Natuurlijke lijm zelf maken met meel, water en suiker!

Natuurlijke lijm zelf maken met meel, water en suiker!

Deze natuurlijke lijm werkt echt goed en is makkelijk zelf te maken met maar een paar ingrediënten.

Als je je producten zelf maakt dan is het handig om ze te voorzien van een etiket zodat je weet wat er in de pot zit en wanneer je het gemaakt hebt. Maar het is ook erg handig als je dit etiket weer van je fles of pot  kan verwijderen als je het product hebt opgebruikt zodat je de pot weer opnieuw kan gebruiken. Deze natuurlijke lijm is de ideale oplossing.

De lijm zorgt ervoor dat je etiketten goed blijven zitten maar laat zich met warm water en een beetje sop makkelijk van glas verwijderen. Daarnaast is de lijm ook prima geschikt als knutsellijm voor kinderen.

Een ander voordeel is dat je zelf op normaal papier de leukste etiketten kan printen en dan met je natuurlijke lijm op de potten kunt plakken. Gebruik hiervoor bijv. het gratis Jam Labelizer.

Ik gebruik dit programma ook graag om mijn etiketten in te maken. Of je kunt natuurlijk zelf creatief worden en je eigen etiketten ontwerpen (op Pinterest vind je ook genoeg inspiratie). Of je laat je kinderen mooie etiketten tekenen die je dan op de potten plakt.

natuurlijke lijm

Hoe maak je de natuurlijke lijm

Zoals gezegd heb je niet veel nodig voor deze lijm:

  • 25 gram  meel
  • 120 ml. koud water
  • 240 ml. heet water
  • 15 gram suiker

Neem een pannetje en meng de meel met het koude water, roer dit goed door totdat er een mooi glad papje is ontstaan. Voeg dan het hete water toe en breng het geheel onder goed roeren aan de kook. Laat dit even doorkoken todat je een wat dikkere massa hebt en voeg dan de suiker toe. Goed doorroeren, in een schoon glazen potje doen en af laten koelen. Dan is je lijm klaar voor gebruik.

Ik gebruik de lijm zelf voor mijn etiketten op de weckpotten dus ik weet dat deze lijm perfect werkt op glas. Ook papier op papier werkt prima. Heb jij de lijm ook gemaakt en getest op andere materialen laat het ons dan zeker weten.

vicky
Door

vicky

op 27 May 2016

Leuk idee. Mijn grootste probleem is -toch- het uitlopen van de info die ik op de etiketten schrijf. Er is wel altijd iets met alcohol of water aan de hand. Oplossingen om dit op te lossen zijn welkom

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 31 May 2016

Ik print mijn etiketten meestal, maar zou een permanent marker niet werken? Dat zou toch watervast moeten zijn.

petra
Door

petra

op 29 Apr 2018

gebruik dan watervaste fine liners

Anoniem
Door

Anoniem

op 17 Jun 2018

Gebruik stiften op basis van olie. En om af te drukken gebruik je best een laserprinter, geen inktprinter...

Mary
Door

Mary

op 29 May 2016

Hoe lang kan je de lijm bewaren?

Thea
Door

Thea

op 30 May 2016

Als conserveermiddel kan je kruidnagelolie toevoegen. Kruidnagelolie heeft een antibacteriële werking. De dosering moet je een beetje uitproberen. 5-10 druppels is een goede start. Het potje in de koelkast bewaren verlengt ook de houdbaarheid. Ruikt ook lekker. Met mijn kinderen maakte ik altijd een voorraadje papier-maché in een emmertje met daarin kruidnagelolie. Nooit bederf of schimmelvorming gehad.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 31 May 2016

Dank je wel voor de goede tip. Dat ga ik zeker proberen.

marlies biemond
Door

marlies biemond

op 04 Mar 2021

hoe lang kan je het bewaren zonder kruidnagelolie?

Mieke
Door

Mieke

op 18 Jul 2016

Hallo, Welk meel gebruik je hiervoor ?

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 29 Jul 2016

Hallo Mieke,Ik neem hiervoor gewone bloem.Groetjes, Monica

Jolanda
Door

Jolanda

op 30 Oct 2017

Vandaag voor het eerst zelf lijm gemaakt. Als laatste wat voedingskleurstof toegevoegd. Nu mooie roze lijm voor mijn dochtertje.

Monica-Can
Door

Monica-Can

op 31 Oct 2017

Wat een goed idee. Inderdaad heel leuk voor kinderen.

Gerda Maijntz
Door

Gerda Maijntz

op 14 Dec 2018

Om etiketten op potjes te lijmen gebruik ik alleen maar melk.: n beetje melk op n schoteltje en met n kwastje de achterkant van t etiket insmeren, dan opplakken en t zit na n paar minuten vast.

Marleen
Door

Marleen

op 14 Dec 2018

leuk idee, je moet 't maar weten!

Bernice
Door

Bernice

op 17 Jun 2019

Ik heb de helft van het hete water toegevoegd zodat de lijm sneller dik was. Gebruikt om de bamboestokjes van mn bijenhotel vast te plakken. Nog ff zien hoe lang het houdt....

Erna
Door

Erna

op 11 Sep 2019

Kun je met deze lijm (ontbijt)koek en/of snoep op karton plakken (en het snoepgoed evt dan nog eten, binnen een of twee dagen?

marlies biemond
Door

marlies biemond

op 04 Mar 2021

hoelang ben je heir meebezig?

Wendy
Door

Wendy

op 27 Oct 2022

Onlangs deze lijm gemaakt. Werkt fijn op glazen potten en ook heb ik het al op diepvries (plastic) zakken gebruikt. Dat lijkt ook goed te werken (met permanentmarker op kopieerpapier). Leuk om gewoon kopieerpapier te kunnen gebruiken voor etiketten…

Monica Can
Door

Monica Can

op 03 Nov 2022

Dank je wel voor je bericht en wat een goed idee om het ook op diepvrieszakken te gebruiken. Dat had ik nog niet geprobeerd. Ik heb van die herbruikbare zakken voor in de diepvries en daar ga ik het eens op uitproberen.

Reactie plaatsen