Kruidenmixen-tincturen
Monica Can
Kruidenmixen-tincturen
2 min
4

Kruidenzout, leuk als geschenk (met etiketten)

2 min
4

Kruidenzout is trendy. Overal in de winkels zie je kruidenzout in mooie luxe potjes en daar hangt dan ook meteen een prijskaartje aan. Helemaal niet zo gek, want kruidenzout is ook ideaal. Ze maken je gerecht helemaal af.

Maar waarom zou je kruidenzout kopen? Het is heel makkelijk zelf te maken met deze recepten. Het enige wat je nodig hebt zijn kruiden, zout en een mooi potje. Hoe leuk is dit als cadeautje om te geven of krijgen?!

Onderaan het artikel vind je een download met mooie etiketten die je op je potjes met kruidenzout kunt plakken.

kruidenzout

We gaan aan de slag:

KRUIDENZOUT MET GEROOKT PAPRIKAPOEDER EN CHILI

Neem 100 g grof zeezout. Hak 1 kleine gedroogde chilipeper fijn (of gebruik 1 theelepel chilivlokken) en meng ze onder het zout met 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder. Maal het geheel fijn in een keukenmachine of blender en doe het in een weckpotje.

KRUIDENZOUT MET VENKEL- EN MOSTERDZAADJES

Neem 100 g grof zeezout. Neem theelepel venkel- en 1 theelepel mosterdzaadjes. Meng onder het grof zeezout en maal het kruidenzout fijn in een keukenmachine of blender. Roer de overige venkel- en mosterdzaadjes nadien onder de zoutmengeling. Doe het kruiden zout in een glazen potje.

KRUIDENZOUT MET CITROEN EN ROZEMARIJN

Neem 100 g grof zeezout. Rasp de schil van 1 biologische citroen en voeg het bij het zeezout samen met 2 takjes rozemarijn (verwijder de grote steeltjes). Maal het geheel fijn in de keukenmachine. Spreid het geheel uit op een bakblik en laat het een dag drogen. Doe de zoutmengeling in een weckpotje.

Heb je niet zoveel tijd om het zout te laten drogen neem dan 100 gram grof zeezout, 1 theelepel gedroogde citroenrasp (citroenpoeder) en 1 theelepel gedroogde rozemarijn. Maal het geheel fijn in een blender, keukenmachine of koffiemolen.

TOMATENZOUT

Tomatenzout zie je in Duitsland veel in de winkels en is ook heel snel gemaakt.

Neem 100 gram gedroogde tomaten (zonder olie) en 50 gram grof zeezout doe dit samen in de keukenmachine of blender en maal het geheel fijn. Spreid het geheel uit op een bakblik en laat het een dag drogen. Doe de zoutmengeling in een weckpotje.

MAGGI KRUIDENZOUT

Met de bladeren van de maggiplant (lavas) kan je ook een lekker kruiden zout maken dat prima ter vervanging voor maggipoeder kan doen.

Hiervoor heb je een aantal gedroogde stengels van de maggiplant nodig (stengels met blad) en een gelijke hoeveelheid aan gewicht van grof zeezout. Dus als je 100 gram gedroogde maggiplant hebt dan voeg je 100 gram grof zeezout toe.

Dit doe je dan in een keukenmachine of blender en maalt alles fijn.

Dan doe je het zoutmengsel in een mooi weckpotje.

Kruidenzout is lekker in soepen, sauzen, stoofpotjes, dressings, kruidenboter, op croutons, bij gegrild vlees en in vispakketjes.

Malen met een koffiemolentje.

Als je een elektisch koffiemolentje hebt dan is dat ook heel geschikt om kruiden zout mee te maken. Ik heb zelf een koffiemolentje wat ik alleen maar gebuik om zout, peper en kruiden te malen.

Kruidenzout als geschenk.

Zelfgemaakt kruiden zout is een prima geschenk voor iedereen die graag kookt.

Verpak het zout in een mooi potje en hang er bijvoorbeeld een klein houten zoutschepje aan en een mooi kaartje met waarvoor het zout gebruikt kan worden.

Als je meerdere potjes gelijktijdig wil maken dan kan je de hoeveelheden ook makkelijk verdubbelen of verdrievoudigen etc.

Hier kan je de etiketten voor je kruidenzout downloaden. Print ze uit op etiketpapier of gewoon papier en plak ze dan met je zelfgemaakte lijm op de potjes. Of print ze op wat dikker karton en maak er mooie labels van.

Veel plezier met maken en schenken.

Reacties
Categorieën