appelazijn-kaneel-extract
Gezondheid
Monica Can
Gezondheid
4 min
1

Appelazijn-kaneel extract, voor een gezonde bloedsuikerspiegel

4 min
1

Dit appelazijn extract met kaneel en tulsi is makkelijk te maken en kan je helpen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Waarom is een stabiele bloedsuikerspiegel belangrijk

Een stabiele bloedsuikerspiegel is een actueel onderwerp waarover je de laatste tijd veel hoort.

Een evenwichtige bloedsuikerspiegel is belangrijk omdat het een cruciale rol speelt in het functioneren van je lichaam. Hier zijn een paar redenen waarom het handhaven van een evenwichtige bloedsuikerspiegel van belang is:

Energiebalans: Bloedsuiker, of glucose, is de belangrijkste bron van energie voor je lichaam. Een evenwichtige bloedsuikerspiegel zorgt voor een constante toevoer van energie, wat essentieel is voor dagelijkse activiteiten en het behoud van een goede lichamelijke en mentale gezondheid.

Humeur en mentale helderheid: Schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen van invloed zijn op je humeur en mentale helderheid. Een stabiele bloedsuikerspiegel helpt om stemmingswisselingen en mentale vermoeidheid te voorkomen.

Hormonale balans: Insuline, een hormoon dat door de alvleesklier wordt geproduceerd, reguleert de bloedsuikerspiegel. Een evenwichtige bloedsuikerspiegel draagt bij aan een gezonde hormonale balans in het lichaam.

Gewichtsbeheersing: Een stabiele bloedsuikerspiegel kan helpen bij het voorkomen van overmatige eetlust en ongecontroleerde eetbuien, wat op zijn beurt bijdraagt aan een gezond gewicht.

Orgaanfunctie: Langdurige disbalans van de bloedsuikerspiegel kan de gezondheid van organen zoals het hart, de nieren en de ogen negatief beïnvloeden. Een evenwichtige bloedsuikerspiegel helpt bij het behoud van een optimale functie van deze vitale organen.

Kortom, het handhaven van een evenwichtige bloedsuikerspiegel is van vitaal belang voor je algemene welzijn en de gezondheid van je lichaam. Het kan bijdragen aan een energiek leven, emotioneel welzijn en het voorkomen van gezondheidsproblemen op de lange termijn.
Appelazijn en kruiden voor een evenwichtige bloedsuikerspiegel

Gezonde voeding en het toepassen van aanpassingen in levensstijl, die zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel zijn natuurlijk belangrijk. Er is echter ook een fascinerend ingrediënt dat je kunt gebruiken om je bloedsuikerspiegel te reguleren.

Appelazijn 

Jazeker, dit basisproduct uit je keukenkastje (wat je ook nog eens heel makkelijk zelf kunt maken) is uitgebreid bestudeerd en deze studies hebben aangetoond dat appelazijn de insulinegevoeligheid kan verbeteren en ook kan helpen bij het reguleren van disbalansen in de bloedsuikerspiegel. Een eetlepel voor de maaltijd kan helpen om de piek in bloedsuiker te verminderen die wordt ervaren na het eten (Johnston et al., 2003*).

Jessie Inchauspe gaat hier ook uitgebreid op in in haar boek 'De glucose revolutie'. Dat is ook een echte aanrader om te lezen als je geïnteresseerd bent in nog meer informatie over het belang van een goede bloedsuiker balans.

Kaneel

Het tweede ingrediënt in dit recept is kaneel. Kaneel is een smakelijke en krachtige regulator van de bloedsuikerspiegel doordat het helpt de insulineresistentie en bloedglucose te verbeteren (Kizilaslan & Erdem, 2019*).

Tulsi

Als het laatste kruid in dit snelle en eenvoudige recept heeft tulsi (ook wel bekend als heilige basilicum) een hypoglycemisch effect; studies hebben aangetoond dat het de bloedglucose kan verlagen en andere symptomen geassocieerd met diabetes kan beheersen (Agrawal et al., 1996*).
Recept voor appelazijn-kaneel extract

Ondersteun je bloedsuikerniveau** met dit simpele recept

Ingrediënten

Appelazijn (ongepasteuriseerd of nog beter: zelf gemaakt)

3 kaneelstokjes (Cinnamomum spp.)

6 gram Tulsi (Ocimum tenuiflorum) kruid,

1 glazen weckpot van 500 ml.

Bereidingswijze:

Plaats kaneelstokjes en tulsi in een glazen weckpot van 500 ml.

Vul de pot nu helemaal met appelazijn. (dit is ongeveer een halve liter appelazijn) Doe het deksel stevig dicht, schud het even goed of roer het door zodat alle kruiden in contact zijn met de appelazijn en laat het nu 2 weken trekken op een koele plek uit het zonlicht..

Als je geen weckpot met een glazen of roestvrij stalen deksel gebruikt,  gebruik dan een stukje bakpapier tussen het deksel en de azijn om corrosie van het metaal of het lekken van chemicaliën van het deksel naar de azijn te voorkomen. Persoonlijk gebruik ik daarom alleen nog mijn Pearl Mason jars voor dit soort recepten. Dan loop ik in ieder geval geen risico.

Zeef de kruiden eruit en bewaar de azijn. Bewaar de azijn in een glazen pot met een glazen of rvs deksel en gebruik 1-2 theelepels in water voor de maaltijd. Ik bewaar mijn appelazijn kaneel extract in een 500 ml. pearl mason jar met een rvs schenktuit. Super handig en veilig in gebruik.

Tip: Gebruik een rietje bij het drinken van het appelazijn kaneel extract, dit beschermt je tandglazuur tegen de zuurgraad.

**Let op: Aangezien deze kruiden de regulatie van bloedglucose kunnen beïnvloeden, moeten mensen met diabetes dit extract alleen gebruiken onder begeleiding van een gekwalificeerde zorgverlener.
Conclusie

Het belangrijkste ingrediënt in dit recept, appelazijn, kan op zichzelf al krachtig zijn om de balans in de bloedsuikerspiegel te ondersteunen. Combineer je deze krachtige basis met kruiden die ook helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel dan heb je een sterk trio voor een gezonde bloedsuiker balans En die ook nog eens beter smaakt dan alleen appelazijn.* Referenties:

Agrawal, P., Rai, V., & Singh, R. B. (1996). Randomized placebo-controlled, single blind trial of holy basil leaves in patients with noninsulin-dependent diabetes mellitus. International Journal of Clinical Pharmacology and Therapeutics, 34(9), 406–409. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8880292/

Johnston, C. S., Kim, C. M., & Buller, A. J. (2003). Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes. Diabetes Care, 27(1), 281–282. https://doi.org/10.2337/diacare.27.1.281

Kizilaslan, N., & Erdem, N. Z. (2019). The Effect of Different Amounts of Cinnamon Consumption on Blood Glucose in Healthy Adult Individuals. International Journal of Food Science, 2019, 1–9. https://doi.org/10.1155/2019/4138534

Reacties
Categorieën