natuurlijke lijm zelf maken
DIY ideetjes
Monica Can
DIY ideetjes
1 min
20

Natuurlijke lijm zelf maken met meel, water en suiker!

1 min
20

Deze natuurlijke lijm werkt echt goed en is makkelijk zelf te maken met maar een paar ingrediënten.

Als je je producten zelf maakt dan is het handig om ze te voorzien van een etiket zodat je weet wat er in de pot zit en wanneer je het gemaakt hebt. Maar het is ook erg handig als je dit etiket weer van je fles of pot  kan verwijderen als je het product hebt opgebruikt zodat je de pot weer opnieuw kan gebruiken. Deze natuurlijke lijm is de ideale oplossing.

De lijm zorgt ervoor dat je etiketten goed blijven zitten maar laat zich met warm water en een beetje sop makkelijk van glas verwijderen. Daarnaast is de lijm ook prima geschikt als knutsellijm voor kinderen.

Een ander voordeel is dat je zelf op normaal papier de leukste etiketten kan printen en dan met je natuurlijke lijm op de potten kunt plakken. Gebruik hiervoor bijv. het gratis Jam Labelizer. of maak je etiketten in Canva.

Ik gebruik dit programma ook graag om mijn etiketten in te maken. Of je kunt natuurlijk zelf creatief worden en je eigen etiketten ontwerpen (op Pinterest vind je ook genoeg inspiratie). Of je laat je kinderen mooie etiketten tekenen die je dan op de potten plakt.Hoe maak je de natuurlijke lijm

Zoals gezegd heb je niet veel nodig voor deze lijm:

  • 25 gram  meel
  • 120 ml. koud water
  • 240 ml. heet water
  • 15 gram suiker

Neem een pannetje en meng de meel met het koude water, roer dit goed door totdat er een mooi glad papje is ontstaan. Voeg dan het hete water toe en breng het geheel onder goed roeren aan de kook. Laat dit even doorkoken todat je een wat dikkere massa hebt en voeg dan de suiker toe. Goed doorroeren, in een schoon glazen potje doen en af laten koelen. Dan is je lijm klaar voor gebruik.

Ik bewaar de lijm in een 500 ml. Pearl mason jar in de koelkast. De lijm blijft zeker een aantal weken goed. Als je schimmel op de lijm ziet of hij plakt niet meer goed dan moet je de lijm weggooien en een nieuwe batch maken.

Ik gebruik de lijm zelf voor mijn etiketten op de weckpotten dus ik weet dat deze lijm perfect werkt op glas. Ook papier op papier werkt prima. En ik heb de lijm ook gebruikt om deze pompoen te decoreren met gedroogde bloemen en ik heb er ook bevroren waxinelichthoudertjes mee gemaakt.

Heb jij de lijm ook gemaakt en getest op andere materialen laat het ons dan zeker weten. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met deze lijm.

Reacties
Categorieën