf gemaakt. Maar het is een beetje warm weer. Nu zie ik dat de honing toch naar de bodem aan het zakken is. Iemand tips?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 13 October 2020

Met warm weer kan je de zalf het beste in de koelkast bewaren.

Maartje
Door

Maartje

op 30 July 2019

Wat een leuk recept. Zou je ipv etherische olie ook tea trea oil kunnen gebruiken? Ik ga hem zeker maken. Groetjes Maartje

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 13 October 2020

Hallo Maartje, tea tree is ook een etherische olie dus die kan je prima gebruiken.

Ankie Berkers
Door

Ankie Berkers

op 11 October 2020

Recept uitgeprobeerd. Besluit: recept klopt niet voor vloeibare honing. Blijft erg vloeibaar. Waarom geen cetylalcohol en/of tegomuls bij de ingrediënten? Alvast bedankt. Mvg.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 13 October 2020

Helpt het niet als je de zalf in de koelkast bewaard? Anders kan je een beetje extra sheaboter toevoegen. Ik heb mijn recept inderdaad gemaakt met vrij dikke honing en had dit probleem niet. Ik heb nu ook vloeibare honing thuis en zal het recept nog eens maken met andere verhoudingen en het dan hier aanpassen. Een emulgator heb je eigenlijk niet nodig bij deze zalf.

Jj
Door

Jj

op 13 June 2021

K heb geen sheabutter, zal ik kokosolie met was was kunnen proberen?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 1 July 2021

Je kunt het proberen maar dan is het even experimenteren welke hoeveelheden je moet gebruiken. En het eindresultaat zal waarschijnlijk iets anders zijn. Maar kokosolie is ook prima voor de huid dus het wordt zeker een fijne zalf.

Tamara
Door

Tamara

op 24 June 2021

Kan je deze zalf ook op honden gebruiken?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 1 July 2021

Ja hoor, dat kan.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down