Kefir kaas maken, gezond en lekker met Kefirko cheese maker

Kefir kaas maken, gezond en lekker met Kefirko cheese maker

Kefir kaas is super makkelijk te maken met de Kefirko cheesemaker en ook nog eens heel lekker en gezond.

Het enige wat je nodig hebt om kefir kaas te maken is melkkefir en een Kefirko cheesemakerWerkwijze kefir kaas maken

Giet de melkkefir in het zeefmandje van de Kefirko cheesemaker en zet dit in de koelkast. Vervolgens zal de wei door  druppelen.  Na 12 uur heb je een soort kefirkwark. Wil je een echt dikkere kaas zet dan na 12 uur de schijf  op de kaas en klem de veer tussen de schijf en de deksel en laat dit nogmaals 12 tot 24 uur staan. Hoe langer je de cheesemaker laat staan des te droger en steviger de kefir kaas wordt.  De wei is nu gescheiden van de kefir en bevindt zich in het opvang glas. In het zeefmandje vind je de zelfgemaakte kefirkaas.

De wei (vloeistof) in het glas kan je gebruiken om melkkefir-zuurdesembrood mee te maken, toe te voegen aan je smoothies, je kunt het mengen met vruchtensap of je kunt het gebruiken als kookvocht voor het koken van pasta, aardappelen en groenten.

Haal de kefirkaas uit het mandje en doe het in een glazen bakje. Voeg een theelepel zout toe en je kefirkaas is nu te gebruiken als normale smeerkaas.

Het leukste komt echter nog, je kunt eindeloos gaan variëren met de smaak van je kaas. Je kunt bijvoorbeeld verse of gedroogde kruiden toevoegen, noten of pitten en zaden. En als je liever een zoete kaas hebt dan neem je geen zout maar voegt wat honing of ahornsiroop toe en dan kan je gedroogde vruchten toevoegen. Bijvoorbeeld kleingesneden abrikozen, dadels of  vijgen, gedroogde cranberries of rozijnen.


kefir kaasHier alvast een paar ideetjes voor je kefir kaas:

  • Kruiden kaas met verse fijngehakte kruiden (peterselie, bieslook, dille),  versgemalen peper en een snufje chillipoeder.
  • Wil je snel klaar zijn voeg dan de kruidenmix de luxe toe aan je kefirkaas.
  • Kaas met gedroogde bramen en fijngehakte pistachenootjes
  • Kefirkaas met honing, gehakte walnoten, kleine stukjes chocolade een snufje kaneel
  • Kefirkaas met fenegriek of komijn zaad
  • Of met honing en fijngehakte amandelen.Heb jij nog lekkere ideetjes voor de kefir kaas, deel ze dan hieronder met ons.
Dymphna
Door

Dymphna

op 10 Aug 2021

Hallo Monica, lukt dit ook met geitenmelk? Ik bedoel dus: verse geitenmelk op kefirkorrels zetten in de kefirko en daarna laten uitlekken in de cheesemaker? Of verse schapenmelk?

Gerardus
Door

Gerardus

op 30 Jun 2022

Hallo Monica, heel mooi en duidelijk filmpje over de kefir en kefir kaas! Je gebruikt ook mooie spullen, waar kan je deze kopen???

Monica Can
Carolien Meulendijks
Door

Carolien Meulendijks

op 12 Apr 2023

Zou je ook met geitenmelk labneh kunnen maken ?

Monica Can
Door

Monica Can

op 30 May 2023

Ja, je kunt met geitenmelk ook labneh maken.

Carolien Meulendijks
Door

Carolien Meulendijks

op 12 Apr 2023

Hallo Monica ik heb nog een vraag . Ik wil graag de kefirkaas maken maar heb ik de hoeveelheid van de kefirmelk nodig om mijn kaas te maken ? Ik vind het een beetje onduidelijk . Ik heb best veel kefir maar ik denk dat ik niet alles hoef te gebruiken toc

Monica Can
Door

Monica Can

op 30 May 2023

De hoeveelheid kefir die je gebruikt is afhankelijk van hoeveel kefirkaas je wilt maken. Dus daar ben je helemaal vrij in. Ik neem meestal mijn kleine cheesemaker en vul dan het mandje met de kefir en dan heb ik een klein kaasje. Dat is voldoende. Wil je meer dan neem je meer kefir,

Reactie plaatsen