douchemeditatie
Motivatie en inspiratie
Monica Can
Motivatie en inspiratie
6 min
2

Douchemeditatie en shower steamers

6 min
2

Kun je echt mediteren onder de douche? Het kan in eerste instantie vreemd lijken, maar een douchemeditatie is één  van mijn favoriete oefeningen geworden om mindfulness te cultiveren, contact te maken met mijn innerlijke zelf en vrede en rust te vinden. Het is namelijk snel en je kunt het ook doen als je weinig tijd hebt. En ik gebruik ook nog mijn showersteamers met etherische olie om mijn meditatie kracht bij te zetten. Maar hierover straks meer.

Ontdek nu eerst 6 krachtige manieren die je vandaag nog kunt gebruiken voor een effectieve douchemeditatie! En ik geef je aan het eind van deze blogpost ook nog een recept voor shower steamers met etherische olie, zodat je met etherische olie je meditatie nog kunt versterken. 

Wat denk je als je het woord meditatie hoort?

Dit zijn enkele gedachten die ik had voordat ik met mediteren begon:

 1. Meditatie is voor monniken en echt speciale mensen die de mysterieuze kracht hebben om hun hoofd volledig leeg te maken van gedachten.
 2. Meditatie vereist volmaakte stilte en bewegingsloosheid.
 3. Meditatie is moeilijk.
 4. Bij mediteren mag je geen enkele gedachte hebben.
 5. Meditatie kost uren per dag.

Ik weet zeker dat er nog andere beperkende overtuigingen in mijn hoofd rondzweefden, waardoor ik zelfs niet overwoog om te proberen te mediteren. De grootste beperkende overtuiging? "Ik kan het niet. Het is te moeilijk. Meditatie is gewoon niets voor mij."

Afhankelijk van waar je bent in je meditatieproces, heb je misschien ook soortgelijke gedachten en overtuigingen ervaren, of misschien houd je nog steeds vast aan sommige van deze overtuigingen. En dat is oké. Één van de grootste voordelen van meditatie is het vermogen om mindfulness te cultiveren: bewustzijn in het huidige moment zonder te oordelen.

Dat betekent dat je eventuele negatieve gedachten of beperkende overtuigingen opmerkt zonder ze te labelen als goed of slecht.

Je voelt waarschijnlijk al waar dit naartoe gaat. Uiteindelijk kwamen er externe invloeden in mijn leven die mijn perspectief op meditatie veranderden. Dus uiteindelijk besloot ik het een kans te geven. En met tijd en consistentie ontdekte ik dat al mijn overtuigingen over meditatie onjuist waren.

Meditatie is niet alleen voor echt speciale mensen. Het vereist geen volmaakte stilte of bewegingsloosheid. Je hoeft je hoofd niet volledig leeg te maken van gedachten. En het kost geen uren.

Meditatie is voor iedereen. Je kunt mediteren als het lawaaiig is. Je kunt mediteren terwijl je beweegt. Je kunt de hele tijd dat je mediteert gedachten hebben. En je kunt mediteren in vijf minuten. Of drie minuten. Of één minuut. Sterker nog, tijd doet er helemaal niet toe.

Gerelateerd: Meditatie, aromatherapie en de wet van aantrekkingskrachtWat is een douchemeditatie?

Nu je enkele meditatiemythes hebt ontkracht, wil ik je voorstellen aan de praktijk van douchemeditaties. Zoals de naam al aangeeft, is dit een vorm van meditatie die wordt beoefend terwijl je onder de douche staat. Het is een geweldige manier om mindfulness te cultiveren en je te verbinden met het huidige moment.

Een douchemeditatie kan op verschillende manieren worden beoefend, afhankelijk van je voorkeur en behoeften. Hier zijn zes manieren om te mediteren onder de douche:

 1. Ademhalingsoefening: Concentreer je op je ademhaling terwijl het water over je heen stroomt. Merk op hoe de lucht in je lichaam komt en weer naar buiten gaat. Blijf gefocust op je ademhaling en laat andere gedachten gewoon voorbijgaan.
 2. Zintuiglijke waarneming: Richt je aandacht op de fysieke sensaties die je ervaart terwijl je onder de douche staat. Voel het water op je huid, luister naar het geluid van het stromende water, ruik de geur van de zeep. Wees volledig aanwezig in het moment en observeer je zintuiglijke waarnemingen.
 3. Affirmaties: Herhaal positieve affirmaties of mantra's in je hoofd terwijl je onder de douche staat. Dit kunnen krachtige zinnen zijn zoals "Ik ben vreedzaam en kalm" of "Ik accepteer mezelf zoals ik ben." Laat deze affirmaties je geest vullen en voel de positieve energie die ze uitstralen.
 4. Visualisatie: Stel je voor dat het water dat over je heen stroomt negatieve energie wegspoelt en je helemaal reinigt. Visualiseer een helder licht dat je helemaal vult en je omringt met een gevoel van rust en kalmte.
 5. Dankbaarheid: Terwijl je onder de douche staat, neem even de tijd om te reflecteren op waar je dankbaar voor bent. Denk aan de kleine en grote dingen in je leven waar je waardering voor hebt. Laat een gevoel van dankbaarheid en vreugde door je heen stromen.
 6. Intentie-instelling: Stel een positieve intentie voor de dag of het moment terwijl je onder de douche staat. Formuleer een intentie die resonantie heeft voor jou, zoals "Ik kies voor vreugde en liefde vandaag" of "Ik ben gefocust en productief." Voel deze intentie diep in jezelf en neem het mee in de rest van je dag.

Experimenteer met deze verschillende benaderingen en ontdek welke het beste bij je past. Je kunt ook je eigen variaties en combinaties creëren op basis van wat voor jou werkt. Het belangrijkste is om open te staan voor de ervaring en jezelf de ruimte te geven om te verbinden met het huidige moment.

Als je je douchemeditatie nog extra kracht wilt geven dan kan je ook nog een showersteamer in de douchecabine leggen.

Dit eenvoudige recept voor showersteamers is gemaakt met alledaagse huishoudelijke ingrediënten en doordrenkt met etherische oliën. Een geweldige manier om een luxueuze geur af te geven om het lichaam en de geest te ontspannen. En je te ondersteunen in je douchemeditatie.

Wat zijn showersteamers?

Is een showersteamer hetzelfde als een showermelt of een douche steamer? Een badbom? Hoewel er oneindig veel verschillende variaties en toepassingen zijn voor deze verschillende recepten, worden de namen door elkaar gebruikt.

Het zijn kleine tabletten of balletjes die oplossen in water en een heerlijke geur vrijlaten.

In tegenstelling tot badbommen, die over het algemeen enige hydraterende voordelen bevatten, zijn showersteamers doordrenkt met etherische oliën om therapeutische geuren vrij te geven en van je douche een geurend stoombad te maken. Hoe maak je showersteamers?

Dit recept maakt ongeveer 15-20 steamers, afhankelijk van de grootte van je vormpjes. 

Ingrediënten:

 • 250 gram zuiveringszout (baking soda)
 • 100 gram epsomzout
 • 30 druppels etherische oliën (zie voor ideeën blends hieronder)
 • Water (ongeveer 3-5 theelepels)
 • siliconen vormpjes

Recept shower steamers

 1. Meng baking soda en epsomzout in een glazen kom.
 2. Voeg langzaam water toe, begin met ongeveer 3 theelepels en roer goed. Blijf telkens een scheutje water toevoegen en mengen.
 3. Je bent op zoek naar de consistentie van vochtig zand. Je moet het mengsel kunnen samenknijpen en dan moet het niet meer uit elkaar vallen..
 4. Voeg ten slotte je etherische oliën toe en doe het mengsel in de siliconen vormpjes.
 5. Druk elk vormpje stevig aan om luchtbellen te voorkomen.
 6. Laat de showersteamers volledig drogen voordat je ze uit de vormpjes haalt, ongeveer 48 uur.

  Bewaar ze in een luchtdichte container uit direct zonlicht. Ik bewaar de mijne in een glazen weckpot in de badkamer. Gebruik ze het liefst binnen een maand voor de beste resultaten. Als je ze niet binnen een maand gebruikt kun je 1-2 druppels etherische olie bovenop de showersteamer toevoegen voordat je hem gebruikt.

Hoe gebruik je showersteamers?

Plaats een tablet met etherische olie op de vloer van de douche, weg van de waterstraal. Plaats het niet direct onder de waterstraal, anders smelt het te snel. Adem in en geniet van de voordelen!

Mijn favoriete combinaties voor showersteamers:

Kalmerend en ontspannend:

Gebruik deze blend 's avonds voor het slapengaan om te ontspannen en een goede nachtrust te bevorderen.

Opbeurend en verkwikkend:

Gebruik deze compositie 's ochtends voor een natuurlijke energieboost.

Rustgevend en zelfliefde

Gebruik deze blend om de emoties te aarden en de geest te ontspannen.


Ik hoop dat deze informatie je helpt om de kracht van douchemeditaties te ontdekken en te ervaren. Geniet van je meditatieve douches met je showersteamers en de rust en vrede die ze kunnen brengen!

Voor alle benodigdheden en etherische oliën ga je naar de Aromalifestyle shop.

Mediteer jij wel eens onder de douche of heb je al een keer showersteamers gebruikt? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en zou het leuk vinden als je ze hieronder met mij deelt.

Reacties
Categorieën