Page content

Natuurlijke lijm zelf maken met meel, water en suiker!

Natuurlijke lijm zelf maken met meel, water en suiker!

Deze natuurlijke lijm werkt echt goed en is makkelijk zelf te maken met maar een paar ingrediënten.

Als je je producten zelf maakt dan is het handig om ze te voorzien van een etiket zodat je weet wat er in de pot zit en wanneer je het gemaakt hebt. Maar het is ook erg handig als je dit etiket weer van je fles of pot  kan verwijderen als je het product hebt opgebruikt zodat je de pot weer opnieuw kan gebruiken. Deze natuurlijke lijm is de ideale oplossing.

De lijm zorgt ervoor dat je etiketten goed blijven zitten maar laat zich met warm water en een beetje sop makkelijk van glas verwijderen. Daarnaast is de lijm ook prima geschikt als knutsellijm voor kinderen.

Een ander voordeel is dat je zelf op normaal papier de leukste etiketten kan printen en dan met je natuurlijke lijm op de potten kunt plakken. Gebruik hiervoor bijv. het gratis Jam Labelizer.

Ik gebruik dit programma ook graag om mijn etiketten in te maken. Of je kunt natuurlijk zelf creatief worden en je eigen etiketten ontwerpen (op Pinterest vind je ook genoeg inspiratie). Of je laat je kinderen mooie etiketten tekenen die je dan op de potten plakt.

 

natuurlijke lijm

Hoe maak je de natuurlijke lijm

Zoals gezegd heb je niet veel nodig voor deze lijm:

  • 25 gram  meel
  • 120 ml. koud water
  • 240 ml. heet water
  • 15 gram suiker

Neem een pannetje en meng de meel met het koude water, roer dit goed door totdat er een mooi glad papje is ontstaan. Voeg dan het hete water toe en breng het geheel onder goed roeren aan de kook. Laat dit even doorkoken todat je een wat dikkere massa hebt en voeg dan de suiker toe. Goed doorroeren, in een schoon glazen potje doen en af laten koelen. Dan is je lijm klaar voor gebruik.

Ik gebruik de lijm zelf voor mijn etiketten op de weckpotten dus ik weet dat deze lijm perfect werkt op glas. Ook papier op papier werkt prima. Heb jij de lijm ook gemaakt en getest op andere materialen laat het ons dan zeker weten.

 

 

Comment Section

7 reacties op “Natuurlijke lijm zelf maken met meel, water en suiker!


Door vicky op 27 mei 2016

Leuk idee.
Mijn grootste probleem is -toch- het uitlopen van de info die ik op de etiketten schrijf. Er is wel altijd iets met alcohol of water aan de hand. Oplossingen om dit op te lossen zijn welkom


Door Monica-Can op 31 mei 2016

Ik print mijn etiketten meestal, maar zou een permanent marker niet werken? Dat zou toch watervast moeten zijn.


Door Mary op 29 mei 2016

Hoe lang kan je de lijm bewaren?


Door Thea op 30 mei 2016

Als conserveermiddel kan je kruidnagelolie toevoegen. Kruidnagelolie heeft een antibacteriële werking. De dosering moet je een beetje uitproberen. 5-10 druppels is een goede start. Het potje in de koelkast bewaren verlengt ook de houdbaarheid. Ruikt ook lekker. Met mijn kinderen maakte ik altijd een voorraadje papier-maché in een emmertje met daarin kruidnagelolie. Nooit bederf of schimmelvorming gehad.


Door Monica-Can op 31 mei 2016

Dank je wel voor de goede tip. Dat ga ik zeker proberen.


Door Mieke op 18 juli 2016

Hallo,
Welk meel gebruik je hiervoor ?


Door Monica-Can op 29 juli 2016

Hallo Mieke,

Ik neem hiervoor gewone bloem.

Groetjes,
Monica

Plaats een reactie


*