Zonnebrandcreme recept, zonneolie en -melk met kokos

Zonnebrandcreme recept, zonneolie en -melk met kokos

Hier vind je een makkelijk zonnebrandcreme recept met de bescherming en lekkere geur van kokos en etherische olie! En nog een recept voor een heerlijk geurende, huidverzorgende milk/olie die ook nog eens heel makkelijk uitsmeert.

De zon is gezond voor ons, het helpt ons lichaam vitamine D aan te maken en zorgt ervoor dat we een beter humeur krijgen.

Maar teveel zon is schadelijk voor onze huid dus een goede zon bescherming is belangrijk, zeker als je langere tijd in de zon doorbrengt.

Er is veel te lezen tegenwoordig over de eventuele gevaren van gangbare zonnebrandmiddelen, met chemische zonnefilters, die in de handel te koop zijn. Ze zouden kankerverwekkend kunnen zijn en niet erg gezond.

Ik wil hier geen oordeel vellen maar er is genoeg informatie te vinden op het internet over de voor- en nadelen van zonnebrandcrème

 Zonnebrandcreme recept

Er zijn verschillende manieren om zelf je zonnebrandcrème  te maken. Ik heb 2 recepten zelf uitgetest en ben heel tevreden met deze zonnebrandcrème en zonnemelk op basis van natuurlijke plantaardige olie en etherische olie. Mijn eigen favoriet is echter recept 1.

Deze crème en milk hebben een SPF van ongeveer 20.

De exacte SPF van deze recepten is moeilijk te bepalen zonder laboratorium omdat het hier om natuurproducten gaat maar dit is een goede indicatie van de bescherming. Maar een natuurlijke bescherming is altijd beter dan de chemische zonnefilters van de bekende merken. Waarom ga ik je hieronder uitleggen.

Ik. begin met een uitleg over de UV straling.

De definitie van UV-A en UV-B

Ultraviolette (UV) stralen van de zon zijn er in drie verschillende golflengten: UV-A, UV-B en UV-C. UV-A- en UV-B-stralen zijn het gevaarlijkst, aangezien UV-C gelukkig wordt tegengehouden door de atmosfeer van de aarde voordat het onze huid bereikt.

UV-A-stralen: ze dringen diep door in de huid en reiken tot ver in de dermis, de dikste laag van de huid. Dit type UV-straling kan veroudering en rimpels veroorzaken.

UV-B-stralen: ze zijn korter en verbranden het oppervlak van onze huid en bereiken alleen de meest oppervlakkige lagen. Deze leiden in eerste instantie tot zonnebrand en kunnen, als je vaak zonnebrand oploopt, na verloop van tijd huidkanker veroorzaken.

 Het is essentieel dat je een breedspectrum zonnebrandcrème gebruikt die bescherming biedt tegen zowel UV-A- als UV-B-straling om je huid te beschermen tegen zowel veroudering als beschadiging door de zon. In dit geval zijn zonnebrandmiddelen met zinkoxide en/of titanium dioxide de beste aanbeveling om de schade te voorkomen.

Chemische versus minerale zonnebrandcrème

Hoewel veel zonnebrandmiddelen zowel UV-A- als UV-B-stralen blokkeren, vallen ze in twee afzonderlijke categorieën: chemische zonnebrandcrème en natuurlijke/minerale zonnebrandcrème. Zonnebrandcrème's  met zinkoxide en/of met titanium dioxide vallen in de laatste categorie.

Het verschil tussen deze twee soorten zonnebrandcrème is vrij duidelijk, bekijk de uitleg hieronder:

Chemische zonnebrandcrème is een mengsel van chemicaliën die samenkomen om UV-A- en UV-B-stralen te blokkeren. Deze ingrediënten, die in de huid trekken, zijn belast met het afbreken of deactiveren van zonlicht, waardoor een chemische reactie ontstaat die UV-stralen omzet in warmte, die vervolgens door de huid wordt afgegeven.

Minerale zonnebrandcrème daarentegen is gemaakt van natuurlijke verbindingen die op het huidoppervlak liggen. Ze absorberen en weerkaatsen zonlicht zodat UV-straling de opperhuid niet binnendringt.

De voordelen van een minerale zonnebrandcrème

Minerale zonnebrandcrème beschermt tegen de zon zodra deze is aangebracht, terwijl chemische zonnebrandcrème ongeveer 20  minuten nodig heeft om te werken.


Minerale zonnebrandcrème gaat langer mee in direct UV-licht, terwijl chemische zonnebrandcrème veel sneller stopt met werken en vaker moet worden aangebracht.


Minerale zonnebrandcrème is zacht voor de huid en verstopt de poriën minder snel, waardoor het beter is voor de gevoelige huid, terwijl chemische zonnebrandcrème veel agressiever is.Titanium dioxide of zinkoxide gebruiken

Zinkoxide en titanium dioxide zijn twee natuurlijk voorkomende mineralen. Ze worden als een breed spectrum beschouwd in de zonbescherming vanwege hun vermogen om te voorkomen dat de UVA- en UVB-straling van de zon door je huid wordt opgenomen.

Zinkoxide

Zinkoxide absorbeert UV-stralen, zet de energie om in infraroodwarmte en leidt die veilig weg van het huidoppervlak. Het is de meest effectieve zonbeschermer die er is en blokkeert zowel kortere als langere UVA-stralen en alle UVB-stralen.

Titanium dioxide

Titaandioxide absorbeert en verstrooit ultraviolette stralen. In vergelijking met zinkoxide is titanium dioxide iets effectiever in het blokkeren van UVB-stralen, maar het is iets minder effectief voor korte UVA-stralen (UVA II) en bijna volledig ondoeltreffend tegen lange UVA-stralen (UVA I). Kortom, titanium dioxide heeft een minder goede breed spectrum dekking dan zinkoxide voor een breed spectrum dekking.

Voor de beste bescherming kan je titanium dioxide combineren met zinkoxide.

Let er wel op dat als je zinkoxide of titanium dioxide koopt dat deze altijd niet-nano is.

De zonbescherming van plantaardige olie

Er zijn verschillende natuurlijke oliën en boters die in meer of mindere mate, bescherming bieden tegen schadelijke zonnestraling. Deze kunnen als natuurlijke zonnebrand olie worden gebruikt.

Het probleem met natuurlijke, onbewerkte producten is dat per charge/oogst de eigenschappen kunnen afwijken, dus ook de SPF. Geen oogst heeft precies dezelfde eigenschappen als eerdere oogsten of batches. Dus de SPF van een natuurlijke zonnebrand olie kan per charge afwijken. Er zou jaren van testen voor nodig zijn om de SPF van deze oliën vast te stellen.  Als je dus een echte goede zonbescherming wilt dan kom je er niet onderuit om zinkoxide en eventueel titanium dioxide in je producten te gebruiken.

Hieronder vind je een overzicht van een aantal plantaardige oliën en hun SPF.  Let wel, de vermelde SPF is bij benadering en kan dus wisselen per oogst.

Frambozenpit olie: SPF 28-45,

Tarwekiem olie: SPF 20-22

Avocado olie: SPF 10-15

Kokos olie: SPF 6-8

Shea boter: SPF 5

Jojoba olie: SPF 4-5

Amandel olie: SPF 4-5

Druivenpit olie: SPF 4

Sesam olie: SPF 4

 

Zonnebrandcrème recepten

Met bovenstaande achtergrond informatie kunnen we overgaan naar de praktijk. Het maken van een goede en veilige zonnebrandcrème. En ik heb hier twee fijne recepten voor je.  Het eerste is een zonnebrandolie/melk recept met huidverzorgende kruiden, die geurt naar kokos en je huid meteen een kleurtje geeft.. Het tweede recept is wat dikker en romiger, een echte crème.

Alle recepten zijn fijn om te gebruiken en je kan je zonnebrandcrème  recept ook nog wat extra geur geven door bijvoorbeeld nog lavendel of pepermunt etherische olie toe te voegen (pepermunt is meteen verfrissend en dat is natuurlijk erg fijn als het warm is). En lavendel heeft als voordeel dat het ook muggen en andere insecten op afstand houdt.

1. Beschermende zonnebrand olie/melk

Dit is echt mijn favoriete zonnebrandcrème recept. Een zonnebrand olie/melk met heerlijke kokosgeur die je huid niet alleen beschermt maar ook gelijk een licht kleurtje geeft en prachtig laat glanzen in de zon.

Je begint met het maken van een kruidenolie, deze olie zorgt voor extra bescherming van je huid door alle huidverzorgende kruiden.

Hiervoor heb je nodig:

5 gram gedroogde lavendel

5 gram gedroogde calendula

5 gram gedroogde kamille

5 gram gedroogde vlierbloesem

75 ml. zonnebloemolie

75 ml. tarwekiem olie

(je kunt de zonnebloem- en tarwekiem olie eventueel ook vervangen door een andere plantaardige olie naar keuze)

Hiermee maak je eerst een kruidenolie.

Doe alle kruiden in een schone pot en giet daar de plantaardige olie op. Roer het geheel even door zodat alle kruiden onder de olie staan.

Leg de deksel los op de pot.  Zo kan teveel warmte toch uit de pot maar komt er geen waterdamp in. Zet de pot met kruiden en plantaardige olie in een pan met warm water op laag vuur. Laat de pot nu 3-4 uur staan in de pan met warm water op ongeveer 50-60 graden. (je kunt dit even meten met een thermometer als je zeker wilt zijn).

Let erop dat je olie niet heter wordt dan 70 graden. Als het te heet wordt dat gaat de kwaliteit van je olie snel achteruit en zal je maceraat veel sneller ranzig worden.

Om deze temperatuur te behouden kan je bij een gasfornuis een sudderplaatje gebruiken. Bij een keramische of inductiekookplaat heb je vaak de sudderstand die je kunt gebruiken.

Als je een oven hebt die lage temperaturen heeft dan zou je de pot ook 4 uur in de oven op 60 graden kunnen zetten.

Na 3-4 uur (als ik de tijd heb laat ik de pot altijd 4 uur in het water staan) dan haal je de pot uit het water en doet de deksel erop. Nu laat je de pot nog minstens 1 nacht staan met de kruiden erin zodat de werkstoffen nog verder in de olie kunnen trekken.

De volgende dag kan je de olie dan filteren in een schone pot zodat je een zuivere kruidenolie overhoudt. Met deze kruidenolie ga je nu verder om de zonnebrandolie te maken.
Benodigdheden

100 gram kruidenolie

50 gram kokosolie nativ (als je niet van kokosgeur houdt kan je ook ontgeurde kokosolie gebruiken)

20 druppels duindoornolie of rozenbottel olie (dit is optioneel maar het geeft de olie en je huid een licht kleurtje en werkt extra verzorgend)

20 gram zinkoxide

15 gram titanium dioxide (of je kunt ook in totaal 35 gram zinkoxide gebruiken)

20 druppels vitamine E of als je je olie nog hoogwaardiger wilt maken: 10 druppels liposomenconcentraat met vitamine E

10 druppels lavendel etherische olie

Bereidingswijze

Doe de kokosolie in een glazen maatbeker of pot en laat dit in een pan met warm water  smelten. Voeg de kruidenolie toe

Daarna de duindoornolie, lavendel etherische olie, vitamine E (of het liposomenconcentraat) en zink oxide/titanium dioxide toevoegen. Heel goed doorroeren (het beste kan je dit met een staafmixer doen of eventueel een melk opschuimer) zodat de zink oxide/titanium dioxide helemaal opgelost is (als je dit niet goed oplost dan krijg je een witte waas met smeren) en dan in een lege lotionfles gieten (bijv. een lege shampoofles of douchegelfles, deze kan je indien gewenst ook bestellen in de Aromalifestyle shop).

Dit is genoeg voor ongeveer 170 ml. zonnemelk. Je kan dit recept natuurlijk ook verdubbelen als je meer nodig hebt.

Voor gebruik altijd goed schudden.

Recept 2 Zonnebrand crème

40 gram biologische kokosolie

40 gram shea butter

30 ml. avocado olie

15 ml. tarwekiem olie

20 dr. Helichrysum etherische olie

10 dr. lavendel etherische olie

Of

30 druppels Wortelzaad etherische olie

20 gram zinkoxide

15 gram titanium dioxide (of je kunt ook in totaal 35 gram zinkoxide gebruiken)

glazen potje


Bereidingswijze:

Laat de kokosolieau bain marie (in een maatbeker of glazen pot in een pan met warm water op laag vuur) smelten. Voeg dan de sheabutter toe en laat dit in de warme kokosolie smelten. Haal de pot uit het water en laat een klein beetje afkoelen dan de overige ingrediënten toevoegen en heel goed mengen.

Giet de olie in een schoon potje en laat afkoelen. Als je de zonnebrand crème meeneemt op vakantie naar een warm land zal de crème meer vloeibaar zijn dus zorg ervoor dat je het potje goed afsluit.

Opmerking:

Er gaan ook verhalen rond dat wortelzaad etherische olie niet zo´n hoge beschermingsfactor heeft en dat dit niet zou werken. Ik weet niet wat waar is, kan geen goede onderzoeken hier over vinden maar ik weet uit eigen ervaring en ook uit ervaring van andere gebruikers dat bovenstaande recepten goed functioneren en veilig zijn in gebruik. Mocht je meer zekerheid willen dan adviseer ik je om de zinkoxide toe te voegen.

Ik ben zelf zeer tevreden met het resultaat en ben niet meer verbrand sinds ik deze producten gebruik en natuurlijk ook onderstaande regels in acht neem.

Denk eraan dat deze crème geen vrijbrief is om urenlang in de zon te blijven zonder te verbranden. Blijf uit de zon tussen 12 en 15 uur en zoek altijd tijdig de schaduw op. Als je huid wat meer kleur heeft kun je steeds wat langer in de zon blijven.

Alle benodigdheden vind je ook in de Aromalifestyle shop.

Yolande van Meurs
Door

Yolande van Meurs

op 29 Apr 2018

Hallo Monica,ik heb begrepen dat Frambozenolie ook heel hoge beschermingsfactor heeft, vergelijkbaar met wortelzaadolie, of zelfs nog wat hoger. Is er een reden waarom je deze niet gebruikt?Hartelijke groet, Yolande

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 30 Apr 2018

Net zoals bij wortelzaad etherische olie is van frambozenpit olie niet wetenschappelijk bewezen dat het werkt. Met wortelzaad etherische olie heb ik zelf goede ervaringen dus vandaar dat ik dat gebruik. Maar frambozenpit olie zou hetzelfde effect moeten hebben.

Gerrie
Door

Gerrie

op 29 May 2018

Ik gebruik frambozenpitolie gemengd met kokosolie. Maar elke keer verbrand ik. Dus ik denk dat deze olie ook niet geschikt is.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 29 May 2018

Het hangt natuurlijk ook van je huidtype af. Als je snel verbrand dan zou ik toch altijd een zonnecreme of olie met titaniumdioxide maken.

samantha
Door

samantha

op 25 Aug 2018

Ik denk dat bijna geen 1 zonnebrand volledige bescherming biedt tegen de zon. Het is maar net hoelang je in de zon blijft zitten. ook als ik de reguliere zonnebrand met een factor 50 smeer verbrand ik waar je bij staat. wel merk ik dat de natuurlijke zonnebrand een minder heftige reactie op mijn huid achterlaat.

Tessa
Door

Tessa

op 29 Apr 2018

De etherische olie van het wortelzaad bevat geen SPF inderdaad. Dit heeft te maken met dat de moleculen veel te klein zijn om een natuurlijke barriere te vormen voor de uv-stralen. Ooit is er een verwarring geweest in de naam: de draagolie van wortelzaad wordt ook 'Wortelzaadolie' genoemd. Een leuk filmpje hierover heeft Jen O'Sullivan gemaakt, die haar eigen fout toegeeft: "Do Essential Oils such as Carrot Seed Contain SPF for DIY Sunscreens" op YouTube.Dus je waarschuwing is zeker terecht, maar je claim dat je ook Carrot Seed EO toe kan voegen aan een willekeurige draagolie voor een SPF, klopt niet. De werking is namelijk indirect: De Carrot Seed etherische olie helpt om je pigmentcellen meer pigmentkorrels aan te laten maken, welke naar de opperlaag van de huid wordt getransporteerd. En het werkt op die manier indirect om je een kleurtje te geven en je dus een bescherming te geven: je eigen pigment opbouwen. Maar ga alsjeblieft niet de zon in met alleen Carrot Seed EO (of zoals ook geclaimd wordt: Helichrysum EO), want je verbrandt levend...Er is ook een filmpje van Jen O'Sullivan over zelf maken van zonnebrandcrème (DIY Sunscreen). Met Wortelzaad *draag*olie en frambozenpitolie.Overigens is vooral het Wortelmaceraat of Caroteenolie te krijgen. Dit heeft een oranje kleurtje (denk aan je kleding), heeft wel een SPF.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 30 Apr 2018

Dank je wel voor de goede uitleg. Ik zal de filmpjes eens gaan bekijken.

Janneke
Door

Janneke

op 07 May 2018

Zou je dan het recept van Monica toepassen en daarin de wortelolie vervangen voor de wortelmaceraat?

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 05 May 2018

Titanium dioxide oftewel E 171 is niet veilig om te gebruiken veel mensen kunnen heel hevige allergische reacties van krijgen. Jammer genoeg zit het in verschillende dingen die we eten of gebruiken zelfs in medicijnen

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 07 May 2018

Titanium dioxide is volledig veilig om te gebruiken in je zonnecreme. De titanium dioxide blijft op de huid liggen en trekt niet zoals chemische zonnefilters in de huid. Dus een stuk veiliger. Je moet alleen geen nano titanium dioxide nemen, nano deeltjes zijn veel te fijn en kunnen schade aanrichten bij inademen maar de gewone is veilig te gebruiken. Voor inname zal het zeker een ander verhaal zijn maar daar gaat het hier niet over.

Mieke
Door

Mieke

op 06 May 2018

Pure arganolie werkt voor mezelf het beste. Mensenhier ervaring mee ?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 07 May 2018

Arganolie dat heb ik ook al vaker gehoord, zelf geen ervaring mee. Ik heb ook weleens pure tarwekiemolie gebruikt, dat werkte ook prima.

Janneke
Door

Janneke

op 07 May 2018

Zou je dan het recept van Monica toepassen en daarin de wortelolie vervangen voor de wortelmaceraat?

Marianne
Door

Marianne

op 12 May 2018

Hoi, Bedankt voor dit recept. Ik vond het lastig om biologische wortelzaadolie te vinden, maar heb er uiteindelijk 1 online gevonden. Bij mij thuis geleverd staat er toch weer zo een icoontje op dat het milieuverontreinigend is. Dat schrikt mij altijd zo af om het te gebruiken. Het is de wortelzaadolie van Oils&You geproduceerd in India. Ik weet niet in hoeverre jij iets kunt zeggen over merken maar als je mij nog kunt adviseren hierin hoor ik het graag.

Suhela
Door

Suhela

op 28 Jul 2018

Marianne, dat staat op veel EO's en die zijn prima veilig te gebruiken. In pure vorm is het niet fijn voor het milieu, maar ook niet voor ons, altijd met beleid gebruiken en goed inlezen erover...

Monica-Can
Marielle
Door

Marielle

op 03 Jun 2018

Is zink oxide hetzelfde als titanium oxide ?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 05 Jun 2018

Nee, het is niet exact hetzelfde maar je kunt ze beide gebruiken als mineraal zonnefilter.

Karin de Haan-Vonk
Door

Karin de Haan-Vonk

op 10 Jul 2018

Wat een goeie wetenwaardigheden, dames. Mooi dat alle kennis gedeeld wordt hier. Top! Ik ga in ieder geval de zonnemelk maken zonder titanium dioxide (ben al gebruind door het heerlijke zomerse weer in NL) en test die uiteraard goed uit in het Italiaanse zonneke.

Karin de Haan-Vonk
Door

Karin de Haan-Vonk

op 17 Aug 2018

Ook de zonnemelk (met rozenbottelolie, zonder titanium dioxide) heb ik getest in de afgelopen vakantieperiode in het Italiaanse zonneke. Het puur natuur goedje heeft een mooi oranje kleurtje wat je huid al mooi kleurt. Bij mij werkt het prima, smeert lekker uit en (niet geheel onbelangrijk) ik ben niet verbrand.

Yolanda pacheco
Door

Yolanda pacheco

op 20 Apr 2019

Sorry dat ik zo laat reageer, maar kan je dat recept eens doorsturen aub .

Karen
Door

Karen

op 23 Apr 2020

Ik heb het recept van de zonnemelk uitgeprobeerd, met toevoeging van OLIVEM (een emulgator dat de SPF nog zou versterken). Ook heb ik 15 gr ipv 10 gr zink oxide gebruikt, om factor 15 te verkrijgen. Het resultaat is dat de crème niet goed uitsmeert, te vast is en een witte waas achterblijft op mijn huid. Zou ik de crème terug smelten en wat vloeibare olie aan toevoegen en terug mixen?

baten ingrid
Door

baten ingrid

op 16 May 2022

antwoorden op deze vraag. deze vraag is heel belangrijk

Monica Can
Door

Monica Can

op 17 May 2022

Ingrid, deze dame heeft er een heel ander recept van gemaakt dus dan kan het zijn dat het niet meer werkt. Als je het recept goed volgt dan werkt het prima. Maar er komt binnen enkele weken een nog betere versie van de zonnecreme en daar zal ik alle vragen beantwoorden.

Lisa
Door

Lisa

op 30 Mar 2021

Wat een goed recept! Ik ga deze zelf proberen, bedankt! :)

Reactie plaatsen