Kruidenmix de luxe, multifunctioneel, gezond en lekker
Kruidenmixen-tincturen
Monica Can
Kruidenmixen-tincturen
2 min
0

Kruidenmix de luxe, multifunctioneel, gezond en lekker

2 min
0

Deze kruidenmix de luxe is makkelijk om zelf te maken. Zonder de chemicaliën die je vaak aantreft in kruidenmixen die in de winkel worden verkocht.

Want een zelfgemaakte kruidenmix bevat alleen de ingrediënten die jij wilt. En niets extra’s zoals kunstmatige toevoegingen en kleurstoffen. Maar je kunt een zelfgemaakte kruidenmix verbeteren door een stap verder te gaan dan alleen een mengsel van kruiden en specerijen.

Door een paar eenvoudige vitaminerijke en mineraalrijke ingrediënten toe te voegen, zoals edelgistvlokken (voedingsgist) en kelppoeder, kan deze kruidenmix de luxe een krachtige oppepper geven aan elk gerecht waaraan je het toevoegt.

Het geheim is om de juiste verhouding te krijgen, zodat deze ingrediënten de kruidenmix niet overheersen en de smaak van de andere kruiden en specerijen doorlaten.

Maar maak je geen zorgen. Dit is niet ingewikkeld en ik laat je de juiste verhoudingen zien om de perfecte smaakbalans te bereiken in onderstaande recept video.

Himalaya zout

Himalaya zout bevat dezelfde 84 mineralen en elementen sporen die te vinden zijn in het menselijk lichaam! Enkele van deze mineralen zijn: natriumchloride, sulfaat, calcium, kalium en magnesium. Bij het consumeren van dit zout, krijg je minder  natrium per portie binnen dan gewoon keukenzout, omdat het minder verfijnd is en een grovere structuur heeft. Daarom bevat Himalaya zout minder natrium per portie, omdat de kristallen of vlokken niet verfijnd zijn, ten opzichte van sterk bewerkte keukenzout variëteit.

Edelgistvlokken

Edelgistvlokken (ofwel voedingsgist) zien er misschien niet zo lekker uit maar ze bevatten van nature vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. De B-vitamines kunnen onder meer bijdragen aan het vergroten van de weerstand, het versterken van het metabolisme en het gezonder maken van de huid en het haar. Edelgistvlokken zijn ook rijk aan plantaardige eiwitten en worden daarom vaak in een veganistisch dieet gebruikt. De smaak is vrij neutraal en doet een beetje aan parmezaanse kaas denken.

Kelp

Kelp is een zeewier en bevat net als andere zeewieren / algen, extreem veel vitaminen en mineralen. Kelp bevat niet alleen vitamine B2, niacine, choline, caroteen en algeninezuur maar bovendien ook nog maar liefst  23 andere mineralen. De bekendste is het jodium maar kelp bevat ook magnesium, ijzer, calcium, natrium, zink, mangaan, kalium en fosfor.

kruidenmix

Benodigdheden voor je kruidenmix de luxe

 • 200 gram himalaya zout of eventueel (keltisch) zeezout
 • 12 gram edelgistvlokken
 • 2 theelepels kelppoeder
 • 15 gram gedroogde peterselie
 • 1 theelepel gedroogde basilicum
 • 1 theelepel gedroogde bieslook
 • 1 theelepel gedroogde dille
 • 1 theelepel gedroogde oregano
 • 1 theelepel gedroogde salie
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • 1 theelepel uienpoeder
 • 1/2 theelepel knoflookpoeder

Bereidingswijze

Doe alle ingrediënten in een ruime kom en meng ze goed door elkaar.

Giet de kruidenmix de luxe dan in een glazen pot met een goed sluitende deksel. Deze hoeveelheid past in een (weck) pot van een halve liter.

Handig is het om de grote pot donker te bewaren en een klein potje met kruidenmix in je keuken te hebben dat je gebruikt. Zo blijft de kruidenmix zeker 2-3 jaar goed.

Gebruik

Om gerechten zoals soepen, stoofpootjes, salades etc. te kruiden begin je met een 1/2 theelepel en naar smaak kan je nog meer toevoegen. Deze kruidenmix is ook ideaal om kruidenboter of kruidenkaas mee te maken.

Wil je nog meer inspiratie? Kijk dan ook eens bij het recept voor kruidenzout of de fix mix voor sladressing

Reacties
Categorieën