Podcast 6, alles over de kruiden en planten op mijn balkon
Aromalifestyle Podcast
Monica Can
Aromalifestyle Podcast
11 min
0

Podcast 6, alles over de kruiden en planten op mijn balkon

11 min
0

In podcast 6 deel ik met je welke planten ik dit jaar op mijn balkon laat groeien. En het maakt niet uit of je een balkon of een tuin hebt. Deze planten zijn veelzijdig inzetbaar. Hieronder geef ik nog in het kort weer waarom ik heb gekozen voor deze planten. Mocht je meer interesse hebben in de werking van bepaalde planten dan vind je op Google heel veel informatie.

Een boek wat ik zelf erg fijn vind is onderstaand Engelstalig boek van Rosemary Gladstar, zij is echt een icoon op het gebied van kruiden en het boek is erg fijn geschreven met veel informatie en recepten:

Elke aflevering heb ik een lekkere olie compositie in de diffuser. Dit keer natuurlijk een compositie die past bij de kruiden op mijn balkon

De etherische olie compositie van podcast 6:

Frisse kruiden compositie

Luister hier de aflevering:

 

 

Hieronder een overzicht van de planten op mijn balkon. Ik heb ze besproken in de volgorde zoals ze op mijn balkon staan zodat ik niets vergeet.

Smalle weegbree

Deze plant gebruik ik vers als salade en in thee, ook bij insectensteken of allergie kan je een blaadje weegbree nemen en op de geïrriteerde huid leggen. Voor de winter droog ik de smalle weegbree en gebruik deze in thee, tincturen en maceraten. En in mijn weegbreezalf.

Ik heb de zaden gekocht van smalle weegbree en deze direct in de grond (bakken gezaaid). De plant is meerjarig dus komt elk jaar weer terug.

Salie

Salie gebruik ik als keukenkruid bijv. in mijn kruidenmix de luxe en om te drogen. Ik maak er thee en tinctuur van. De salie tinctuur gebruik ik altijd in mijn deospray. Ook gebruik ik salie voor mijn hoestbonbons. Ik maak er salie-honing mee etc.

Oregano

Gebruik ik veel als keukenkruid om mee te koken. Oregano is anti-viraal en zeer goed voor je immuunsysteem. Gedroogd kan je er ook een tinctuur van maken of gebruiken als thee.

Kamille

Deze plant is natuurlijk bekend om haar rustgevende eigenschappen. Gedroogde kamille bloemen kan je gebruiken om er oliemaceraat, tinctuur en thee van te maken. Die kan je ook in veel huidverzorgingsproducten gebruiken. Kamille tinctuur kan ook helpen om beter te slapen. Je kunt ook een combinatie maken van kamille, lavendel en citroenmelisse.

Deze combinatie kan je als thee of als tinctuur gebruiken voor het slapen gaan.

Als je in de zomer elke dag de open bloemetjes van je kamilleplant haalt en laat drogen dan blijft de plant de hele zomer nieuwe bloemetjes aanmaken.

podcast 6

Cranberry

Cranberry ofwel veenbessen heb ik dit jaar voor het eerst op mijn balkon staan. Deze plant doet het niet alleen goed in de tuin maar ook in een pot. De plant blijft laag en geeft in de herfst prachtige rode bessen. Cranberries zijn zo gezond omdat er onder andere ontzettend veel vitaminen in zitten. Ze zijn rijk aan vitamine C, E, vitamine B1, B2, B5, B6, B11 en vitamine K. Dit alles zorgt voor groei, herstel en een betere weerstand. Naast de vitamines bevatten cranberries ook veel mineralen. Zo zit er in het kleine besje bijvoorbeeld koper, mangaan, ijzer, kalium, calcium, fosfor, magnesium en zink. Je kunt ze natuurlijk vers gebruiken maar ze kunnen ook goed gedroogd worden

Ik gebruik ze zelf onder meer gedroogd in mijn granola, vers in cranberry zuurdesem brood , cranberry-honing-sinaasappel compote en ik maak er cranberry-aardbei jam van.

Lavendel

Lavendel kan prima in potten groeien en je kunt de bloemen prima drogen. De prachtige lila bloemen zijn een lust voor het oog en ze ruiken heerlijk.

De gedroogde bloemen maar ook bladeren kan je gebruiken in huid- en haarverzorgingsproducten, om er kruidenazijn van te maken. Je kunt er maceraten en tincturen mee maken en ook thee. Als je van de smaak houdt kan je lavendel ook als keukenkruid gebruiken.

Calendula

Calendula of goudsbloem is ook een makkelijke plant voor op het balkon. Ook deze plant heb ik gezaaid in de koude grond. De plant sterft in de winter af maar zaait zichzelf uit als je in de late zomer/herfst een paar bloemen laat zitten en die de kans geeft om zaad te vormen.

Calendula bloemen zijn verzachtend voor de huid en daarom zeer geschikt om maceraten mee te maken. Het kan onderdeel zijn van een muscle rub, omdat het ook verzachtend werkt op de spieren. Je kunt er thee van maken, de bloemen laten zich makkelijk drogen en dan verder verwerken. Calendula bloemen zijn eetbaar en verse calendula bloemen kan je gebruiken als een mooi kleuraccent in je zomerse salade. Gedroogde calendula blaadjes kan je ook fijnmalen en als levensmiddel kleurstof gebruiken.

Ezelsoor

Ezelsoor ofwel de Stachys byzantina ‘Silver Carpet’. Deze plant heeft een maximale hoogtevan ongeveer 15 centimeter met heel zacht behaard, wollig zilvergrijs blad en bloeit met roze bloemstelen. Er zijn verschillende soorten ezelsoor maar deze is vooral geschikt omdat hij niet zo groot wordt. Heb je een tuin dan kan je ook voor een variant kiezen met grotere bladeren en die ook hoger wordt.

De bladeren zijn eetbaar en je kunt ze als salade gebruiken. Je kunt de bladeren ook prima drogen en er een thee van maken. Deze thee kan verlichting brengen bij diarree en koorts. De thee is ook een echte tonic voor je lever en hart.

Omdat de blaadjes van de Ezelsoor zo goed absorberen kan een vers blad ook goed als pleister gebruikt worden, of je kunt een blad op een insectenbeet leggen om de pijn en jeuk te verlichten.

De bladeren van de grotere ezelsoor varianten kunnen zelfs als toiletpapier dienen 😁.

Pepermunt

Pepermunt is natuurlijk heel bekend en heel makkelijk om te groeien. De plant is winterhard en komt elk jaar weer opnieuw op. Je kunt pepermunt in je thee gebruiken, om mee te koken, likeur van maken, een oliemaceraat van maken om te gebruiken in huidverzorgingsproducten of een tinctuur die je ook kunt gebruiken als conservering in je zelfgemaakte producten.

Pepermunt heeft wel de neiging om te woekeren dus als je pepermunt in de tuin wilt laten groeien geef hem dan een plekje apart of zet de pepermunt in een grote pot.

Oost-Indische kers

Officieel kan de Oostindische kers niet in balkon bakken groeien maar ik heb dit vorig jaar voor het eerst geprobeerd en ondanks dat de plant in een vrij kleine bak stond is hij erg groot geworden. Het is eigenlijk een klimplant maar vorig jaar heb ik hem laten hangen over de rand van mijn balkon. In de tuin kan je de plant ook als bodembedekker gebruiken. Dit jaar heb ik een nieuw plekje voor deze plant in een grote pot met een klimrek.

Een tinctuur van de Oost-Indische kers is een echt natuurlijk antibiotica. Ik heb afgelopen jaar voor het eerst deze tinctuur gemaakt door de verse bloemen en blaadjes in alcohol te laten trekken. En deze winter heb ik iedere keer wanneer ik maar dacht een verkoudheid te krijgen, bijv. een lichte keelpijn of een beetje hoesten, meteen een halve theelepel tinctuur opgelost in een glas water en dit gedronken. En dat heeft iedere keer geholpen. (meestal gebruikte ik dan ook nog mijn natuurlijke vaporub balsem). Ik ben deze winter niet verkouden geweest en heb ook geen griep of andere virus infectie gehad.

Naast een tinctuur is de Oost-Indische kers ook eetbaar en kan je de blaadjes en bloemen gebruiken in salades. Je kunt de blaadjes koken als spinazie en de gedroogde bloemen en blaadjes kan je ook in kruiden maceraten gebruiken. Als je de plant zaad laat vormen kan je zelfs een soort kappertjes maken van de zaden.

De Oost-Indische kers zaait zichzelf makkelijk uit, dus meestal komt hij elk jaar vanzelf terug in je tuin (of in de balkonbak).

Echinacea Purpurea

De Oost-Indische kers moet de grote bak delen met de Echinacea ofwel de rode zonnehoed. Dit is een plant die diep wortelt dus als je hem op je balkon wilt laten groeien heb je wel een diepe bak nodig. Het is voor mij de eerste keer dit jaar dat ik de Echinacea heb geplant en ik ben benieuwd hoe het resultaat zal zijn.

In de tuin kan je de Echinacea natuurlijk zonder problemen laten groeien.

Echinacea Purpurea, ofwel Rode Zonnehoed, wordt al eeuwen gebruikt als geneeskrachtig kruid. Het waren de indianen die ontdekten dat het plantje een prima middel is om hoest, verkoudheden en griep te bekampen. Uit onderzoek blijkt dat Echinacea  de vernieuwing van T-cellen activeert en de aanmaak van antilichamen ondersteunt.

Je kunt van de plant alle delen gebruiken. De wortels, bladeren en bloemen. Zij hebben allemaal een iets andere functie.  Je kunt de plant drogen en in de winter als thee gebruiken. Dat is wat ik wil gaan doen met de bloemen en bladeren. De wortels laat ik voorlopig met rust want de plant is meerjarig en komt dus ieder jaar weer terug.

Ook ga ik een tinctuur maken van de Echinacea in combinatie met de Oost-Indische kers.

Kattenkruid

Kattenkruid ofwel Nepeta heb ik in eerste instantie gekocht voor onze katten maar ook omdat het een ontzettend mooie plant is met prachtige bloemen. Er zijn veel verschillende varianten op de markt. Ik heb gekozen voor een laagblijvende variant.  De Nepeta Racemosa Superba met blauwe bloemen en de Nepeta Racemosa Snowflake met witte bloemen.

Kattenkruid schijnt ook pijnstillende eigeschappen te hebben en je kunt de gedroogde bloemen en bladeren gebruiken in tincturen, thee en maceraten. Ik wil deze gaan gebruiken om er een pijnverlichtende spierolie mee te gaan maken (met nog andere kruiden en etherische oliën die een pijnstillende werking hebben).

Viooltjes

Viooltjes zijn in huidverzorgingsproducten bekend om hun verzachtende, vochtinbrengende eigenschappen. Je kunt verse viooltjes gebruiken om een gezichtsreiniger mee te maken zoals beschreven staat in mijn boek ‘Groen leven met aromatherapie‘ (blz. 95) . Je kunt de bloemetjes drogen en er een olie-maceraat van maken en dit verwerken in je gezichtscreme of bodylotion. En onbespoten viooltjes kan je ook eten en bijvoorbeeld gebruiken om een salade mee op te vrolijken.

Viooltjes doen het prima in potten en als je regelmatig de bloemetjes verwijdert blijven ze heel lang bloeien. Zorg er wel voor dat je een onbespoten/biologische variant gebruikt.

Citroenmelisse

Citroenmelisse heb ik al jaren op mijn balkon staan en de plant doet het prima in alle grondsoorten en ook in kleine potten. Echter, hoe groter de pot, des te groter wordt ook je plant. In de volle grond kan een citroenmelisse wel tot 1 meter hoog worden. Ik heb de citroenmelisse dit jaar voor het eerst in een grote pot gezet en ben benieuwd hoe groot deze nu gaat worden.

Ik gebruik citroenmelisse om er thee van te maken.  Citroenmelissethee werkt kalmerend en ontspannend, het is slaapbevorderend en revitaliseert het zenuwstelsel. Ook ideaal in combinatie met lavendel.

Verder maak ik er tinctuur van, hydrolaat, olie maceraat om te verwerken in huidverzorgingsproducten, siroop. likeur, limonade etc. etc.  Als je VIP lid bent van de Aromalifestyle community dan heb je toegang tot een speciale online workshop met heel veel recepten die je kunt maken met citroenmelisse.

Duizendblad

Duizendblad is het perfecte EHBO-kruid. De Latijnse naam is Achillea Millefolium. Millefolium betekent ‘duizenden blaadjes’ en verwijst naar het zeer fijn vertakte blad.

Dit kruid (en ook de etherische olie) is sterk bloedstelpend en wondgenezend. Het kan de circulatie verbeteren, verlaagt de bloeddruk en versterkt en reinigt de bloedvaten.

Thee van duizendblad is vochtafdrijvend en schijnt te helpen bij oedeem en jicht. Als je de thee drinkt tijdens de menstruatie zorgt het voor een betere doorbloeding helpt tegen menstruatiekramp.

Ik wil de bladeren en bloemen van de duizenblad gaan drogen om er een bloedstelpend poeder van te maken.

Let op bij inwendig gebruik: duizendblad bevat een kleine hoeveelheid blauwzuur. Eet daarom nooit grote hoeveelheden van het blad, en gebruik de thee niet langer dan 3 weken achter elkaar

Tijm en Citroentijm

Dit kruid gebruik ik voornamelijk om mee te koken.Er zijn honderden verschillende soorten tijm. Ik heb de normale tijm ‘Thymus Vulgaris’ al een aantal jaar op mijn balkon staan en gebruik hiervan het verse kruid en ik droog het kruid voor in de winter. Van de tijm gebruik je alleen de blaadjes.

De citroentijm heb ik dit jaar voor het eerst en wil ik gebruiken om thee mee te maken. De smaak is wat frisser en meer citroenachtig, dat lijkt mij wat lekkerder voor in de thee dan normale tijm.

Ik maak van mijn tijm ook een hoestsiroop. Er staan inmiddels twee recepten op Aromalifestyle. De tijmsiroop en tijm-salie hoestsiroop.

Rozemarijn

Ik gebruik rozemarijn als keukenkruid, om kruidenazijn mee te maken, in mijn haargroei olie en om hydrolaat mee te maken. Ik vind de geur van rozemarijn heerlijk.  Het is een goede geur om van op te vrolijken.

En rozemarijn is een bron van antioxidanten en is goed voor je spijsvertering en luchtwegen.

De geur van rozemarijn houdt ook ongewenste insecten op een afstand maar de bijen zijn blij met de bloemen.

Rode klaver

Rode klaver (Trifolium pratense) gebruik ik normaal als kiemzaad en vorig jaar heb ik deze voor het eerst gezaaid om te kijken of het werkt op een balkon. En de klaver is echt groot geworden maar heeft wel veel water nodig. Dit jaar krijgt de rode klaver een eigen pot. Ik droog de bloemen en blaadjes voor thee. Rode klaver heeft ook enorm veel gezondheidsvoordelen. Vooral ook bij overgangsklachten en botontkalking. Dit is ook de reden waarom ik graag de kiemen van de rode klaver eet.

Groente en fruit

Eigenlijk wilde ik geen groente of fruit op ons balkon kweken. Ten eerste is de opbrengst meestal te klein om er echt iets mee te doen. Er komen niet genoeg courgettes, paprika’s of tomaten op een balkon om deze bijvoorbeeld te wecken voor de wintermaanden. En aangezien onze ruimte beperkt is heb ik daarom besloten om geen groente te gaan kweken.

Ik heb een uitzondering gemaakt voor 2 soorten:

Aardbeien en radijsjes. Omdat deze planten het hele seizoen door vruchten geven. Radijsjes nemen niet veel plaats in en kan je telkens opnieuw zaaien en normale aardbeien die je in de winkel kunt kopen zijn volgespoten met pesticiden. En biologische aardbeien waren afgelopen jaar extreem duur en vaak moeilijk te krijgen. Daarom heb ik besloten deze in de vensterbank van mijn slaapkamer raam te gaan kweken. Ik heb 8 biologische aardbeiplanten die de hele zomer vruchten geven en ook de bladeren gebruik ik om te drogen en te mixen in mijn ‘supergreens’ poeder.

Tot slot

Ik hoop dat ik je inspiratie heb gegeven om ook aan de slag te gaan met het zelf kweken van kruiden. Je hebt er niet veel ruimte voor nodig en zelfs in een vensterbank kan je al aan de slag. Het brengt zoveel positieve energie en het geeft zoveel voldoening als je ziet hoe je planten groeien.

En de bloemen die deze planten hebben zijn heel belangrijk voor onze bijen. Zij zullen blij zijn als je de moeite doet om een aantal van deze planten op je balkon of in je tuin neer te zetten.

Ik heb van elke plant maar een korte omschrijving gegeven en toch is dit artikel al erg lang geworden. Als je meer wilt weten over bepaalde planten dan adviseer ik je om even op Google te zoeken, dan vind je veel informatie en kan je zelf beslissen wat bij jouw situatie past.

Er zijn namelijk nog veel meer interessante medicinale kruiden en planten die je kunt gebruiken maar ik heb een keuze moeten maken omdat we niet meer ruimte op ons balkon beschikbaar hebben. Maar zoals je kunt zien is het toch al een aardige hoeveelheid geworden en kan je ook op kleine schaal veel bereiken.

Heb jij nog goede tips of ervaringen met fijne kruiden? Laat het ons dan zeker hieronder weten.

Meer podcasts?

Regelmatig komt een nieuwe aflevering online.

Onder meer beschikbaar op SpotifyGoogle PodcastsApple podcasts en nog veel meer.

Klik hier voor alle kanalen waar je de Aromalifestyle podcast kan beluisteren

Vind je podcast 6 leuk? Dan zou ik het heel fijn vinden als je een review achterlaat bij Google of Apple of natuurlijk hier op de blog. Dat helpt mij om beter gevonden te worden in Google zodat meer mensen van de podcast kunnen genieten. Alvast bedankt!

Reacties
Categorieën