rozenzalf
Zalven en balsems
Monica Can
Zalven en balsems
2 min
2

Rozenzalf, verzorgend bij kleine wondjes, litttekens etc.

2 min
2

Deze rozenzalf wordt gemaakt met rozenmaceraat en rozenbottelolie en heeft geweldige helende eigenschappen voor de huid. Dit is ook een fijne zalf om ‘s avonds als oogcrème  te gebruiken tegen fijne lijntjes, maar ook bij kleine wondjes, littekens en zonnebrand werkt deze rozenzalf perfect.

Rozenmaceraat maken

Om te beginnen heb je voor deze zalf een rozenmaceraat nodig. Hiervoor heb je gedroogde rozenblaadjes nodig. Deze kan je makkelijk zelf drogen als je rozen in je tuin of op je balkon hebt.

Droog de blaadjes op een laagje keukenpapier in een ruimte waar het droog en liefst een beetje donker is. Binnen een paar dagen zijn ze al droog genoeg om er rozenmaceraat van te maken. Heb je zelf geen rozen dan kan je ook gedroogde rozenblaadjes kopen. (bijvoorbeeld bij ons in de Aromalifestyle shop).

Het rozenmaceraat maak je door een glazen pot voor ongeveer ½ tot ¾ met gedroogde rozenblaadjes te vullen en dan vul je de pot met plantaardige olie totdat de rozenblaadjes geheel afgedekt zijn.

Je kan bijvoorbeeld amandelolie, druivenpitolie, abrikozenpitolie of zonnebloemolie nemen. Kies de plantaardige olie die goed bij je huidtype past. Ik werk zelf graag met amandelolie omdat dat eigenlijk goed bij elk huidtype past. En dat is ook fijn als je de rozenzalf cadeau wilt geven.

Nu begint het wachten!

Laat de pot 3 weken staan op een lichte plaats maar niet in de zon. Schud de pot af en toe eventjes om ervoor te zorgen dat alle rozenblaadjes met olie bedekt blijven. In deze tijd zal de olie de werkstoffen uit de rozenblaadjes opnemen en die komen dat straks in je zalf terecht.

Als het rozenmaceraat klaar is giet de olie dan door een fijne zeef of koffiefilter om de rozenblaadjes van de olie te scheiden. Je kunt hiervoor ook een Kefirko cheesemaker gebruiken, dat werkt echt perfect.

En klaar is je rozen maceraat.

Wil je meer weten over zelf kruidenolie of maceraat maken, kijk dan eens hier. Daar kan je ook lezen hoe je sneller een maceraat maakt door de olie te verwarmen.

Nu de olie klaar is kan je de rozenzalf gaan maken.


Benodigdheden voor je rozenzalf:

100 gram rozenmaceraat

15 gram rozenbottelolie

15 gram bijenwas

5 druppels rozen etherische olie of alternatief 5 druppels geranium etherische olie.

Werkwijze

Doe de bijenwas en het rozenmaceraat in een kleine maatbeker of een glazen potje en zet dit in een pan met een laagje warm water op een laag vuur (au bain marie). En laat de bijenwas langzaam smelten.

Als de was gesmolten is en alles vloeibaar is voeg dan de rozenbottel olie toe en haal de pot uit het water. Laat het mengsel nu even een paar minuten afkoelen en voeg dan de etherische olie toe en roer het geheel nogmaals goed door. Giet de rozenzalf dan in kleine lege potjes. Dit is ongeveer genoeg voor 130 gram zalf dus je kan bijvoorbeeld 4 potjes van 30 ml. nemen. 1 kan je gebruiken en de andere 3 bewaar je in de koelkast (of geef je cadeau). Je kunt natuurlijk ook 1 grotere pot van bijv. 150 ml. nemen.

Mocht je liever geen bijenwas gebruiken dan kan je deze ook vervangen door cosmetische koolzaadwas.

Omdat de zalf geen water bevat is deze minstens 1 jaar houdbaar. Bewaar de zalf wel op een donkere, koele plaats.

Waarvoor gebruik jij de rozenzalf?

Reacties
Categorieën