rustgevende rozen elixer
Gezondheid
Monica Can
Gezondheid
5 min
0

Rustgevende rozen elixer, tegen stress en spanning

5 min
0

Deze smakelijke elixer combineert de bijzondere, adaptogene eigenschappen van tulsi (Heilige Basilicum, Ocimum tenuiflorum) met de heerlijke hart openende eigenschappen van roos (Rosa spp.) en verwarmende specerijen. Het is een prachtige drank om te genieten op een koude winteravond en het is een hartverwarmend  (kerst) cadeau voor een dierbare vriend of vriendin! 

Verzorg je hart en lichaam dit seizoen met deze rustgevende elixer, die niet alleen lekker smaakt maar ook nog eens zeer goed voor je is. en op veel verschillende manieren kan worden gebruikt. Bij spanning en stress neem je  een eetlepel van deze rustgevende rozen elixer in een glas water, maar je kunt het ook genieten over ijs, door de yoghurt, of voeg het toe aan warme melk of een rustgevende thee om emotioneel welzijn en veerkracht tegen stress te ondersteunen.

Wat is een elixer?

Een elixer wordt vaak gemaakt door het laten weken van diverse plantaardige ingrediënten in een alcoholische basis, zoals brandewijn, gedurende een bepaalde periode. Vaak worden zoete elementen zoals honing toegevoegd om de smaak te verbeteren en de geneeskrachtige elixir aangenamer te maken om in te nemen.

Tijdens dit proces worden de waardevolle verbindingen en eigenschappen van de planten overgedragen aan de alcohol en honing, waardoor een krachtig en geconcentreerd extract ontstaat.

Kruiden elixers worden traditioneel gebruikt in de kruidengeneeskunde en hebben verschillende toepassingen, variërend van het ondersteunen van het immuunsysteem tot het verlichten van spijsverteringsproblemen. Ze kunnen ook worden aangepast aan specifieke behoeften, zoals verkoudheid en griep, zoals in het onderstaande recept.

Het proces van het maken van een kruiden elixer omvat meestal het geduldig laten trekken van de planten/kruiden in de vloeistof, zodat de actieve bestanddelen volledig kunnen worden geëxtraheerd. Na het filtreren van de plantenresten wordt de elixer bewaard in een donkere fles om de kwaliteit te behouden.

Al met al is een kruiden elixer een kunstzinnige, magische en geneeskrachtige manier om de kracht van planten op te nemen in een geconcentreerde vorm en die gemakkelijk kan worden ingenomen ter ondersteuning van de gezondheid.

Tulsi

De geneeskrachtige krachten van tulsi zijn al eeuwenlang erkend. Het kruid bevat een schat aan antioxidanten en essentiële oliën die kunnen bijdragen aan het verlichten van stress, het stimuleren van het immuunsysteem en het bevorderen van een gezonde spijsvertering. Tulsi wordt vaak gebruikt in Ayurvedische geneeskunde om diverse aandoeningen te behandelen, van verkoudheid tot ontstekingen.

In de westerse geneeskunde wordt tulsi misschien wel het meeste gewaardeerd als adaptogeen (een stof die je lichaam helpt om zich aan te passen aan stress). Als adaptogeen helpt tulsi het endocriene systeem en de hormonen weer in balans te brengen. Een onevenwichtige hormoonhuishouding kan de hoofdoorzaak zijn van veel problemen, zoals slapeloosheid, vermoeidheid, depressie, spijsverteringsproblemen, gewichtstoename en meer. Tulsi is goed voor vele vormen van stress, waaronder fysieke, mentale en metabole stress.
Roos

Rozen hebben een tijdloze aantrekkingskracht vanwege hun betoverende geur en prachtige bloemblaadjes, maar hun kracht reikt verder dan alleen esthetiek. In de wereld van kruidengeneeskunde wordt de roos (Rosa spp.) al eeuwenlang gewaardeerd vanwege haar helende eigenschappen, vooral op het gebied van stressvermindering en het ondersteunen van een gezond hart.

Een van de opmerkelijke aspecten van rozen is hun vermogen om het hart te kalmeren, zowel fysiek als emotioneel. De bloemblaadjes van de roos worden vaak gebruikt om een rustgevende en ontspannende thee te maken, die niet alleen een zachte en aangename smaak heeft, maar ook helpt bij het verminderen van stress en angst. Deze kalmerende eigenschappen kunnen een positieve invloed hebben op het hart door de bloeddruk te helpen reguleren en het zenuwstelsel te ontspannen.

Daarnaast wordt de roos beschouwd als een krachtige bloem voor het openen van het hartchakra in verschillende spirituele tradities. Het idee is dat het gebruik van rozen kan bijdragen aan het versterken van liefdevolle gevoelens, empathie en verbondenheid. Op emotioneel niveau kan het regelmatig gebruik van rozen helpen bij het loslaten van spanning en het cultiveren van een gevoel van innerlijke rust.

In combinatie met andere kruiden, zoals tulsi (Ocimum tenuiflorum), kan de roos een adaptogene elixir vormen die niet alleen stressverlichting biedt, maar ook het immuunsysteem ondersteunt en het algehele welzijn bevordert. Ik vind het echt fascinerend hoe de eenvoudige maar elegante roos een krachtige bondgenoot kan zijn in het streven naar een gebalanceerde en gezonde levensstijl. 

Meidoornbessen

Meidoornbessen bevatten tientallen voedingsstoffen zoals flavonoïden, vitamine C, tannines en antioxidanten. Meidoorn of “shanzha” wordt al eeuwen gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. In China zijn de bessen zo populair dat ze worden verwerkt tot meidoornsnoepjes. Meidoorn kan de normale hartfunctie ondersteunen en helpen een natuurlijke, gezonde nachtrust te bevorderen.

Kardemom

Naast zijn verrukkelijke smaak staat kardemom bekend om zijn diverse gezondheidsvoordelen. Het kruid kan helpen bij de spijsvertering, het bevorderen van een gezonde ademhaling en het ondersteunen van een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Kardemom zit boordevol antioxidanten en essentiële oliën die bijdragen aan een algeheel gevoel van welzijn.
Benodigdheden voor je rustgevende rozen elixer

Bereidingswijze

Plaats alle kruiden in een schone, gesteriliseerde pot.

Bedek met de honing en brandy of rum. Druk de kruiden naar beneden zodat de alcohol en honing de kruiden volledig bedekken. 

Plaats het deksel op de pot en laat deze nu 4-6 weken trekken op een koele plek, niet in het zonlicht maar wel ergens waar je hem ziet zodat je de pot dagelijks kunt schudden.

Als je geen weckpot met een glazen of roestvrij stalen deksel gebruikt,  gebruik dan een stukje bakpapier tussen het deksel en de elixir om corrosie van het metaal of het lekken van chemicaliën van het deksel naar de elixir te voorkomen. Persoonlijk gebruik ik daarom alleen nog mijn Pearl Mason jars voor dit soort recepten.

Na 4-6 weken kan je de elixer filteren, ik gebruik hiervoor zelf mijn Kefirko cheesemaker, maar je kunt ook een heel fijn vergiet nemen..

Druk nog even het plantenmateriaal goed uit zodat ook de laatste druppel. kostbare elixer eruit komt.

Doe de elixer in een schone fles, bij voorkeur van donker glas, of bewaar de elixer in een donkere kast.  Voorzie de fles van een etiket met de naam en datum.

De elixer is 2 jaar houdbaar. 
Gebruik rozenelixer

In stressvolle periodes kan je tot 3 x daags een eetlepel nemen in een glas water. Of je kunt de elixer toevoegen aan een rustgevende kruidenthee (voeg de elixer pas toe net voordat je de thee gaat drinken, zo blijven alle werkstoffen behouden.)

Of je doet een eetlepel elixir door warme melk of chocolademelk, Ook lekker door de yoghurt of over ijs.  En vergeet vooral niet ervan te genieten en even een momentje voor jezelf ervan te maken!.Reacties
Categorieën