Rozenzalf, verzorgend bij kleine wondjes, litttekens etc.

Rozenzalf, verzorgend bij kleine wondjes, litttekens etc.

Deze rozenzalf wordt gemaakt met rozenmaceraat en rozenbottelolie en heeft geweldige helende eigenschappen voor de huid. Dit is ook een fijne zalf om ‘s avonds als oogcreme te gebruiken tegen fijne lijntjes, maar ook bij kleine wondjes, littekens en zonnebrand werkt deze rozenzalf perfect.

Rozenmaceraat maken

Om te beginnen heb je voor deze zalf een rozenmaceraat nodig. Hiervoor heb je gedroogde rozenblaadjes nodig. Deze kan je makkelijk zelf drogen als je rozen in je tuin of op je balkon hebt.

Droog de blaadjes op een laagje keukenpapier in een ruimte waar het droog en liefst een beetje donker is. Binnen een paar dagen zijn ze al droog genoeg om er rozenmaceraat van te maken. Heb je zelf geen rozen dan kan je ook gedroogde rozenblaadjes kopen. (bijvoorbeeld bij ons in de Aromalifestyle shop).

Het rozenmaceraat maak je door een glazen pot voor ongeveer ½ tot ¾ met gedroogde rozenblaadjes te vullen en dan vul je de pot met plantaardige olie totdat de rozenblaadjes geheel afgedekt zijn.

Je kan bijvoorbeeld zoete amandelolie, druivenpitolie, abrikozenpitolie of zonnebloemolie nemen. Kies de plantaardige olie die goed bij je huidtype past.

Nu begint het wachten!

Laat de pot 2 weken staan op een lichte plaats en giet de olie dan door een zeef of koffiefilter om de rozenblaadjes van de olie te scheiden. En klaar is je rozen maceraat.

Wil je meer weten over zelf kruidenolie of maceraat maken, kijk dan eens hier.

Nu de olie klaar is kan je de rozenzalf gaan maken.

 

rozenzalf

 

Benodigdheden voor je rozenzalf:

100 gram rozenmaceraat

15 gram rozenbottelolie

15 gram bijenwas

5 druppels rozen etherische olie of alternatief 5 druppels geranium etherische olie.

 

Werkwijze

Doe de bijenwas en het rozenmaceraat in een kleine maatbeker of een glazen potje en zet dit in een pan met een laagje warm water op een laag vuur (au bain marie). En laat de bijenwas langzaam smelten.

Als de was gesmolten is en alles vloeibaar is voeg dan de rozenbottelolie en etherische olie en roer het geheel goed door. Giet de olie dan in kleine lege potjes. Dit is ongeveer genoeg voor 125 gram zalf dus je kan bijvoorbeeld 4 potjes van 30 gram nemen. 1 kan je gebruiken en de andere 3 bewaar je in de koelkast (of geef je cadeau)

Mocht je liever geen bijenwas gebruiken dan kan je deze ook vervangen door cosmetische koolzaadwas.

 

Waarvoor gebruik jij de rozenzalf?

Theo van Eijden
Door

Theo van Eijden

op 12 May 2020

Kan je ook een deoderant maken?

Karin
Door

Karin

op 11 April 2021

Hoi, mogen kleine kinderen deze ook gebruiken? Vanaf 2 jaar?

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down