Weegbree zalf, verzachtend en verkoelend voor de huid
Zalven en balsems
Monica Can
Zalven en balsems
2 min
4

Weegbree zalf, verzachtend en verkoelend voor de huid

2 min
4

Weegbree zalf werkt fantastisch bij onder meer huidbeschadiging, insectenbeten en brandnetelsteken.

De weegbree vind je niet voor niets vaak naast de brandnetel :-).

Weegbree heeft namelijk een zeer rustgevend en ontstekingsremmend effect op de huid. Voeg je hier nog wat lavendel en pepermunt etherische olie aan toe dan versterk je dat effect nog en je geeft je zalf een heerlijke geur.

Weegbree zalf is eigenlijk de simpelere versie van de verlichtende anti-jeuk zalf. Weegbreezalf werkt ook goed, maar is wat makkelijker om te maken.

Weegbree zalf is een echte aanrader om altijd in huis te hebben. Naast middel tegen brandnetelsteken, ook zeer geschikt voor een beschadigde huid als gevolg van vallen, schaven, insectensteken en andere wondjes aan de huid. En het recept is simpel, je hebt er niet veel voor nodig.

weegbree zalf

Benodigdheden weegbree zalf

Verse smalle weegbree bladeren of gedroogde weegbree

Minstens 150 ml.plantaardige olie naar keuze (bijv. amandel oliedruivenpit olie of abrikozenpit olie)

6 gram bijenwas

15 gram sheaboter

Glazen potjes

5 druppels lavendel etherische olie

5 druppels pepermunt etherische olie (optioneel, werkt verkoelend op de huid, mocht je dat niet willen kan je ook 10 druppels lavendel etherische olie gebruiken)

20 druppels vitamine E (optioneel, zorgt ervoor dat de zalf wat langer houdbaar blijft)

Aan de slag:

We beginnen met het maken van weegbree olie(maceraat).

Gebruik een leeg glazen potje, bijvoorbeeld een leeg (goed gereinigd) jampotje of iets dergelijks (de inhoud van de pot moet minimaal 200 ml. zijn), en vul deze voor 1/3 met de gedroogde weegbree. Vul nu de pot aan met plantaardige olie. De gedroogde weegbree neemt de olie ook op dus zorg dat er voldoende olie in de pot zit.

Gebruik je verse smalle weegbree laat deze dan eerst een paar uur een beetje drogen zodat het meeste vocht eruit is, knip de weegbree in kleine stukjes en vul de pot dan voor 3/4 met kruiden en giet dan de olie over de kruiden. Zorg er ook hier voor dat alle weegbreebladeren bedekt zijn met olie.

Doe de deksel op de pot en zet de pot op een lichte, warme plek.

Schud dagelijks de pot even zodat alle kruiden goed in de olie blijven. Het is de bedoeling dat de kruiden hun werkzame bestanddelen aan de olie afstaan. Na 3 weken is dan de olie klaar.

Neem dan een schone pot (liefst van donker glas) en zeef de kruidenolie door een zeef (eventueel met koffiefilter) zodat alleen de zuivere olie met de werkzame bestanden van de weegbree overblijft.

Duurt drie weken je te lang dan kan je eventueel de olie ook verwarmen waardoor het hele proces versnelt wordt.

  • Zet de pot, zónder deksel, 3 á 4 uur in een matig verwarmde oven (ongeveer 70 ° C )
    of:
  • Verwarm de pot 3 á 4 uur au-bain-marie, op een zeer laag vuur (70 ° C) . Pas wel op dat de olie níet gaat koken!

Na de verwarming ook de olie filteren in een schone pot zodat je een zuivere kruidenolie overhoudt.

Weegbree zalf maken:

Neem 1oo ml. van de weegbree olie en doe deze weer in een glazen pot of maatbeker, voeg hier nu de bijenwas aan toe. Zet het geheel in een pan met warm water op laag vuur. Laat de bijenwas smelten in de olie. Als de bijenwas gesmolten is haal je de pot uit het water en voeg je de sheaboter toe. De sheaboter smelt in de warmte van de olie.

Alles goed doorroeren en dan de vitamine E en de etherische olie toevoegen. Nogmaals goed doorroeren en in schone, steriele glazen potjes gieten. De zalf eerst af laten koelen voordat je de deksels erop doet.

De weegbree zalf is koel en donker bewaard 1 jaar houdbaar.

Alle benodigdheden voor je zalf vind je ook in de Aromalifestyle shop of klik op de links bij benodigdheden dan kom je direct bij het product in de webshop.

Reacties
Categorieën