Zonnebrandcreme recept, zonneolie en -melk met kokos

Zonnebrandcreme recept, zonneolie en -melk met kokos

Hier vind je een makkelijk zonnebrandcreme recept met de bescherming en lekkere geur van kokos en etherische olie! En nog 2 andere recepten, een recept voor makkelijk smeerbare zonnemelk en een recept voor zonneolie.

De zon is gezond voor ons, het helpt ons lichaam vitamine D aan te maken en zorgt ervoor dat we een beter humeur krijgen.

Maar teveel zon is schadelijk voor onze huid dus een goede zonbescherming is belangrijk, zeker als je langere tijd in de zon doorbrengt.

Er is veel te lezen tegenwoordig over de eventuele gevaren van gangbare zonnebrandmiddelen die in de handel te koop zijn. Ze zouden kankerverwekkend kunnen zijn en niet erg gezond.

Ik wil hier geen oordeel vellen maar er is genoeg informatie te vinden op het internet over de voor- en nadelen van zonnebrand creme.

 

zonnebrandcreme recept

 

Zonnebrandcreme recept

Er zijn verschillende manieren om zelf je zonnebrandcreme te maken. Ik heb 3 recepten zelf uitgetest en ben heel tevreden met deze zonnecreme en zonnemelk op basis van natuurlijke plantaardige olie en etherische olie. Mijn eigen favoriet is echter recept 3.

Het heeft een natuurlijke zonbeschermingsfactuur van 8-10 en als je wortelzaadolie gebruikt kan je de SPF verhogen naar 15. Mocht je een nog betere zonbescherming willendan kan je titanium dioxide gebruiken, dit is een mineraal zonnefilter waarmee je een SPF van 30 kan behalen. Titanium dioxide is ook toegestaan in natuurcosmetica dus veilig om te gebruiken.

De exacte SPF is moeilijk te bepalen zonder laboratorium omdat het hier om natuurproducten gaat maar dit is een goede indicatie van de bescherming. Ik denk dat natuurlijke bescherming altijd beter is dan de chemische zonnefilters van de bekende merken.

Daarnaast smeren deze producten makkelijk uit, verzorgen meteen je huid en laten geen witte waas achter. Wat wil je nog meer!

 

 

Hierboven zie je een handig overzicht met de SPF (zonbeschermingsfactor) van verschillende oliën.

Een olie die niet in het overzicht staat maar er eigenlijk wel bij hoort is frambozenpit olie. Een bijzondere eigenschap van ongeraffineerde fambozenpitolie is de waarschijnlijke aanwezigheid van een natuurlijke zonbeschermingsfactor. Het kan bescherming bieden met een SPF van 6-8 tegen UV-A straling en met een SPF van 28-50 tegen UV-B straling. Let wel op dat dit kan variëren per persing en sterk afhangt van de kwaliteit van de olie. De SPF kan daarom niet gegarandeerd worden en ik raad altijd aan om een combinatie te maken met een goede natuurlijke zonbescherming zoals titanium dioxide.

Een olie die hier ook nog niet bij staat maar tot wel 30% van de UV straling blokkeert is sesamolie. Een goede olie voor je zonnebrandcreme recept.

Sesamolie is een zeer geschikte olie als basis voor een zonnemelk in combinatie met shea butter en wortelzaadolie/fambozenpitolie. Daarvan vind je hieronder nog een recept.

Het eerste is een zonnebrandcreme recept, deze is wat dikker en cremiger, het tweede recept is een echte lotion/melk en het derde recept is een heerlijke olie die geurt naar kokos en je huid meteen een kleurtje geeft.

Alle recepten zijn fijn om te gebruiken en je kan je zonnebrand creme recept ook nog wat extra geur geven door bijvoorbeeld nog lavendel of pepermunt etherische olie toe te voegen (pepermunt is meteen verfrissend en dat is natuurlijk erg fijn als het warm is).

 

Recept 1 Zonnebrandcreme

2 el biologische kokosolie

1 el shea butter

1 el avocado olie

1/2 tl sesam olie of tarwekiem olie

1/2 tl aloe vera gel

20 dr. Helichrysum etherische olie

10 dr. Lavendel etherische olie

Of

30 druppels Wortelzaad etherische olie

Laat de kokosolieau bain marie (in een maatbeker of glazen pot in een pan met warm water op laag vuur) smelten. Voeg dan de sheabutter toe en laat dit in de warme kokosolie smelten. daarna de overige ingrediënten toevoegen en heel goed mengen.

Giet de olie in een schoon potje en laat afkoelen. Als je de zonnebrandcreme meeneemt op vakantie naar een warm land zal de olie vloeibaar zijn dus zorg ervoor dat je het potje goed afsluit.

 

Zonnemelk recept

Het tweede zonnebrandcreme recept is een makkelijk smeerbare bodymilk, vooral erg handig als je ongeduldige kinderen hebt die niet zo lang willen wachten totdat de crème ingetrokken is.

Hiervoor heb je nodig:

40 gram sheaboter

60 gram biologische sesamolie of tarwekiemolie

10 druppels rozenbottelolie of 10 druppels duindoornolie ( beide zijn extra verzorgend voor de huid en geven de milk een licht kleurtje)

20 druppels wortelzaad etherische olie of 20 druppels frambozenpitolie

10 gram titanium dioxide

Eventeel voor de geur en verfrissing nog 5 druppels lavendel en 5 druppels pepermunt etherische olie (werkt verkoelend)

Doe de sheabutter in een glazen maatbeker of pot en laat dit in een pan met warm water langzaam smelten. Zorgt dat de sheabutter niet te warm wordt want dan wordt het korrelig en voegt dan de sesamolie toe.

Met een roerstaafje of spatel goed doorroeren totdat je een melk/lotion hebt. Als je de milk nog te dik vindt kan je nog wat extra sesamolie toevoegen, is het nog te dun dat voeg je nog wat extra shea butter toe.

Daarna de rozenbottelolie, wortelzaad etherische olie en sofi tix toevoegen. Heel goed doorroeren (het beste kan je dit met een staafmixer doen of eventueel een melk opschuimer) zodat de titanium dioxide helemaal opgelost is (als je de titanium dioxide niet goed oplost dan krijg je een witte waas met smeren) en dan in een lege lotionfles gieten (bijv. een lege shampoofles of douchegelfles, deze kan je indien gewenst ook bestellen in de Aromalifestyle shop).

Dit is genoeg voor ongeveer 100 ml. zonnemelk. Je kan dit recept natuurlijk ook verdubbelen als je meer nodig hebt.

 

Beschermende zonnebrand olie

Dit is echt mijn favoriete zonnebrandcreme recept. Een zonnebrand olie met heerlijke kokosgeur die je huid niet alleen beschermt maar ook gelijk een licht kleurtje geeft en prachtig laat glanzen in de zon.

Hiervoor heb je nodig:

60 gram kokosolie nativ (als je niet van kokosgeur houdt kan je ook ontgeurde kokosolie gebruiken)

40 gram macadamianootolie (je kunt eventueel ook een andere plantaardige olie gebruiken zoals bijv. tarwekiemolie, avocadolie of sesamolie)

20 druppels duindoornolie (geeft de olie en je huid een licht kleurtje)

20 druppels wortelzaad etherische olie of 20 druppels frambozenpitolie

10 gram titanium dioxide

10 druppels vitamine E of als je je olie nog hoogwaardiger wilt maken: 10 druppels liposomenconcentraat met vitamine E

Doe de kokosolie in een glazen maatbeker of pot en laat dit in een pan met warm water langzaam smelten. Voeg de macadamianootolie toe aan de gesmolten kokosolie en haal de pot uit het warme water.

Daarna de duindoornolie, wortelzaad etherische olie, vitamine E (of het liposomenconcentraat) en titanium dioxide toevoegen. Heel goed doorroeren (het beste kan je dit met een staafmixer doen of eventueel een melk opschuimer) zodat de titanium dioxide helemaal opgelost is (als je de titanium dioxide niet goed oplost dan krijg je een witte waas met smeren) en dan in een lege lotionfles gieten (bijv. een lege shampoofles of douchegelfles, deze kan je indien gewenst ook bestellen in de Aromalifestyle shop).

Dit is genoeg voor ongeveer 100 ml. zonnemelk. Je kan dit recept natuurlijk ook verdubbelen als je meer nodig hebt.

Opmerking:

Er gaan ook verhalen rond dat wortelzaad etherische olie niet zo´n hoge beschermingsfactor heeft en dat dit niet zou werken. Ik weet niet wat waar is, kan geen goede onderzoeken hier over vinden maar ik weet uit eigen ervaring en ook uit ervaring van andere gebruikers dat bovenstaande recepten goed functioneren en veilig zijn in gebruik. Mocht je meer zekerheid willen dan adviseer ik je om de titanium dioxide toe te voegen.

Ik ben zelf zeer tevreden met het resultaat en ben niet meer verbrand sinds ik deze creme gebruik en natuurlijk ook onderstaande regels in acht neem.

Denk eraan dat deze crème geen vrijbrief is om urenlang in de zon te blijven zonder te verbranden. Blijf uit de zon tussen 12 en 15 uur en zoek altijd tijdig de schaduw op. Als je huid wat meer kleur heeft kun je steeds wat langer in de zon blijven.

Alle benodigdheden vind je ook in de Aromalifestyle shop.

Yolande van Meurs
Door

Yolande van Meurs

op 29 Apr 2018

Hallo Monica,ik heb begrepen dat Frambozenolie ook heel hoge beschermingsfactor heeft, vergelijkbaar met wortelzaadolie, of zelfs nog wat hoger. Is er een reden waarom je deze niet gebruikt?Hartelijke groet, Yolande

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 30 Apr 2018

Net zoals bij wortelzaad etherische olie is van frambozenpit olie niet wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Met wortelzaad etherische olie heb ik zelf goede ervaringen dus vandaar dat ik dat gebruik. Maar frambozenpit olie zou hetzelfde effect moeten hebben.

Gerrie
Door

Gerrie

op 29 May 2018

Ik gebruik frambozenpitolie gemengd met kokosolie. Maar elke keer verbrand ik. Dus ik denk dat deze olie ook niet geschikt is.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 29 May 2018

Het hangt natuurlijk ook van je huidtype af. Als je snel verbrand dan zou ik toch altijd een zonnecreme of olie met titaniumdioxide maken.

samantha
Door

samantha

op 25 Aug 2018

Ik denk dat bijna geen 1 zonnebrand volledige bescherming biedt tegen de zon. Het is maar net hoelang je in de zon blijft zitten. ook als ik de reguliere zonnebrand met een factor 50 smeer verbrand ik waar je bij staat. wel merk ik dat de natuurlijke zonnebrand een minder heftige reactie op mijn huid achterlaat.

Tessa
Door

Tessa

op 29 Apr 2018

De etherische olie van het wortelzaad bevat geen SPF inderdaad. Dit heeft te maken met dat de moleculen veel te klein zijn om een natuurlijke barriere te vormen voor de uv-stralen. Ooit is er een verwarring geweest in de naam: de draagolie van wortelzaad wordt ook 'Wortelzaadolie' genoemd. Een leuk filmpje hierover heeft Jen O'Sullivan gemaakt, die haar eigen fout toegeeft: "Do Essential Oils such as Carrot Seed Contain SPF for DIY Sunscreens" op YouTube.Dus je waarschuwing is zeker terecht, maar je claim dat je ook Carrot Seed EO toe kan voegen aan een willekeurige draagolie voor een SPF, klopt niet. De werking is namelijk indirect: De Carrot Seed etherische olie helpt om je pigmentcellen meer pigmentkorrels aan te laten maken, welke naar de opperlaag van de huid wordt getransporteerd. En het werkt op die manier indirect om je een kleurtje te geven en je dus een bescherming te geven: je eigen pigment opbouwen. Maar ga alsjeblieft niet de zon in met alleen Carrot Seed EO (of zoals ook geclaimd wordt: Helichrysum EO), want je verbrandt levend...Er is ook een filmpje van Jen O'Sullivan over zelf maken van zonnebrandcrème (DIY Sunscreen). Met Wortelzaad *draag*olie en frambozenpitolie.Overigens is vooral het Wortelmaceraat of Caroteenolie te krijgen. Dit heeft een oranje kleurtje (denk aan je kleding), heeft wel een SPF.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 30 Apr 2018

Dank je wel voor de goede uitleg. Ik zal de filmpjes eens gaan bekijken.

Janneke
Door

Janneke

op 07 May 2018

Zou je dan het recept van Monica toepassen en daarin de wortelolie vervangen voor de wortelmaceraat?

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 05 May 2018

Titanium dioxide oftewel E 171 is niet veilig om te gebruiken veel mensen kunnen heel hevige allergische reacties van krijgen. Jammer genoeg zit het in verschillende dingen die we eten of gebruiken zelfs in medicijnen

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 07 May 2018

Titanium dioxide is volledig veilig om te gebruiken in je zonnecreme. De titanium dioxide blijft op de huid liggen en trekt niet zoals chemische zonnefilters in de huid. Dus een stuk veiliger. Je moet alleen geen nano titanium dioxide nemen, nano deeltjes zijn veel te fijn en kunnen schade aanrichten bij inademen maar de gewone is veilig te gebruiken. Voor inname zal het zeker een ander verhaal zijn maar daar gaat het hier niet over.

Mieke
Door

Mieke

op 06 May 2018

Pure arganolie werkt voor mezelf het beste. Mensenhier ervaring mee ?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 07 May 2018

Arganolie dat heb ik ook al vaker gehoord, zelf geen ervaring mee. Ik heb ook weleens pure tarwekiemolie gebruikt, dat werkte ook prima.

Janneke
Door

Janneke

op 07 May 2018

Zou je dan het recept van Monica toepassen en daarin de wortelolie vervangen voor de wortelmaceraat?

Marianne
Door

Marianne

op 12 May 2018

Hoi, Bedankt voor dit recept. Ik vond het lastig om biologische wortelzaadolie te vinden, maar heb er uiteindelijk 1 online gevonden. Bij mij thuis geleverd staat er toch weer zo een icoontje op dat het milieuverontreinigend is. Dat schrikt mij altijd zo af om het te gebruiken. Het is de wortelzaadolie van Oils&You geproduceerd in India. Ik weet niet in hoeverre jij iets kunt zeggen over merken maar als je mij nog kunt adviseren hierin hoor ik het graag.

Suhela
Door

Suhela

op 28 Jul 2018

Marianne, dat staat op veel EO's en die zijn prima veilig te gebruiken. In pure vorm is het niet fijn voor het milieu, maar ook niet voor ons, altijd met beleid gebruiken en goed inlezen erover...

Monica-Can
Marielle
Door

Marielle

op 03 Jun 2018

Is zink oxide hetzelfde als titanium oxide ?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 05 Jun 2018

Nee, het is niet exact hetzelfde maar je kunt ze beide gebruiken als mineraal zonnefilter.

Karin de Haan-Vonk
Door

Karin de Haan-Vonk

op 10 Jul 2018

Wat een goeie wetenwaardigheden, dames. Mooi dat alle kennis gedeeld wordt hier. Top! Ik ga in ieder geval de zonnemelk maken zonder titanium dioxide (ben al gebruind door het heerlijke zomerse weer in NL) en test die uiteraard goed uit in het Italiaanse zonneke.

Karin de Haan-Vonk
Door

Karin de Haan-Vonk

op 17 Aug 2018

Ook de zonnemelk (met rozenbottelolie, zonder titanium dioxide) heb ik getest in de afgelopen vakantieperiode in het Italiaanse zonneke. Het puur natuur goedje heeft een mooi oranje kleurtje wat je huid al mooi kleurt. Bij mij werkt het prima, smeert lekker uit en (niet geheel onbelangrijk) ik ben niet verbrand.

Yolanda pacheco
Door

Yolanda pacheco

op 20 Apr 2019

Sorry dat ik zo laat reageer, maar kan je dat recept eens doorsturen aub .

Karen
Door

Karen

op 23 Apr 2020

Ik heb het recept van de zonnemelk uitgeprobeerd, met toevoeging van OLIVEM (een emulgator dat de SPF nog zou versterken). Ook heb ik 15 gr ipv 10 gr zink oxide gebruikt, om factor 15 te verkrijgen. Het resultaat is dat de crème niet goed uitsmeert, te vast is en een witte waas achterblijft op mijn huid. Zou ik de crème terug smelten en wat vloeibare olie aan toevoegen en terug mixen?

baten ingrid
Door

baten ingrid

op 16 May 2022

antwoorden op deze vraag. deze vraag is heel belangrijk

Monica Can
Door

Monica Can

op 17 May 2022

Ingrid, deze dame heeft er een heel ander recept van gemaakt dus dan kan het zijn dat het niet meer werkt. Als je het recept goed volgt dan werkt het prima. Maar er komt binnen enkele weken een nog betere versie van de zonnecreme en daar zal ik alle vragen beantwoorden.

Lisa
Door

Lisa

op 30 Mar 2021

Wat een goed recept! Ik ga deze zelf proberen, bedankt! :)

Reactie plaatsen