4 dieven olie
Zalven en balsems
Monica Can
Zalven en balsems
4 min
0

4 dieven olie en balsem, versterkend en beschermend

4 min
0

Deze 4 dieven olie is de zachte versie van de 4 dieven etherische olie compositie die ook op Aromalifestyle staat.

De vier dieven etherische olie compositie is een sterke anti bacteriële en schimmelwerende oliecompositie die perfect is maar soms wil je een wat zachtere variant. Bjjvoorbeeld voor het gebruik bij kinderen. En dan kan je dit heerlijke olie maceraat gebruiken.

En misschien heb je ook niet alle etherische oliën op voorraad om deze compositie te maken. Dan is deze 4 dieven olie een goed alternatief want je maakt hem met kruiden die je waarschijnlijk al in huis hebt of die makkelijk te verkrijgen zijn. En je kunt met de olie ook nog een fijne zalf/balsem maken.

De legende van de 4 dieven

Er is een oude legende van vier dieven die in de middeleeuwen de huizen en graven beroofden van mensen die gestorven waren aan de pest. Het mysterie waarom ze nooit zelf ziek werden, kwam aan het licht toen ze uiteindelijk opgepakt werden en ze verklaarden dat ze een speciaal kruidenmengsel gebruikten om zich te beschermen tegen ziektekiemen en bacteriën.

Of deze legende echt waar is, weten we natuurlijk niet maar inmiddels is wel wetenschappelijk bewezen dat deze kruiden inderdaad sterke desinfecterende en antibacteriële eigenschappen hebben.

Benodigdheden voor je 4 dieven olie

Het belangrijkste ingrediënt is dus het kruidenmengsel dat je gaat gebruiken voor deze olie.

De gedroogde sinaasappelschil maak je door de schil met een dunschiller van de sinaasappel af te schillen, zodat je zo min mogelijk wit meeschilt. Je kunt de schil dan op een stukje keukenpapier een dag laten drogen en dan is het klaar voor gebruik.

Doe alle kruiden in een vijzel en maak ze klein, hierdoor kunnen de werkstoffen goed in de olie trekken.
4 dieven olie maken

Ik maak de 4 dieven olie op de warme methode. Hiervoor doe ik de fijngemaakte kruiden in een glazen pot en voeg de plantaardige olie toe.

Leg de deksel los op de pot.  Zo kan teveel warmte toch uit de pot maar komt er geen waterdamp in. Zet de pot met kruiden en plantaardige olie in een pan met warm water op laag vuur. Laat de pot nu 3-4 uur staan in de pan met warm water op ongeveer 50-60 graden. (je kunt dit even meten met een thermometer als je zeker wilt zijn).

Let erop dat je olie niet heter wordt dan 70 graden. Als het te heet wordt dat gaat de kwaliteit van je olie snel achteruit en zal je kruidenolie veel sneller ranzig worden.

Om deze temperatuur te behouden kan je bij een gasfornuis een sudderplaatje gebruiken. Bij een keramische of inductiekookplaat heb je vaak de sudderstand die je kunt gebruiken.

Als je een oven hebt die lage temperaturen heeft dan zou je de pot ook 4 uur in de oven op 60 graden kunnen zetten.

Na 3-4 uur (als ik de tijd heb laat ik de pot altijd 4 uur in het water staan) dan haal je de pot uit het water en doet de deksel erop. Nu laat je de pot nog minstens 1 nacht staan met de kruiden erin zodat de werkstoffen nog verder in de olie kunnen trekken.

De volgende dag kan je de olie dan filteren in een schone pot zodat je een zuivere kruidenolie overhoudt. Ik gebruik zelf altijd mijn Kefirko cheesemaker om de olie te zeven maar een fijne zeef werkt natuurlijk ook prima.En dan is de 4 dieven olie klaar voor gebruik.

Gebruik van je 4 dieven olie

Deze olie kan direct (zonder verdunning) op het lichaam worden aangebracht om je immuunsysteem te ondersteunen. Je kunt hem ook prima gebruiken als medicinale massageolie voor pijnlijke spieren.

4 dieven balsem

Wil je een meer intensievere werking dan kan je met deze olie en etherische olie ook een hele fijne 4 dieven balsem maken.

  • 100 gram 4 dieven olie
  • 10 gram bijenwas of 15 gram cosmetische koolzaadwas
  • 10 gram kokosolie (zorgt ervoor dat de zalf beter opgenomen wordt door de huid en is huid verzorgend)
  • 20 druppels etherische olie (indien gewenst, zie hieronder voor meer tips)

Met deze hoeveelheid was maak je een vrij zachte zalf. Wil je je zalf wat harder hebben dan kan de hoeveelheid was altijd aanpassen naar keuze, afhankelijk van hoe hard je je zalf of balsem wilt hebben.

Een goede manier om te testen of je zalf de juiste consistentie heeft is door voor je begint met je zalf maken een schoteltje in de vriezer te zetten. Als de was gesmolten is dan druppel je een paar druppels van het olie-was mengsel op het ijskoude schoteltje. Dan stolt de was meteen en kan je zien wat de consistentie is. Is deze nog te dun dan kan je nog wat was toevoegen. Is deze te dik dan kan je nog wat olie toevoegen.

Bereidingswijze:

Smelt de bijenwas samen met de kruidenolie in een glazen pot of maatbeker au bain marie (in een pan met warm water).

Als de was geheel gesmolten is dan haal je pot uit het water en voegt de kokosolie toe. Even goed doorroeren.

Nu laat je het mengsel een klein beetje afkoelen en voegt dan eventueel de etherische olie toe. Nogmaals doorroeren en dan je zalf in schone potjes gieten.

Eerst de zalf helemaal af laten koelen en dan pas de dekseltjes erop doen.

Als je meteen de deksels erop doet dan kan de zalf gaan condenseren en krijg je vocht in je potjes waardoor het sneller kan bederven.

Etherische olie voor je 4 dieven balsem

Je kunt natuurlijk 20 druppels van de 4 dieven compositie toevoegen voor de perfecte balsem. Maar als je die niet hebt kan je ook 20 druppels etherische olie toevoegen van de kruiden die je ook in de bovenstaande olie vindt. Dus bijvoorbeeld sinaasappel etherische olie, kaneel etherische olie, laurier etherische olie, kruidnagel etherische olie of rozemarijn etherische olie. Ook citroen etherische olie of eucalyptus etherische olie past heel goed.. Heb je meerdere etherische oliën dan kan je ook een combinatie maken.

De zalf kan je gebruiken als je verkouden bent of in het algemeen in het verkoudheid seizoen om je immuunsysteem te ondersteunen en/of klachten te helpen verlichten. Het is ook een fijne zalf om te gebruiken bij spierklachten.

Reacties
Categorieën