Page content

10 tips om natuurlijke plantenvoeding zelf te maken

10 tips om natuurlijke plantenvoeding zelf te maken

Natuurlijke plantenvoeding kan je prima zelf maken en het  is heel simpel en leuk om te doen. Je kunt natuurlijk mest kopen voor je planten maar wist je dat je dit heel makkelijk zelf kunt maken met producten die je al in huis hebt. Dat spaart niet alleen geld maar ook een hoop plastic flessen en chemie.

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een composthoop te maken of een bokashi emmer neer te zetten. Gelukkig zijn er meer mogelijkheden om je planten van voeding te voorzien zonder hiervoor iets te hoeven kopen. Deze zelfgemaakt producten werken net zo goed en misschien nog wel beter dan gekochte plantenvoeding en je hebt er niet veel voor nodig.

 

natuurlijke plantenvoeding

Hier vind je 10 tips om je eigen natuurlijke plantenvoeding te maken.

 

  1. Het water van de eieren. Als je eieren kookt bewaar dan het water waarin je de eieren gekookt hebt en laat dit afkoelen. De eieren geven calcium af aan het water en dit is goed voor je planten.
  2. Nu we toch bij eieren zijn, bewaar ook de schillen van je biologische eieren en maal deze fijn als je er een aantal hebt. Deze fijngemalen eierschillen zijn een prima bron van calcium voor planten die van een kalkrijke grond  houden zoals geranium, lavendel, druiven, hortensia etc.
  3. Thee: afgekoelde thee die je nog over hebt kan je verdunnen met water en aan je planten geven. Thee bevat tannine, een stof die de groei van planten op biologische wijze bevordert. Iedere theesoort is geschikt als meststof. Je kunt gebruikte theezakjes in het gietwater voor de planten doen.  Je kunt losse thee ook  door de potgrond mengen. Gebruik niet te veel, want je moet je planten niet overbemesten.
  4. Ook koffieprut kan je door de aarde werken voor een goede voeding.
  5. Een aftteksel van groente en fruit afval is ook prima als mest voor je planten. Bewaar hiervoor de schillen van je groente en fruit in een eemer en giet hier kokend water overheen. Laat dit 1 dag trekken en gebruik het water dan als meststof voor je planten.
  6. Ook het kookwater (ongezouten) van de groente of aardappels die je gekookt hebt kan je gebruiken om je planten te voeden.
  7. Je kunt ook een aftreksel maken van tuinafval, ook hier het afval in een emmer doen en met kokend water bedekken. 1 dag laten trekken en je plantenvoeding is klaar.
  8. Strooi een beetje zuiveringszout bij je tomatenplanten hierdoor worden je tomaten zoeter van smaak
  9. Als je een krachtige blender of keukenmachine hebt kan je ook instant compost maken door de schillen van groente en fruit en bijvoorbeeld koffieprut samen met voldoende water in de blender te doen en hier een soort ‘plantensmoothie’ van te maken. Deze smoothie kan je dan aan je planten geven. Ze zullen je er dankbaar voor zijn.
  10. Ook epsom zout (bitterzout) is goed voor planten die van magnesium  en zwavel houde. Vooral Magnesium is een belangrijk element in het bladgroen van de plant. Aardappels, rozen tomaten, wortelen, paprika, maar ook coniferen en andere bladhoudende planten houden van wat extra  magnesium. Los een eetlepel bitterzout op in een liter water en geef dit aan de planten.

Heb jij nog een goede tip om je planten om natuurlijke manier te bemesten laat het ons dan hieronder weten.

Comment Section

19 reacties op “10 tips om natuurlijke plantenvoeding zelf te maken


Door Syl Kalliski op 10 mei 2016

Bedankt Monica, erg interessant, ga het uitproberen!


Door Monica-Can op 17 mei 2016

Graag gedaan, je planten zijn er vast blij mee.


Door carleer op 20 mei 2016

Ziet er heel interessant uit wat is bitterzout ?Door Monique op 10 juni 2017

Ja, wat een leuke tips geef je Monica, ik ga ze zeker gebruiken. Eigenlijk zo logisch, dat er in je kookwater nog vanalles zit. Ik ga het meteen uitproberen!


Door Nathalie op 29 mei 2016

Bedankt dat je dit met ons wilt delen. Hoe vaak geef je plantenvoeding? Moeten alle planten voeding hebben? Binnen en buiten? Ik denk er eigenlijk nooit aan om extra voeding te geven, vroeg me ook af of het wel echt nodig was of meer commercie. Maar goed wij hebben nu ook nog maar een paar cactussen over voor binnen, we hadden er geen plek voor omdat we geen vensterbanken hadden in ons oude huis. In ons nieuwe huis komen er wel weer planten binnen!


Door Monica-Can op 31 mei 2016

Ik geef mijn planten op het balkon nu 1 x per week plantenvoeding, meestal een mengsel van verdunde thee, koffie en kookwater van de eieren en ze doen het erg goed. Binnen krijgen ze 1 x per maand plantenvoeding.


Door Elly Berg op 29 mei 2016

Bananen schillen zijn goed voor de rozen struiken .
Koffieprut bij je aardbeien , ze worden zoeter .
Keltisch zeezout is ook heel goed voor je planten ,1 theelepel op een liter water .
Brandnetels in een emmer doen met water overgieten ,zeker drie dagen laten staan en je hebt een fantastische mest .{ het ruikt wel } .
Maar dit kan ook met het smeerwortelblad .


Door Monica-Can op 31 mei 2016

Super, dank je wel voor de aanvulling. De koffieprut ga ik straks meteen bij mijn aardbeien doen 🙂


Door Diane op 19 december 2016

Leuke tips!
Wat ik mij afvraag bij de eierschalen, gaat het dan om schillen van ongekookte eieren of ook van gekookte eieren?


Door Monica-Can op 19 december 2016

Ik gebruik de schillen van zowel gekookte als ongekookte eieren (wij eten alleen bioligsche eieren maar het kan natuurlijk ook met andere eieren)


Door Woefwoefwaffff op 20 maart 2017

Waw bedankt! Ik had een zak met voeding gekocht (niet op gelet dat het niet bio was, foei, maar ja, ’t was niet voor groenten of kruiden). Maar de hond vindt het zo lekker en ze moet ervan overgeven! Ze spuwt haar gal uit! Dus was ik op zoek naar bio-voedingkorrels voor planten… dit lijkt me nog veel beter, en goedkoop ook nog. We eten altijd bio, dus de plantjes zullen blij zijn, en geen gevaar voor de kruiden dat het niet bio is. Bedankt!!!


Door Monica-Can op 29 maart 2017

Graag gedaan. Het is echt makkelijk. Ik gebruik het nu al meer dan een jaar en mijn planten doen het er prima op.


Door Merel op 3 april 2017

Wat een handige (en zeker niet ingewikkelde) trucjes! ik had een vraagje: in de groente “smoothie” wat zou je naast koffieprut kunnen gebruiken? Wij drinken namelijk geen koffie haha gewoon potgrond?


Door Monica-Can op 3 mei 2017

Je kunt ook thee (blaadjes) gebruiken, is ook een prima meststof voor je planten.


Door Ackermans op 1 mei 2017

ik heb koffieprut bij mijn buitenplanten gedaan. Laurier en hulst. Nu vormt dat een mooie afdeklaag maar ik merk wel dat onder de inmiddels volledig opgedroogde koffieprut zich en soort van schimmellaag vormt ….. tips?


Door Monica-Can op 3 mei 2017

Ik meng het meestal door de aarde heen. Schimmel lijkt me niet echt bevorderlijk voor je planten. Misschien kan je dat beter even van de aarde af halen.


Door Monique op 10 juni 2017

Je kunt ook heermoesgier maken. Dat is goede voeding en ook schimmelwerend. JE kunt het over de planten spuiten maar ook geven als voeding.
JE maakt het door 1 kilo heermoes fijn te knippen, daar 10 liter water op te gooien. Dan dagelijks een keer doorroeren. 10 dagen tot 2 weken laten staan tot het niet meer gist.
En klaar, zeven en in flessen bewaren. Je geeft het verdunt. Dus 1 deel heermoesgier op 10 delen water.

Brandnetelgier kun je ook maken, zit vol calcium en andere mineralen. Vooral goed voor de groeiperiode van planten.
1 kilo brandnetel die nog niet bloeit op 10 liter water, 1/2 kilo suiker en dagelijks doorroeren. na 10 dagen tot 2 weken is het klaar. Zeven evt door een doek halen als je het wilt spuiten over je planten. Is zowel voeding als middel tegen luizen en andere insecten.
’s Avonds spuiten of gieten.
Ook hier gebruik je 1 deel brandnetelgier op 10 delen water.
2 wekelijks geven.


Door Monica-Can op 15 juni 2017

Wat een goede tips. Ik ga eens kijken of ik nog brandnetels kan vinden die nog niet in bloei staan en anders ga ik het volgend jaar zeker proberen.

Plaats een reactie


*